УКР РУС

"Шахтар" – "Сельта". "Харків без Ахметова" і Ліги Європи

24 лютого 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" розбирає виліт віце-чемпіонів України з 1/16 фіналу Ліги Європи від "Сельти".

Гра від результату

Здобувши тиждень тому комфортну виїзну перемогу (1:0), "гірники" розпочали матч не те щоб пасивно, але не наполягаючи, скажімо так, на швидкому голі у ворота "Сельти". Моменти з’являлися і з таким же успіхом марнувалися. "Сельта" заб’є два, а ми – жодного? Та ну, це нереально, синку. Це – фантастика.

Кадрові рішення Фонсеки

Тарас Степаненко, який відсидів дискваліфікацію, залишився у запасі. Наставник "Шахтаря" знову довірився Максиму Малишеву і той у першому таймі виглядав впевнено – навіть зухвало поштовхався із Ернандесом та Хонні. А ось Коваленко, який замінив у старті травмованого Дентінью, почувався не на своєму місці. У першому таймі мав дві суперові нагоди відкрити рахунок, але ними не скористався. Після перерви загубився. Забив гол з очевидного офсайду, хоча міг залишити м’яч Бланко Лещуку, який перебував на вбивчій позиції легально.

Вихід Степаненка замість Коваленка виглядав абсолютно обґрунтованим. Починаючи із 73-ї хвилини "Шахтар" почав не лише думати, а й грати на утримання рахунку. А ось знявши Тайсона, Фонсека припустився помилки. Бернард – це Бернард. "Гірникам" у вирішальні хвилини ой як бракувало швидких ніг і світлої голови Барселлоса! "Тайсон, який хоче піти, грав так, ніби найбільше з усіх прагне залишитися", – влучно зауважив один із відвідувачів офіційного сайту "Шахтаря".

Грамотна і витривала "Сельта"

Пам’ятаючи, скільки проблем виникло в першому матчі через фірмові контратаки “Шахтаря", Едуардо Беріссо акцентував увагу своїх підопічних на блискавичному відборі втраченого м’яча. “Сельта" успішно накривала зародження контратак суперника – не лише руйнувала, вибиваючи в аути, але й частенько будувала свою відповідь.

Плюс – фізика. Іспанці на рівних відбігали-відборолися в основний час, а в екстратаймах мали повну перевагу над "Шахтарем". "Гірники" не бігли – чи то від психологічного надламу, чи то запас сил вичерпався. "Сельта" ударно розпочала 2017-й, провівши вже понад 10 офіційних матчів, але спадом у "кельтів" навіть не пахне. А от "Шахтар" виявився сируватим – тривалий зимовий простій, що б там не казали, позначився на грі і результаті.

Голкіпери на куражі

І Пятов, і Альварес не стояли без діла. Першого увесь матч турбував Яго Аспас – "Сельта" могла повести ще в першому таймі, але голкіпер "Шахтаря" блискуче переводив на корнер удари форварда по нижніх кутах. Альварес впорався із кількома непростими ударами Фреда, Коваленка, Тайсона і, звісно ж, Бланко Лещука.

Густаво у першому таймі перебував на сухому пайку, але після перерви м’яч до нього таки доставляли кілька разів – щоразу форвард перетворював це у небезпечний момент. Надихала, напевно, присутність у віп-ложі Андрія Шевченка, який зараз у роздумах, чи потрібен такий таранний центрфорвард збірній України.

Пенальті, який вирішив усе

Упродовж матчу Гвідетті знову тероризував Ракицького. Можливо, не настільки активно, як у Віго. А, можливо, центрбек "Шахтаря" діяв із опонентом надійніше. Як би там не було, а свій шанс на останній хвилині основного часу швед використав сповна – відірвався від Ракицького, обіграв Пятова і впав. Словенець Славко Вінчіч купився, вказавши на "позначку".

Фонсека: В роздягальні зараз натовп розлючених гравців через рішення арбітра

Таких пенальті не ставлять – тим паче, у матчі такої ваги. Голкіпер не збивав форварда, про що Вінчічу у жорсткій формі доніс Паулу Фонсека після свистка, який не став фінальним. Спостерігаючи за емоціями молодого наставника "Шахтаря", стало зрозуміло, що плану Б у нього немає. Психологічна перевага перейшла повністю на бік іспанської команди.

Провалений овертайм

У двох 15-хвилинках домінувала "Сельта". І гол Кабрала, який став контрольним пострілом милосердя, нікого особливо не здивував. Усе логічно. Разом із "Шахтарем" цей матч провалив харківський вболівальник. І хоча чашу стадіону заповнили 33 тисячі осіб, у вирішальні хвилини над ареною стояла ледь не могильна тиша. Неважко передбачити, як було б у Львові. У Львові, скоріш за все, трибуни гнали б "гірників" в атаку. Але донецький клуб зробив свій вибір.

Сумні перспективи

І все ж простих харківських уболівальників по-людськи шкода. Тут мріяли побачити весною ще не одного єврокубкового гостя, натомість після болючого фіаско доведеться перемикатися і ходити на "Ворсклу" та "Олімпік", які незабаром приїдуть сюди в рамках УПЛ. Більше того, сама команда і її боси не матимуть спокійного життя. Ультрас "Металіста" дотримали своїх обіцянок і влаштували на матчі проти "Сельти" акцію протесту.

"Харків без Ахметова" – це банер, який є красномовним лейтмотивом руху опору. І, схоже, історія матиме продовження. Останні секунди безславного матчу минали під злагоджені заряди "Металіст", "Металіст", які прорвалися навіть у телетрансляцію.

Сторінка автора у Twitter

"З ким порозумівся Палкін – незрозуміло". Навіщо ультрас "Металіста" проти "Шахтаря", чи пробачили Маркевичу "Дніпро" і чому Курченко – "людина-гівно"