УКР РУС

Вейн Руні – легенда МЮ з нав'язливим присмаком недосказаності, від білого Пеле до фарбування лавок

24 октября 2017 Читати українською
Автор: Тарас Котив

Він став найкращим бомбардиром Манчестер Юнайтед і збірної Англії в історії. Вигравав АПЛ і Лігу чемпіонів. Вейн Руні побив 2 "вічні" рекорди Боббі Чарльтона, але чи сповна реалізував свій потенціал?

Непростий похмурий район Ліверпуля Кростет. Тут він виростав, цьому місцю він завдячує свій характер. Воно сформувало його. Він народився для того, щоб просто грати у футбол. Нічого більше, нічого зайвого. Це не поп-зірка Девід Бекхем, хоча масштаби таланту співмірні. Він із задоволенням просто виходив би на поле кожну середу і суботу, а потім їхав додому і проводив час із сім'єю. Без усіх цих папарацці і спалахів фотокамер, без необхідності натягати капюшон, аби погуляти з дітьми, без надокучливих питань про чергову шалені нічку і реакцію дружини. Люблячий, хоч і не дуже організований, ба навіть розсіяний батько і не менш талановитий форвард. Десятка, капітан, лідер на полі та скромний хлопець за його межами, улюбленець фанатів та зіркових гравців. Якась аж надто ідеальна картинка. Але не все так просто.

Алекс Фергюсон і його незабутня історія – озброївшись психологією, феном і 79-ма секундами

Манчестерська поліція шукає чоловіка з "Олд Траффорд" у червоній футболці

Вейн цілком міг би побити рекорд найкращого голеадора в історії АПЛ. Алан Ширер забив 260 голів. Руні – єдиний, хто також відзначався понад 200 разів. Однак він може і не встигнути побити це досягнення. За свою кар'єру "Шрек" переживав безліч аж надто відчутних злетів та падінь. Крива його голів та асистів то дико зростала, то нереально падала.

Іноді його посуха ставала таким одкровенням, що Руні діставалось навіть від поліції. Це зараз його арештовують і змушують безкоштовно фарбувати лавки у громадському саду за водіння у нетверезому вигляді. А ось декілька років тому манчестерські поліцейські писали на своїй офіційній сторінці у соцмережі повідомлення про пошуки зниклого безвісти хлопця у червоній футболці, якого востаннє бачили у "Театрі мрій". З прозорим натяком на те, наскільки губиться Руні на полі.



Тим не менше він залишався легендою і лідером "червоних дияволів" навіть тоді, коли припинив регулярно забивати голи. Іноді йому дійсно бракувало таких партнерів, як Кріштіану Роналду чи Раян Гіггз. У 2013 році Вейн підійшов до сера Алекса Фергюсона з проханням підписати в команду Месута Озіла з Арсенала. Шотландський тренер тільки розлютився і порадив Руні займатись тим, що він вміє – добре грати у футбол. Коли в команду прийшов інший шотландець, Девід Мойєс, тренер навіть долучив Вейна до обговорення трансферів, аби тільки втримати від зазіхань Челсі та Манчестер Сіті.

У якийсь момент при Моурінью він став тягарем, але й тоді встиг побити історичний гольовий рекорд Чарльтона. Від нього годі було очікувати такої ж продуктивності, як раніше, але МЮ не міг більше чекати. Адже після панування Мойєса та Ван Гала на "Олд Траффорд" зачекались трофеїв і боротьби за найвищі місця. Він мав би стати півзахисником, таким собі Пірло ще пару років тому, але Ван Гал пообіцяв, що Вейн заб'є 25 голів за сезон. Як підсумок, ефективність нападника падала з кожним роком після відходу Фергюсона, і на одного з найбагатших спортсменів Англії пішла така огульна критика, що витримати її міг дійсно великий.

"Він зраджував дружині з десятками моїх подруг". Найважчий бар'єр, який Руні вдалося подолати

Фантастичний старт і перша зрада

Його історія починалась настільки ж стрімко, наскільки він тікав на полі від усіляких легенд, як-то Гіггз. Манчестер Юнайтед хотів переманити юнака з Евертона ще в 14-річному віці. Трішки почекали і не витримали аж тоді, коли за декілька днів до свого 17-річчя він вгатив неймовірний гол Арсеналу на "Гудісоні". Це був дебютний м'яч юнака в АПЛ. Найшвидший в історії ліги. У той же день він не випивав з нагоди свого успіху, а зіграв ще одну гру. У своєму райончику з друзями. Він був неперевершений, коли відчував такий голод футболу. Але це розуміли далеко не всі. Бо так ж не можна!

Десь за рік прийшов і перший гол за національну збірну Англії. Стало зрозуміло, що "іриски" не зможуть повоювати зі своїм суперфорвардом за місця на вершині. МЮ в особі Фергюсона міг запропонувати молодому гравцю значно більше. Для фанатів Евертона він став зрадником, "мертвим у наших серцях", тож пережив немало неприємних моментів у Ліверпулі. Потрібен був з десяток років, аби Руні знову отримав овацію на "Гудісон Парк".



Зради, до слова, супроводжували його і далі, однак вже за межами футбольного поля. Поки його "найкраща дружина і мати" Колін народжувала чергову дитину, Вейна так круто заносило наліво, що про це знала вся Англія. Він був надто компанійським і прихильним до випивки, щоб до нього не липла чергова випадкова дівчина, яка виявлялась або повією, або чимсь у тому дусі. Британська преса, яка ніколи не вважала його кимсь глибшим, ніж стереотипним футболістом (у нього навіть немає диплому про освіту), смакувала чергові історії падіння Руні, ніби визначаючи його антиприкладом.

Білий Пеле і мрії про Золотий м'яч

Свен-Горан Ерікссон, тодішній наставник збірної Англії, назвав його білим Пеле за той феєричний виступ на Євро-2004. 4 голи у 3-х матчах групового етапу, і ця трагічна заміну у чвертьфіналі на 27-й. "Ніхто з часів молодого Пеле (1958 рік) не створював такого сильного враження за декілька днів на великому турнірі". Руні, якому тоді не виповнилось і 20-ти, був молодий і буйний, але почав засмучувати тим фірмовим відчуттям недосказаності навіть у той момент, коли значно перевершив Кріштіану Роналду і за голами, і за впливом на збірну.



Вейна неможливо було стягнути з тренувального майданчика, він не беріг себе і мріяв про найвищі висоти. А з ним і вся футбольна Англія. Але той час, коли Золотий м'яч отримував англійський форвард після перемоги в Кубку УЄФА, стрімко минав. Наближалась ера Мессі та Роналду. Англійська збірна не те, що більше не вразила на великих турнірах з Руні, а й навіть не могла повторити той неймовірний за якістю і привабливістю гри виступ на Євро-2004, який обірвався тільки у серії пенальті. Сам Вейн за 3 чемпіонати світу забив аж 1 гол. При цьому в Манчестер Юнайтед він залишався лідером і навіть капітаном, але десь так майже рівно до кінця ери Фергюсона. Поки він бігав там, де хотів, у кожній частині поля, класно захищаючись, переміщуючись із зони в зону і з голодними очима полюючи за голами. Руні насправді міг би грати на будь-якій позиції, вважав сер Алекс, хоча, звісно. все зводилось до атаки.

Талант, хижацький інстинкт або альтернативний шлях

Він забив декілька сотень голів завдяки своєму неповторному таланту. Інстинкти снайпера завжди допомагали йому бути там, де потрібно. Позитивна агресія на полі – це те, за що ми любимо Вейна. Він перевтілюється на полі зі скромного зачервонілого хлопця у хижака. Колись він так соромився і ненавидів свої веснянки, які "робили дитячий, а навіть дівчачий вигляд" його обличчя, що у дитинстві намагався здерти їх щіткою з дротиками.



Він не хотів бути тим, ким не подобався сам собі. І футбол приніс йому королівський трон. Хай не на найдовший період, хай лише в межах своєї країни, але він став головною зіркою свого покоління. А все могло бути інакше. Сам гравець пригадує, що міг зайнятись боксом, а його мама відкриває шкільний атестат, хвалиться його оцінками, успіхами в IT напрямку, після чого заходиться сміхом. Уявляєте Руні айтішником? Або письменником? Він любив писати коротку прозу. Дуже багато сторінок списав. Поки в один момент не припинив. Однак бувало, що Руні повертався до цього заняття. Якось на відпочинку його дружина прокинулась і знайшла на столі чергову коротку історію. Написану про неї і для неї. Що ж, нам залишається тільки радіти, що футбол просто не дав йому шансів вирости в когось іншого.

Алкоголь, цигарки і фарбування лавок у громадському саду

Його драйв все частіше можна було побачити на вечірках. Форвард, який у 25 років на весь світ майже без комплексів підтвердив, що зробив собі пересадку волосся через раннє облисіння, не міг вирватись вище свого неба. Поспівати з гітарою, посидіти з друзями в барі, викурити цигарку – якби все це було сумісне з новими вражаючими виступами на полі, то на це не звертали б уваги. А так, в пресі з'являлись критичні коментарі. Дружина легендарного Джорджа Беста застерігала, що алкоголь може вбити Вейна, а аж ніяк не хороший хлопчик Джоуї Бартон критикував ментальність земляка, коли бачив чергове фото "Шрека" з цигаркою: "відсутність дисципліни та невідповідний для футболіста стиль життя робить Руні гіршим за Роналду".



І ось тепер арешт за водіння у нетверезому стані, позбавлення прав на 2 роки, 100 годин громадських робіт і фарбування лавок у парку. Це Англія, крихітко, і зірки тут рівні перед законом з простими робітниками. На Евертоні позафутбольна криза Руні також позначилась. Після повернення на "Гудісон" він забив гол Сіті і допоміг "ірискам" зупинити манчестерський клуб. А потім став частиною провалу, який привів Рональда Кумана до відставки, хоча в останніх 2-х матчах забив 2 голи. Це тим більше прикро, що команда підібралась дуже перспективна і могла претендувати навіть на топ-4, а Руні заслужив на велику повагу, відмовившись заради рідного клубу і вдвічі меншої зарплати, ніж в Манчестері (150 тисяч фунтів на тиждень проти 300), від 50 млн фунтів у Китаї та трохи менших заробітків у США.

Рекорд, частиною якого зробив Україну, і який залишить його слід в історії

Найкращий бомбардир збірної Англії попрощався з командою. Гольовий рекорд, який нечемно відібрав у поважного сера Боббі Чарльтона, зупинився на позначці у 53 голи за 119 матчів. Один із цих голів було забито проти збірної України на Євро-2012 у Донецьку. В його стилі хижака, який навіть після рикошету вривається у необхідну зону, куди вигулькує м'яч, і добиває суперника. Лише 6 ігор не вистачило, аби обійти Шилтона і стати гравцем з найбільшою кількістю матчів за "трьох левів". Але він вирішив не гнатись за новим історичним досягненням і вчасно зав'язати.

Як би не хотілось виграти великий турнір, Руні судилось стати одним із багатьох легенд, якому не вдалось це на рівні збірних. Можливо, незабаром збірна Англії таки перерве свою тривалу традицію без трофеїв. Вже без нього на полі, але неодмінно з цим відданим фанатом своєї національної команди на трибунах. Який чесно визнає, що за колишні заслуги він не мав би права грати в нинішній збірній. Який міг би "сказати" у футболі значно більше.