УКР РУС

"Він хоче грати за Україну". Мілан виховує українця, якого називають "другим Шевченком" – ми ризикуємо його втратити

21 марта 2019 Читати українською
Автор: Олег Бабий

Інтерв’ю "Футбол 24" із Віталієм Нагрудним, батьком 13-річного Владислава, вихованця Мілана, за якого невдовзі може розгорітися запекла боротьба між клубами і навіть збірними.

Про цього хлопчака ми дізналися нещодавно. На початку лютого команда Мілан U-14 здобула перемогу над ровесниками з київського Динамо у фіналі престижного міжнародного турніру у Мінську. Єдиний гол у ворота "динамівців" забив… Владислав Нагрудний – українець за походженням, італієць за мовою.

Українець феєрить за Мілан – гол-красень у ворота Динамо, перемога на юнацькому турнірі та Шева-стайл

Наприкінці 90-х батьки Влада виїхали з рідних Чернівців до Італії. Хлопець народився вже на чужині: там увібрав місцеві традиції, там пішов до школи і зробив перші кроки у футболі. Зараз дитячі тренери Мілана не можуть натішитися своєю знахідкою – Владислав виявився надзвичайно обдарованим і просто-таки феєрить в атаці "россонері", виділяючись серед однолітків.

"Футбол 24" із допомогою скаута Кальярі Алекса Великих вийшов на зв’язок із Віталієм Нагрудним, батьком міланської зірочки, щоб розпитати, як усе починалось і чи дійсно Україна ризикує остаточно втратити потенційного гравця національної збірної.

"Продавали білети біля Сан-Сіро, а потім дивилися гру Шеви"

– Віталію, як і чому ви опинилися в Італії наприкінці 90-х?

– Складний був час. Як і всі, ми залишилися без роботи. За фахом я – музикант. Працював у музичній школі, грав на весіллях. Настав такий період, коли замовлень не було. Довелося виїхати з України. Не на постійне місце проживання, звичайно. Хотіли підзаробити і повернутися додому. Проте народився Влад, і ми залишилися в Італії. Тут у нього школа, друзі. Українською він практично не розмовляє, російською – також. Італію обрали заради сина.

– До речі, на якому музичному інструменті ви грали?

– На акордеоні. Закінчив Чернівецьке культурно-просвітницьке училище.

– Як вас прийняла Італія? Ви продовжили займатися музикою?

– Ой, ні! Я вже й забув, коли грав востаннє (Усміхається). Тут – зовсім інша робота. Спочатку не мав документів, тож де трапилася нагода – там і працював. Зараз із документами все в порядку. Живемо нормально.

– Ви вже отримали італійське громадянство?

– Ні, не отримав. Немає.

– У Мілані осіли відразу, чи життя вас трохи покидало?

– Спочатку жили в Корсіко (місто у провінції Мілан, – Футбол 24), потім переїхали сюди, купили дім.

– Якраз у той час за Мілан виступав Андрій Шевченко. Ви ходили на Сан-Сіро? Бачили гру бомбардира вживу?

– Звичайно. Спочатку продавали білети для паркування автомобілів біля Сан-Сіро, а потім заходили на гру. Можливості поспілкуватися із Шевченком не було, хоча дуже хотілося. Ті роки, коли ми облаштовувалися в Італії, – момент найбільшого розквіту Андрія в Мілані. Він тут мав просто величезну повагу.

"Ми беремо вашого сина в Мілан"

– У 2005-му ваша сім’я поповнилася Владиславом. Коли ви відчули, що він – особливий хлопчик, що в нього – велике майбутнє?

– Якось ми грали із ним у парку. Влад товаришував із хлопчиком, батько якого був директором футбольної школи. Директор так подивився за їхнім футболом і каже до мене: "Дивися, твій бігає навіть швидше, ніж мій". У підсумку, запросив Влада у свою школу. Ми записали туди сина через кілька місяців.

"Навіть Реал не може допомогти". Чому юний українець, якого називають "другим Касільясом", досі не грає за Мадрид

Одразу було помітно, що Влад грає краще, ніж всі інші. Провів у цій школі два роки. А згодом потрапив у філіал школи футбольного клубу Мілан. Його переглянули і сказали: "Ми беремо вашого сина". Спершу тренування відбувалися раз на тиждень. Наступного року – двічі на тиждень. Інтенсивність занять зростала з віком.

– В атаці грав завжди?

– Спочатку діяв більше у захисті. Потім перемістився у півзахист. А от у Мілані його одразу поставили в атаку. Влад швидко бігає, комфортно почувається на обох флангах, а також у центрі нападу. При потребі може відтягнутися вглиб. Але якщо ви його запитаєте, де йому подобається найбільше, він відповість, що на лівому фланзі (Усміхається).

– Хто із сучасних зірок футболу йому імпонує?

– Раніше йому дуже подобався Шевченко. Зараз – Дибала, Роналду. З Мілана – Сусо і Пйонтек.

– Які особливості підготовки юнаків у Мілані? На чому тренери акцентують увагу?

– Тренування відбуваються у дуже спокійній, конструктивній атмосфері. Тренери не кричать на своїх вихованців. Головна вимога – вміти швидко приймати рішення, не перетримувати м’яч. Пас, пас, пас!

Воронін: У "Барселону" не потрапив, бо там шукали нового Мессі

Тренування – чотири рази на тиждень. Кожне заняття передбачає інші вправи. Владу дуже подобається. Я ще жодного разу не чув від нього, мовляв, не хочу йти на тренування (Усміхається). Хороші тренери там.

– Які головні козирі у футболіста Нагрудного? Пас? Дриблінг? Дальній удар?

– У нього є все. Завдяки тренерам, знову ж таки, які чудово ставляться до вихованців. У Мілані підростають дуже талановиті хлопці.

– Ви, напевно, неодноразово спілкувалися із міланськими спеціалістами. Яке майбутнє вони пророкують для вашого сина?

– Щодо цього ніхто нічого не може сказати. Ні, вони, звичайно, стверджують: хлопець – хороший, розвивається, прогресує. Мовляв, так тримати! Забігати наперед не варто. Маємо те, що є на цей момент.

– А чи цікавилися Владиславом інші клуби? Адже скаути не дрімають…

– Поки що – нічого конкретного. Тільки після недавнього турніру, який відбувся у Мінську, почалися певні дзвінки і намагання дізнатися, що й до чого.

– Паралельно розпочинаються розмови про те, за яку ж збірну виступатиме ваш син у майбутньому. Називаються Італія, Румунія, Молдова. Чи є серед цього списку Україна? Чи контактували з вами представники української сторони?

– Ніхто до нас наразі не підходив, не намагався порозмовляти.

– А батькове серце який вибір зробило б?

– Ой, не знаю… Все залежить від нього (Владислава, – Футбол 24). Не можу брати на себе таку відповідальність.

– А Владислав що каже?

– Він хоче грати ще й за Україну. Звичайно. Владу дуже сподобалися ті хлопці із київського Динамо, проти яких він грав у фіналі мінського турніру.

"Готовий стати агентом для свого сина"

– Чи розповідаєте своєму сину про Україну, про Чернівці? Чи знайомите його з українською культурою?

– Звичайно, що роблю це іноді. Розумієте, у нас дуже мало часу. Зранку – до школи. Після уроків – на тренування. Додому повертається пізно – сідає за домашнє завдання. Проте щороку, влітку, ми разом їздимо у Чернівці. Плануємо приїхати і цього року. Є тільки один нюанс – команда Владислава запланувала на літо (орієнтовно – на початок серпня) тренувальні збори у горах. Треба спершу дізнатися конкретну дату.

– Чи успішний учень з Владислава? Яке у нього хобі?

– Так, він навчається гарно. А хобі… Грає на PlayStation (Cміється). Годину-півтори. Може вийти у парк – погуляти з друзями. Але часу для цього практично немає – він порівняно вільний лише у середу.

– А ваша пристрасть до музики йому передалася?

– Ні, до музики – ні (Сміється). Коли ще я навчався у школі – ми співали. А тут у них усі грають на флейті. Займався з ним, але синові бракує запасу повітря, щоб постійно дмухати в дудку.

– Екс-форвард Василь Швед колись сказав мені таку фразу: "Найкращий агент для сина – його батько". Ви готові взяти на себе всі організаційні клопоти у кар’єрі Владислава?

– Я завжди готовий. Супроводжував його увесь цей час – від ігор у парку до тренувань у Мілані. Був голкіпером, а він мені пробивав по воротах (Усміхається). Думаю, ми й надалі крокуватимемо разом.

– Про яке майбутнє для сина ви мрієте?

– Найголовніше – щоб він був здоровим. А всього іншого можна досягнути. Фантазувати мені б не хотілося. Але скажу одне. Коли Влад прийшов у Мілан, доводилося чути: "Дивись, це – Шевченко". Син навіть біжить так, як Шева.

Сторінка автора у Facebook

"Якщо потрапить до правильного клубу, у 18 років коштуватиме 100 мільйонів". Як живеться "Українському Мессі"