УКР РУС

Зірка Бенфіки, топ-бомбардир Екстракляси, підсилення Чорноморця і Руху: кого втратила УПЛ після російського вторгнення

14 июня 2023 Читати українською
Автор: Любомир Кузьмяк

Ось і завершився перший сезон УПЛ, який відбувся після російського повномасштабного вторгнення. "Футбол 24" прогнозує, яким міг бути наш чемпіонат, якби не русня, та аналізує, як склалися долі новачків клубів УПЛ після їхнього вимушеного прощання з Україною.

Наша русофобія ніколи не буде достатньою. Країна-агресор та її мешканці є відповідальними за смерті, руйнування та страждання кожного українця. Якщо ж дивитися на російське вторгнення крізь футбольну призму, то така шкода здається мізерною – якби ж футбольні проблеми були найбільш вагомими у нашому житті.

Та все ж стрес, який пережив український футбол у 2014-му, а потім і у 2022-му, суттєво змінив нашу збірну, чемпіонат та кожен із клубів персонально. Багато з них просто зникли, а дехто з футболістів зі зброєю в руках взявся захищати Україну.

Оборонець Бахмута, активіст Майдану, воїн з часів АТО – українські футболісти на війні з Росією

Велика війна зумовила тотальний кадровий відтік з УПЛ. Скориставшись поправками до Правил ФІФА щодо статусу та трансферу гравців, майже усі легіонери покинули свої команди і просто виїхали з України. Залишається лише уявляти, як би виглядав Шахтар із Роберто Де Дзербі. Або що вдалося б зробити Роману Григорчуку в Чорноморці з майже десятком нових легіонерів. Навіть без них тренер "моряків" збудував у Одесі симпатичний колектив. Або якою була б атака СК Дніпро-1 з Довбиком та Гуалем. Однак тепер це все має виключно умовний спосіб.

Зимове трансферне вікно-2022 наближалося до свого завершення, а станом на кінець лютого команди Прем’єр-ліги поповнилися низкою класних іноземців, які через російську агресію так і не встигли дебютувати за свої нові команди. Футбол 24 обирає десятку тих, хто не зіграв в УПЛ жодного матчу і найкраще проявив себе після 24 лютого 2022-го.

1. Давід Нерес (Шахтар)

Нинішній клуб – Бенфіка (48 матчів, 12 голів у всіх турнірах минулого сезону)

Навіть у часи найбільшого розквіту Прем'єр-ліги бразилець вважався б топ-трансфером. Що й казати про теперішню УПЛ. І хоч Давід Нерес їхав до нас після простою в Аяксі, усі розуміли, наскільки потужного виконавця вдалося заманити Шахтарю. Через російську війну Давід тішив не вболівальників "гірників" і загалом усієї УПЛ, а запалював у Бенфіці: другий найкращий асистент команди у чемпіонаті, у топ-5 за ігровим часом та голами, а ще 4+5 у Лізі чемпіонів (у середньому 74 хвилини на одну результативну дію). Класні показники, як для дебютного сезону.

2. Вінісіус Тобіас (Шахтар)

Нинішній клуб – Реал ІІ (40 матчів у всіх турнірах минулого сезону)

Сімнадцятирічного бразильця Шахтар придбав ще влітку 2021-го, однак, згідно з домовленістю, оборонець приєднався до "гірників" на початку наступного року. Вінісіус з'їздив із Шахтарем на турецькі збори, утім першого квітня вирушив у оренду в мадридський Реал. І хоч преса повідомляє про те, що мадридці не збираються викупляти захисника, поки надто рано говорити про перспективи хлопця на дорослому рівні. Прикро, що через правило ФІФА "гірникам" важче буде отримати за бразильця належну компенсацію.

3. Жирайр Маргарян (Верес)

Нинішній клуб – Урарту (37 матчів, 4 голи у всіх турнірах минулого сезону)

У січні 2022-го рівненський Верес підписав двох іноземних новачків: естонця Владіслава Крейду та вірменина Жирайра Маргаряна. Після великого вторгнення обидва покинули Україну і невдовзі стали чемпіонами своїх країн із Флорою та Урарту відповідно. Та якщо Крейда не був ключовим виконавцем для своєї команди, то 25-річний Маргарян у сезоні, що завершився, відіграв найбільшу кількість матчів у складі вірменського чемпіона. Жирайр міг додати Вересу стабільності та варіативності на лівому фланзі оборони і безумовно був би підсиленням для нашої ліги в цілому.

4. Фарук Міа (ФК Львів)

Нинішній клуб – Різеспор (23 матчі, 4 голи у всіх турнірах минулого сезону)

За підсумками сезону Львів безнадійно вилетів у Першу лігу. На початку цього року команда підсилалася низкою легіонерів, проте рівень багатьох із них був, м'яко кажучи, невисоким. Натомість на початку минулого року львів'яни підписали кількох іноземців, які потенційно могли зробити команду сильнішою.

Один із них – футболіст збірної Уганди Фарук Мія (формально міг стати другим угандійцем в УПЛ після карпатівця Мелвіна Лоренцена, якого з африканською країною поєднувало лише походження батька). До підписання контракту зі Львовом Фарук пограв у елітних дивізіонах Бельгії, Азербайджану, Хорватії та Туреччини. Після раптового прощання з Україною Мія повернувся на береги Босфору, щоправда, у нижчий дивізіон. Однак разом із Різеспором він завершив сезон на другому місці, тож знову може зіграти у турецькій Суперлізі.

5. Іссьяр Драме (ФК Львів)

Нинішній клуб – Бастія (7 матчів, 1 гол у всіх турнірах минулого сезону)

Інший легіонер Львова був добре знайомий з нашими реаліями, адже сезон 2020/21 провів у Олімпіку. Після цього француз малійського походження переїхав у Нью-Йорк Ред Булл (грав за другу команду), а тоді планував повернутися в УПЛ. Нині вихованець Ліона є гравцем Бастії, яка була близькою до виходу у Лігу 1. Драме складно назвати гравцем основи корсиканців, але Львову він би не завадив.

6. Борислав Цонєв (Чорноморець)

Нинішній клуб – Далянь Іфан (20 матчів, 7 голів у всіх турнірах минулого сезону)

Мабуть, найцікавішу трансферну кампанію взимку-2022 провів Чорноморець. Прихід Романа Григорчука започаткував у Одесі новий проект, який добряче постраждав через російську агресію. Із восьми іноземних новачків дебютував у нашій Прем'єр-лізі лише безстрашний канадець Манджрекар Джеймс. На жаль, наприкінці минулого року з "моряками" попрощався і він (через сімейні обставини повернувся додому).

"Козак з Канади": легіонер Чорноморця полюбив Україну і не злякався війни

Натомість Вандерсон, Мартін Петков, Борислав Цонєв, Хорхе Ернандес, Ілія Мартіновіч, Руді Пожег та Дуглас Бергквіст скористалися нагодою і з Одеси поїхали. Чи не головна втрата, судячи зі статистики – болгарин Борислав Цонєв, який проводить другий сезон у китайському Далянь Іфан. 7 голів у 19 матчах китайського елітного дивізіону – результат непоганий.

7. Дуглас Бергквіст (Чорноморець)

Нинішній клуб – Ауда; минулий сезон: Кальмар (10 матчів), Рига (19 матчів)

Знаючи рівень Григорчука, можна спрогнозувати, що підсиленням для його команди стали би й інші новобранці. Зокрема, центральний захисник Дуглас Бергквіст. Швед, який у семирічному віці переїхав до Англії, розпочинав у тамтешніх нижчих дивізіонах. У 2014-му Дуг повернувся на історичну батьківщину, де з Естерсундом виграв Кубок Швеції та попрацював з Гремом Поттером. Останні два сезони перед трансфером у Чорноморець швед провів у Кальмарі. Туди він і повернувся після прощання з "моряками". Далі була Латвія: виступи у Лізі конференцій з Ригою та перехід в Ауду. Контракт Бергквіста з Чорноморцем завершується 30 червня.

8. Фредді Плюман (Рух)

Нинішній клуб – Бней-Сахнін (15 матчів, 2 голи у всіх турнірах минулого сезону), Секціа Нес-Ціона (21 матч, 3 голи у всіх турнірах першої частини сезону)

Одразу п'ятьох легіонерів під час тієї зимової паузи підписав Рух. Вів Соломон-Отабор не злякався війни і невдовзі повернувся до Львова. Ще пізніше в Україну приїхав бразилець Едсон. А от Лассана Фай, Ельхаджі Діав та Фредді Плюман так в УПЛ і не дебютували.

І якщо перші двоє після розірвання стосунків із Рухом не проявили себе (Фай віднедавна виступає у канадській Прем'єр-лізі, Діав - у французькій Лізі 2), то Плюман повернувся у добре знайомий Ізраїль, змінив там вже третю команду, але стабільно виступає в основі клубів елітного дивізіону. А взагалі майже немає сумнівів у тому, що кожен із тріо втрачених новачків міг би допомогти Руху у сезоні, що минув.

9. Марк Гуаль (СК Дніпро-1)

Нинішній клуб – Яґеллонія (33 матчі, 16 голів у всіх турнірах минулого сезону)

Вихованець Барселони, який пізніше виступав за другу команду мадридського Реала, став справжнім відкриття у польській Екстраклясі. Нападник забивав у кожному другому матчі і виграв гонитву бомбардирів елітного польського дивізіону. І зробив це у складі 14-ї команди ліги! Не дивно, що з першого липня Гуаль стане гравцем Легії – срібного призера Екстракляси.

Окремий респект Марку за підтримку України. Хоча зв'язок іспанця з Україною обірвався дуже швидко, утім такі жести дорогого вартують.

10. Феліпе Пірес (СК Дніпро-1)

Нинішній клуб – Волос (17 матчів, 1 гол у всіх турнірах минулого сезону)

Ще один новачок дніпрян до переїзду в Україну класно зарекомендував себе в Аустрії, отримав запрошення у Хоффенхайм, а потім був важливим гравцем для Морейренсе в елітному португальському дивізіоні. Після прощання з Дніпром-1 Феліпе Пірес зовсім трохи пограв за АДО Ден Гааг та на батьківщині у Жувентуде. А от минулий сезон бразилець може занести собі до активу. Він став ключовим гравцем грецького Волоса у другій частині чемпіонату, який команда завершила на 6-й сходинці.

"Із Йовічевічем вип’ємо кави": хорват зі Львова респектує Мудрику і Україні, його батько воював проти сербів