УКР РУС

Шахтар – Аталанта: Каштру почав, VAR добив – Маліновський в ЛЧ не переважує страх за збірну України, але позитив є

12 грудня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Шахтар зазнав домашнього фіаско проти Аталанти (0:3) в 6-му турі ЛЧ 2019/20 у групі C. Рахунок і звіт матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Шахтар – Аталанта, стартував на "Футбол 24" о 19:55. Розклади у цій групі були прості. Кожну з команд влаштовувала тільки перемога, аби не оглядатися на конкурентів. Чемпіонів України вона виводила у плей-офф Ліги чемпіонів. А ось бронзовим призерам Серії А потрібні були не тільки 3 бали, а й втрата очок Динамо Загреб у паралельній грі з Манчестер Сіті. У разі перемоги хорватів та італійців Шахтар посідав останнє місце, а команда Маліновського виходила в 1/16 Ліги Європи. Був ще варіант, коли загребці не обіграли б манчестерців – тоді донецький клуб влаштовувала і нічия в Харкові.

Шахтар – Аталанта: онлайн-трансляція матчу Ліги чемпіонів

Аталанта панувала з м'ячем на стартовому відрізку, намагаючись витягнути суперників на свою половину і створити вільні зони попереду. Шахтар не купувався на це запрошення, пресингуючи уже в центральному колі. В одному з таких епізодів Тайсон перехопив круглого, але атака застрягла на Мораєсі. Фантастичний момент змарнували італійці на 5-й хвилині. Ісмаїлі віддав назад дуже слабко, Гомес перехопив і витягнув на себе Пятова, але Мурієль і Пашаліч удвох не змогли переправити снаряд у вже порожні ворота. Хорват, який виграв конкуренцію в Маліновського, пробивав з нульового кута, та тут воротар збірної України накрив м'яч без проблем.

Шахтар – Аталанта – відео голів

Черговий момент загубив Мурієль на 8-й хвилині. Кастань увірвався у штрафний, скинув головою під удар, але колумбієць не влучив метрів з 12-и. Кривцов взяв приклад з Ісмаїлі і віддав м'яч у ноги Мурієлю. Пас на Гомеса і удар. Тут уже Сергій встиг виправитися і заблокувати. Тайсон розрізним пасом на Тете почав гольову атаку. Пас на Мораєса, його удар заблокували, а Коваленко добив у верхній кут. Одна біда – офсайд у момент першої передачі капітана Шахтаря. Німецький суддя Цваєр скасував гол, відтак маємо 0:4 на користь Аталанти за ударами в перші 20 хвилин.

Тете, який вийшов замість Марлоса, посадив Госенса на п'яту точку і видав передачу в центр штрафного, але там заблокували і Тайсона, і Коваленка. Тим часом у паралельній грі Динамо Загреб з першого ж удару швидко повів у матчі проти Манчестер Сіті. Це означає, що для виходу в 1/8 Ліги чемпіонів Шахтар нічия не влаштує, отже обидві команди мусять грати тільки на перемогу. Ісмаїлі скосив Мурієля на дузі перед штрафним. Сам же колумбієць і пробив – недарма показали Маліновського на лаві запасних, адже удар з розкішної позиції геть не вийшов.

Жезус забив у Хорватії, і Шахтар знову вийшов на прохідне 2-е місце, хоча навіть не влучив у площину воріт за 36 хвилин харківського матчу. А на 37-й прийшов перший гольовий момент господарів. Тайсон вирізав діагональ на Тете, той знайшов голову Мораєса. Удар з меж воротарського ефектно парирував Голліні. Після кутового Тете вже навішував ліворуч. Степаненко виграв верх, однак пробив вище воріт. Мурієль метрів з 20-и завдав першого прицільного удару гостей на 40-й – нульова загроза для Пятова. Активно розминався наприкінці тайму лише Маліновський. Буде підсилення? Поки ж нічия в обох матчах групи. Це означає, що гол будь-якої з команд зараз на вагу путівки в плей-офф ЛЧ. Ну, а статистика очікуваних голів говорить, що нулі на табло – справедливий підсумок до перерви у нашому матчі.

На старті другої половини двічі поспіль бергамаски проходили оборонні порядки "гірників" через гру в дотик, але з останнім пасом і рішеннями на межі штрафного біда. Гомес вкотре вже без перешкод протягнув м'яч і посадив Алана Патріка на жовту картку. Мурієль зі штрафного могутньо пробив, але по центру – Пятов потягнув. Тут же Джимшіті замикав подачу Гомеса з кутового – вище. Динамо уже програє в Загребі, але Аталанта все ще остання, а Шахтар і так був другий. Схоже, тепер команда Каштру може сконцентруватися на обороні та контратаках – нічия має влаштувати.

Манчестер Сіті вже веде 3:1. Усе, переможець нашого матчу залишиться в ЛЧ, хоча Шахтар влаштує і будь-яка нічия. Гомес і Тете обмінялися дуже невдалими пострілами. В останньому епізоді Цваєр пробачив Мурієля. Колумбієць, в якого була жовта, зірвав прохід Додо у штрафний підкатом ззаду. Це дуже нагадувало другу жовту і вилучення, але ні. Марлос замінив Тете, Маліновський – центрального захисника Мас'єлло. Маліновський ледь не пройшов усю оборону однією стіночкою з партнерами. До удару не довели, і Руслан випустив Тайсона у швидкісний прорив лівим флангом. Марлос підтримав атаку другим темпом, а Мораєс розстрілював воротаря – не зміг прошити Голліні навіть з офсайду.

Гомес, схоже, на кілька сантиметрів забрався в офсайд. Кастань добивав у порожні ворота, але VAR не скасував взяття воріт. Коліно Кривцова зробило положення капітана Аталанти легальним – 0:1. Поразка виведе Шахтар лише в плей-офф Ліги Європи. Оце так драма може бути. Тим часом на останні 20 хвилин Гасперіні випускає 21-річного центрбека Ібаньєза сушити гру. Італійці залишились без чистих форвардів. Каштру відповів виходом Соломона замість Коваленка. Додо на 77-й отримав другий "гірчичник" за відмашку. хоча зачепив тільки плече суперника. Це червона картка, вважає Цваєр, який раніше не вилучив Муріеля. Штрафний подав Маліновський, а Пашаліч без перешкод замкнув. Пасивний Пятов на ближній стійці, де також нікого з "гірників".

Гомес і Маліновський потурбували Шахтар. Кривцов і Пятов на місці. Ісмаїлі приклався з лінії штрафного – поперечина. Голліні парирує дальній удар Патріка ще й в компенсований час. На 90+5 Степаненко скинув назад, а Госенс переграв Пятова – це вже розгром. Утім, Україна не залишається зовсім без представників у плей-офф Ліги чемпіонів. Маліновський і Зінченко виходять з групи Шахтаря, якому тепер стартувати взимку в ЛЄ.

Ключові провали на совісті гравців збірної України, і це дуже тривожить

Степаненко, Кривцов, Мораєс і Марлос зіграли нижче рівня ЛЧ. Якісь дикі помилки спричиняли вседозволеність Гомеса і компанії. Передачі на своїй половині під пресингом італійців – повний кошмар. Боротьбу ніби й не програвали якось аномально часто, але в усіх вирішальних епізодах виглядали випадковими свідками. Чого вартий тільки перший гол, коли Степаненко, Кривцов, Додо, Коваленко і Марлос дивилися кіно, як у кілька стіночок зробити гол з нічого. Просто бігли і супроводжували поглядом. Таких голів у цього Шахтаря було чимало, але більшість з них в УПЛ, коли це власне "гірники" знущалися над оборонами суперників.

Те, чим славилися Ісмаїлі з Тайсоном, влаштували Госенс, Гомес з Мурієлем – Кастаню двічі поспіль дозволили розстріляти Пятова з меж воротарської. Особливий привіт тут і бразильському лівому захисникові, якого так активно схиляли до натуралізації останні роки. Ісма також вирішив замість прикрити свого гравця оцінити красу гри. А в першому таймі шокував пасом назад, де було фактично 2 суперники і 1 воротар – добре ще, Матвієнко встиг прочитати ситуацію і завадити удару в порожні ворота.

Микола, до слова, виглядав найкращим серед захисників та українців у Шахтаря. Тут і 7 точних дальніх передач з 9, і домінування в повітрі (3 з 3), і неймовірні 10 виносів, і 2 перехоплення. У моменті з першим голом спочатку вийшов в офсайду пастку, яку нівелювала "задня" п'ятка Кривцова, а потім був близьким до перехоплення, поки його партнер по обороні пускав пас "між ніг". Пятов теж міг впевненіше діяти в епізоді на 0:2. У Степаненка найбільше відбирань (4), але все перекреслює млява гра в гольових атаках і "асист" Госенсу, який став символічним – за весь матч мінімум 3 таких фейли було (Ісмаїлі і Кривцов також "відзначилися").

Словом, за вагому частину збірної України на Євро-2020 стає дуже тривожно. До гри кожного з залізних гравців оборонного плану виникає забагато питань (навіть той же Матвієнко, буває, губиться і віддає такі "гольові" паси суперникам), а Пятов залишається проблемним на виходах (не забуваймо гол Сапати в Мілані). Якщо йти далі, то Марлос зовсім розгубив форму проти серйозних опонентів (нині програв усю боротьбу, не створив жодного моменту, часто помилявся в передачах), Коноплянка з сумним обличчям проводить важливі матчі на лаві запасних від і до. Коваленко, крім вдалих спроб підтримувати темп атак активним рухом і пасами в дотик, нічим особливим не тішить.

Гасперіні відмовився від ефектності на користь вбивчого футболу

Аталанта вміє бути італійською. Причому незмінно на виїзді. Це вже фірмовий почерк. Так били Рому Фонсеки, так громили колишній клуб Паулу в середу. Якщо в рідних стінах команда Гасперіні іноді виглядає занадто наївною та відкритою, то в гостях це вже старе-добре Кальчо. Не скажеш, що італійці багато створили до виходу Маліновського. Їхні 3 стовідсоткові моменти прийшли в завершальні півгодини гри, і вони всі реалізували з вбивчою ефективністю. У Шахтаря фактично був тільки удар Мораєса, який потягнув на максимум – 17% імовірності забити.

За xG Аталанта майже награла на розгром (2,82:0,55), але тут пораховані окремо 2 поспіль удари Кастаня (найбільша вага, понад 70% подібних ударів реалізують), які аж ніяк не могли завершитися більше ніж одним взяттям воріт. Можна сказати, що бергамаскам повернулося за міланський матч, де вони аж ніяк не заслуговували поразки. У матчах з Шахтарем та Динамо Аталанта напрацювала на 10,5 очікуваного забитого гола, а дозволили суперникам тільки 4,81. Зрештою, це вилилося в різницю 6:6 з головними конкурентами, тобто вони заслужили своє диво ще раніше. У Харкові не було так ефектно, як може "Богиня" в її найкращій формі зі здоровим Сапатою, а не Мурієлем. Зате це виглядало практично ідеально ззаду проти солідної атаки – лише 2 удари у площину воріт дозволили.

Маліновський вносить те, що потрібно

За 30 хвилин Руслан встиг отримати 5-й найвищий бал серед усіх гравців матчу від Whoscored (7,5) і 6-й за версією Sofascore (7,3). Український півзахисник створив стовідсотковий шанс, який реалізував Пашаліч, і ще один момент для удару. Міг відзначитися дальнім ударом – Пятов чекав цього і був готовий до підступного пострілу. Мало втрачав м'ячі, відпрацьовував на оборону. З Тайсоном раз не впорався, але партнери підстрахували. Виходи Маліновського подобаються все більше. Це все ще гравець ротації у важливих іграх, але без нього важко уявити перелік замін Гасперіні. З цим українцем Аталанта виглядає ще цікавіше.

Каштру провів дуель як тренер малої команди – у Шахтаря не було шансів

Тайсона, Тете і Матвієнка було замало для перемоги в матчі, де "гірники" надто швидко почали комбінувати з нічийним розкладом. Шахтар програв контроль і не намагався грати агресивно. Він поводився як маленька команда. Психологія Аталанти росла з початками таймів. Тільки якщо в перші 10 хвилин це самі чемпіони України дарували розкішні гольові моменти, то відразу по перерві вже бергамаски постали командою, яка точно знає. що вона приїхала по перемогу. Аналогічного відчуття щодо господарів не виникло ні на мить.

Так, феноменальний Тайсон тягнув на собі командний віз, ставши безапеляційно найкращим на полі за кількістю дуелей (17), перемогами в єдиноборствах (14), дриблінгом (6 з 6) і заробленими на собі фолами (7). Так, Тете створив більше моментів для удару (3), ніж будь-хто цього вечора на стадіоні Металіст. Був найкращим у прострільних передачах. Однак цим дуетом позитив попереду обмежився. Каштру вирішив замінити бразильця, другого найактивнішого гравця своєї команди, на досвідченого Марлоса. Якщо Шахтар вже вирішив поставити на нічийний результат, то відмовився від цього в найжахливіший момент найдивнішим чином. Тете і в боротьбі був кращим, і з м'ячем поводився обережніше – у них по 5 втрат, але гравець збірної України зіграв удвічі менше.

Суддівство неоднозначно, але це зовсім не фактор

Так, Цваєр мав вилучати Мурієля за грубий фол проти Додо. А якщо вже пошкодував колумбійця, то за якусь таку лівеньку відмашку (бразилець ледь до плеча суперника дістав рукою) тим паче не варто було карати зі всією строгістю. З іншого боку це урок гравцям Шахтаря, що поблажливе суддівство в УПЛ тільки грає злий жарт в єврокубках. Той же Тайсон не один раз у чемпіонаті махав руками і влучав в обличчя суперникам, але завжди виходив сухим з води. Загалом же "гірники" склали негативне враження, що на розмови з арбітром витрачали сили значно більше і охочіше, ніж на атакувальну роботу.

VAR – теж така тонка психологічна штука, яка може обрубувати крила. Коли в матчі забивають 2 схожі голи, але твій скасовують, а супернику зараховують – це може вдарити по командній рівновазі. Перед тим ще й Мораєс заліз в офсайд, не використавши такий рідкісний, але дуже перспективний момент. Однак не судді зробили сьогодні гру. І тут можна поаплодувати реакції Каштру після гри. Аталанта цілком і повністю заслужила свою перемогу. Може, не аж такий розгром, однак її історичний вихід (прийшли, побачили, програли, перемогли) закономірний – це класніша команда як єдиний організм з чітким тренерським управлінням.

І все ж позитив є!

Що б цей Шахтар робив у плей-офф ЛЧ? Сподівався на недооцінку суперника і складання до купи всіх факторів, як було в Манчестері? Ну, добре, на одну гру команду Каштру б вистачило, але що далі? ПСЖ, Баварія, Ювентус, Ліверпуль і Барселона могли ще більше пригнітити психіку гравців. ніж сьогоднішній розгром. РБ Лейпциг – один з лідерів Бундесліги 2019/20, який обходить і Баварію, і Борусію Д. Найкраща атака чемпіонату Німеччини, що відразу змушує проводити аналогії з безславним вильотом від Айнтрахта взимку 2019-го. Валенсія – єдиний варіант, з яким реально пободатися, але й іспанці обійшли потужні Челсі та Аякс.

У підсумку в плей-офф опинилися лише представники топ-5 чемпіонатів. Іспанія та Англія зберегли 4 команди, у Німеччини та Італії залишилося по 3, а у Франції – 2. Не можна сказати, що це несправедливо. Єдина українська група виявилася найрівнішою і найцікавішою – відразу 3 команди на фініші претендували як на продовження пригоди в ЛЧ, так і на повний виліт. Шахтар двічі розгромно поступився у Харкові, зате не програв жодної виїзної дуелі. Команда Каштру набрала в гостях 5 очок, а це більше за Тоттенхем, Атлетіко, Борусію Д, Ліон, які пройшли далі.

3 вольові результати на чужих полях, 2 в компенсований час – "гірники" завжди проявляли характер, у Динамо Загреб відіграли 2 м'ячі, Аталанту перемогли. Треба вирішувати домашнє питання (лише 3 клуби з 32 зіграли вдома гірше), і в Лізі Європи можна зачепитися навіть за декілька раундів, якщо жереб посприяє. Шахтар повинен набрати взимку більше очок для коефіцієнту України в ЛЄ, ніж міг би в ЛЧ. І це добре, адже якби хорвати перемогли невмотивований Сіті, лідер УПЛ міг і взагалі без єврокубків залишитися.