УКР РУС

Сент-Етьєн – Олександрія: нічия не без долі везіння з курйозним автоголом та збереження шансів на вихід з групи

24 жовтня 2019 Читать на русском
Автор: Юрій Яковлев

Сент-Етьєн приймав Олександрію в 3-му турі групового турніру Ліги Європи 2019/20. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Матч та онлайн-трансляція Сент-Етьєн – Олександрія стартував о 19:55 за київським часом. Поєдинок проходив у Франції на стадіоні Жоффруа Гішар. В попередньому турі Олександрія зіграла внічию з Гентом та здобула своє перше очко в Лізі Європи, а Сент-Етьєн розписав мирову з Вольфсбургом.

Команда Володимира Шарана грає в напруженому графіку – протягом тижня Олександрія змушена провести поєдинки проти Динамо (20 жовтня, 0:1), Сент-Етьєна та Шахтаря (27 жовтня). Зрозуміло, що бронзовий призер УПЛ вже витратив чимало сил, а тут ще й додалися проблеми з логістикою – команда діставалася Франції на 5 годин довше запланованого через несприятливі погодні умови.

Сент-Етьєн – Олександрія – відео голів

Господарі активно розпочали матч, і вже на 1-й хвилині Дубра змушений був виносити м'яч подалі після небезпечного прострілу з правого флангу. А на 6-й хвилині пролилася перша кров – Мірошніченко отримав в обличчя від Дебюші. Подача зі штрафного завершилася неточним ударом Сітала.

На 8-й хвилині Сент-Етьєн відкрив рахунок. Після довгої передачі з глибини Амума класно зупинив м'яч та віддав на Габріеля Сілву. Той відмінним ударом в дальній кут воріт Паньківа забив перший гол у поєдинку.

Втім, Олександрія дуже швидко відігралася – не без допомоги суперника. Третьяков прорвався лівим флангом та віддав на Сітала. Той не встиг до м'яча, але допоміг все той же Габріель Сілва, який вразив власні ворота!

Після такого блискавичного початку гра прогнозовано заспокоїлася – Олександрія намагалася контролювати м'яч у центрі поля, намагаючись знизити темп поєдинку. Було помітно, що після прикрого автогола гравці Сент-Етьєна дещо знітилися, явно не очікувавши подібного розвитку подій. Гості забрали м'яч під свій контроль, але не поспішали йти в атаку, переважно обмежуючись лише перепасовками в 40-50 метрах від воріт Руфф'є.

А от на 35-й хвилині підопічні Шарана могли вийти вперед. Ковалець невдало віддав на Сітала, але той зумів видряпати м'яч у штрафному французів та повернув на Кирила. Той пробив метрів з 15-ти – просто в голкіпера! Кінець тайму пройшов за певної переваги гостей – швидкий пропущений гол не знітив Олександрію, яка зуміла оговтатися та повернутись у гру. 1:1 – підсумок першого тайму.

Другу половину гри активніше розпочали французи, але перший момент виник в гостей – Сітало після подачі зі штрафного пробив відверто неточно. Господарі суттєво додали у швидкості, проте до небезпечних моментів це спочатку не призводило – Паньків та захисники спокійно нейтралізовували всі атакувальні спроби підопічних Пюеля. Доволі непогана нагода була в Будебуза, але той після відскоку пробив значно вище воріт.

На 66-й хвилині хороший шанс втратив Амума. Вінгер змістився зліва в центр та пробив у дальній нижній кут – м'яч розминувся з воротами, зачепивши когось із захисників. Втім, арбітр у цьому епізоді призначив удар від воріт. Олександрія відповіла проривом Лучкевича правим флангом, але Валерій не зумів віддати точну передачу в центр штрафного – захисники перехопили.

Сент-Етьєн продовжував атакувати – Паньків здійснив шикарний сейв після удару Абі головою, який виграв верхову боротьбу в Пашаєва. Шикарно зіграв капітан Олександрії в даному епізоді. Той же Абі просив пенальті після падіння в штрафному майданчику, але арбітр розібрався в епізоді, не покаравши гостей. Небезпечно було поблизу воріт Паньківа після чергової подачі кутового – Пашаєв у стрибку заблокував потужний удар. На 90-й хвилині шикарний шанс був в Амуми, але той з вбивчої позиції пробив вище воріт. Вже у компенсований час Паньків здійснив класний сейв після дального удару. Вистояли!

В підсумку 1:1 – Олександрія, як і Сент-Етьєн, здобуває друге очко в Лізі Європи. Вольфсбург та Гент набрали по 5 балів.

Другий бал Олександрії в Лізі Європи – не обійшлося без фарту

Сент-Етьєн дуже активно розпочав матч та закономірно повів у рахунку. Габріель Сілва блискучим ударом вразив ворота Паньківа. Здавалося, гості "попливуть", але допоміг випадок – той же Сілва незабаром вразив і власні ворота. Загалом поєдинок дещо нагадував матч 2-го туру Олександрія – Гент. Тоді так само суперник команди Шарана розпочав куди активніше, але згодом українці зуміли вирівняти становище. От і цей матч частково нагадав поєдинок на Арені Львів – після швидкого пропущеного голу Олександрія не знітилася та поклала у свою скарбничку другий заліковий бал.

Втім, якщо у Львові результат можна було назвати доволі заслуженим, то тут Олександрія відверто "відскочила". За показником xG (очікуваними голами) Сент-Етьєн був значно ближчим до перемоги – 1,31 у французів проти жалюгідних 0,21 в Олександрії. І дійсно – окрім голу та удару Ковальця в руки Руфф'є гості не створили серйозних нагод для взяття воріт. Однак, переможців не судять. Нічия у виїзному поєдинку, враховуючи перебіг подій на полі, може вважатися серйозним успіхом.

Паньків виправився за фейли в попередніх матчах

Голкіпер збірної України Юрій Паньків став одним з головних героїв поєдинку. І нехай 34-річний голкіпер здійснив лише 2 сейви, але саме його впевнена гра стала одним із головних факторів прийнятного результату. В матчах проти Вольфссбурга та Гента Паньків пропустив 2 необов'язкові м'ячі, але у Франції Юрій продемонстрував весь свій клас. 6,9 від Sofa Score – вищі оцінки отримали лише Бухал, Гречишкін та Сітало. Who Scored схожої думки – оцінка 7,0 стала другою в команді після Гречишкіна.

В моменті з пропущеним голом претензій до Паньківа бути не може – не допрацювали захисники. А от в інших епізодах голкіпер діяв надійно – чого варті лише рятування в кінцівці поєдинку. Справжній капітан!

Олександрія зберігає шанси на вихід з групи

Парадоксально, але навіть після двох очок після першого кола Олександрія все ще може вийти у плей-офф. Вольфсбург та Гент розписали мирову та набрали 5 балів після 3-х матчів. Враховуючи 2 проведених виїзних поєдинки, то поточний доробок команди Шарана виглядає доволі пристойним.

Попереду два поєдинки у Львові та виїзд у Бельгію – звісно, шанси українців вийти з групи не такі великі, але вони є. І це головний підсумок першого кола групового турніру Ліги Європи – команда Шарана точно не виглядає хлопчиками для биття. Недооцінка суперників, фарт – байдуже. За цю команду не соромно.