УКР РУС

Шахтар копіює Динамо, або Чому Срну змусили очолити командуfire

21 жовтня 2023
Автор: Сергій Тищенко

Даріо Срна дебютує на посаді головного тренера Шахтаря матчем проти ЛНЗ. Тим часом Сергій Тищенко аналізує несподіване призначення.

Десятого серпня 2004 року Динамо програло вдома матч кваліфікації ЛЧ турецькому Трабзонспору. Після поразки у відставку був відправлений тодішній головний тренер киян Олексій Михайличенко. Його замінив спортивний директор клубу Йожеф Сабо.

Тринадцятого серпня 2019 року Динамо вдома не змогло обіграти Брюгге (3:3) і залишилося без ЛЧ. Тодішній тренер киян Олександр Хацкевич втратив свою роботу. Його замінив спортивний директор клубу Олексій Михайличенко.

Рішення Шахтаря про звільнення Патріка ван Леувена та призначення Даріо Срни дуже нагадує динамівську історію, де емоцій більше, ніж раціональності.

Чи заслужив Патрік на відставку? Безперечно, що так. Шахтар виглядав дуже і дуже непереконливо. Не було жодної надійності в обороні, повна невиразність гри. Результат здобувався на індивідуальній майстерності гравців або вдалому збігу обставин. У першому матчі ЛЧ проти Порту "гірники" виглядали просто неконкурентними, вони не відповідали рівню турніру.

Але якщо звільняти тренера, то потрібно чітко розуміти, хто його замінить. Відставка тільки заради відставки – це суто динамівська історія, яка не завжди успішно потім себе показувала. У плані результату в Шахтарі не було ніякої катастрофи. Команда явно пробуксовувала в УПЛ. Зараз перебуває на третьому місці і за втраченими очками поступається Динамо. Але ми ж розуміємо, що вся боротьба за чемпіонство буде весною. Полісся, Кривбас, Рух – навряд чи ці клуби претендуватимуть на чемпіонський титул, враховуючи дуже багато обставин. Динамо за втраченими очками – лідер, але у команди Луческу вистачає своїх проблем. У семи матчах кияни двічі програли. Причому перемагали команди з нижньої частини таблиці. Зараз втратили свого лідера – Андрія Ярмоленка.

Отже, у чемпіонаті ще нічого не втрачено. За своїм складом Шахтар залишається фаворитом турніру. Ситуація зовсім некритична. Її можна виправити ще восени. У ЛЧ завдяки гостьовій перемозі над Антверпеном зробили заявку на лютневу ЛЄ. Коли це востаннє Шахтар виходив з групи, а третє місце було невдачею?

"Нехай буде 0:7 від Барси, але...": Шахтар уперше повторив подвиги Динамо, чим займається Срна, а хто – Левен матчу

Якщо ви ухвалили рішення звільнити Патріка, то це не проблема. Роботодавець може приймати рішення, які вважає за потрібне. Але у такому випадку має бути готовою заміна. Ніяких питань не виникло б, якби замість ван Леувена прийшов якісний тренер. А от чого чекати від Даріо Срни – не знає ніхто. Навіть сам хорват. Якщо таке рішення ухвалене, то Патрік міг би попрацювати ще певний час, поки не знайдуть заміну. Натомість посеред сезону призначати тренером людину, яка ніколи не працювала самостійно – виглядає дуже великий ризиком. Навіть більшим, ніж продовження роботи ван Леувена.

Моя особиста точка зору: Срну змусили очолити Шахтар. Це для нього буде покаранням. Як свого часу для Сабо чи Михайличенка в Динамо. Вони мали адмінроботу в клубі, займалися селекцією. Бажання тренувати не проглядалося. Позиція власника: ти набрав цих футболістів, тепер доводь, що вони дійсно вартують витрачених грошей. Чи міг відмовити Срна Ахметову? Як показує досвід Михайличенка та Сабо – ні.

Якби Срна хотів тренувати, то отримав би посаду наставника ще влітку 2021 року. Після кризи Луїша Каштру клуб перебував у пошуку нового тренера. Срна тоді сидів на тренерській лаві поруч із Каштру. Навіщо було запрошувати Де Дзербі, якби у Даріо існували амбіції працювати самому? Або через рік – влітку 2022-го – коли поїхали легіонери разом із Де Дзербі. Посада тренера була вакантною. Срна знайшов туди свого земляка Ігора Йовічевіча. Як показує досвід, Даріо не бачив себе наставником і робив усе можливе, щоб там не опинитися. Розглядав для себе тільки менеджерську вакансію.

Шахтар – це бренд, а не поле для експериментів. Призначати тренером людину без досвіду самостійної роботи – величезний ризик. Зараз ситуація в країні така, що війна – надовго. Якісний іноземець в Україну навряд чи приїде. Гроші, амбіції – це все добре, але безпека – на першому місці. При певних обставинах статус виконувача обов'язків може означати дуже тривалу роботу. Особливо, якщо щось почне виходити, то у Срни є всі можливості залишитися мінімум до кінця сезону. А якщо станеться провал, то існує вірогідність вилетіти з клубу взагалі. Як свого часу Михайличенко та Сабо в Динамо. Від такого перебігу подій точно не відмовиться Сергій Палкін. Вся влада у клубі знову перейде до рук генерального директора Шахтаря.

Шахтар став заручником внутрішніх інтриг – Ахметову доведеться обирати, залишиться тільки один

Люди, які особисто знають Срну, кажуть, що він не вміє програвати. Емоції заважають раціонально дивитися на футбол. Влітку 2021 року саме Срна зламав систему, яка працювала у Шахтарі тривалий час. Коли запрошували молодих бразильців, португаломовного тренера. Бразильська атака та український захист. Розвиток молодих гравців із опцією продажу за великі гроші. Натомість у 2021-му клуб сам почав купувати дорого. Срна хотів бачити яскравий, видовищний Шахтар. Сьогодні рівень гравців – точно не найсильніший за всю історію. Маючи такий склад, дуже важко розраховувати на ефектність та результативність. Тут потрібні командні дії, тактична підготовка, а не зі шашками летіти на суперника. Може бути дуже боляче. На перше місце повинні виходити не ідеї тренера, а можливості складу команди.

Один у полі не воїн. Потрібна якісна команда помічників, які будуть виконувати свою роботу. Нідерландські помічники Патріка пішли разом із ним. Залишився Карло Ніколіні, який свого часу відмовився переходити в Динамо до Луческу і отримав посаду заступника Срни у Шахтарі. Це спеціаліст, який відповідає за фізичну підготовку гравців. Андрій Пятов має всі шанси працювати з воротарями далі. У цих двох сегментах провалів не повинно бути. Можливо, ще підберуть Оскара Ратулутру, який раніше працював із юнацькою командою Шахтаря, але не підійшов ван Леувену, як помічник. Все це більше нагадує нашвидкуруч зібраних людей, ніж команду зі спільним баченням футболу.

Ну і найголовніше питання: хто шукатиме нового тренера, коли Срна буде "в.о."? Поєднувати ці дві функції – точно проблематично. Тому все йде до того, що на Даріо-тренера розраховують на тривалий час. А потенційних кандидатів шукатиме генеральний директор Палкін. Думаю, Сергій Анатолійович точно не проти, щоб уся влада у клубі знову зосередилася в його руках та тільки він був наближеною до Ріната Ахметова особою. Для Срни вимальовується дуже проста історія: або він себе зарекомендує, як тренер, і працює тривалий час, або має всі шанси піти з клубу.

Трубін для Ліверпуля чи Баварії? Бенфіка потирає руки, чіткі менеджерські рішення і велике майбутнє – в ауті лише Шахтар