УКР РУС

Шериф – Шахтар: Вернидуб посміявся з ідей Де Дзербі – знущальна поразка на старті ЛЧ, 70 хвилин ганьби і привид Газзаєва

15 вересня 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Шериф бив Шахтар (2:0) у 1 турі Ліги чемпіонів. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Третя офіційна дуель команд в єврокубках. Матч, як і онлайн-трансляція Шериф – Шахтар на "Футбол 24", стартував о 19:45. Раніше "гірники" зустрічалися з 19-разовим чемпіоном Молдови у кваліфікації Ліги чемпіонів. У 2003 році Шахтар під орудою Бернда Шустера переграв Шериф удома (2:0) і розійшовся миром (0:0) у гостях. Сьогодні про нічию думати вже не можна було, адже попереду чекають дуелі з Реалом та Інтером. Донецький клуб є одним із найбільш незручних для Юрія Вернидуба. Нинішній наставник Шерифа за 23 матчі проти Шахтаря зумів перемогти лише тричі, зазнавши 19 поразок.

Шериф – Шахтар: онлайн-трансляція матчу ЛЧ

Водночас у Молдові 55-річний український тренер переживає своєрідний пік кар'єри. Ще ніде Вернидуб не мав такої вражаючої статистики: 26 перемог і лише дві поразки за 32 матчі, 104 забиті голи проти 17 пропущених. Екс-керманич Зорі зумів привести Шериф до дебюту на груповій стадії Ліги чемпіонів. Це також прем'єра і для головного тренера "гірників" Роберто Де Дзербі, який раніше очолював скромніші клуби і не потрапляв до ЛЧ.

Шериф – Шахтар: відео голів і огляд матчу ЛЧ

Обмін дуже невлучними ударами метрів з 30. У Шерифа спробував Аддо, у Шахтаря – Тете. Фернандо непогано заходив у штрафний, але віддав на Педрінью, який відверто завозився і втратив перспективну нагоду. Вернидуб намагається розкрити високу оборону Де Дзербі дальніми закиданнями своїх центрбеків та швидкими крайками. Гості пробують розхитувати масовану оборону швидкими переміщеннями м'яча з флангу на фланг.

Справжнє божевілля на 16 хвилині. Тете бездарно привіз контратаку на чужій половині. Крістіано Сілва стрімко продерся лівим флангом і подав. Матвієнко став далеко не першим з "гірників", хто впав на рівному місці. Адама Траоре (не плутати з іспанцем з Вулверхемптона) з льоту прошив Пятова, який не дуже впевнено виставив руки – снаряд летів сильно, але ж прямо в капітана Шахтаря! Спроба загострення дальнім пасом Майкона на Фернандо завершилася перехопленням і ще однією контрою. Тут уже удару забракло потужності.

Просто возить команда Вернидуба. Поки Шахтар катає вату, збірна легіонерів з Тирасполя спокійно проводить контрвипад за контрвипадом. Усі завершуються небезпечними ударами. Жахливі "гірники" у перші 25 хвилин: 2:7 за ударами поступаються, хоча тримають м'яч 76% часу. Жодного натяку на моменти гостей, лідерів атаки яких розумно і щільно перекривають суперники. Важко без Соломона, Фернандо – це не зовсім те. І все таки бразилець красень. Спочатку відборовся на своїй половині, а потім ідеальним пасом знайшов у штрафному Траоре. Атанасіадіс, на відміну від Пятова, даремно не присідав і круглого потягнув.

Зарядись енергією нестримного футболу, переглядаючи улюблені матчі Ліги чемпіонів разом із коктейлями на основі преміальної Żubrówka Czarna! Дізнатись більше про Zubrowka Czarna та коктейлі тут.

Серія перспективних кутових Шахтаря, це вже ближче до якогось сенсу, але все ще далеко до того, щоб зрівняти. Скільки ж падають гравці обидвох команд. Це шанс – як привезти собі неприємності, так і підловити суперника. Айтекін свистить, пора йти на перерву. Атакувальний хавбек збірної Люксембургу Себастьєн Тілль за якихось 25 хвилин створив 4 гольові моменти. Стільки гостроти не зумів принести жоден інший гравець у перший день ЛЧ. Марлос замінив Тете уже у перерві. Справедливо.

Вихід Марлоса значно загострив гру. Моменти мали Педрінью, Марлон, Фернандо. Сам Марлос теж не переграв голкіпера. А забили господарі. Янсане замінив Коловоса, який зазнав пошкодження, і покарав провальний центр захисту Шахтаря вдруге. Той Крістіано знову пройшов і видав цукерковий пас під розстріл. Де гуляв Додо і що таке підстраховка у виконанні "гірників"? Риторичних запитань нині багато. Схоже, Де Дзербі зовсім не підготувався до такого футболу Вернидуба або відверто недооцінив свого візаві. Мудрик і Патрік замість Фернандо та Антоніо на 67-й.

Стабільно розриває Шериф на контратаках. Траоре з рикошетом від захисника ледь не закинув третій снаряд у ворота. Мудрика кинули у прорив, але Михайло заробив лише кутовий. Молодий українець так прийняв м'яч біля чужого штрафного, що організував швидкий випад на свої ворота. Шериф вибігав з перевагою 4 на 2, Пятов парирував удар Кастаньєди, а Марлос підстрахував на добиванні – інакше бути б 3:0.

З 21 удару "аж" 4 у площину воріт Атанасіадіса. Шериф з 11 спроб витиснув 4 влучання. У команд рівна кількість пострілів з меж штрафного (по 7). Вся атакувальна гра Шахтаря на фініші зустрічі зводиться до стандартів і безглуздих навісів – ким вони там збираються верхову боротьбу вигравати у гренадерів Вернидуба? Шалені розриви між лініями Шахтаря у кінцівці. Відсутність характеру і бажання щось змінювати. Тут скільки не додавай хвилин, усе буде мало. Шериф здобуває цілком заслужену перемогу.

Шахтар вистачило на 15-20 хвилин максимум

Лише під кінець першого тайму "гірники" встали з нокдауну і почали активно відповідати. Здавалося, ось-ось казка Шерифа мала б завершитися. Ну, що це за Адама Траоре і Крістіано на лівому фланзі захисту? З виходом Марлоса у перерві Шахтар почав нагнітати ще більше. Усе нагадувало сценарій виїзного матчу проти Генка. Однак тут замість нічиєї прийшов другий гол. А потім ще велике щастя, що не забили третій. Шахтар уже не мав шансів на гол престижу, а "збірна ООН" Вернидуба захоплено далі й далі валила в атаку і була близькою до погрому.

Шериф був кращим, свіжішим, атлетичнішим, бойовитішим та організованішим. Божевілля, але чемпіон Молдови був навіть технічнішим за бразильський легіон гостей (69% успішності дриблінгу проти 54%). Більше хотів, краще вмів. М'яч швидко рухався, ніхто не гальмував темп атак, команда виглядала одним цілим у всі стадіях гри. Навіть коли футболісти Шахтаря пробивали з меж штрафного, у них було значно більше опіки, ніж в аналогічних епізодах біля воріт Пятова.

Вернидуб вивчив усе, Де Дзербі так нічого й не зрозумів

Уся ця слабкість Матвієнка і компанії у повітрі та перехідних фазах. Відсутність адекватної підстраховки захисників, які висуваються вперед. Заточеність на гру під стовпа атаки Траоре. Проблеми Пятова при ударах у верхній кут. Криза атакувального жанру, поглиблена відсутністю Соломона. Ризики високої лінії оборони, де Марлон і Додо особливо заграються. Стабільні позиційні помилки Антоніо з Майконом в опорній зоні, коли доводиться оборонятися.

Чим відповів Де Дзербі? Мудриком. Цього разу автоголи суперники забивати відмовлялись, а технічний брак молодого українця використовували блискавично. Михайло ще й всю боротьбу програв – дуже гнітючий виступ. Якимсь незвично розгубленим Патріком. Хоча по такій грі італієць міг випускати будь-кого. А після матчу розмови про дикий нефарт. Якщо твоя команда не створює жодного стовідсоткового моменту, про яку відсутність удачі можна взагалі вести мову?

Краще відверто визнавати, що повністю відсутній відбір м'яча. Немає жодних особливо цікавих ідей у позиційному нападі. Опорний хавбек Майкон став головним плеймейкером (8 передач під удар), і це не найкраща оцінка решти партнерів. Усі ці фінти на місці Педрінью і компанії навіть Шериф уже не дивують. Відсутнє розуміння контргри.

Навіть у рідкісних ситуаціях, коли з'являвся простір, що ми бачили? Просто біжить в атаку умовний Фернандо, Мудрик чи Тете, а замість розіграти через пас, максимально наблизитись до воріт, йде бездумний удар метрів з 20-25, або пас назад, а там і близько не встигають добігати люди в режимі пішоходів. Або й взагалі суперники відбирають. У Шерифа пройшли 4 ударні контратак, зокрема, із взяттям воріт. У Шахтаря – лише одна, хоча передумови для більшого були.

Шахтар втратив шанс вирватися вперед у боротьбі з Інтером

Вочевидь, немало зірок донецького клубу вирішили, що перемога сама впаде їм до кишені. Шериф грав у простому стилі на контратаках, але був надзвичайно ефективним. Ця тактика дальніх передач стала вбивчою для гостей, а Де Дзербі настільки зверхньо поставився до суперника, що вирішив нічого не міняти і у перерві. На жаль, не скажеш, що це якась випадкова перемога.

Молдовський клуб знову побив українського гранда. Раніше, 11 років тому, це завершилося відставкою Валерія Газзаєва з посади головного тренера Динамо. Тут такої істерики керівництва не варто чекати. Надто багато вже інвестували в новий проект. Та й сам вихід в ЛЧ нині на вагу золота, а його як-не-як Де Дзербі з великою часткою фарту досягнув. Але Шериф стає дуже незручним суперником. У 2010-му "оси" навіть у Києві не програли (0:0), здатні відібрати очки і в такого Шахтаря ще раз.

Що тепер? Інтер вдома програв, і це дарує шанси формально слабшим командам мріяти навіть про плей-офф ЛЧ. Як не дивно, команді Де Дзербі може бути простіше проти міланців та Реала. Вони більше розкривають гру, дають простір. З іншого боку і під каток таких топових суперників цій обороні потрапити запросто. Особливо важко буде на другому поверсі та під агресивнішим пресингом. Ключовим у цій ситуації може бути якнайшвидший камбек Трубіна.