УКР РУС

"Сельта": представляємо суперника. Попередження Кравця та кошмар "Барселони"

12 грудня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" розповідає про суперника донецького "Шахтаря" в 1/16 фіналу Ліги Європи.

Козир непередбачуваність

Путівку у плей-офф знаменитий клуб із Віго виборов лише в останньому турі групового етапу Ліги Європи. Іспанці обіграли на виїзді "Панатінаїкос", тоді як їх конкурент – "Стандард" втратив очки у домашньому матчі з "Аяксом".

У непростій групі "Сельта" поступилася лише одного разу – "Аяксу" в четвертому турі (2:3). Але й перемагала тільки двічі. Це перша поява "кельтів" на євроарені, починаючи із сезону 2006/07. Тобто, на "Балаїдос" нагуляли добрячий апетит за міжнародними звитягами. Достроково складати зброю перед "Шахтарем" ніхто не збирається – навіть попри статус фаворита, яким наділені донеччани.

Щоправда, відволікти погляди галісійців від Ліги Європи може ситуація в чемпіонаті. Упродовж зими вона здатна суттєво погіршитися. Навіть зараз позиції "Сельти" у Прімері не вражають. Шоста команда попереднього сезону посідає після 15-ти турів лише 12-ту сходинку. Однак щільність у турнірній таблиці настільки висока, що суперників "Шахтаря" відділяють від "Реал Сосьєдаду", який іде четвертим, якихось 5 очок. Разом з тим і від небезпечної зони "кельти" відірвалися на якихось 6-7 очок. Тобто, 2-3 поразки поспіль – і ти вже борець за виживання. Серія із кількох перемог – і підпираєш сенаторів Прімери.

На фото: "Сельта" - "Барселона" - 4:3

У "гірників", звісно, таких клопотів навіть не передбачається. Команда Фонсеки упродовж зими цілеспрямовано готуватиметься долати іспанський бар’єр. От нестача реальної, "офіційної" ігрової практики, яка гарантована "Сельті", це вагомий мінус для віце-чемпіонів України. Але вони вже доводили, що можуть його доволі успішно виправити на плюс.

"Сельта" абсолютно непередбачувана. У чинному сезоні "блакитні" обіграли в епічному матчі саму "Барселону" (4:3). Але при цьому бездарно "згоріли" "Атлетіко" (0:4), "Вільяреалу" (0:5) і "Севільї" (0:3). Тим не менше, Артем Кравець, який вже забивав галісійцям, переконаний: "Шахтар" отримав серйозного суперника.

Тренер

Аргентинський спеціаліст Едуардо Беріссо очолив "Сельту" у 2014-му, одразу після відходу з посади Луїса Енріке. До переїзду у Віго 47-річний тренер встиг попрацювати помічником Марсело Б’єлси у збірній Чилі, а також очолював аргентинський "Естудіантес" і чилійський "О’Хіггінс”. При ньому "Сельта" закінчила попередні два сезони Прімери на 8 і 6 сходинках, тобто, простежувався прогрес, який дисонує із теперішніми проміжними підсумками у чемпіонаті.

Капітан

Правий захисник "Сельти" Уго Мальйо – свій, тутешній. Він народився і зростав у Галісії. Вирісши у "Сельті", пройшов із клубом "Крим і Рим", скуштував іспанської трясовини Сегунди і тріумфально повернувся в елітний дивізіон за підсумками сезону 2011/12. Капітанська пов’язка цьому 25-річному прудкому фулбеку належить по праву. У новому сезоні зіграв у чемпіонаті та ЛЄ 15 матчів, забив 2 м’ячі.

На випадок, якщо Мальйо не має змоги вийти на матч, обов’язки капітана виконує досвідчений кіпер Серхіо Альварес. А якщо форс-мажор і з Альваресом – підстрахують Густаво Кабрал або Яго Аспас.

Команда

Найбільшу небезпеку для оборони "Шахтаря" становить, звісно ж, форвард Яго Аспас. Цей невисокий голеадор, який свого часу провалився у "Ліверпулі", після повернення у рідну команду переживає ренесанс. У минулому сезоні забив у Ла Лізі 14 голів. Зараз вже 9 влучних пострілів на його рахунку + 2 голи у Лізі Європи. Є ще знаменитий Джузеппе Россі, але це вже зовсім не той грізний нап, якого пам’ятаємо по "Вільяреалі" і "Фіорентині". Травми вибили його із сідла.

У середній лінії виділяються три чилійці, три чемпіони Копа Амеріка – Марсело Діас, Педро Пабло Ернандес і Фабіан Орельяна. Їх внесок в успіхи "Сельти" важко переоцінити. Натомість в обороні увагу привертає дует аргентинців – Густаво Кабрал і Факундо Ронкалья. Обидва гравці вже давно на слуху в європейському футболі. Склад "кельтів" доволі інтернаціональний – окрім аргентинців та чилійців тут виступають два данці, серб, бельгієць, француз і швед.

Голкіпери: Серхіо Альварес, Рубен Бланко, Нестор Діас

Захисники: Уго Мальйо, Андреу Фонтас, Даніель Васс, Серхі Гомес, Хонні, Карлес Планас, Факундо Ронкалья, Густаво Кабрал

Півзахисники: Марсело Діас, Неманья Радоя, Пабло Ернандес, Клод Бовю, Папе Діуп, Давід Костас, Піоне Сісто, Фабіан Орельяна

Нападники: Тео Бонгонда, Яго Аспас, Джон Гвідетті, Хосеп Сеньє, Джузеппе Россі

Історія

У "Шахтаря" не найкращі спогади про дуель із "Сельтою", яка відбулася 16 років тому – у сезоні 2000/01. Тоді "гірники" вилетіли із першого у своїй історії групового етапу Ліги чемпіонів (випередили "Спарту", але безнадійно програли забіг "Арсеналу" та "Лаціо") і в 1/16 Кубка УЄФА потрапили на галісійців. У Донецьку – нульова нічия. На виїзді достатньо було не програти. Але "гірники" таки поступилися картатій банді, у якій верховодив росіянин Валерій Карпін – 0:1. Єдиний гол у ворота Вірта забив Катанья на 28 хвилині.

Потрібен реванш.

Сторінка автора у Facebook

Ліга Європи. Результати жеребкування 1/16 фіналу