УКР РУС

"Шахтар" - "Партизан". Прев'ю

15 вересня 2010

Вже завтра “Шахтар” розпочне свій похід за кубком Ліги чемпіонів. Першим суперником гірників буде сербський “Партизан”, якому аби потрапити у груповий етап довелося вже зіграти у цьому турнірі шість поєдинків.

Найважчою була остання гра проти бельгійського “Андерлехта”, в якій “Партизан” за підсумком двох протистоянь обійшов бельгійців лише у серії пенальті. До цього серби без особливих зусиль здолали вірменський “Пюнік” та команду з Фінляндії “Гельсінкі”.

Що ж до “Шахтаря”, то він завдяки перемозі у чемпіонаті стартуватиме одразу з групового етапу Історія протистоянь “Шахтаря” та “Партизана” налічує усього два матчі, причому відбулися вони у торішній Лізі Європи. У групі, де окрім цих команд грали “Брюгге” та “Тулуза” перша гра у Донецьку завершилася перемогою гірників — 4:1. А от у матчі відповіді “Шахтар” поступився пропустивши від сербів гол, натомість не забивши жодного. Щоправда, на той момент “Шахтар” вже забезпечив собі перше місце в групі.

Найслабше місце у “Партизана” це, напевне, оборона. Багато залежить від того, чи зіграє Младен Крстаїч, який цементує захисні редути команди. До речі, 36-річний футболіст має досвід гри проти “Шахтаря” оскільки зустрічався з гірниками не лише торік у складі “Партизана”, а й у сезоні 2004/2005, коли у чвертьфіналі кубка УЄФА “Шахтар” зіграв вдома з “Шальке” - 1:1, та переміг на виїзді — 1:2. Крстаїч приймав тоді участь в обидвох поєдинках. Та, швидше за все, гру проти “Шахтаря” він пропустить через травму носа.

Взагалі, на відміну від “Шахтаря”, склад якого, порівняно з минулорічним залишився майже незмінним, у “Партизана” він оновився наполовину. Також для команди стали характерними швидкі переміщення футболістів на полі, а також швидкий перехід від оборони до атаки. Тут варто зауважити, що в цьому плані у “Партизана” набагато краще працює лівий фланг, на якому грає Александр Лазєвскі, та при цьому у “Шахтаря” будуть виникати можливості для контратаки. Що ж до правого захисника Івана Стевановіча, то вилазки в атаку він робить нечасто, більше уваги приділяючи обороні.

Повертаючись до захисту, то проблем “Партизану” додасть і відсутність центрального захисника Марко Йовановіча, який пропускатиме гру через перебір жовтих карток. Щодо півзахисту сербів, то він діє залежно від ситуації.

Півзахисники "Партизана" вміють добре відіграти як у захисті, так і допомогти своїй команді у атаці.

Саме атака є найнебезпечнішою зброєю “Партизана”. Вірніше центрфорвард Клео. У торішніх зустрічах цей нападник виходив лише на заміну, та тепер, схоже, він перебуває у прекрасній фізичній готовності, оскільки у шести відбірних поєдинках до основного раунду Ліги чемпіонів не лише зумів відзначитися голом у кожному з них, а й записав у свій актив два дублі. Традиційно, допомагати йому у нападі, а вірніше підбирати м’ячі і намагатися віддати точні передачі на Клео буде Івіца Ілієв. Клео, до речі, прибув у Донецьк з сім’єю, сподіваючись, що підтримка близьких допоможе йому продовжити свою гольову серію.

При стандартних положеннях серби використовують зональний захист, ні з ким персонально не граючи, то ж, враховуючи неповороткість та, очевидно, незіграність захисників, моменти у швидких нападників гірників мали б виникати.

Мірча Луческу сказав, що “Партизан” вже не та команда, з якою гірники зустрічалися минулоріч. Та, якщо подивитися на склад гостей, то склад змінився лише наполовину. А щодо гри - дізнаємося після матчу.

Що ж до “Шахтаря”, то склад донеччан порівняно з минулим роком залишився майже незмінним. От тільки через травми не зможуть вийти на поле два ключових гравці — Фернандінью та Чигринський. І якщо без Дмитра "Шахтар" звик грати, то знайти гідну заміну Фернандінью буде непросто.

Звичайно ж, не можна недооцінювати суперника, та “Шахтар”, якщо хоче довести свій клас повинен перемагати сербів і без цих двох гравців.