УКР РУС

Шахтар – Зоря: Скрипник стає найгіршим суперником для Каштру, невдала копія Динамо, дуель капітанів і важкі чемпіони

28 червня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Шахтар і Зоря зіграли внічию (0:0) у 28 турі УПЛ. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Шахтар – Зоря на "Футбол 24", стартував о 19:30. Команда Скрипника вже 7-й тур поспіль чергувала перемоги з поразками. За цією тенденцією, луганський клуб чекала поразка. У поточному сезоні чемпіони України двічі обіграли Зорю, а крайню зустріч програли. Це була остання втрата очок командою Каштру, після якої "гірники" виграли 4 матчі.

Шахтар – Зоря – відеоогляд матчу, який дає шанс Динамо відірватися в боротьбі за ЛЧ

Уже на 3-й хвилині Хомченовський прийняв довгий пас Юрченка у штрафному Шахтаря, легко обіграв Сіпріано і пробив. Пятов виручив, а далі снаряд влучив не то в руку Матвієнка, не то в груди. Романов і VAR підстав для пенальті не побачили, хоча гравці Зоря активно сигналізували про фол. Кабаєв ледь не вивалився сам на сам з Пятовим на межі офсайду, однак завовтузився з м'ячем. Коноплянка хитнув Циганікса, якого малювали в центрі захисту (насправді латвієць вийшов ліворуч, помінявшись позиціями з Тимчиком), але Олександр заблокував головою.

Шахтар – Зоря: онлайн-трансляція матчу

Лєднєв і Коноплянка відпрацьовують на оборону, а це щось новеньке. Громов майже пройшов Пятова після чергового розрізного пасу, Болбат підстрахував порожні ворота – це Тимчик через Кабаєва організував момент. Циганікс, який дуже невпевнено виглядав у перші хвилин 20, подав надто сильно на форварда Зорі, удар не мав шансів стати прицільним. Соломон розкішно накрутив кількох опонентів у центрі, віддав на Коноплянку, який діагональним пасом знайшов Тете – Михайличенко заблокував. Після подачі кутового Євгену ніхто не заважав розстрілювати ворота метрів з 8 – повз касу.

Лєднєв також пробачив суперника ударом без перешкод з вбивчої дистанції, але ситуації передував відвертий офсайд Кабаєва. Який же момент запоров Коноплянка. Помилився Абу Ханна, Євген по правому краю увірвався у штрафний, витягнув на себе третього голкіпера Зорі Васіля, однак пас віддав не на Фернандо в центр, а в ноги захисникам. Кочергін блискуче розрізав центр оборони Шахтаря, а ось Кабаєву не вистачило швидкості. Лєднєв загубив перспективний штрафний дуже невдалим ударом, а Коноплянка здалеку приклався прямо в руки кіперу.

Тимчик з глибини закидає на Михайліченка, Матвієнко вибив, а Хомченовський підібрав – дуже невдалий удар з льоту. Болбат ледь не забив курйозний гол – воротар Зорі в останній момент ногами нейтралізував простріл/удар. Кочергін самотужки продерся і віддав, а Громов не влучив. Тимчик віддав пас Патріку. Алан обігрався з Фернандо і метрів з 22 відмінно бахнув у поперечину. Каштру на 58-й хвилині робить потрійну заміну в стилі Олексія Михайличенка з матчу Зоря – Динамо. Свіжі лідери атаки виходять: Тайсон і Марлос міняють Коноплянку з Тете. На позиції Соломона під нападниками зіграє Коваленко.

Лєднєв зі штрафного вистрілив у нижній кут, Пятов парирував – ефектні дії молодого і досвідченого українців. Ще й Мораєс замінив Фернандо на 63-й. Дуже хоче перемогти Луїш Каштру. Черговий провал з пасом у центрі від Абу Ханни. Тайсон завів атаку, а Марлос погано прийняв у штрафному, втративши неймовірну нагоду покарати за помилку. За хвилину згадані ветерани помінялися місцями. Удар Тайсона заблокували, хапається за голову 7-й номер "гірників". Додо замінив Болбата. Кілька хвиль атак Шахтаря, гравці Зорі впевнено діють у відборі та блокуванні ударів.

Скрипник замінив Циганікса та Лєднєва. Вийшли Іванісеня і Луньов, а Хомченовський сів на місце правого захисника. Патрік помилився на своїй половині, Кабаєв упевнено пройшов на ударну позицію, але не покарав Алана, пробивши повз дальній кут. Хомченовський обвідним ударом не застав зненацька Пятова. Подача кутового, і ще один блискучий момент втрачає Зоря – не вийшло пробити з кількох метрів, замість удару в порожні ворота ми побачили якийсь простріл уздовж. Матвієнко замикав подачу Тайсона з кута поля, далеко від мети.

Кабаєв не може продовжити гру на 90-й хвилині, надто багато фізичних сил форвард віддав у пресингу та тиску на захист суперника. Доволі рівна гра зі взаємними моментами. Команда Скрипника традиційно перестріляла опонента (10:5), однак з влучністю все ті ж проблеми – тут Шахтар виявився успішнішим (4:3). Зоря відпускає Динамо, яке в разі перемоги над Десною отримає 5-очкову перевагу над третім місцем і зміцнить свої позиції в боротьбі за право грати у кваліфікації Ліги чемпіонів.

Скрипник – найбільша проблема Каштру в УПЛ, але це не критично

Маріуполь, Олександрія і Ворскла відбирали по разу очки в Шахтаря за черговий золотий для донеччан сезон чемпіонату України. Хацкевич і Михайличенко так само виграли по одній дуелі. Зоря зуміла зробити це у двох турах УПЛ, а Віктор Скрипник став єдиним тренером, який засмутив команду Каштру двічі. Це серйозне досягнення, беручи до уваги, що і в програних матчах луганські хлопці не дуже заслуговували на поразку. Мабуть, найкраще футбол легенди Вердера проявився у харківській битві, програній з рахунком 3:4. Тоді Зорі вдалося шокувати Каштру та його тренерський штаб, але з кожним новим матчем португалець краще пристосовувався до манери суперника.

Цього разу Шахтар, граючи далеко не на максимумі своїх можливостей, не відчув тих же проблем, як у програній зустрічі чи тих виграних. Водночас і Скрипник адаптувався, уже другий матч поспіль не пропускаючи від найкращої атаки українського сезону. Кількість загроз біля своїх воріт мінімізується, і навіть 4 травмовані чи дискваліфіковані гравці оборонної лінії не позбавили балансу. А те, як Зоря грала в захисті проти свіжих лідерів суперника в останні 30 хвилин, – взагалі пісня. Відмінна підстраховка, мудра гра навіть атакувальних півзахисників на оборону, постійне виростання нових ніг, яке заважало звичній бразильській феєрії.

Повторити Михайличенка не вдалося, лідери Шахтаря без мотивації і з голим класом

Каштру використовував різні тактики. Не без задоволення "гірники" дозволяли Зорі награтися у контроль, що мало приводити до гострих контратак. Центральні захисники іноді помилялися з першим пасом, осиротілий без Тимчика, якого перевели в центр, правий фланг також не був взірцем надійності, Михайліченко традиційно загравався на атаку. Юрченку трохи незвично було міняти Іванісеню на позиції опорника. Однак Коноплянка, Соломон, Тете і Фернандо не вразили у плані реалізації чи навіть доведення перспективних атак до суперпозицій.

Після перерви наставник Шахтаря залпом випустив усю армаду, яка зробила вирішальний внесок у 4-е поспіль золото. Найкращі бомбардири (Мораєс) та асистенти (той же Жуніор і Тайсон), Марлос, який після двомісячної перерви заробив 9 очок для "гірників" (4 голи плюс асист). Однак повторити фокус Олексія Михайличенка не вдалося. Зоря була фізично готовою не до 60 хвилин, а на цілу гру. Номінальні гості ще й додали у вирішальні хвилини, коли були значно ближчими до перемоги. Статистика другої половини (Шахтар поступився за ударами 1:8, за влучаннями 1:3) стала найкращою оцінкою концентрації лідерів. Їм би уже на літак у рідні краї, або в неспішному темпі організувати пару тонких комбінацій і на класі закрити всі питання. Браво Зорі, що використали цей мотиваційний момент хоча б в обороні.

Дуель капітанів визначила усе, а в чемпіонів проблеми з резервами

Пятов чи Хомченовський. Який заспів отримала гра, такою потім і кульмінація була. Дмитро не реалізував моменти, які могли б продовжити надії Зорі на реальну конкуренцію з Динамо за друге місце. А так вже завтра Київ може відірватися на 5 балів, плюс перевага за особистими зустрічами. Команда Скрипника знову заслужила на приз глядацьких симпатій, однак реалізація моментів жахає. Ця манера регулярно пробачати зіграла злий жарт ще з Еспаньйолом в Лізі Європи, а в ЛЧ з нею просто нічого робити.

Слабко відіграв Лєднєв після повернення від дискваліфікацій. Тут взагалі тонкий момент. Богдан, як і Тимчик, після кінця сезону повертається у Динамо, що конкурує із Зорею в боротьбі за кваліфікацію ЛЧ. Олександр непогано виглядав на дуже незвичній позиції у центрі захисту, але декілька разів наварив такої каші... Плюс правий фланг був не таким агресивним попереду, хоча саме в цій зоні прийшли найгостріші моменти гостей.

Відсутність серйозної лави запасних поєднує команди. Сьогодні Каштру випустив резервістів з перших хвилин, і не скажеш, що вони особливо підтвердили свої амбіції на основу. Так, Коно, Соломон і Тете створили куди більше моментів, ніж звичне тріо попереду, однак і цього малувато для беззастережного лідера чемпіонату. Тим паче, що Зоря більше сама привозила, ніж креативні гравці Шахтаря творили. Героєм же матчу можна сміливо називати Андрія Пятова, хоча капітан чемпіонів наприкінці матчу й показав свою найслабшу рису, промахнувшись на виході. На його щастя, гості не забивають навіть таке, і замість удару вийшов лише жахливий пас поперек.