УКР РУС

Вольфсбург – Шахтар: 19-річний герой зі сталевими яйцями, або Україна < Бразилія – оцінки "гірникам" за німецький успіх

13 марта 2020 Читати українською
Автор: Роман Саврій

Шахтар обіграв Вольфсбург з рахунком 1:2 в першому матчі 1/8 фіналу Ліги Європи. "Футбол 24" оцінює роботу футболістів у цьому матчі. Максимальний бал – 10.

Голкіпер

Андрій Пятов – 6

Взяв кілька нескладних дальніх ударів, витягнув м'яч з-під стійки після підступного навісу Арнольда, але вже через хвилину пропустив. На тому кутовому Пятов мусив зіграти краще: пішов на перехоплення та застиг у бездієвій напівпозиції. Типова помилка нашого голкіпера – 26-й поспіль єврокубковий матч Шахтаря з пропущеним голом. Андрію часто доводилося вибивати м'яч на чужу половину, однак лише п'ята частина таких виносів дійшла до партнерів.

Шахтар переміг Вольфсбург: бразильці дають результат, хороші шанси на 1/4 фіналу ЛЄ і проблеми "гірників" під пресингом

Захисники

Додо – 6,5

Найбільше заслуга – зароблений пенальті. Додо активно ходив вперед, брав участь у затяжних атаках. Щоправда, сам загострював вкрай рідко – перша та єдина спроба подати у штрафний майданчик завершилася влучанням в руку Арнольда. В обороні не провалювався, але й особливих проблем йому не створювали. Стабільний хороший матч для бразильського фулбека.

Сергій Кривцов – 6

В основному стежив за Вегхорстом, грамотно догравав з ним епізоди, висуваючись в центр поля. Кривцов – перший, кого потрібно похвалити за слабкий перфоманс нідерландського форварда, хоча повністю закрити Ваута все ж не вдалось. 75% програних верхових дуелей захисник збірної України не може занести собі в актив. Як і пасивність перед пенальті у власні ворота: знову Сергій не зустрічає суперника, знову це призводить до катастрофи. Час від часу губився під пресингом, тому завершив матч з найнижчою в команді (серед польових гравців) точністю передач – для центрбека це нонсенс.

Микола Матвієнко – 5,5

Навряд чи Микола міг встигнути забрати руку після рикошету, але привезений пенальті – явний мінус. Здійснив 5 перехоплень, заблокував 2 удари, з перемінним успіхом допомагав Ісмаїлі на фланзі. На другому поверсі виглядав слабко. Втім, у пропущеному голі найбільша провина не на плечах Матвієнка. Формально він залишився з Бруксом, але відразу програвав позицію, бо американець на початку епізоду не був "його" гравцем. Останні 25 хвилин відіграв лівим фулбеком – пропонував себе попереду, однак гострих моментів не вигадав.

Ісмаїлі – 7

Створив перший гол – гарний крос Ісмаїлі у штрафний майданчик не проходить дарма. У зв'язці з Тайсоном традиційно були головною креативною силою Шахтаря, організувавши низку якісних випадів. Біля власних воріт бразильцю було важко. Вольфсбург левову частину атак спрямував через його фланг, а зміщення Шлагера приносили серйозні труднощі. Ісма зіграв лише дві третини поєдинку, але став лідером команди за відборами і загалом здійснив непритаманну для себе велику кількість оборонних дій. Коли в його зону прийшов Брекало, стало зовсім погано – Ісмаїлі вже не встигав. Та ще й грав з пошкодженням, яке спричинило заміну.

Півзахисники

Маркос Антоніо – 7,5

Забив важливий гол – з метра в порожні ворота влучив би кожен, але не кожен би так рвонув на добивання. Маркос найчастіше в команді зустрічався з м'ячем, задавав напрямок атакам, забезпечував динаміку, розбивав пресинг розумними точними передачами. З роллю розігруючого опорника Антоніо справляється прекрасно, але в позиційній обороні поряд з ним повинні бути працьовиті центрхави. Інакше трапляються провали, це не Степаненко. Юний бразилець збирав підбирання (8 – топ-1 у матчі), однак у відборі досі недостатньо переконливий. За мить до пенальті у ворота Пятова він просто позначив відбір і повністю оголив опорну зону. На останніх хвилинах Маркос виправився, ліквідувавши загрозу у власному штрафному: завадив пробити Вегхорсту та самовіддано заблокував удар Отавіо геніталіями. Герой!

Алан Патрік – 7,5

Найкращий гравець матчу за версією нашого видання. InStat погоджується. Алан самотужки придумав переможний гол – ефектним фінтом заробив штрафний і розкішно пробив у "дев'ятку". Допомагав з просуванням м'яча по всьому фронту атаки, успішно вмикав дриблінг (3 вдалі спроби), класно відкидав п'ятою під удар Тайсону, виграв 80% дуелей. Шахтар основну частину матчу без м'яча тримав надійний середній блок, в якому надважливою була позиція Патріка. До того ж він підказував партнерам, куди рухатися та що перекривати під час пресингу, виглядав лідером у центрі поля. Не геніальний, але дуже пристойний перфоманс.

Вольфсбург – Шахтар – 1:2 – відео голів та огляд матчу

Віктор Коваленко – 5

Дуже слабко. Було помітно, що Коваленко не в формі після травми. Купа поганих рішень в атаці, через які раумдойтер місцевого розливу випадав з комбінаційної гри. У його пасиві бездарний пенальті та помилка в моменті з пропущеним голом – Віктор на початку епізоду встановив тактильний контакт з Бруксом, однак повністю перемкнув увагу на м'яч і загубив опонента за спиною. За що треба похвалити: ривок у штрафний майданчик перед першим голом (Ісмаїлі подавав саме на нього) і відмінний пас на хід Тете на контратаці. Після матчу Луїш Каштру зізнався, що Коваленко не виконував поставлені завдання, тому був замінений – тренер підтвердив враження зі сторони.

Вінгери

Тете – 6

Вміло відкривався під передачі та притримував м'яч, змушуючи суперників фолити – проти нього 4 рази порушили правила. Настирливість, хороший контроль, тонкі рішення – все було чудово, поки не доходило до завершальної стадії. Тете двома слабкими ударами змарнував прекрасні шанси, а ще зажував перспективну контратаку з потенційним виходом сам на сам. Став би героєм, якби краще розпорядився своїми моментами.

Тайсон – 7

Коли Тайсон вмикає свою швидкість, всі інші ніби перебувають у статиці. Кожне його прискорення виступає гарантією небезпеки в чужих володіннях. У Вольфсбурзі бразилець 4 рази виконував фірмові рейди через фланг і півфланг, 5 разів проскакував опонентів на дриблінгу. Двома "стіночками" вивів на ударну позицію Тете, вертикальними передачами знаходив Ісмаїлі та Мораєса. Врешті-решт Тайсон започаткував першу гольову атаку, витягнувши на себе Штеффена та створивши вчасним пасом коридор для Ісми. Здивував тим, що часто вмикався в пресинг і став найкращим на полі за виграними єдиноборствами. Хоча допомагати на фланзі позаду можна було активніше.

Форвард

Жуніор Мораєс – 7

Черговий матч з мінімальним залученням у гру, в якому критикувати Мораєса просто не виходить. Постійний рух по всьому полю, відкривання, звільнення зон для партнерів. Опинився в потрібному місці, відклеївся від двох візаві, виграв у них верхову боротьбу та відкрив рахунок у матчі. Гол є – форвард молодець, враховуючи всю непомітну роботу. Ще можна пригадати ключовий пас Жуніора на Тете, який цілком міг стати результативним.

Заміни

Майкон – 6

Поява Майкона в опорній зоні дала змогу Шахтарю налагодити структуру атак і динамічний рух м'яча до другого гола. Він добре увійшов у гру, забезпечив вихід з оборони через back3 і відпрацював безпомилково в передачах. Після заміни Коваленка точно стало краще. Претензії щодо загубленої опорної зони такі ж, як і до Антоніо – свіжий Майкон не мав права дозволяти Брекало без спротиву бити здалеку.

Давид Хочолава – 5,5

Вийшов на кінцівку зустрічі через травму Ісмаїлі й каші не зіпсував. Хочолава спокійно дограв поєдинок, не проявив себе ні з позитивного, ні з негативного боку.

Євген Коноплянка після виходу на заміну зіграв дуже мало часу для оцінки.

Бенфіка – Шахтар: "Зінедін Степаненко" взяв Лісабон, жах Матвієнка – оцінки "гірникам" за дику нічию з присмаком 1/8 ЛЄ