УКР РУС

Швейцарія перемогла Туреччину й стала третьою в групі: ганебний крах турків, Цубер входить в історію, а Шакірі – легенда

20 червня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Стратегічно важливий поєдинок між Туреччиною і Швейцарією у Баку завершився ефектною перемогою підопічних Владіміра Петковіча.

Збірна Туреччини провалила перші два тури Євро-2020, але ще зберігала шанси на вихід у плей-офф. Список умов, за яких "місячні зірки" могли б прорватися в 1/8 фіналу, був висотою в Бурдж-Халіфу, але гумор ситуації полягав у тому, що все розвивалося саме так, як їм і потрібно.

Швейцарія теж погано стартувала, набравши всього одне очко, тож у поєдинку проти турків підопічним Владіміра Петковіча була потрібна лишень перемога – причому з максимально можливою різницею голів. Словом, матч у Баку (майже рідному для суперника "наті") обіцяв стати веселим. На осічку права ніхто не мав.

Перший тайм виявився надзвичайно багатим на красиві моменти. Більшою мірою за них відповідали турки, які володіли ініціативою й намагалися використати будь-яку можливість для взяття воріт – втім, альпійці не підпускали суперника у штрафний. Туди летіли тільки кроси, за які з перемінним успіхом чіплявся Їлмаз. По суті, підопічним Шенола Гюнеша залишили лишень можливість стріляти з дистанції, однак такий підхід ледь не поховав "наті". Відзначитись лонгшотами могли Туфан (закрутив над дев'яткою) і Айхан (Зоммер витягнув з правого від себе кута).

Найбільш активно виглядав Мюлдур, який змарнував три нагоди відкрити рахунок. Його постріли на 4-й та 33-й хвилинах з-під лівої стійки дістав Зоммер, а на 44-й Мерт виконав фантастичний слалом лівим флангом на 60 метрів – фулбек переграв трьох швейцарців і пробив з меж штрафного під ближню стійку, однак і тут Зоммер виручив.

До того часу Туреччина вже була однією ногою за межами Євро-2020. Швейцарці впевнено грали на зустрічних курсах, відкривши рахунок вже на 6-й хвилині – це Сеферовічу вдався прекрасний постріл з лінії карного майданчика у правий нижній кут, причому м'яч ще й пролетів поміж ніг Деміраля. За 20 хвилин "наті" подвоїли перевагу внаслідок шедеврального удару Шакірі з лінії півкола у праву дев'ятку – 2:0! В обох випадках нападникам асистував Цубер.

На 28-й же хавбек Ліверпуля разом із Цубером міг поховати турків виходом 2-в-1. Джердан взяв гру на себе, вирвавшись віч-на-віч з голкіпером і пробивши у лівий кут, але Чакир парирував ногою!

У підопічних Владіміра Петковіча було ще кілька непоганих атак, але відпочивати команди відправились за рахунку 2:0. На тоймомент шанси збірної Туреччини на плей-офф становили 0,07%. Альпійцям же для впевненості необхідно було забивати ще.

Якщо перший тайм турки розпочали активно, то на старті другого розривати почали швейцарці. У стартові 15 хвилин Чакиру тричі довелося рятувати свою збірну від розгрому – на 51-й він взяв удар Цубера з близької дистанції, на 52-й парирував постріл Емболо метрів з 18-ти у праву дев'ятку, а на 60-й пробити Огурджана з правого краю штрафного не зміг Сеферовіч. Здавалося, що четвертий-п'ятий удар кіпер вже не потягне, але на 62-й "місячні зірки" несподівано повернулися у гру! Звісно ж, завдяки дальньому удару – це Кахведжі закрутив м'яч у ліву дев'ятку.

Шенол Гюнеш одразу зробив подвійну заміну, кинувши у бій Язиджі та Йокушлу, однак взяти швейцарців на куражі команді не вдалося. Ба більше: підопічні Владіміра Петковіча забрали м'яч під контроль і вже на 65-й хвилині провели два постріли з околиць штрафного у правий нижній кут – удар Шакірі парирував Чакир, а Цуберу трішечки забракло точності. На 68-й же "наті" закрили гру, розкатавши комбінацію з прострілом під вихід Шакірі віч-на-віч. Джердан з лівої всадив м'яч у дев'ятку. 3:1! Цікаво, що Джердану асистував Цубер, який оформив хет-трик з гольових передач.

На 77-й хвилині Швейцарія могла і четвертий гол провести, однак Джака зі стандарту влучив у стійку, а за падіння Граніта у карному майданчику пенальті не призначили. Турки огризнулися ще кількома дальніми ударами, але їхня гострота вже була невисокою. В останні ж хвилин сім темп гри впав – команди почали догравати. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу "наті" з рахунком 3:1.

Таким чином, Туреччина з нулем очок завершила виступ на Євро-2020. Швейцарія ж, набравши чотири залікових бали, посіла третю сходинку в групі А – тепер підопічним Владіміра Петковіча необхідно дочекатись результатів у інших групах. Поки що "наті" виходять у плей-офф, але остаточно все вирішиться 23 червня.

Туреччина – ганьба Євро-2020

Здавалося, що після ганебних вильотів України в 2016-му та Росії в 2004-му зіграти на Євро гірше неможливо, але турки вирішили постукати з-під дна. Підопічні Шенола Гюнеша завершили виступ у групі з нулем очок, одним забитим голом та вісьмома пропущеними – лишень чотирьом збірним в історії вдалося зіграти гірше.

Прикро, адже збірна Туреччини здорово виглядала у кваліфікації до Євро-2020 та ЧС-2022, набираючи 4 очки з Францією та влаштовуючи розгром Нідерландам за тайм. Усі експерти перед турніром називали цю команду "темною конячкою" – нині ж над цими очікуваннями регочуть у соцмережах.

Турки приїхали на Євро без мінімальної організації гри. В атаках все зводилось до дальніх ударів та закидань на Їлмаза, а оборони взагалі не існувало – був лишень набір футболістів із хороших клубів. Це не поганий захист, а повна його відсутність. Центрбеки несвоєчасно висмикувались з ліній кроків на 10, партнери не звужували простір за ними, фулбеки не вмикалися у офсайдні пастки, а спроби грати персонально різко змінювались бажанням зіграти зонально.

Наслідки такого футболу виявились катастрофічними. Кожен третій точний пас у штрафний турків завершувався ударом в площину в наступні десять секунд, а точні паси у зону перед карним майданчиком конвертувались в удар у площину вже з четвертої спроби. Особливо жахливо виглядав правий фланг, де просто знищили Челіка, однак Шенол Гюнеш не вніс навіть кадрових змін.

У підсумку, Туреччина поїхала додому при мінусовому оверперформансі в обороні – команда награла на шість пропущених голів, але отримала вісім. А як інакше, коли за три матчі допускаєш 62 удари по власних воротах? Окей, провал з Італією та Швейцарією ще можна зрозуміти, однак навіть валлійці завдали 16 пострілів, 15 з яких пройшли з меж штрафного. 15 з 16-ти, Карл!

І це все сталося при дуже сильному складі. Бурак Їлмаз і Челік виграли чемпіонство з Ліллем, Чалханоглу вивів Мілан у ЛЧ, Сьоюнджю виграв Кубок з Лестером, Йокушлу пристойно виглядав навесні у Вест Бромвічі. Команда була вкрай цікавою, але жоден лідер збірної не проявив себе на Євро-2020. І це при двох матчах з де-факто рідною публікою на трибунах.

Прикро, що настільки жахливою виявилась яскрава за іменами Туреччина. Ще більш прикро, що "забив" на підготовку легендарний Шенол Гюнеш, який після Євро-2020 звинуватив у провалі турецьку спільноту – мовляв, після розгрому в Італії на команду чинили занадто великий тиск. Щонайгірше, реальної заміни Шенолу в країні немає. Не Фатіха Теріма ж сотий раз повертати у збірну?

"Місячним зіркам" терміново потрібен тренер-іноземець, інакше на ЧС-2022 вони не потраплять. А якщо потраплять, буде ще гірше, ніж на Євро.

Легендарний вечір Шакірі

Шакірі зі своїм могутнім ударом з лівої завжди вважався перлиною швейцарського футболу. На початку 2010-х йому пророчили велику кар'єру, однак Джердан не зумів розкритись на повну – так, він прорвався у Баварію та Ліверпуль, але ніде не став основним. Навіть на гравця ротації його статус у топ-клубах не тягнув.

Останній рік у хавбека взагалі виявився депресивним – Шакірі став 18-м за кількістю хвилин у складі мерсисайдців в АПЛ, не забивши жодного гола й віддавши всього два асисти. І це у 29 років, в розквіті сил. У збірній же атакувальний півзахисник відзначився аж одним м'ячем (у ворота Латвії) та однією передачею (у поєдинку з Болгарією). Євро-2020 Джердан також розпочав сумно, у перших двох турах не виділяючись серед партнерів – у його активі був асист на Емболо у 1-му турі, але він являв собою лишень навіс з кутового.

Здавалося, що Шакірі вже навіть у збірній втратив свою цінність, ставши швейцарським Коноплянкою, але у поєдинку проти Туреччини його нарешті прорвало. Джердан літав по полю, немов у найкращі роки, тікаючи від усіх захисників, оформивши ефектний дубль і змарнувавши вихід віч-на-віч. Загалом, він завершив зустріч з 7 пострілами по воротах (4 – у площину), 2 передачами під удар, 2 успішними обводками (з 2-х спроб) та 6 прогресивними пасами. Організатори Євро-2020 визнали Шакірі найкращим футболістом матчу.

Без рекордів також не обійшлося. Журналіст ESPN Алексіс Мартін-Тамайо, більш відомий як MisterChip, повідомляє, що Джердан став лишень четвертим в історії футболістом, якому вдалося забити з-за меж штрафного одразу на двох чемпіонатах Європи (2016-го та 2020-го років) – він увійшов у "клуб" Зідана (2000, 2004), Нуну Гомеша (2000, 2004) та Баллака (2004, 2008). Аналітики Opta, однак, вважають, що Шакірі має тільки один такий гол (у ворота турків), однак і це непогано – Джердан і Сеферовіч стали першими швейцарцями, яким вдалося забити дальнім пострілом на Євро.

Після голів у ворота турків Шакірі став найкращим бомбардиром в історії збірної Швейцарії на великих турнірах. В його активі вже 7 голів на чемпіонатах світу та Європи. До того ж, Джердан став другим після Хакана Якіна футболістом "наті", якому вдалося оформити дубль на Євро. Браво!

Можливо, на клубному рівні Шакірі і не розкрився, але за Швейцарію хавбек албанського походження грає феноменально. Без перебільшення, його тепер можна називати легендою альпійської збірної.

Цубер – герой

Втім, шедевральний перформанс Джердана був би неможливим без Цубера. Вихід Стівена у старті можна було передбачити, адже хавбек Айнтрахта став чи не єдиною світлою плямою швейцарців у поєдинку проти Італії – а от настільки потужного матчу з турками він і сам навряд чи очікував. Sofascore видала йому однаковий з Шакірі бал, а Whoscored визнала лідера "наті" найкращим у зустрічі.

Гра і справді виявилась видатною для Цубера. Стівен завершив поєдинок з 4 обводками (з 5-ти спроб, лідер зустрічі), 4 ударами (2 – у площину), 5 передачами під них (лідер матчу) і 8 перемогами в єдиноборствах (з 14-ти). Крім того, він зібрав на собі аж 4 фоли (лідер). Щонайголовніше, хавбек збірної Швейцарії віддав аж 3 гольових передачі.

До перформансу Цубера єдиним футболістом, якому вдалося оформити хет-трик з асистів у одному матчі Євро, був Руй Кошта. Португалець зробив це 21 рік тому в матчі проти Англії. Стівен же переписав історію на наших очах. Браво!

Італія перемогла Уельс і може зіграти з Україною в 1/8 Євро-2020 – валлійці фінішували другими і теж вийшли у плей-офф