УКР РУС

Шахтар після революції: яку команду будує Йовічевіч?

2 серпня 2022
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко глибоко аналізує кадрові реалії донецького клубу після відтоку майже всіх легіонерів.

Шахтар розпочинає нову віху у своїй історії. "Гірники" протягом тривалого часу робили ставку на іноземців, а тепер змушені спиратися на українських гравців. Для такої опції запросили навіть Ігора Йовічевіча, який вміє працювати якраз із місцевими футболістами.

Під його керівництвом Шахтар провів кілька благодійних матчів. Тому можна зробити певні висновки. Якою ж буде команда у наступному сезоні?

Воротарі: Пятов, Трубін, Олексій Шевченко, Пузанков

Тут не має бути несподіванок – Анатолій Трубін повинен залишитися основним воротарем команди. Проблемою може стати тільки трансфер до іншого клубу. Зараз ширяться чутки про інтерес Марселя, команд з Англії. Трубін завжди користувався попитом, бо, попри юний вік, вже став гравцем збірної та двічі грав у ЛЧ. Тут все залежатиме від пропозиції. Припускаю, якщо вона буде більшою за 15 млн євро, кіпер може піти.

Але трансфер Трубіна не буде проблемою для Йовічевіча. У команді є Пятов, який завдяки своєму професіоналізму не відчуває років. Андрій здатен відіграти ще парочку сезонів, поки з'явиться новий талант, а ситуація в країні стабілізується. Не забуваймо про Олексія Шевченка, який колись грав на доволі високому рівні.

Молоді ж голкіпери не дуже вражають. Пузанков, Турбаєвський чи Кравець виглядають неготовими до конкуренції в першій команді Шахтаря. Тому перших двох чекає оренда, а Кравець має можливості стати основним воротарем юнацької команди.

Прогноз: Трубін. У ролі дублера – Пятов.

***

Правий захисник: Конопля, Капінус, Стасюк, Кирюханцев, Бако

Шахтар не бачив українців на цій позиції, бо мав Додо і підписав Вінісіуса Тобіаса. Зараз же змушений робити ставку саме на українських гравців. Тут усе має бути дуже просто: у Коноплі – найбільше шансів стати основним. Юхим ще молодий, вже отримав досвід УПЛ на рівні Десни і Шахтаря. За своїми якостями та рівнем – дуже хороший захисник, як для нинішніх футбольних реалій України.

Капінус мав адаптуватися до УПЛ в складі Металіста 1925, але все зіпсувала війна. Ротань потихеньку підтягує Дмитра до молодіжної збірної України, бо ця позиція там проблемна. Дуже важко буде Капінусу без досвіду дорослого футболу відразу чіплятися за першу команду Шахтаря. Хіба що Йовічевіч побачить у ньому щось особливе.

Стасюк два останні сезони провів у Маріуполі. Він нічим особливим не виділявся на фоні азовської команди. Брав своєю працездатністю. Петро матиме шанси залишитися у Шахтарі хіба що в статусі гравця ротації. Має перевагу над тим же Капінусом у досвіді та віці.

Кирюханцев нічим себе не проявив, виступаючи в оренді за Маріуполь та Олександрію. Шансів залишитися у Шахтарі я не бачу. Натомість я не скидав би з рахунків молодого оборонця Бако. У складі юнацької команди уродженець Закарпаття показував себе з найкращого боку. Крістіан може стати одним із відкриттів Йовічевіча.

Прогноз: Конопля. У ролі дублера – Стасюк.

***

Центральні захисники: Кривцов, Матвієнко, Бондар, Фарина, Козік, Савченко

Основна пара Кривцов – Матвієнко. Микола став одним із лідерів команди. Сергій врешті вийшов із лазарету. Це таке собі поєднання досвіду, амбіцій, фізичної сили, читання гри. Вони абсолютно різні та добре доповнюють один одного.

Але проблема у тому, що Микола ще може влітку змінити команду. Шахтарю потрібні гроші, щоб закрити старі борги. Тому у випадку хорошої пропозиції він піде. Кривцов вже немолодий та знову ризикує отримати проблеми зі здоров'ям. Ця пара може й не відбутися у центрі оборони Шахтаря нового сезону.

Багато авансів видається Бондарю, але поки він і близько їх не реалізовує. Незграбність. Велика кількість помилок, проблеми із грою у високому захисті, невміння починати атаки, якась нервовість. Напевно, Бондаря врятував від оренди тільки від’їзд легіонерів. Це дає йому ще один шанс закріпитися у Шахтарі. Адже коли вилітає Кривцов, саме Валерій стає основним гравцем команди.

Дуже подобається Фарина. Він себе гарно проявив на рівні юнацької команди Шахтаря. Мар'ян може стати одним із тих, кого Йовічевіч відкриє серед молоді. Так само хороші якості має Козік. Тим паче, Едуард дебютував в УПЛ під час оренди у Маріуполі. Перспективи є і в Савченка, але йому поки зарано грати в дорослому футболі. Потрібно набути досвіду в Юнацькій Лізі УЄФА.

Прогноз: Кривцов (Бондар) – Матвієнко.

***

Лівий захисник: Корнієнко, Михайліченко, Булеза

Корнієнко став основним лівим захисником команди ще за Каштру, коли Ісмаїлі не міг грати тривалий час через розрив хрестоподібної зв’язки. У Віктора все йшло дуже добре, але травма у Класичному проти Динамо позбавила його статусу основного гравця команди. Уродженець Полтавщини так і не набрав кондиції.

"На Сидорчука не тримаю зла": Віктор Корнієнко – про травму, сльози, хейтерів, ігнор зірки Реала і пригоди у Тернополі

Булеза добре проявив себе на рівні юнацької команди. Уродженець Закарпаття має усі якості сучасного флангового захисника. Потрібна тільки довіра тренера та досвід.

Неочікуваним вийшов трансфер Михайліченка. Наче позиція укомплектована. Плюс – тут може зіграти Матвієнко. Схоже, Йовічевіча не влаштовує рівень наявних гравців і він шукає посилення. Я не впевнений, чи можна таким вважати футболіста, який не зміг заграти у Бельгії?

Прогноз: конкуренція між Корнієнком та Михайліченком.

***

Опорний півзахисник: Степаненко, Джурасек, Чех, Шостак

Основним тут має бути Степаненко – досвід, кваліфікація, лідер колективу. Питання у тому, що Йові грає за схемою з перевернутим трикутником та одним опорником. Шахтар останні років 15 діяв із двома гравцями в опорній зоні. Тарасу потрібно перебудовуватися. З його досвідом це не стане проблемою. Головне, щоб травми оминали.

Чех був основним опорником у Петракова на тріумфальному молодіжному чемпіонаті світу. Якщо чесно, то у Маріуполі він не вразив. Можливо, це питання до тренерів, які не розкрили його потенціал. Поки Максим не виглядає тим гравцем, який може грати за Шахтар.

"Петраков міг напхати при всіх": чемпіон світу – про віру в тренера збірної, втрату пам'яті й тріумф 8:1 над Шахтарем

Джурасек працював із Йовічевічем у молодіжній команді Динамо Загреб та СК Дніпро-1. Дуже добре знає вимоги тренера та його бачення футболу. Не мав шансів у Загребі через капітана команди Адемі, який близький йому за стилем. Власне, Динамо за останні два роки вдало продало опорників Якіча та Франіча до Німеччини. А на Невена особливо не розраховували. Джурасек – не класичний опорник чи руйнівник. Це гравець, який багато пресингує. У нього немає хорошої антропометрії, він діє трохи вище. Подивимося, як його використовуватимуть у Шахтарі. Щодо Шостака, то він поки не готовий грати за першу команду.

Прогноз: Степаненко. Підміна – Джурасек.

***

Центральні півзахисники: Судаков, Бондаренко, Криськів, Очеретько, Шостак, Сігєєв, Тотовицький, Джурасек

Йовічевічу потрібно заново будувати гру в середині поля. Провідні виконавці, окрім Степаненка, покинули клуб.

Криськів, Судаков, Бондаренко – це гравці приблизно одного віку і перспектив. Кожен із них повинен грати. Думаю, що з цієї трійки ніхто не буде основним. Кожен отримуватиме свій ігровий час. За талантом виділяється Бондаренко, але у нього періодично виникають проблеми зі здоров'ям.

"Тренер дав відверту пораду – їхати в Шахтар": він фанатів від Іньєсти, грав проти Фодена і не підійшов Маркевичу

Важко визначати позиції для Очеретька та Тотовицького. Це дуже індивідуально сильні гравці, які здатні діяти в центрі, на фланзі та навіть в атаці. Тож гадаю, що в Олега та Андрія твердої позиції не буде і вони розташовуватимуться на полі залежно від потреб.

Як вже писав вище, не бачу Джурасека у ролі опорника. У відборі він не такий успішний. Це скоріше гравець для бігової роботи та ефективного пресингу. Вважаю, що для Невена знайдеться важливе місце у команді, він виступатиме індикатором ідей тренера.

Прогноз: Джурасек, Бондаренко. При підтримці Судакова, Криськіва, Очеретька, Тотовицького.

***

Вінгери: Мудрик, Кащук, Вакула, Топалов. Потенційно – Зубков

Найбільш вразлива позиція для сьогоднішнього Шахтаря – саме флангові півзахисники. Клуб робив ставку на іноземців, а тепер їх немає. Напевно, що десь поквапився з рішенням Коноплянка. Зараз він би точно був незайвим.

Сьогоднішній лідер та найдорожчий гравець команди – Мудрик. Михайло має довести насамперед собі, що він може виконувати свою роль. Від нього зараз дуже багато чекають. Позиція лівого півзахисника закрита. Можлива тільки ротація. Тут кандидатом виступає Вакула.

Уродженець Бердичева подавав надії у Маріуполі. Потім виникли скандали та непорозуміння із тодішнім наставником команди Маркевичем. Оренда до Полтави нічого не дала. Мав грати за майже рідне житомирське Полісся, але втрата легіонерів світить йому шансом у Шахтарі. У благодійних матчах він не виглядав безперспективно. Сподіваюся, Йовічевіч знайде підхід. Він може також грати на правому фланзі та на позиції форварда. Хороші швидкісні якості, наполегливість.

Дуже подобається на зборах Кащук. Уродженцю Звягеля видавали великі аванси на юнацькому рівні. Він дуже переконливо виглядав у матчах Юнацької Ліги УЄФА завдяки швидкісним якостям. Був провідним гравцем збірної України 1999 року народження, яку тренував Петраков. Травми завадили вийти на високий рівень. У Маріуполі траплялися хороші відрізки. Другу частину сезону провів у Азербайджані. Зараз отримує шанс закріпитися у Шахтарі. Позиція правого півзахисника – вільна.

"Образи на Маркевича не було": Кащук про публічну критику тренера, святкування у масці Людини-павука і віру в Петракова

Хорошу швидкість має Топалов. Але цьому хлопцю бракує цілеспрямованості, характеру. Навряд чи далі ротації він просунеться у Шахтарі. Також будуть використовувати Очеретька і Тотовицького. Це універсальні гравці. А якщо ще й вдасться підписати Зубкова, це стане суттєвим посиленням команди. Олександр має досвід виступів у єврокубках та за збірну України. Готовий приносити користь відразу.

Прогноз: Мудрик – Кащук / Вакула / Тотовицький / Очеретько / Зубков

***

Нападники: Кулаков, Сікан, Траоре, В’юнник

Основним форвардом має бути Траоре. Він тільки після важкої травми і у нього велика зарплата. Навряд чи знайде зараз клуб, готовий йому платити стільки ж. Якщо якась оренда, то Шахтарю доведеться взяти на себе частину зарплати. Тому вже нехай краще приносить користь "гірникам".

Одна справа, коли у тебе в асистентах Додо, Соломон, Алан Патрік, Тете, а зовсім інша – молоді українці. Подивимося, скільки заб’є африканець цього сезону. Та для початку потрібно остаточно відійти від травми, набрати форму.

Поки основним форвардом буде Сікан. Уродженець Житомира має величезний потенціал, але через ставку на іноземців в атаці не користувався довірою у першій команді. Другу частину минулого сезону доволі успішно провів у другій німецькій Бундеслізі. Зараз у вихованця Карпат шикарний шанс врешті закріпитися в ролі основного нападника Шахтаря. Думаю, матиме хорошу взаємодію із колишніми партнерами по молодіжній команді – Мудриком, Судаковим, Бондаренком, Криськівим.

Кулаков подавав великі надії у Металісті. Обрав Шахтар, а не Динамо свого часу. Не пішло. Зараз Андрій програє конкуренцію Сікану.

Незрозуміла ситуація із В’юнником. Він другу частину сезону проводив у Цюріху. Оренда була до 30 червня. У передсезонному зборі Шахтаря участі не бере. У складі чемпіона Швейцарії його теж немає. Поки не повернувся Траоре, саме Богдан повинен мати статус другого форварда.

Йовічевіч в атаці пробує також і Тотовицького. У матчі з Аяксом той не переконав. Але на рівні УПЛ це може принести користь.

Прогноз: Сікан / Траоре

Шахтар завершив збори нічиєю: новачок дебютував, автогол позбавив Йовічевіча першої перемоги – попереду Моурінью