УКР РУС

Швеція здобула мінімальну перемогу над Словаччиною: "Тре Крунур" розчаровують, Ісак робить різницю, а Берг – пасажир

18 червня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку 2-го туру групового етапу Євро-2020 Словаччина зазнала прикрої, але заслуженої поразки від Швеції.

Швеція у 1-му турі Євро-2020 зробила подвиг, втримавши нульову нічию з Іспанією при 15% володіння м'ячем та понад 800 передачах "Фурії Рохм". Експерти відзначили хорошу (але не ідеальну) оборонну структуру "Тре Крунур", але атака проявила себе лишень у двох моментах. Очікувалось, що Ісак і Ко розкриються у матчі проти Словаччини – скандинавам для прориву в 1/8 фіналу життєво необхідно було набирати три очки. Втім, скромний колектив Штефана Тарковіча не збирався так просто віддаватись на цьому турнірі – це вже зрозуміли поляки, які програли словакам.

Фінал Євро-2020 може сенсаційно змінити місто-господаря – у Лондона є великий недолік

Янне Андерссон не став вносити зміни у стартовий склад збірної Швеції. В основі вийшли ті ж виконавці, що й у поєдинку проти Іспанії. Штефан Тарковіч, своєю чергою, оновив опорну зону, випустивши Грошовскі замість Громади, а на правому фланзі півзахисту Косцєльнік замінив Харасліна.

Очікувалось, що шведи проведуть другий матч агресивніше, адже у команди набагато кращий кадровий ресурс, а Словаччина – не Іспанія. Втім, не все сталося, як гадалося. У першому таймі "Тру Крунур" тримали м'яч всього 39% ігрового часу, награвши на 0,09 очікуваних голів. Підопічні Янне Андерссона провели всього два удари – Ларссон з-за меж штрафного пробив з рикошетом від Шкріньяра (точно в руки Дубравці), а Лустіг після кутового спрямував сферу в небо. Все. Нічого цікавішого у атаці фаворит не продемонстрував.

Словаки виглядали цікавіше, але суто на дещицю. Команда непогано контратакувала через фланги, а Гамшік роздавав цікаві діагоналі, різко змінюючи вектор атаки – втім, його партнери робили занадто багато зайвих пасів. Як наслідок, з гри пройшла тільки одна якісна атака з прострілом Косцєльніка на 11 метрів. Дуда повинен був карати шведів, але замість удару Ондрей віддав пас п'яткою в ноги захисникам.

Крім того, можна згадати постріл Гамшіка з дистанції та замикання Куцки з кутового – в обох випадках м'яч летів дуже неточно. Загалом, у першому таймі обидва колективи встановили антирекорд Євро-2020, завдавши всього 5 пострілів по воротах.

На старті другого тайму дещо активніше виглядали словаки, які могли відкрити рахунок на 50-й хвилині внаслідок удару Дуди з лінії штрафного. Однрей пробив над поперечкою. Втім, цей момент став останнім для його команди на наступні 40 хвилин, якщо не згадувати про подачу зі стандарту на голову Куцкі із замиканням у протихід – Ольсен парирував, але лайнсмен все одно зафіксував офсайд.

В середині тайму шведи перехопили ініціативу. І не просто перехопили, а створили цілу серію гольовьох нагод: стандарти на 59-й та 60-й хвилинах завершились ударами Аугустінссона та Даніельссона над поперечиною, Ісак на 62-й вистрілив з-за меж штрафного повз дальній кут, а на 70-й він же замкнув навіс Лустіга – трішки вище воріт! На 71-й хвилині Александр увімкнув режим Мессі, виконавши прохід на 50 метрів з обіграшем чотирьох суперників – в його завершенні нападник пробив з лінії карного майданчика під ближню стійку, однак Дубравка парирував.

Зрештою, тиск шведів на 76-й хвилині вилився у пенальті, який з передачі Ісака заробив свіжий Квайсон. Форсберг з "позначки" був безжальним, прошивши Дубраку – 1:0!

Штефан Тарковіч одразу освіжив гру, кинувши у бій Вайсса, Бенеша, Дюріша та Ганцко, однак в останній третині другого тайму словаки не змогли провести жодної цікавої атаки. Шведи впевнено тримали їх на дистанції, періодично вилітаючи в контратаки – в одній з них Ісак мав добивати суперника, але удар з меж штрафного встигли накрити. Словаччина мала шанс врятуватись аж на 90+5-й хвилині, коли Куцкі вдався шикарний дальній постріл, однак м'яч пролетів над поперечиною. Зрештою, фінальний свисток зафіксував мінімальну перемогу "Тре Крунур".

Завдяки цій звитязі збірна Швеції набрала 4 очки, бодай на добу очоливши групу Е. Словаччина з трьома заліковими балами опустилась на другу сходинку, однак після матчу Іспанія – Польща все може змінитись.

Швеція розчаровує

Перемога над Словаччиною не викликає жодних запитань. Шведи сухо грали протягом першої години гри, а за останні півгодини увімкнулись, створивши мінімум 5 гольових нагод, заробивши заслужений пенальті. В обороні "Тре Крунур" теж зіграли нормально – за весь матч мали словаки лише простріл Косцєльніка на 11 метрів без завершення, удар Дуди з лінії штрафного на старті другого тайму, лонгшот Куцки в компенсований час і його замикання з офсайду. Та і в організаційному плані підопічні Янне Андерссона виглядали грамотно, захопивши контроль над центром поля й тримаючи компактну структуру.

Словом, все у Швеції здається нормальним. В принципі, звитягу скандинавів можна було б назвати прагматичною, однак далеко не факт, що вони так і планували вести поєдинок. Очевидно, що "Тру Крунур" ставлять на закритий стиль, але півтора кволих удари в першу годину гри проти скромної Словаччини – це ж катастрофа! До перерви команда торкнулася м'яча у штрафному всього 7 разів, причому двічі це сталося з потраплянням в офсайд. Ісак та Форсберг були вимкнені зі структури гри шведів.

В обороні також нічого неймовірного підопічні Янне Андерссона не продемонстрували. В цілому, блок шведів виглядає грамотно й щільно, але ще з Іспанією він мав низку вразливостей – зокрема, опорники не синхронізували рухи при переведеннях м'яча суперником з флангу на фланг, а другий темп та глибину атак шведи контролювали слабко. Крім того, "Фурія Роха" плутала захисників постійною зміною позицій у атаці.

Зі Словаччиною мало б бути простіше, але "Тре Крунур" виявили ті ж проблеми – вони регулярно програвали підбирання перед власним штрафним (завдяки цьому метрів з 23-х гостро пробивали Гамшік і Куцка), програвали повітря (привіт, Ольмо / Морено і Куцка), програвали єдиноборства (49:62 на користь словаків) і дозволяли Куцкі вриватись у штрафний з опорної зони під проникні передачі.

Якби на місці Словаччини була б сильніша команда, а Іспанія на вістрі атаки мала б кращого форварда, Швеція вже б пакувала валізи. Добре, що скандинави прокинулись на останні півгодини, однак проти таких суперників підопічні Янне Андерсона повинні демонструвати значно більше. Навіть у прагматичному стилі.

Ісак робить різницю

Нападник Реал Сосьєдада у матчі з Іспанією запам'ятався двома гольовими моментами, вивалившись на удар в майже порожні ворота (влучив у Льоренте) та перегравши трьох захисників з пасом Бергу під замикання з метру. У поєдинку проти Словаччини від нього очікували справжнього розриву, однак до перерви Ісак не виділявся – як і вся команда. Всю свою магію Александр приберіг на другий тайм.

Форвард витягнув Швецію на собі. Ісак став лідером матчу за кількістю передач в останню третину поля (28), першим за дотиками у штрафному (8) і найкращим за виграшними верховими єдиноборствами (4 з 8-ми). В активі Александра 4 постріли по воротах (знову лідер), пас під вихід Квайсона віч-на-віч та одразу 6 спроб обіграшу на дриблінгу – всі 6 виявились вдалими. До речі, це найкращий показник на Євро-2020 для одного поєдинку.

Подібна успішність Ісака в обіграшах не є випадковістю. Він в принципі є найкращим дриблером Євро-2020, знищивши суперника один-в-один у 8-ми епізодах з 8-ми. Ну що це, як не рівень топ-клубу? Здається, скоро Реал Сосьєдаду доведеться шукати нового основного нападника.

Берг – пасажир

Вболівальники збірної Швеції тривожно сприймали новини щодо приходу Ібрагімовіча в збірну, адже "Тре Крунур" славились комадною грою. Віковий індивідуаліст ламав би структуру й не давав би потрібного об'єму роботи – втім, травма не дала йому виступити на Євро. Проблема скандинавів полягає в тому, що вони взяли на турнір ще більшого пасажира.

35-річний Берг точно проводить останній чемпіонат Європи, хоча існує вірогідність побачити його на ЧС-2022. Проблема полягає в тому, що нападник Краснодара не потрібен вже Швеції зараз – за два матчі обмежений у русі центрфорвард запам'ятався лишень махом повз м'яч у метрів від іспанських воріт. У поєдинку проти словаків Маркус не зробив нічого корисного – за годину гри він лишень раз пробив по м'ячу (запустивши його вертикально), програвши 3 з 4-х єдиноборств на землі та 3 з 10-ти у повітрі. В його активі всього 10 точних пасів з 16-ти, причому майже всі вони йшли назад або поперек поля. Єдиним плюсом стали 3 підбирання в центрі поля.

Берг погано чіпляється за м'яч, слабко веде єдиноборства й жахливо працює у завершенні. Не можна сказати, що його партнери виглядають набагато краще (окрім Ісака), однак Квайсон лишень за 12 хвилин на полі встиг заробити пенальті внаслідок виходу віч-на-віч. При цьому у Робіна точно все покраще з динамікою та відкриваннями за спину, а у своїх мінусах форвард Майнца не гірший за Маркуса.

Дивлячись на гру Берга, розумієш, що краще б командну структуру руйнував Ібрагімовіч. Берг уже достатньо дав збірній Швеції й отримав достатньо часу для свого фінального концерту – пора б вже і на баночку присісти.

Швеція вистояла у Севільї, розписавши нічию з Іспанією на Євро-2020 – Ісак виблискує, Мората знову тягне "Фурію" на дно