УКР РУС

Швейцарія розписала нічию з Іспанією: історичний перформанс Рамоса, майстер-клас від Зоммера та тривога для України

15 листопада 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Іспанія припустилася несподіваної втрати очок у матчі 5-го туру Ліги націй УЄФА проти збірної Швейцарії.

Поки Україна боролася з Німеччиною, збірні Швейцарії та Іспанії у Базелі вирішували свої турнірні завдання. Для господарів поразка була неприпустимою, адже вони відставали від третьої позиції на чотири очки, а попереду був лише один матч – підопічні Владіміра Петковіча ризикували достроково вилетіти у дивізіон B, залишивши українців в еліті Ліги націй. Іспанці ж боряться за лідерство у групі А4, випереджаючи нас і Німеччину на один заліковий бал.

Швейцарія за годину до гри повідомила про два випадки COVID-19 у своїй збірній, але прізвищ федерація не назвала. У стартовому складі альпійців несподіванок не було, а от Луїс Енріке виставив досить потужну основу – зокрема, на поле вийшли Рамос, Фабіан Руїс і Бускетс. Лише на воротах іспанці вирішили провести експеримент, довірившись Унаї Сімону.

Перші десять хвилин зустрічі команди взяли на розвідку, обмінявшись заблокованими ударами та продемонструвавши високий темп. Господарі почали активніше, але гості швидко перехопили ініціативу, створивши перший момент на 10-й хвилині – це Ольмо п'яткою перевів м'яч на правий край штрафного, а Ферран Торрес пробив звідти вище воріт! Іспанці почали возити суперника на його половині, що вилилось у жовту картку для Ельведі на 15-й хвилині (Ніко тепер не зіграє з Україною) та дальній удар Руїса на трибуни за три хвилини по цьому. Втім, конкретики у діях "Фурії Рохи" відверто не вистачало.

Зрозумівши, що підопічні Луїса Енріке не збираються форсувати події, швейцарці почали грати агресивніше. В середині першого тайму вони провели серію непоганих моментів: на 19-й хвилині Шакірі пробивав з лівого кута воротарського у Сімона (епізод привіз невдалий пас Руїса назад), на 20-й Джердан стріляв з дистанції (над поперечкою), а на 21-й Сеферовіч головою замкнув навіс Цубера – неточно. Іспанці відповіли невдалим навісом Оярсабаля на 23-й, після якого Зоммер ледь не випустив м'яч у власні ворота, але загалом альпійці виглядали краще.

Зрештою, на 26-й хвилині вони відкрили рахунок: Фернандес запустив передачу правим флангом на хід Емболо, Рамос відкрив йому простір для ривка й дав виконати простріл на Фройлера, а Ремо у дотик з меж штрафного красиво спрямував м'яч у дальню дев'ятку – 1:0!

На 29-й швейцарці могли подвоїти перевагу ударом Родрігеса зі стандарту, але Сімон витягнув м'яч з-під поперечини. Це був останній момент господарів до перерви, а от іспанці двічі отримали шанс відновити статус-кво: на 35-й хвилині Руїс класно пробив з лінії напівкола в лівий нижній кут (Зоммер парирував), а у компенсований час Торрес замкнув скидку Оярсабаля на дальню стійку ударом з метру – вище воріт!

Відпочивати команди пішли за мінімальної і справедливої переваги збірної Швейцарії. Другий тайм іспанці прогнозовано почали з агресії, заробивши два кутових та організувавши серію атак, але досить швидко тиск гостей зійшов нанівець. Швейцарці перехопили ініціативу й ледь не забили другий гол завдяки ляпу Сімона на 55-й хвилині: Унаї вийшов на перехоплення діагоналі на хід Сеферовічу й махнув повз м'яч, дозволивши Харісу пробити у порожні ворота – Рамос врятував "Фурію", вибивши м'яч зі стрічки!

Роздратований Луїс Енріке у відповідь кинув у бій Морату, а іспанці по-дорослому притиснули Швейцарію. Вже за дві хвилини після порятунку власних воріт Рамос заробив пенальті, замкнувши подачу з кутового ударом в руку Родрігесу – сам же Серхіо взявся виконувати "11-метровий", однак його постріл несподівано парирував Зоммер!

Рамос не здавався, в наступні дві хвилини двічі пробивши після кутових (і пробивши класно), але голкіпер ловив м'яч намертво. На 62-й та 64-й хвилинах з країв карного майданчика стріляли Оярсабаль та Торрес – їхні постріли накрили захисники. Оборона Швейцарії трималася з останніх сил, але одного разу Шакірі ледь не вивів Емболо віч-на-віч з Сімоном. В останню мить гостей врятував підкат Пау Торреса.

Поступово господарі вирівняли хід зустрічі, але повернути ініціативу не вдавалось. Іспанці ж освіжили гру на 72-й хвилині, кинувши у бій Траоре, Коке та Каналеса, а потім додали до атаки ще й Жерара Морено. Деякий час моментів не виникало, але домінування гостей далося взнаки на 79-й хвилині, коли пройшов проникний пас у штрафний на Морату. Альваро отримав по ногах від Ельведі, Ніко отримав вилучення, а Рамос вдруге відправився пробивати пенальті. Серхіо з "позначки" спрямував м'яч у той же кут, але ударом це назвати важко – це був справжнісінький пас в руки Зоммеру! Капітан Реала та збірної Іспанії не забив одразу два пенальті за матч. Коли таке було?

В ендшпілі зустрічі Швейцарія вже і не думала про контратаки. Іспанія ж тиснула, відчайдушно намагаючись відігратись. На 85-й хвилині зрівняти рахунок міг Морено, який летів на замикання прострілу Морати з правого краю штрафного, однак Жерар з лінії воротарського не дотягнувся до м'яча. Господарі натяку не зрозуміли, а Морено на 89-й хвилині отримав ще один хороший шанс відзначитись. Цього разу він не схибив: Регілон прорвався лівим флангом та прострілив у штрафний, а Жерар у дотик розстріляв ліву дев'ятку – 1:1. Можливо, в нього був невеличкий офсайд, однак VAR у Лізі націй не працює.

Після цього "Фурія Роха" влаштувала справжню навалу з кутовими та Сімоном у карному майданчику. Двічі по воротах Швейцарії проходили небезпечні удари. Також біля них виникло кілька панічних ситуацій, однак альпійці тримались. Зрештою, вирвати перемогу збірній Іспанії не вдалося – фінальний свисток зафіксував нічию.

Таким чином, Іспанія набрала вісім очок і опустилася на друге місце в групі А4. Україна йде третьою з шістьма заліковими балами, а Швейцарія відстає всього на три пункти. Таким чином, наступний матч для збірних Владіміра Петковіча та Андрія Шевченка стане битвою за прописку в еліті Ліги націй.

Історичний перформанс Рамоса

Дуже легко зробити з капітана Реала та збірної Іспанії цапа-відбувайла. Серхіо не люблять пересічні вболівальники, а тут він не забив два пенальті, та ще й гольову атаку Швейцарції організував. Ну точно антигерой!

Насправді ж Рамос провів шикарний поєдинок. Якщо зробити нарізку дій Серхіо у матчі, то ви там не знайдете жодного обіграшу капітана "Фурії Рохи" на дриблінгу – він всюди здорово читав гру та повертав м'яч команді. В його активі одне відбирання з однієї спроби (насправді більше, але статистичні портали дають саме цю цифру), три перехоплення, три виграних єдиноборства з п'яти та п'ять знятих верхових м'ячів з дев'яти (найкращий у матчі). При цьому саме Рамос встиг повернутися з кутового та винести м'яч з лінії порожніх воріт після помилки Сімона.

Цікаво, що значну частину оборонних дій Рамос виконав на чужій половині. Це не повинно дивувати, адже Серхіо грає у дуже агресивній манері, висмикуючись на суперника навіть у тих ситуаціях, де має зустрічати опорник. В таких випадках партнери зобов'язані підлаштовуватись під рухи капітана, прикриваючи його позицію.

Здебільшого той діє якісно, але іноді його дії обрізають команду – саме так сталося у моменті з голом швейцарців. Рамос пішов зустрічати Емболо необачно високо, а потім ще й відпустив Бреля собі за спину.

Всі інші цікаві атаки швейцарців були пов'язані з різноманітними обрізками та відскоками, які ловили захист Іспанії у напівпозиціях. Зокрема, такий епізод стався під час удару Шакірі з кута воротарського на 19-й хвилині. Рамос встиг лише передати гравця, який вривався у центр, а сам намагався зіграти по Емболо.

Було помітно, що Серхіо налаштований на блокування можливого прострілу або ривка на лівий край штрафного, однак перевантаження зони (3-в-1) дозволило віддати передачу на Шакірі. Втім, поперечний пас чи обіграш у Емболо могли б вже і не пройти – і це заслуга Рамоса.

У складнішу ситуацію Рамос потрапив в другому таймі під час розрізного пасу Шакірі на вихід Емболо віч-на-віч. Капітан дозволив Джердану виконати такий пас, відкривши шпарину, але атаці передував відскок, а далі Серхіо опинився у напівпозиції й намагався пласуватись. Хавбек обрізав захисника, але спрацювала діагональна підстраховка від Пау Торреса. Це був останній ненайкращий момент Рамоса в захисті, однак його вина тут дуже сумнівна.

Крім оборони, Серхіо відіграв важливу роль в побудові атак збірної Іспанії. В його активі 93 передачі (88% точності), дванадцять з яких були довгими – дев'ять дійшли до адресата. Кілька його діагоналей призвели до небезпечних епізодів біля воріт Швейцарії. Ще частіше Рамос сам загострював гру – він став лідером за кількістю ударів, аж сім разів пробивши по воротах (чотири рази в площину). Так, капітан запоров два пенальті, але перший з них сам же Рамос і заробив, та ще й виконав непогано (чого не скажеш про другий).

Словом, це був типовий топ-матч Рамоса. Біля чужих воріт Серхіо був не менш активним, ніж біля своїх. Так, іноді виникали помилки, але вони були наслідком ігрового стилю кепа – іспанці повинні бути до них готовими завжди. Більшу ж частину ТТД центрбек виконав на топ-рівні. Показовим є той факт, що на статистичних порталах Whoscored і Sofascore у нього другий після Регілона бал за гру – і це при двох незабитих пенальті та гольовій помилці, а також досить високих оцінках партнерів. Король!

Поєдинок у Базелі став для Рамоса історичним. По-перше, він був 177-м у складі "Фурії Рохи" – тепер Серхіо є рекордсменом Європи за кількістю матчів за збірну. Попередній рекорд належав ДжіДжі Буффону. Ще за сім матчів Рамос стане рекордсменом світу. По-друге, Рамос нарешті не забив пенальті, обірвавши вражаючу серію з 25 влучних ударів з "позначки" поспіль. Великим футболістам – великі обвали!

Зоммер – дуже крутий воротар

Про це я писав ще після матчу Реала проти Борусії М, а тепер доводиться повторювати. На сприйняття Зоммера посприяли не тільки два взятих пенальті Рамоса, хоча за них варто відзначити Яна особливо.

Річ у тому, що взяти удар Серхіо з "позначки" практично неможливо. Традиційно голкіпери орієнтуються по розбігу – якщо правша розбігається під кутом більше 45 градусів, то частіше постріл йде у правий кут. Якщо градус менше – в лівий. З шуліками все навпаки. Проблема в тому, що Рамос завжди б'є під невеликим кутом, але відправляє м'яч по різних сторонах завдяки особливій техніці виконання.

Іспанець намагається бити в останню мить, коли голкіпер вже завалюється – всі тренери воротарів знають про цю особливість і рекомендують підопічним стояти до останнього, але це аж ніяк не допомагає. Рамос постійно змінює темп перед ударом і ідеально витримує паузу, а якщо голкіпер не ведеться, то просто сильно б'є у нижній кут – як наслідок, востаннє його постріл з пенальті витягнув Субашіч аж на Євро-2016.

Втім, Рамоса можна спробувати прочитати. Він не б'є по верхніх кутах (принаймні, у грі, а не в серії пенальті), а половину з 25 забитих пенальті поспіль він спрямував у лівий нижній. Останні три пенальті Серхіо бив саме туди. Зоммер стояв до останнього, але безпосередньо перед ударом падав у лівий нижній (від Рамоса) кут – візуально здалось, що у іспанця була можливість пробити вправо, але сталося так, як сталося.

Перший постріл ще й виявився не дуже сильним, а перед другим Серхіо, схоже, задумував улюблену паненку. Тут вже техніка підвела. Таким чином, Зоммер став першим голкіпером, якому вдалося взяти два удари Рамоса з пенальті.

Втім, футболістам збірної України варто не тільки спостерігати за грою Зоммера при "11-метрових". В його активі було ще чотири сейви, більшість з яких виявились досить непростими. Втім, ще більш важливим аспектом виступає гра Яна ногами – у матчі проти Іспанії він зробив аж 56 дотиків до м'яча та віддав 33 точні передачі (ніхто не зробив більше 24-х) із 43-х загалом (лідер разом із Джакою). Кілька разів Зоммер здорово розбивав пресинг іспанців відрізаючими пасами, а на 26-й хвилині саме з його передачі в центр почалася гольова атака Швейцарії.

Діяти по Зоммеру слід дуже обережно. Він – неймовірно активний учасник білд-апу команди Владіміра Петковіча, тож українцям потрібно читати його передачі, перекривати варіанти й тиснути дуже обережно. Один неправильний рух – і Зоммер відріже всю лінію, та ще й гольову атаку запустить.

Проти Швейцарії буде дуже складно

Ситуація у групі А4 для нас вкрай неприємна. Збірній Швейцарії нікуди відступати – альпійцям потрібна тільки перемога. Нас влаштує і нічия, однак у Владіміра Петковіча цілий вагон переваг над Україною.

По-перше, в нього зберігся дуже потужний склад – коронавірус сильно його не потривожив, а дискваліфікованих Ельведі та Фройлера є ким замінити. По-друге, Швейцарія шикарно відіграла проти грандів, двічі відібравши очки у німців (1:1 та 3:3) й втримавши результативну нічию з Іспанією (1:1). По-третє, рівень виконавської майстерності у команди надзвичайно високий – і вона його регулярно підтверджує. Україна ж приїде з резервістами, на тлі слабеньких результатів з грандами та при значних проблемах в завершальній фазі атак.

Швейцарія проти Іспанії провела типовий для себе матч, зігравши максимально грамотно з тактичної точки зору. Альпійці класно тримали компактність, працювали дисципліновано й швидко, не програли єдиноборства, а в атаці здорово створювали ширину. У них постійно виникали варіанти для передач, а мінімальні провали іспанців одразу ж використовувалися – мало який відскок не призвів до контрвипаду. Та і біля власних воріт швейцарці за першу годину гри допустили невелику кількість справді гострих моментів.

Дуже хочется побачити матч, у якому швейцарці не виглядають здорово в організаційному плані, але поки що ніяк не вдається. Гельвети можуть програти навіть Україні, але тактично вони прекрасні завжди. Тепер же підопічні Владіміра Петковіча ще й прикуті до стінки. Словом, нашим футболістам на виїзді буде неймовірно складно.