УКР РУС

Україна U-21 втримала важку перемогу над Сербією в першому матчі відбору Євро-2023

3 вересня 2021 Читать на русском

В рамках поєдинку 1-го туру кваліфікації до молодіжного Євро-2023 українська збірна здобула мінімальну перемогу над однолітками із Сербії. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Провальний відбір до Євро-2021 U-21 та фіаско на Кубку Лобановського перетворили Руслана Ротаня з легендарного футболіста у "фізрука" – публіку не переконувала навіть загальновідома ставка на виховування юних футболістів під вимоги національної збірної замість штампування перемог. Вболівальники вимагали результату, та і більш зважені оцінки від тактичних експертів критикували Руслана Петровича за проблеми в організації гри.

Ротань відзначився дублем у матчі латвійських і світових легенд футболу

В таких умовах кваліфікацію до Євро-2023 U-21 цілком можна назвати останнім шансом Ротаня на посту тренера збірної U-21. Група у молодіжки України, однак, виявилась дуже непростою – "синьо-жовті" потрапили до Франції, Сербії, Північної Македонії, Вірменії та Фарерських островів. Останні дві команди навряд чи стануть нашими прямим конкурентами, а от балканці завжди готові створити проблеми будь-якому колективу. Стартувати підопічним Руслана Петровича довелося у Белграді.

Україна одразу захопила ініціативу, швидко почавши конвертувати її у небезпечні моменти. Вже на 6-й хвилині Назаренко міг відкрити рахунок прямим ударом з кутового (Гордіч перевів м'яч над поперечкою), а на 8-й В'юнник впав у карному майданчику в боротьбі із захисником – пенальті не дали. Зрештою, на 14-й оборона збірної Сербії капітулювала: Вівчаренко протягнув м'яч лівим флангом і викотив передачу на лінію штрафного, а Криськів метрів з 16-ти розстріляв правий верхній кут – 0:1! До речі, розпочав атаку саме Криськів.

В середині першого тайму господарі дещо ожили, але чогось цікавого організувати біля наших воріт їм не вдавалося. За 20 хвилин після пропущеного голу вони могли похизуватись лишень кількома прострілами з лівого краю штрафного, один з яких ледь не замкнули. Більше клопоту вилкикав пресинг балканців, який з кожною хвилиною ставав все агресивнішим – українці досить важко виходили з-під нього.

Втім, навіть за такого малюнку гри Україна продовжувала загострювати. Моментів було небагато, але вони виявились надзвичайно небезпечними. Так, на 26-й хвилині Вівчаренко отримав проникну передачу від Бондаренка й вистрілив з лівої половини карного майданчика – Гордіч парирував. Підопічні Руслана Ротаня заробили кутовий, який знову взявся виконувати Назаренко – і знову Олександр запустив м'яч прямо у ворота! Цього разу штанга врятувала Сербію!

Господарі могли покарати нас за марнотратство та проблеми під тиском зі свого кутового. Наші футболісти дозволили Данічічу прийняти м'яч на дальній стійці й пробити з підйому, але пронесло. Серб запустив сферу кудись у небо. Останнє ж слово у таймі було за Україною: на 43-й хвилині Назаренко прострілив на ближню стійку, Бондаренко п'яткою підрізав м'яч далі, а Михайленко пробивав метрів з восьми з-під захисника – вище воріт!

Вже за три хвилини по перерві наша молодіжка отримала нагоду подвоїти перевагу в рахунку, вилетівши у контратаку 2-в-2. Криськів, отримавши передачу на хід від Судакова, завершив епізод ударом з лінії штрафного в правий нижній кут, однак Гордіч спіймав м'яч. На 58-й "синьо-жовті" знову прорвали оборону балканців внаслідок вертикального пасу Судакова та прострілу Михайленка з лівого краю – В'юнник повинен був забивати, однак не вийшло.

Тренер сербів, тим часом, провів заміну, випустивши Мілославлєвіча. Вже на 61-й хвилині цей кремезний хавбек міг зрівняти рахунок, змістившись з флангу в центр, а потім прорвавшись у карний майданчик. Після цього він вистрілив у дальній кут, але м'яч пролетів поруч зі стійкою. На 65-й пощастило ще сильніше: Тедіч замкнув подачу, пробивши головою з лінії воротарського, однак м'яч влучив у поперечку! Щоправда, лайнсмен одразу ж зафіксував офсайд. Ще за хвилину у господарів пройшла атака з ударом метрів з 17-ти, який вдалося накрити.

Руслан Ротань одразу провів заміну, випустивши Желізка замість Криськіва. На деякий час цей хід допоміг – Україна повернула контроль над м'ячем і не дозволяла сербам вриватись на власну третину, а на 76-й хвилині "синьо-жовті" повинні були ще й гол забити внаслідок розрізного пасу від Бондаренка. Назаренко вийшов віч-на-віч з Гордічем, але переграти голкіпера Олександр не зумів. Здавалося, що все під контролем. Тренерський штаб додав до атаки Супрягу.

Серби за кілька хвилин до цього епізоду випустили на поле Відосавлєвіча, а той вже на 77-й міг допомогти зрівняти рахунок. Мілутін увійшов на правий край штрафного й виконав передачу на 11 метрів, а Тедіч вистрілив у нижній кут – Нещерет врятував! Ще за хвилину Данічіч замкнув навіс зі стандарту на ближню стійку, однак вийшло трохи неточно. Україна огризнулася ударом Сича із середньої дистанції на 84-й (точно в руки Гордічу), але господарі відповіли гостріше – Відосавлєвіч потужно пробив з меж карного майданика. Нещерет парирував.

В компенсований же час наші ледь не пропустили внаслідок закидання на лівий край штрафного та удару головою у виконанні Данічіча, але фулбек Сербії сьогодні мазав безбожно. Україна нервувала, але на 90+3-й хвилині Сич міг заспокоїти усіх пострілом метрів з 23-х. Вийшло по центру, однак Гордіч парирував перед собою. На жаль, захисники встигли вибити м'яч, не давши свіжому Драмбаєву зіграти на добиванні.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував важку перемогу збірної України.

Нове життя "українського Мессі": у свої 34 пробігає 13 км за матч, переписується з Мілевським і шкодує за Дніпром