УКР РУС

"Важко підібрати слова, щоб описати увесь біль". Історія дружби Джермейна Дефо і хлопчика, який невдовзі помре

8 июня 2017 Читати українською
Автор: Олег Бабий

"Футбол 24" розповідає про трагедію найвідомішого вболівальника Сандерленда – 6-річного Бредлі Лоурі, а також людей, які його люблять.

Бредлі невдовзі помре. Хлопчак із широкою усмішкою і серйозними, дорослими очима ще про це не знає. Тільки от батько з матір’ю сумніші, ніж завжди. Що б це могло означати? У голівці Бредлі, яка звикла до болю, вже давно немає дитячої безтурботності. Знайомство із цим світом у нього відбувається через страждання. Чому життя таке жорстоке?

Спершу все було, як у всіх. Подружжя Лоурі з нетерпінням очікувало на появу малюка. У їх житті, окрім любові до Сандерленда, мало з’явитися щось значно вагоміше, безмірно цінніше – рідна кровинка. У своїх мріях вони мандрували аж за обрій, уявляючи, як поведуть сина на перший матч "чорних котів" і займуть місця в улюбленому секторі "Стедіум оф Лайт".

Але діагноз медиків – шокуючий. У малюка виявили нейробластому, простіше кажучи – рак мозку. Два роки інтенсивної хіміотерапії, довжиною у вічність. Нарешті недуга відступила. Півтора роки асболютного затишшя. Півтора роки щастя, яке особливо цінуєш після важких випробувань. Проте минулоріч біда знову відшукала адресу Лоурі і ступила на їх акуратне подвіря із скошеним газоном, моторошно натиснувши на клямку кістлявою рукою. Бредлі стало дуже погано. У клініці на них вже очікували.

"Ми не в змозі вам допомогти, – розвели руками. – Вашого сина потрібно доставити у США. Вартість лікування складе 700 тисяч фунтів".

Астрономічна сума! Де взяти гроші? У розпачі глава сімейства звернувся до улюбленого футбольного клубу: благаю, допоможіть! До честі Сандерленда, який розпочав новий сезон із двох поразок, там не відмахнулися від чужої біди, а сприйняли її, як власну.

У 4 турі "чорні коти" приймали Евертон. Серед дітлахів, які виводили футболістів на поле, був і Бредлі Лоурі. Тоненькими рученятами він обхопив шию Джермейна Дефо, найкращого форварда Сандерленда. А вже на 5-ій хвилині матчу майже 50-тисячна арена влаштувала маленькому герою овації. "Бредлі, Бредлі", – звучало з усіх секторів. Маленький вболівальник, як мужньо протистоїть болю, вмить став відомим на увесь світ. Цей момент назавжди змінив його життя.

Евертон, який у той вечір забив три "сухі" м’ячі у ворота Джордана Пікфорда, пожертвував на лікування Бредлі 200 тисяч фунтів. У грудні хлопчак знову вивів Джермейна Дефо на гру – цього разу належало зіграти проти Челсі. А під час розминки "аристократів" Лоурі-джуніор забив пенальті у ворота Асміра Беговіча. Невдовзі Прем’єр-ліга назвала цей гол найкращим взяттям воріт у грудні – хлопчик розділив нагороду із Генріхом Мхітаряном.

Настав час Різдва. На адресу Бредлі Лоурі прийшли 28 тисяч вітальних листівок з усіх куточків світу – навіть із далекої Нової Зеландії. Оселю хлопчика заполонили 75 коробок із подарунками. Це було найкраще Різдво в його житті. Мабуть, останнє Різдво.

У лютому на Бредлі очікував ще один сюрприз. У двері палати постукали. На порозі стояли кумири – Джей О’Ші, Віто Манноне, Себастьян Ларссон і Джермейн Дефо. Останнього хлопчак попросив залишитися з ним. “Без проблем, малий. Засинай, я буду поруч", – відповів 34-річний форвард і заночував біля ліжечка маленького вболівальника.

З якогось певного моменту Бредлі Лоурі став важливою частинкою у житті Джермейна. Форвард і сам скуштував немало горя. У 2009-му він втратив зведеного брата, який трагічно загинув. А 5 років тому помер його батько. Особиста трагедія зробила футболіста чуйним до чужої біди. Як відомо, чужої біди не буває – це він засвоїв дуже добре.

Маленький Лоурі став талісманом для Дефо. У березні він знову вивів футболіста на поле – цього разу Джермейну належало зіграти за збірну Англії проти Литви. Нападник Сандерленда відзначився у тому матчі голом, що дозволило йому стати 6-м найстаршим футболістом, якому вдалося забити за національну команду "Трьох левів".

За той час на лікування Бредлі зібрали понад 840 тисяч євро. Цієї суми більш ніж достатньо, щоб пройти курс лікування у Сполучених Штатах. Але – вже пізно.

"Щоранку, кожного дня я пишу Джеммі (матері хлопчака, – "Футбол 24") слова підтримки і розпитую про його стан, – зізнався днями Джермейн Дефо, коментуючи звістку про близьку смерть Бредлі. – Вона каже, що все добре, але я розумію, наскільки їй скрутно. Мені важко підбрати слова, щоб описати увесь біль від цієї ситуації".

За підсумками сезону Сандерленд вилетів у Чемпіоншип. Найкращий футболіст "чорних котів", яким, безперечно, є Джермейн Дефо, близький до того, щоб змінити команду. Але йому буде важко зробити це, поки ще б’ється серце вірного вболівальника.

Лікарі дають Бредлі Лоурі зовсім небагато часу. Окрім безмежної любові до своїх батьків найвідоміший вболівальник Сандерленда проживає свої останні дні із почуттям захоплення і вдячності до Джермейна Дефо. "Це мій найкращий друг", – каже Бредлі.

Сторінка автора у Facebook

"Немає слів – лише сльози". Життя і смерть найвідомішого фаната "Фейєнорда"