УКР РУС

Севілья – Рома у ЗМІ: висміяний Моурінью, нове життя крилатого вислову Лінекера і конфуз під час телетрансляції фіналу

1 червня 2023 Читать на русском
Автор: М. Ч.

Футбол 24 зібрав найцікавішу реакцію італійської та іспанської преси на перемогу Севільї над Ромою в фіналі Ліги Європи.

Il Tempo: Страждання і гордість

Футбол часом буває жорстоким. Забитий або незабитий пенальті може вирішити долю всього сезону і визначити емоції мільйонів людей. Рома виклалася на повну, але перед обличчям містики Севільї в Лізі Європи їй довелося здатися. Промахи Манчіні та Ібаньєса з пенальті винагородили іспанців після нічиєї 1:1 в основний і додатковий час зустрічі. Для Жозе Моурінью, полководця цього римського легіону і головного улюбленця вболівальників "джаллороссі", це перша поразка в європейському фіналі після п'яти перемог. Для андалузців це сьома перемога в цьому змаганні.

Севілья – Рома – 1:1 – відео голів, серія пенальті та огляд фіналу Ліги Європи

Севілья набрала обертів після двох замін Менділібара в перерві. Тренер іспанців випустив на поле двох героїв матчу з Ювентусом: Сусо та "великого колишнього" Ламелу. Після пропущеного м'яча і заміни Дибали Рома практично не перетинала центр поля з м'ячем. А тут ще й арбітр, який роздавав попередження гравцям "джаллороссі" наліво і направо.

Монтіель вдруге в сезоні став героєм серії пенальті. Він реалізував вирішальний удар у фіналі ЧС-2022, і зараз повторив свій трюк. Навіть якщо для цього довелося перебити удар.

Гравці Роми та її вболівальники в сльозах. Сьогодні немає часу думати про майбутнє, місце є тільки для нинішніх страждань. Водночас важливо залишатися гордим за досягнутий прогрес – забути два поспіль єврокубкових фінали буде непросто.

Gazzetta dello Sport: Алібі для Моурінью – він залишився без найкращих пенальтистів

Це була нескінченна битва. Можливо, ми стали свідками найдовшого фіналу в історії. Нескінченної боротьби, що складається з дуелей і фолів. І скуштували гігантське розчарування через поразку по пенальті – промахи Манчіні та Ібаньєса стали вирішальними.

Для когось це лотерея. Напевно для участі в серії пенальті потрібно володіти технікою, холоднокровністю і досвідом. Тільки погляньте, як свій 11-метровий виконав Ракітіч! На жаль для Роми, Жозе Моурінью не зміг скласти список із найкращих виконавців пенальті. Штатними виконавцями пенальті в Ромі є Пауло Дибала і Лоренцо Пеллегріні. Аргентинець залишив поле виснаженим на 67-й хвилині, ймовірно, пробувши в грі довше запланованого часу, а капітан покинув поле в додатковий час, залишивши на полі всі сили. Замінили й Абрахама з Матічем, причому серб залишив поле через травму.

Тому коли справа дійшла до вибору п'ятірки граців, які мають пробити, у розпорядженні Моурінью лишилися тільки два справді гарні претенденти на роль виконавців пенальті – Браян Крістанте та Андреа Белотті. Останній планував завдати п'ятого удару Роми в серії. Тому іншими пенальтистами стали центральні захисники, і це спричинило настільки плачевні результати. І багато, дуже багато жалю.

Corriere della Sera: Перефразовуючи Лінекера

Ліга Європи – це турнір, у фіналі якого грають 22 гравці, а перемагає завжди Севілья. Іспанці виривають свій сьомий трофей Кубка УЄФА у фіналі, в якому Рома створила більше шансів для взяття воріт. Саме римляни мали більш очевидні можливості, щоб "закрити" матч до додаткового часу. На жаль, Ібаньєс толком не зумів вдарити по м'ячу, а з ударом Белотті впорався Буну. Красномовний той факт, що навіть у цьому випадку арбітр не призначив кутовий на користь Роми...

Це перший єврокубковий фінал із шести, в якому Моурінью програв. Єдиний докір, мабуть, полягає в тому, що Рома не зрозуміла тривожного дзвіночка, що пролунав наприкінці першого тайму, коли Ракітіч вибачив команду, пробивши в штангу. Гол Севільї після перерви не став здивуванням чи шоком, до цього все йшло. Однак у Роми вистачає алібі: від травм до одностороннього суддівства – Ентоні Тейлор призначив у ворота Роми пенальті, якого не було. На щастя, VAR підказав судді правильне рішення.

Як любить повторювати Моурінью, результати мають значення. Тепер Ромі доведеться заплатити за вибір "відмови" від чемпіонату, в якому команда набрала 4 очки в останніх 7 матчах. "Джаллороссі" так і не зробили якісного стрибка за Моурінью – не пробилися до Ліги чемпіонів.

TV Blogo: Найдовший фінал в історії став причиною скандалу під час трансляції

Фінал Ліги Європи між Севільєю і Ромою став найдовшим в історії: матч тривав 146 хвилин основного і додаткового часу, і побив попередній рекорд, який належав фіналу ЧС-2022 між Аргентиною і Францією. Крім того, фінальний матч Ліги Європи розпочався в травні, а завершився в червні. Можливо, зокрема тому під час трансляції трапився невеликий конфуз.

Під час вирішального удару Монтіеля в серії пенальті на Rai 1 трапилася двосекундна заминка: на телеекрані з'явилися брижі. Протягом двох хвилин після цього епізоду хештег #Rai1 вийшов у тренди італійського Твіттера – телеглядачі обрушилися з критикою на телеканал за "своєчасний" "баг".

До слова, фінальний матч між Севільєю і Ромою транслювали одразу три телеканали/платформи – Rai 1, Sky і Dazn. Глядачі могли вибрати, під чий коментар дивитися гру; експертів і коментаторів вистачало – від Антоніо Ді Дженнаро і Себіно Нели до Луки Маркеджані, Андреа Страмаччоні та Луїджі Ді Б'яджо.

ABC Sevilla: Імперія, як і раніше, наша

Ейндховен, Глазго, Турин, Варшава, Базель, Кельн і Будапешт. Жива історія футбольного клубу Севілья в його золотий вік. Імперія, як і раніше, наша!

Курс, який розпочався з тривоги і занепокоєння, не завадив команді Менділібара поповнити клубний музей новим трофеєм. Це Севілья – не намагайтеся навісити на неї ярлики. Угорська столиця вже заповнила серця кожного вболівальника "нервіон", додавши до славного єврокубкового каталогу ще одну дату – 31 травня 2023 року. Севілья приручила, ні – привласнила Лігу Європи. Чеферіну і компанії доведеться гарненько подумати над зміною назви цього турніру на честь його єдиної законної королеви, Севільї.

Хосе Луїс Менділібар звільнив команду, яка не потребує хибної витонченості. Простота стала запорукою успіху під час найгіршого періоду за останні роки. Гравці блукали в темряві, намагаючись слідувати суперечливим інструкціям [Хорхе Сампаолі]. Але рятівник Менділібар звільнив розум гравців Севільї засобами, які, якими б примітивними вони не здавалися, завжди дають результат. Простота, смиренність, сміливість і переконаність стали фундаментальною ідеєю команди.

AS: Ліга Європи – севільська підліткова любов

Програти у фіналі – це як розлучитися з дівчиною. Траур за поразками у фіналі Кубка або Суперкубка Іспанії зазвичай триває короткий час. Але Ліга Європи... О, Ліга Європи! Підліткове кохання, яке живило "нервіон" у процесі зростання, з яким клуб розділив роки й роки ідилії. Любов, яку погрожував вкрасти макіавеллістський португальський лиходій у будапештську ніч в останній день травня 2023 року. Жозе Моурінью і його римський легіон погрожував вбити пристрасть, що відмовляється вмирати. Вона здається вічною.

Севілья зберігає свою легенду і розширює її завдяки перемозі в сьомому фіналі Ліги Європи з семи. Це сталося в сезоні, який обіцяв стати найгіршим за останні 20 років, і загрожував пониженням у класі. Натомість – виграш трофея і вихід у Лігу чемпіонів. Творець цього успіху Менділібар отримав свою першу медаль у 62 роки. Як у Глазго-2007 і Турині-2014, кубок Ліги Європи обрав нас, Севілью. Серію пенальті вирішили герої ЧС-2022 - воротар Буну, який вивів збірну Марокко до півфіналу Мундіалю, і Монтієль, який реалізував вирішальний удар у фінальній серії з Францією.

Простий як двері Менділібар дав зрозуміти, що йому чхати на спробу суперника приховати від нього інформацію про гравця [Дибалу], навіть якщо це найкращий гравець у складі.

Marca: Аве, Севілья!

Перед фіналом Моурінью засумнівався в тому, що бюджет Роми більший за бюджет Севільї. Кілька років тому португалець понизився в "тренерському дивізіоні", але продовжує поводитися так, немов щодня бореться з елітними колегами. У Будапешті його переграв простий хлопець у спортивних штанях і клубній сорочці поло, який ніколи не приділяє уваги своєму іміджу в ЗМІ. Між їхніми технічними зонами була відстань у кілька метрів, але відстань у розумінні футболу напевно обчислюється тисячами і тисячами кілометрів.

У свій найважчий за останні роки сезон Севілья зуміла скинути звичайну шкіру, під якою виявилася чемпіонська. Серія пенальті – початковий план Моурінью. Здавалося, Севілья потрапила в пастку тренера, який ніколи не програвав єврокубкові фінали. Але ми говоримо про цю команду, вічно трофейну Севілью. Вона – імператор серед імператорів і навіть досягає звання Цезаря. Її європейська імперія стоїть досі, ніхто не в силах її зруйнувати. Аве, Севілья!

Між страхом вильоту в Сегунду і радістю від перемоги в Лізі Європи минуло два місяці. Менділібар зробив диво, розкривши чемпіона, який сидів усередині Севільї. Це повністю його заслуга, він заслужив цю славу і визнання. Він зібрав осколки розбитої команди і склеїв її так, що вона здається новою. Успіх Менділібара стане тривожним сигналом для спортивних директорів: ставку необхідно робити на тренерів, які загартовуються на регіональних полях і піднімаються сходами з нижчих дивізіонів. Геть гучні імена, погляньте на роботу! Окрім того що Менділібар – це чистий футбол, він ще й являє собою національний продукт.

Севілья всьоме виграла Лігу Європи, здолавши Рому в серії пенальті – андалусійці зіграють в Лізі чемпіонів