УКР РУС

"Сельта" – "Шахтар": безпорадні Аспас і Гвідетті, всюдисущий Бланко-Лещук. Перші підсумки

16 лютого 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" виділяє основні моменти першого матчу 1/16 фіналу Ліги Європи, що відбувся у Віго на "Балаїдос".

Неприємний дебют

Господарі поля хазяйновито розпочали матч, залишивши "гірників" без м’яча. "Сельті" вдавалися тривалі розіграші, які команда Беріссо досить часто доводила до безпосередньої території П’ятова. Там вже свого шансу чекав бритоголовий Гвідетті. Втрачаючи м’яч, галісійці застосовували пресинг і досягали мети – "Шахтарю" було важко налагодити контргру.

Підсіли і отримали у свої ворота

Запорукою успішності обраної господарями тактики є високий темп і витривалість. Із цим у "Сельти" дуже швидко виникли проблеми. Після 20-ї хвилини "кельти" скинули оберти, "Шахтар" практично одразу скористався своїм шансом. Тайсон організував швидкий перехід гостей із оборони в атаку, Фред вивів Марлоса на побачення із голкіпером, а Бланко-Лещук, який феєрив на зимових зборах команди, проявив свій високий клас центрфорварда і добив м’яч у ворота. Перший офіційний гол аргентинця (українця?) у першому ж офіційному матчі за "Шахтар". Бравісімо!

Реалізація – незадовільна

Якщо Бланко-Лещук свій єдиний гольовий шанс реалізував бездоганно, то Фреду і Тайсону доцільно висунути претензії. Бразильський опорник ще в першому таймі красиво продерся на побачення із голкіпером, але перед вирішальним ударом загубив м’яч. Відпасуй Бланко-Лещуку ліворуч – і було б 2:0. На старті другої 45-хвилинки вже Тайсон, вийшовши на вбивчу позицію, скерував м’яч повз ворота. Ще у кількох випадках "гірники" втікали у перспективні контратаки (іноді навіть в чисельній більшості), але щоразу не доводили їх до результативного завершення.

"Сельта" – перший суперник "Шахтаря" у новому році. Лідери Галісії – хто вони?

Це стало причиною нервового ендшпілю, коли "Сельта" з останніх сил пішла вперед. Зокрема, близьким до вилучення був Максим Малишев, який заробив справедливий "гірчичник" за фол проти Аспаса, а через кілька хвилин зірвав прохід Гвідетті.

"Сельта" – все дуже погано

За винятком дебютних хвилин "Сельта" постала якимось незрозумілим організмом. Слабкий матч провів Яго Аспас, якого відверто побоювалися, адже більше від нього у Прімері забили лише Мессі, Суарес та Роналду. Але сьогодні Яго не мав реальних нагод, щоб потурбувати Пятова. Інша справа – Джон Гвідетті. Опонент Ракицького практично увесь матч – аж до заміни – тримав нашу оборону в напрузі, але щоразу марнував непогані нагоди, а іноді й узагалі приймав безглузді рішення.

"Шахтар" виграв повітря

Упродовж поєдинку "Сельта" виконала добрих два десятки стандартів. Але щоразу оборона "гірників" опинялася на висоті. Одна з причин такої провальної для іспанців статистики – низький середній зріст команди. У "кельтів" не було шансів проти Ордеця, Ракицького і Бланко-Лещука, який часто повертався в оборону при стандартах. Одним словом, "Сельта" найменше нагадувала команду, яка восени обігрувала "Барселону", а нещодавно дійшла до півфіналу Кубка Іспанії, вибивши "Реал".

Півсправи зроблено

Дарма, що "Сельта" упродовж зими мала регулярну ігрову практику найвищого гатунку, а "Шахтар" грав лише спаринги. Функціонально "Шахтар" виглядав краще, а "Сельта" – дещо втомлено, нагадавши "Барселону" у Парижі. Залишається лише шкодувати, що команда Фонсеки не спромоглася ще бодай на гол – перед матчем-відповіддю було б значно спокійніше. Але й виїзні 1:0 – хороший результат. Більше того, повторну гру у Харкові пропустить основний опорник "кельтів" Неманья Радоя. Якщо навіть перед першим матчем "Шахтар" вважався фаворитом дуелі, то тепер це підкріплено ще й результатом. Єврокубкова весна приготувала для "гірників" інтригуюче продовження.

Сторінка автора у Facebook

"Камбек "Барселони" після 0:4 – нереальний". Чому Мессі і Ко зганьбилися у Парижі і хто замінить Луїса Енріке