УКР РУС

"Залишайся сильним, Аппі". Абдельхак Нурі: трагедія футболіста, який втратив усе – і навіть себе

17 июля 2017 Читати українською
Автор: Олег Бабий

"Футбол 24" – про 20-річного екс-хавбека Аякса, життя якого змінилося назавжди.

Він смаглявий і невисокого зросту. Марокканський темперамент, помножений на пластику і математичний розрахунок у роботі з м’ячем. Система Аякса щороку розкриває десятки футбольних талантів, але навіть на їх фоні Абдельхак Нурі виділявся. Йому пророкували зіркове майбутнє в амстердамському клубі і збірній Нідерландів, називаючи "новим Клюйвертом" або ж "новим Кройфом". Зараз він прикутий до ліжка. Схоже, назавжди.

Восьмого липня Аякс проводив спаринг із Вердером. Головний тренер амстердамців Марсель Кейзер випустив Нурі з перших хвилин. Хавбека награвали в основному складі, адже Петер Бос, попередній наставник "аяксидів", довіряв йому в минулому сезоні. Там Абдельхак зіграв у 9 матчах чемпіонату Нідерландів, ще три поєдинки провів у Лізі Європи, де клуб дійшов до фіналу.

На 71-ій хвилині Нурі несподівано впав посеред поля. Кволо спробував підвестися і зомлів. Лікарі примчали блискавично. 5 хвилин… 10… 15… Підводься, хлопче, ну ж бо, не лякай так! Навколо зібралися партнери. Молодими обличчями пробіг страх і розпач. Ніхто не соромився сліз. Дехто молився. Суворий Марсель Кейзер розтирав лисину і до крові закусив губу.

Над стадіоном завис гелікоптер. Не можна втрачати жодної секунди. Повітрям медики транспортували Нурі у клініку. Там футболіста спеціально ввели у кому, підлючили штучну вентиляцію легень. Тим часом зібрався консиліум – найкращі фахівці країни вивчали результати обстеження і думали, що робити далі.

Офіційний сайт Аякса виступив із повідомленням: "Життю Абдельхака Нурі нічого не загрожує. Його серце функціонує нормально". Видихнули!

Через кілька днів хлопця обережно вивели з коми. Він обвів поглядом батьків, рідного брата. Хто всі ці люди? Лікарі зійшлися у спільному, дуже жорсткому висновку: "Ваш син не зможе ходити та розмовляти. Відбулося невідвооротне пошкодження мозку після того, як він зомлів. Це пошкодження зумовлене різкою зміною частоти серцевих скорочень... Бла…Бла…Бла…" Їх вже ніхто не чув. Білі халати злилися у суцільну бліду пляму.

До журналістів, зібравши усю мужність в кулак, вийшов брат Абдеррах Нурі.

"Нам сказали, що в Аппі немає жодних шансів на одужання. Він нічого не чує і не відчуває. Він просто не знає, хто ми такі. Але віримо, що це життя – тимчасове, а попереду – ціла вічність. Молимося за нього".

Нідерландами прокотилася хвиля шоку та розпачу. "Це важкий удар для Аякса. Нурі мав величезний талант, але ми ніколи не дізнаємося, наскільки яскравою зіркою він міг стати", – сказав генеральний директор клубу Едвін ван дер Саар. "Серце розбивається, коли чую такі новини. Усі молімося за Аппі", – закликав Патрік Клюйверт. А Луїс Суарес пригадав, як, ще виступаючи за Аякс, не відмовив маленькому Абдельхаку у спільному фото. З іншого боку хлопчака обійняв Клас-Ян Хунтелар.

You'll never walk alone. Ти ніколи не будеш один. Сім’ю Нурі не залишили віч-на-віч із їх горем. Тепер дім футбольної родини прикрашають банери і величезна кількість квітів. Сюди приходять тисячі мешканців Амстердама – не обов’язково уболівальників Аякса. Шокуюча історія, яка спіткала це сімейство, не залишає байдужим нікого, хто має Серце. Чуйні нідерландці збирають пожертви, підбадьорюють родичів екс-футболіста і не розходяться до глибокої ночі. Дехто навіть зустрічає тут світанок.

…Під будинок тихо під’їжджає білий “Мерседес". Йому влаштовують зворушливу овацію. За кермом – брат Абдельхака. Він ховає сльози у долоні. Поруч – мати футболіста. Позаду – батько. Глава сімейства з’являється перед публікою через люк у даху автівки. Чоловік дякує за підтримку, змахуючи з очей непрохану вологу. На цегляній стіні вітер напинає полотно. "Серце Аякса б’ється тут. Залишайся сильним, Аппі”.

Сторінка автора у Facebook

"Немає слів – лише сльози". Життя і смерть найвідомішого фаната "Фейєнорда"