УКР РУС

Вірджил ван Дейк – найдорожчий захисник світу за 84 млн євро: норма чи шокуючий трансфер?

28 декабря 2017 Читати українською
Автор: Тарас Котив

Юрген Клопп збожеволів, скажуть одні. Ліверпуль нарешті обставив Манчестер Сіті та провернув крутий трансфер, парирують інші. Де правда?

На Трансфермаркт вартість ван Дейка, який ледь не переїхав в Україну раніше, оцінюють у 30 мільйонів євро. Ліверпуль віддав за 26-річного нідерландського центрбека, який може зіграти і справа, цілих 84,5 млн! Причому Вірджил прийшов не з Барселони чи Реала і навіть не з Ювентуса. У його послужному списку Гронінген, Селтік та Саутгемптон. Він ніколи не боровся за щось більше, ніж чемпіонство Шотландії, де і боротись то сильно не треба було в останні роки. Він грає за збірну Нідерландів, яка за останні відбори не може виграти конкуренцію навіть у Чехії, Ісландії чи Швеції. І переходить у команду з велетенськими амбіціями.

Топ-10 найдорожчих трансферів в історії футболу: безцінний Неймар, діамантові Погба і Дембеле, платиновий Бейл і золотий Кріштіану

Ким насправді ван Дейк був для "святих"?

Обійшовшись Саутгемптону в 15,7 млн євро, Вірджил допоміг команді виграти до 40% матчів АПЛ. Коли ж його не було у старті, відсоток перемог знижувався до 27. З ним команда пропускала на 0,2 гола за гру менше, а забивала на 0,3 більше. Один із 4-х топів у центральній зоні за останні 3 роки в АПЛ, які не припустились жодної помилки, що привела за собою гол. Для порівняння, Ловрен привіз за цей час 3 голи.

Нічого дивного, що "святі" готові були терпіти бойкоти нідерландця і відпустили тільки за суму, яка в голові не вкладається. Якщо Жозе Моурінью вважає, що платити за одного з найкращих форвардів сучасності Антуана Грізманна 100 млн євро – це забагато, то що він скаже про таке.

З іншого боку, високоякісний футбольний товар нині ціниться ой як дорого. Перед офіційним оголошенням трансферу з'явилась інформація про те, що Саутгемптон готовий провести аукціон між грандами за ван Дейка. Ну, просто картина ван Гога на топових аукціонах світу, не менше тобі! Якщо за нього готові стільки платити і у грі такі трансферні монстри, як Манчестер Сіті з його шейхом Мансуром, то будьте готові не поскупитись. Арсен Венгер точно не купив би ван Дейка, але при цьому Арсенал останнім часом не дуже і поступається Ліверпулю за перспективами і результатами (де титули, де?), хоча й грає зараз у Лізі Європи, а не чемпіонів.

Що можна купити за ці гроші?

Ну, наприклад, всю команду чемпіонів Мексики 2017 Тігрес, який має найдорожчий склад у мексиканському футболі (71 млн євро). А на решту, хліба купити. З чорною ікрою і шампанським. І в банк покласти, що залишиться, під гарні відсотки.

Або скажімо, повернути Луїса Суареса з Барселони. Жарт, звичайно. Але Ліверпуль дійсно отримав менше за уругвайського снайпера, ніж виклав за нідерландського захисника.

"Суми божевільні, але це не припиниться. Такий ринок і такий попит. Хоча ще рік тому це було неможливо", – такий вердикт легенди Барселони Карлеса Пуйоля, за якого за нинішніми мірками могли б усі 150 мільйонів вимагати.

Повітряний рекорд новачка Ліверпуля

Юрген Клопп уже давно намагається вирішити захисну проблему. У відчаї навіть звернувся на німецький ринок, аби видьорнути звідти... естонця. Утім наразі виходило так, що усі ці клавани, матіпи та ловрени були на одне лице, якщо аналізувати їхню гру.

Взяти гравця, який знищив усіх в АПЛ на другому поверсі – дуже і дуже гідно. Ван Дейк з моменту прибуття в Англію у 2015-му виграв найбільше повітряних дуелей – колосальний показник у 321 вигране головою єдиноборство. За кількістю перехоплень (179) він поступається тільки 7-м захисникам. Звісно, ж у Ліверпулі немає жодного кращого за нього.

Правда, серед 9 кращих за ван Дейка захисників АПЛ за точністю пасу таки знайдеться один мерсисайдець – Деян Ловрен (86,25% проти 84,03%). Але це точно не завдяки точності довгих передач, в якій син суринамської матері не має собі рівних серед оборонців.

Любов на лінії Саутгемптон-Ліверпуль і тиск на рекордсмена

Любов "червоних" до "святих" ціною 200 мільйонів євро. Були в цьому ланцюжку трансферів і цілком успішні імена: Мане, Лаллана, Кляйн. Були і такі люди, як Рікі Ламберт. Утім жоден навіть з тих, що добре себе проявили, до якихось серйозних успіхів, крім "на їхній рок-н-рол приємно дивитись", не призвели наразі. Серйозно, не вважати ж таким 4-е місце і героїчне повернення в Лігу чемпіонів?

Бути просто добрим захисником за монструозні 84 мільйони – недостатньо. Треба бути космічно добрим. Чи справиться з цим психологічним пресингом ван Дейк, який ще й травму може отримати і знову вибути на 3, а то й більше місяці? З іншого боку, Ліверпуль міркує раціонально. А що, якщо спробувати нарешті купити в захист одного топа за 84 млн, замість 3-х посередніх за такі ж гроші? От, ми й подивимось!

"Захищатись для команди Клоппа – унікальний досвід, якого раніше у моєму житті й близько не було", – так говорив Клаван. Ван Дейк тепер наражатиметься на значно більше дуелей один в один проти гравців атаки, а значить, і провалів, і зловтішних смішків буде побільше. Хоча тут є одна статистика, що свідчить на користь ван Дейка: його обходили на дриблінгу у 3 рази рідше, ніж найкращого з захисту Ліверпуля.

Вірджил покликаний стати сторожем і рятівником очок, які Ліверпуль так легко роздавав маленьким командам, не менше. 23 пропущені голи у 20 матчах – з топ-7 команд АПЛ ні в кого немає гіршого показника. Нідерландець є лідером на полі та може стати голосом тренера в захисній лінії, якій так часто бракує клепки. А точність його довгих передач, з якою не позмагається ніхто в Англії, додасть креативу. Як і гольове чуття.

Увага! У ван Дейка, іноді вселяється Марадона. Або для молодшого покоління – Мессі. Він на ти з м'ячем і добре захищається – Ріо Фердінанд зізнався, що стрибав би з божевільних радощів, маючи такого гравця у розпорядженні.

Теорія і практика

Теоретично Мілан мав би змагатись за топ-3 у Серії А, підписавши Бонуччі, Сілву, Конті та інших зірок за шалені суми. На практиці "россонері" навіть про Лігу чемпіонів не мріють, після першого кола поступаючись навіть Торіно, Удінезе та Аталанті. Це до того, що найдорожчий захисник світу не створить неймовірного дива вже і тепер тільки тому, що за нього стільки заплатили.

Однак виграти боротьбу за ван Дейка – вже перемога. Статусна. Адже Манчестер Сіті та Гвардіола дуже хотіли досвідченого гравця. Ми, Ліверпуль, збіса такі молодці, що можемо конкурувати з лідером АПЛ на трансферному ринку. Гравці розцінюють нас як перспективний проект, а не амбітний клуб, над яким всі глузують. Але чи ціна цієї перемоги не буде занадто великою і не виправданою? Висловлюйте свою думку в голосуванні та коментарях нижче.