УКР РУС

Сельта впевнено перемогла Барселону: сирий резерв "блаугранас", простота та ефективність галісійців і рекорди у Віго

5 травня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках 36-го туру іспанської Прімери напіврезервний склад Барселони зазнав поразки від Селти (2:0).

Перший тайм виявився відверто бідним на події. На його старті найважливішим моментом виявилась травма Дембеле – одного з небагатьох футболістів основи у практично резервному складі Барселони на цей поєдинок. Загалом же каталонська "банкілья" виглядала активніше, а Сельта гостріше: так, на 11-й хвилині господарі могли вийти уперед після лонгболу на Максі Лопеса у штрафний – той пробив у дотик повз ворота. У гостей до 40-х хвилин можна згадати хіба що кілька цікавих комбанцій та удар Аленьї з дистанції, який звалився з ноги.

Сельта стала діяти агресивніше у другій половині тайму, створивши ряд простеньких, але непоганих моментів. На 28-й хвилині Йокушлу вистрілив з дистанції, а на 43-й він же замикав подачу з кутового ударом головою – в обох випадках Сіллессен спіймав м'яч. На 34-й же з корнера галісійців у ворота Барси міг залетіти сухий лист, але й тут голкіпер зіграв надійно. Барса могла відкрити рахунок на 41-й хвилині після потужного пострілу Вага з правого краю карного майданчика, однак тут вже прекрасно проявив себе Рубен Альварес, парирувавши удар ногою. Зрештою, перший тайм завершився без голів.

На старті другого тайму Сельта притиснула молодь Барселони по-дорослому. Після кількох підходив до воріт господарі на 50-й хвилині заробили кутовий, подачу з якого ударом головою замкнув Кабраль. Сілессен парирував його прямо на Араухо, який тут же добив м'яч у сітку, але арбітр після довгих переглядів відеоповторів не зарахував гол Нестора – схоже, його ліва п'ятка залізла у офсайд.

Сельта не зупинялася. Вже на 56-57-й хвилинах з близької дистанції двічі вистрілив Буфаль: після удару зі штрафного сфера пролетіла паралельно воротам, а от після зміщення на лінію карного майданчика він вдарив над поперечиною. Крім того, на 64-й Максі Гомес головою замкнув подачу з глибини прямо в руки Сіллессену. Ще за дві хвилини Барсу застала нова біда – травму отримав Тодібо.

Сельта відверто тиснула на "блаугранас", зрештою добившись свого. На 67-й хвилині Максі Гомес відгукнувся на прекрасну подачу Будебуза з правого флангу, вискочивши з-за спини Умтіті, випередивши Відаля та пробивши у ближній кут – 1:0. Каталонцям не вдавалося відповісти чимось серйозним, адже доводилось постійно відбиватись від флангових проривів та стандартів Сельти. Господарі ж не гребували і дальніми ударами – так, на 76-й хвилині Яго Аспасу не вистачило до влучання у лівий нижній кут кількох метрів. Міг забити і Араухо, який на 78-й головою замкнув навіс з глибини – поруч зі стійкою.

Картина гри особливо не змінювалась і на останніх хвилинах. Це був просто не вечір Барселони, що підтверджує і момент на 86-й хвилині, коли Умтіті необережно виставив руку, заблокувавши удар у власному штрафному. Арбітр подивився повтор і без вагань призначив пенальті, який реалізував Яго Аспас – 2:0. Резерв "синьо-гранатових" капітулював.

Таким чином, Сельта набрала 40 очок, піднявшись на чотирнадцяту сходинку в турнірній таблиці. Барселона ж у статусі чинного чемпіона залишається з 83 заліковими балами в активі.

Резерв Барселони сирий

Ернесто Вальверде випустив на поле представників "банкільї" та кантеранос, однак ускладнив їм завдання нетиповою схемою в три захисники. Теоретично це виглядає як самогубство, однак, по-перше, Сельта у поточному сезоні дуже слабенька, а по-друге – клас таких досвідчених футболістів, як Умтіті, Вермален, Боатенг, Малком, Артур, Відаль та навіть того ж Аленьї не дозволяв відверто провалюватись. Та і схема не нова – в ній Барселона у поточному сезоні громила Леванте на виїзді (0:5), хоча в перші 30 хвилини центрбеків розривали на шматки.

Поєдинок у Віго яскраво продемонстрував, чому Ернесто Вальверде не довіряє молоді й має прогнозований склад. В першу чергу, слід виділити провал лінії оборони – особливо таких досвідчених виконавців, як Умтіті. З-під Самюеля прийшов перший гол і його ж рука стала причиною другого, а крім того він не провів жодного відбирання та програв чотири з семи єдиноборств. Разом з ним провалювались і Вермален з Тодібо – останній виграв лише одне єдиноборство з п'яти, потім взагалі травмувався. Найкращою ж оцінкою роботи захисників може слугувати карта ударів суперника: із 13 пострілів без урахування пенальті 11 пройшли з меж штрафного – і лише 4 з них стали наслідком стандартів. Сельта комфортно почувалася біля воріт, чим і скористалася.

Не вразили й атакувальні футболісти. Вкотре провался Боатенг, який не завдав жодного удару, програв п'ять єдиноборств і загалом виявився непомітним; Малком з чотирьох спроб обіграшу мав лише один успішний, його єдиний удар заблокували, а єдина ключова передача з гри являла собою поперечний пас на ближнього. Пуч взагалі розчинився на полі, запам'ятавшись хіба що пасом під удар на 40-й хвилині.

Було б перебільшенням говорити, що резервісти та молодь провалили все. Періодично вони демонстрували дуже непоганий футбол: так, Ваг завдав єдиний удар Барселони у площину й тричі обіграв суперника на фланзі атаки, а також викотив три key passes та виграв три відбирання з п'яти. Непогано увійшов у гру Кольядо, однак він більше підкуповував активністю та настирністю, ніж ефективними діями.

Втім, усі позитивні вияви у грі резервістів розбивалися об галісійський контрпресинг – господарі приймали рішення швидше та цікавіше, в той час як каталонці виглядали сирим незібраним колективом. Характерною у цьому плані стала карта передач Аленьї в першому таймі: з рекордних 44 пасів жоден не був відправлений у штрафний.

Таким чином, Ернесто Вальверде та керівництво Барселони отримало чергове підтвердження необхідності проведення масштабної трансферної кампанії на літо. Придбання Де Йонга вже сталося, однак глибини складу каталонцям досі бракує – заміни не відповідають високим вимогам першої команди.

Сельта: просто, але ефективно

"Кельти" у поточному сезоні не вражали, догравшись до того, що досі існує можливість вилетіти до Сегунди. Матч проти резерву Барселони потрібно було вигравати будь-якою ціною, тому головний тренер Франціско Ескріба не став щось мудрити. Галісійці просто завантажували м'яч уперед на високого, потужного і швидкого Гомеса, який чіплявся, бив з будь-якої ситуації та заробляв стандарти. Максі не підвів, вигравши 6 верхових м'ячів та 7 з 11 єдиноборств, а також 4 рази пробивши по воротах з меж штрафного. Зрештою, саме його активність і призвела до класного голу на 67-й хвилині.

Особливо Сельта молилася на стандарти. Тут команда з Віго також діяла з вбивчою ефективністю, заробивши 11 кутових – три з них завершились замиканням, а вже одне з них призвело до скасованого через супермінімальний офсайд взяття воріт. Зрештою, перший гол також чимось схожий на стандартне положення, адже все почалося з подачі Будебуза.

У всьому іншому галісійці також старалися діяти без вишуканостей. Вони не гребували жорсткими стиками, що призвело до двох травм у складі Барси, однак також перекусило центр поля – резервісти "блаугранас" просто не звикли до такого темпу та тиску. Навряд чи це все пройшло б у господарів, якби проти них вийшов основний склад каталонців, однак проти їх "банкільї" тактика повністю себе виправдала.

Цікаві факти:

– Барселона програла на "Балаідосі" вшосте за останні 19 років. У XXI столітті стільки ж виїзних поразок "блаугранас" було зафіксовано лише на "Сантьяго Бернабео" та стадіоні Сосьєдада – "Аноеті".

– Яго Аспас провів шостий гол у ворота Барселони в Ла Лізі. Ніхто, починаючи із сезону 2014/15, не зміг стільки забити "синьо-гранатовим" у чемпіонаті.

– Барселона зазнала першої за 14 останніх матчів у Ла Лізі поразки на виїзді.

– Матч проти Сельти став дебютним у складі Барселони для 20-річного універсала Алекса Кольядо.