УКР РУС

Шахтар може відмовитися від чемпіона світу, який став відкриттям сезону за кордоном – що скаже ван Леувен?fire

28 липня 2023
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко роздумує над шляхами розвитку кар'єри Олексія Кащука. Настав момент істини.

Цього літа вирішиться доля вінгера молодіжної збірної України Олексія Кащука. Він має шанси закріпитися у першій команді Шахтаря, або ж здійснити вдалий перехід.

Вперше я побачив Кащука у матчах Юнацької Ліги УЄФА. Разом з Мудриком він вирізнявся своїми швидкісними якостями. Мудрик – ліворуч, а Кащук на протилежному, правому фланзі. При підтримці таких тонких плеймейкерів, як Бондаренко, Судаков та Криськів. Головне враження від гри Олексія – швидкість, швидкість та ще раз швидкість. Коли є простір, його зупинити дуже важко. Гравці юнацької команди Ман Сіті, наприклад, стерегли українського вінгера удвох.

Раніше заявити про себе на високому рівні уродженцю Звягеля заважали травми. Це позначилося на швидкісних якостях. За потенціалом він був нічим не гірший за Мудрика. Проблеми зі здоров'ям вплинули на різкість та вибуховість. У першій команді Шахтаря шансів не було ніяких. Тому настала звична оренда у Маріуполь – для набуття досвіду. Там були цікаві та результативні відрізки, але не вистачало стабільності.

Справжнім проривом для Кащука стала оренда в Сабах. У минулому сезоні Олексій став одним із найкращих гравців чемпіонату Азербайджану – 16 голів та 12 передач. Команда українця посіла друге місце, поступившись місцевому флагману – Карабаху – 9 очками. Заслуга Кащука в такому результаті – доволі вагома.

Свій статус Олексій підтвердив на молодіжному Євро-2023, де був основним гравцем команди Ротаня. Кащук чудово провів два стартові матчі проти Хорватії та Румунії. Потім суперники вже приділяли йому значну увагу, проявити себе стало не так просто. На перший план вийшов Мудрик, який відновився від травми.

Герой дня: Олексій Кащук приніс перемогу Україні – рекордсмен, який став чемпіоном світу і не пустив Цітаішвілі в Шахтар

Зараз Шахтарю потрібно визначатися, чи потрібен їм цей футболіст. Або пропонувати нову угоду з перспективами у першій команді, або продавати, маючи рекламу від вдалого виступу на Євро та у чемпіонаті Азербайджану. Самому Кащуку теж пора вирішувати. 23 роки – це вік уже не "молодого-перспективного". Чи бачить він своє майбутнє в Шахтарі? Можливо, хоче повернутися до Азербайджану чи грати у Європі? Рік контракту – термін, який дає перспективу не дуже дорого трансферу.

Сабах хотів викупити права на талановитого українця, але запропоновані гроші не влаштували чинного чемпіона України. У пресі називалися суми в 1-1,5 млн євро. Вони виглядають не зовсім адекватними цифрами, враховуючи статус та результативність футболіста.

Щодо Шахтаря – все не дуже однозначно. Трансфер 18-річного бразильця Невертона на позицію правого півзахисника свідчить, що на Кащука навряд чи сподіваються, як на повноправного гравця основи та актив клубу, який потім можна вигідно продати. Є ризики, що Олексій може тут не заграти і втратить все, що здобуто за останні півтора року.

Головна проблема – конкуренція. Кащук став успішним тільки тоді, коли у нього була повна довіра. Сабах тренує колишній тренер Краснодара – Мусаєв, який вміє працювати із молоддю. Його колишній клуб робив ставку на власних вихованців і вкладав величезні кошти в академію. У Кащука була повна підтримка від цього наставника, який вміло використовував швидкісні якості українця.

Наскільки розумію, визначеності щодо Кащука у Шахтаря поки немає. Розглядаються обидва варіанти – новий контракт і трансфер. Усе залежитиме від результату, показаного на передсезонних зборах, та рішення Патріка ван Леувена. Якби все було однозначно, із гравцем підписали б новий контракт на покращених умовах.

У Шахтарі на цій позиції є Олександр Зубков. Зараз ще додався Невертон. Один – досвідчений гравець, іншого потрібно розвивати. Після трансферу Мудрика фланги атаки потребують посилення. Недарма "гірники" зараз близькі до підписання ще одного молодого бразильця – Егіналдо. Взимку взяли таджика Хусрава Тоірова. Тут потрібно посилюватись не тільки якісно, але й кількісно.

Зубков схильний до травм. І він, і Кащук зіграли проти Аякса. Експеримент із виходом Зубкова на лівий фланг провалився. Гостроти не було ніякої, а в обороні – прохідний двір. Топалов явно не справлявся зі своїми обов'язками, а Зубков йому нічим не міг допомогти. Тут важливо, наскільки Кащук узагалі готовий до конкуренції. Наразі він грав тільки при повній довірі, а в Шахтарі буде величезний тиск. Не знаю, чи зможе він ментально впоратись.

Шахтар розгромно програв Аяксу – страждання Судакова, Кудус показав величезну дірку, страх за старт сезону

Другий момент – рівень. Багато скаутів відзначають, що клас Кащука – не дуже високий. Зараз він показує свій рівень, але стати сильнішим навряд чи зможе. Проти розбалансованої Хорватії на Євро Олексій зіграв чудово. Так само добре виглядав проти румунів, які потрапили на форум тільки завдяки тому, що були господарями турніру. У матчах з Іспанією та Францією користі від Олексія було небагато. При всій повазі, рівень чемпіонату Азербайджану не може бути орієнтиром для визначення рівня та перспектив гравця.

Шахтар попрощався із Богданом Михайліченком. Колишній динамівець зміг себе проявити у донецькому клубі, але "гірники" не викупили його контракт в Андерлехта. Причина в тому, що потенціалу для росту немає. Гравець показав свій максимум. Паралелі із Кащуком – дуже близькі.

У ймовірному поверненні Кащука важливу роль відіграватиме ван Леувен. Не секрет, що Олексій не дуже любить відпрацьовувати за собою в обороні. Якщо на рівні Азербайджану це було не дуже помітно, то на Євро-2023 правий захисник Олексій Сич добряче настраждався, опиняючись у кількісній меншості. Це, щоправда, не є великою проблемою. Той же Мудрик не завжди повертається у захист. Усе залежить від того, як тренер будує модель гри та чи може такі моменти нівелювати. У Йовічевіча з Мудриком все вдалося.

Тому, попри успішний минулий сезон та вдалий виступ молодіжної збірної України, майбутнє Олексія Кащука залишається дискусійним питанням. Багато залежатиме від амбіцій самого футболіста. Якщо він хоче дійсно прогресувати, грати у ЛЧ, потрапити до збірної України – альтернативи Шахтарю тут немає. Або ж перехід у хороший чемпіонат та статусний клуб з умовою постійної ігрової практики. В обох випадках потрібно вдосконалюватися, виходити за рамки своїх можливостей, ставати кращим. Вигравати конкуренцію та досягати своїх цілей. Ну а якщо Кащук хоче солідних заробітків і задоволений кар'єрою, то нічого міняти не потрібно. Азербайджан для цього підходить дуже добре.

Як відмовитися від України та Шахтаря заради довгого рубля і опинитися в повній дупі – повчальна історія Марка Мампассі