УКР РУС

Шахтар хоче вивести ціну Судакова на пік, а тоді продати. Але якщо у них не вийде?bomb

31 січня 20:35
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко вкотре про наболілу тему.

Шахтар хоче за свого таланта 20 млн євро. Шахтар відмовив двом клубам, які пропонували 20 млн за молодого гравця. Шахтар хоче за свого футболіста 35 млн євро. Шахтар відмовився продавати свого таланта за 35 млн євро та планує його продати за більші гроші. Усе це вже ми проходили. Це не хроніки сьогодення, а реальність літа 2022 року та інформації навколо Михайла Мудрика.

Тоді талановитий вінгер Шахтаря користувався великою увагою. Торги за нього стартували з 20 млн. Претенденти – Байєр, Брентфорд, Ювентус. Але у підсумку Михайло залишився в Шахтарі і тільки взимку був проданий. Просто влітку відбулася піар-кампанія зі збільшення ціни, щоб згодом дорожче продати.

Шахтар продовжив контракт Судакова і прописав божевільну клаусулу на 100 млн євро, – Романо

Із Георгія Судакова роблять другого Мудрика. Спочатку була цифра 20 млн, потім – бажання отримати 35, а потім відмова навіть від 40 млн. Почали пов'язувати із великими клубами. Усе майже один в один. Тільки ймовірні покупці – інші. У випадку з Мудриком піар робився на Арсеналі, а із Судаковим – на Ювентусі, а потім Наполі. Суть тут однакова: великий клуб у Європі шукає посилення у боротьбі за чемпіонство і не спроможний виграти цей титул без українського таланта. При цьому всі розуміють, що у Ювентуса зараз проблеми з грошима. Їм гравець в середину поля дуже потрібен хоча б для кількості. Правда, вже на зараз, а не на перспективу. Судаков без досвіду топових ліг і грудневою відпусткою навряд чи готовий до цієї ролі.

Наполі не має визначеності з тренером. Вальтер Мадзаррі уклав контракт тільки до літа. Навряд чи доцільно купувати гравця за великі гроші, коли влітку прийде новий тренер. Інформація про Судакова виглядає, як тиск на Пьотра Зєлінскі, який не хоче пролонгувати контракт.

Друга відмінність – заміну Мудрику в особі Кевіна купували після трансферу (напевно й самі не вірили, що зможуть провернути такий вигідний продаж), а у випадку із Судаковим купують вже зараз. Я маю на увазі трансфер Марлона Гомеса за 12+4 млн. За позицією бразилець – також гравець середини поля. У цьому є логіка, бо дуже непросто купувати гравців на заміну, коли ти продав свого футболіста за величезні гроші у великий клуб. Продавці у такому випадку теж завищують ціни.

Зрозуміло, що Георгія ніхто не планував продавати взимку. Всі ці розмови – банальний піар, щоб збільшити ціну на гравця. У другій половині сезону Шахтар може успішно зіграти в ЛЄ, виграти титул чемпіона України і найголовніше – збірна України має всі шанси вийти на Євро-2024 та вдало там виступити. Якщо Судаков ударно проведе наступні п'ять місяців, то ціна буде куди більшою.

У поточному сезоні немає вираженого лідера в УПЛ. Уся боротьба за титул розгорнеться весною. Золоті нагороди важливі для Шахтаря не стільки в якості престижу, як через можливість отримати 35-40 млн євро призових за участь в ЛЧ, а також засвітити своїх гравців на рівні найпрестижнішого клубного турніру.

Немає сенсу взимку продавати Судакова за 40 млн, щоб потім мати ризик не отримати ті ж 40 млн, якщо команда не стане чемпіоном і не проб'ється в ЛЧ. Індивідуальна майстерність та зіграність із партнерами дозволяє вважати Жору дуже серйозною зброєю у команді Маріно Пушіча.

Нічого поганого немає у бажанні Шахтаря продавати своїх футболістів дорого. На продажу Мудрика вони підняли шалені гроші, які дозволяють клубу у такий непростий період для країни твердо стояти на ногах. Підтвердження цього – трансфери новачків на немалі суми. Ніхто в Україні й близько не витрачає стільки, як Шахтар, на підсилення. "Гірники" не хочуть виживати, вони прагнуть розвиватися, тому запрошують нових футболістів. Уміння продавати – це також робота. Причому, доволі непроста.

Шахтар і 14 гравців "на вихід": кого позбутися, а на кому – заробити?

Але ми маємо зрозуміти дуже просту істину: сьогодні в УПЛ неможливо підготувати гравця для провідних клубів Європи. Різниця настільки велика, що футболіст не спроможний перелаштуватися одразу. Переходити до дійсно великих команд потрібно через треті клуби. Якби Мудрик влітку 2022-го перейшов до Байєра чи Брентфорда, то зараз дійсно міг би коштувати 100 мільйонів. Натомість зараз його гра відповідає місцю, яке посідає Челсі у турнірній таблиці. Стабільності йому дуже бракує. Конкуренція і тиск заплачених грошей роблять свою справу. Якби у Михайла була довіра чи стабільний новий клуб, його кар'єра могла б скластися зовсім по-іншому. Проста аксіома: що більше за тебе платять, то більшого від тебе вимагають.

Судаков – чудовий футболіст. Має прекрасне розуміння гри, дуже працьовитий, рухливий, з ударом. З іншого боку, Судаков успішний тільки у звичному для себе футболі, де він розуміє загальні принципи команди та партнерів. Багато в чому його успіх – це колективна дія всього Шахтаря. Жора разом із Бондаренком, Криськівим грають з часів академії. Він розуміє їх із півслова. А от якщо його занурити в іншу реальність, то невідомо, чи з цього щось вийде. Коли Патрік ван Леувен затіяв зміни у Шахтарі, то в Судакова відразу виникли прогалини. Яскраво виражених якостей найвищого рівня у нього немає. Якщо сьогодні Жору перекинути в останні команди УПЛ, то навряд чи їхні результати суттєво покращаться.

Судакова у Європі ніхто не запитуватиме, чого він хоче – що впливає на цінник українського феномена?

Продати Судакова за великі гроші точно буде важче, ніж у випадку з Мудриком. Двічі в одну річку не ввійдеш. Можна піарити, пов'язувати його інтересом з різних клубів, називати великі суми потенційного трансферу, але дуже багато залежить від випадку. Арсенал починав торгувати Мудрика з 35-40 млн євро. "Каноніри" мали б шанси закрити трансфер у районі 50 млн з усіма бонусами, якби не божевілля Челсі. "Сині" не шкодували грошей на новачків, відверто переплачуючи майже за кожного. Щоразу так не буде.

Йовічевіч під Мудрика підлаштував тактику, щоб швидкість Михайла була головною у грі команди на європейському рівні. Вся команда працювала на те, щоб Мудрик 4-5 разів за матч зробив свої забіги. У Судакова немає настільки яскраво вираженої якості, як швидкість у Мудрика. Гол кризовій Барселоні – це добре, але була також невпевнена гра проти Порту в останньому турі. Або матч з Італією, коли помилка Георгія привела до першого пропущеного м'яча. Тож немає такого враження, що на міжнародному рівні Судаков виділяється. Він молодий, талановитий, але щоб робити різницю – ні. Ще потрібна праця над собою, щоб вийти на вищий рівень.

У Європі теж сидять розумні люди. Шахтар хоче вивести ціну Судакова на пік, а тоді продати. Але якщо у них не вийде? Що ще може Судаков взяти в Україні, виступаючи за Шахтар? Зараз рівень чемпіонату не такий, щоб отримувати нові виклики. У команді з'являються бразильці. З приходом Марлона Гомеса в середині поля відбуватимуться зміни. Клуб хоче виходити за рамки нинішніх можливостей, прагне більшого. Враховуючи інтерес від Ювентуса, Наполі, Лейпцига, очікування від Судакова тільки зростатимуть. Тиск почнеться вже навесні. Георгій вже не зможе бути нестабільним, помилятися. А якщо збірна України не вийде на Євро, чи Судаков зіграє там невдало, увесь маховик піару запрацює проти Шахтаря.

"Бразильські іграшки Ахметова" чи необхідність для Ліги чемпіонів – як оцінити коштовні трансфери Шахтаря під час війни