УКР РУС

"У Туреччині нас із Селезньовим зустрічали кримінальні авторитети". Іван Піроженко – про закони агентського бізнесу

4 октября 2018 Читати українською
Автор: Олег Бабий

Інтерв’ю "Футбол 24" із агентом Селезньова, Петряка, Степаненка, Рибки, Рибалки та ряду інших відомих українських футболістів.

"У Селезньова були всі підстави, щоб перейти у Галатасарай"

– Іване, не так давно закінчилася лихоманка літнього трансферного вікна. Яким воно було для вас і ваших клієнтів? Які досягнення і невдачі?

– Воно закінчилося частково. Адже є у нас хлопці, які перебувають без клубів. Щоправда, це не прямі наші клієнти. Головне завдання під час трансферного вікна полягало в тому, щоб працевлаштувати усіх прямих клієнтів. Із цим завданням ми впоралися на п’ятірку з плюсом. Усі залишилися задоволеними.

– Коли гаряче міжсезоння позаду, а клієнти – працевлаштовані, чим ще займається агент?

– Я сміливо можу назвати наше агентство (16 FOOTBAL AGENCY, – "Футбол 24") дещо нестандартним. Ми виходимо за рамки "влаштував, заробив, отримав". Зараз працюємо над власною передачею, яка виходитиме на YouTube. Анонс – вже незабаром. Окрім цього шукаємо спонсорів нашим футболістам – переговори щодо Петряка, Рибалки і Селезньова вже на фінальному етапі. Розширюємося, розвиваємось і намагаємося грати на випередження. Приємно, що в Україні агентський цех зростає. А це передбачає підсилення і популяризацію нашої компанії.

Регулярно навідуємо наших хлопців. Зараз, буквально через півгодини, вилітаю у Будапешт, де відбудеться столичне дербі Ференцварош – Уйпешт. Вільного часу практично немає.

– Кажете, що відпрацювали на п’ятірку з плюсом. Але як щодо переходу Селезньова у Галатасарай, який таки не відбувся? Це – лише справа часу?

– Це – темна пляма трансферного вікна, хоча Женя, в принципі, з клубом. У нас були всі підстави, щоб перейти у Галатасарай – Селезньов своєю роботою на це заслужив. Він – найбільш обговорюваний форвард турецької Суперліги. Але президент клубу – це президент клубу. Вони всюди однакові – в Україні також непросто вести переговори. Позиція президента Акхісара була ось такою. Чотириматчева дискваліфікація Жені – наслідок не найкращого емоційного стану.

Напевно, ми також недопрацювали: вчасно не заспокоїли свого клієнта. Галатасарай справді був його мрією, гравець робив усе можливе, щоб вона реалізувалася. Коли викладають таку суму, пропонують бути форвардом №1 і грати в Лізі чемпіонів… Можу зрозуміти емоції Жені. Але нічого – рухаємося далі. У Селезньова тепер потрійна мотивація. Сказав: я зроблю все можливе, щоб взимку ми знову повернулися до цього питання.

– Після приїзду Селезньова у табір збірної України, а також інтерв'ю для "Футбол 24", розгорівся відчутний скандал. Євген відреагував на це спокійно?

– Увесь цей інцидент – неприйнятний. Вчинок Жені – неправильний, адже футболісти – люди публічні, тож потрібно бути прикладом для інших. Повторюся, що це – наслідок тієї емоційної ситуації, пов’язаної з кар’єрою. Женя шкодує, що так трапилося, але маємо те, що маємо. У публічних вибаченнях я сенсу не бачу.

Мене дивує інше. Наявність вищої освіти наших журналістів і відсутність вищої освіти наших футболістів якось урівнялись. Безперечно, реакція Селезньова була ось такою. Але комусь стало цікаво це все роздмухати…

"Фахівець з "чортів", "баранів" і "безголових": журналіст відповів на резонансне інтерв'ю Селезньова для "Футбол 24"

Попри все, ми намагаємося робити наших хлопців більш публічними. Пояснюємо, що спілкування із журналістами – це частина їхньої роботи. Хоча дехто ще мислить стереотипно: "Я – футболіст, тому повинен грати”.

– А часто вам доводиться давати поради своїм клієнтам щодо того, як їм поводитися, щоб не зіпсувати репутацію?

– Звичайно. Моніторимо їхні інтерв’ю, іноді забороняємо спілкуватися із журналістами – особливо з тими, яких ми не знаємо. Деколи стикаємося з непорядними діями – маю на увазі не лише журналістів. Гравців легко спровокувати, легко щось витягнути із контексту. Тому вивчаємо запитання, даємо їх клієнту, щоб він подумав над ними кілька днів і був більш компетентним у своїх відповідях. Це – імідж. До речі, сьогодні розпочали написання книги про Женю Селезньова.

– Він самотужки засів за ноутбук?

– Я не буду фантазувати, розповідаючи, що Селезньов пише сам. Достатньо того, що він розповідає нам історії. Женя – такий колоритний персонаж! Якщо вдасться зробити цю книгу відвертою хоча б на 40 відсотків, буде дуже цікаво.

"Ференцварош прагне викупити Петряка у Шахтаря"

– Як справи в іншого вашого клієнта – Олександра Рибки? Наш голкіпер нещодавно перейшов у маловідомий клуб Афьонспор і новин від нього поменшало…

– Це клуб першої турецької ліги. Хороше місто. Добротна інфраструктура, надійні фінансові тили. Були у нас варіанти з Кіпру і Греції, але Саша звик до Туреччини, добре адаптувався у попередньому клубі, де, щоправда, виникли фінансові проблеми. Тим не менше, він вирішив залишитися у цій країні. В Афьонспорі має ігрову практику, у нього хороша статистика – мало пропускає. У Рибки є всі шанси влітку знову повернутися у Суперлігу.

– З іншим голкіпером Максимом Ковалем ви нещодавно припинили співпрацю. Чому так сталося?

– Коли ми підписуємо контракт із клієнтом, я одразу кажу: у будь-яку хвилину ви можете розірвати зі мною контракт, якщо я не відповідаю тим пунктам, які озвучив при укладенні договору, але і я в будь-який момент можу це зробити. Напевно, настала мить, коли ми зрозуміли, що не потрібні один одному. Тому потиснули руки, побажали успіху і розійшлися.

– Ви були поруч, коли Максим пережив справжню професійну трагедію у Депортіво. Переїзд у Прімеру виявився помилковим рішенням?

– Однозначно – ні. Але на той момент ми ще недостатньо часу співпрацювали з Ковалем, тож я не настільки добре знав його як людину і як футболіста. Попри ляпи, я не знаю, навіщо роздували оті історії про найгірший трансфер – це все абсурд. У Депортіво його хотіли залишити – пропонували нові умови із невеликим пониженням зарплати. Але Максим не захотів опускати свій рівень в плані грошей, тож поїхав підкорювати Арабські Емірати чи ще там кудись.

– Схожа ситуація склалася із Хачеріді, якщо я правильно розумію?

– Кожна ситуація – індивідуальна. Жені взагалі агент не потрібний. Він – з клубом, він – щасливий. Рухаємося далі.

– Микиті Бурді ви прогнозуєте кар’єру в АПЛ через кілька років. На чому ґрунтується такий оптимізм?

– Я багато спілкуюся з цим хлопцем. Ми займаємося індивідуально і нешаблонно. Микита прислухається до порад, ми завжди в контакті. Почав забивати, зараз відвідує боксерську секцію, щоб попрацювати над координацією – для впевненої роботи у штрафному майданчику. І вже помітний прогрес. Упродовж року Бурда пробився до основного складу Динамо, а також став гравцем національної збірної України. Я бачу динаміку, вона дуже швидка. Не хочу, щоб хлопці ставали досвідченими в 30 років. Вони повинні цього досягнути вже у 24-25 років, щоб продовжити кар’єру у тих топ-чемпіонатах, на які націлилися.

– Іван Петряк вже зараз – найдорожчий гравець чемпіонату Угорщини. У якому провідному чемпіонаті бачите його?

– "Найдорожчий" – це умовності. Найцікавіший, найгучніший станом на зараз – це так. Хоча у Ференцвароші є ще й Давіде Ланцафаме, який колись виступав у Ювентусі. В Угорщині – хороший чемпіонат. Те, що Іван прогресуватиме – це факт. Солідний, сімейний чоловік. Ми організували йому побут, зробили все для того, щоб приїхала його сім'я. Словом, створили комфортне середовище, щоб він зосередився тільки на футболі. Адаптацію Петряк не пройшов, а пробіг. Тож у Ференцвароша є величезне бажання вступити із Шахтарем у переговори щодо повноцінного викупу трансферу.

– Днями анонсувався інтерес італійських клубів до двох українських футболістів. Читаємо про можливий перехід нашого гравця у Монако. Можливо і ви можете розповісти про інтерес до своїх клієнтів від відомих клубів із топових чемпіонатів?

– Спілкування наявне, але питання – у конкретиці. Зрозуміло, що інтерес є, ми займаємося топовими футболістами. У того ж Тараса Степаненка була можливість перейти в англійську Прем'єр-лігу. Рухаємося далі, повернемося до цього питання взимку або, можливо, влітку. Тарас усе для цього робить – і в плані розвитку, і в плані гри та дисципліни. Зрозуміло, що слово президента клубу – закон. Ми це розуміємо і готуємося заздалегідь. Може бути все, а може нічого не бути. Щодо інтересу від Монако не знаю нічого. Коли висловлюються скаути, я цьому не дуже вірю. Жоден скаут не буде розголошувати інформацію зсередини клубу.

"Думають, що агент – це хлопець, у якого з ж*пи блискавка"

– В агентській діяльності ви порівняно недавно, але освоїтися зуміли швидко, чи не так?

– Ми зайняли нішу, яка була затребуваною в Україні, адже в нас всі агенти – бізнесмени. Ми ж зайнялися сервісом, моментами адаптації, індивідуальним підходом. У нас немає конкуренції, ми її не бачимо. Конкуруємо лише самі із собою. У нас не всі розуміють, хто такий агент. Думають, що це хлопець, у якого з ж*пи блискавка. Це – певний стан, риса характеру. Важливо, чи можеш ти поставити кар'єру і життя іншої людини вище від своїх інтересів. Схильний ти продати чужу мрію за певну суму, чи ні.

У нашій компанії – сімейний підхід. Ми – одна велика сім'я, тому дуже обережно підпускаємо нових людей. Маємо великі плани на майбутнє. Створили клієнтам умови для вивчення англійської мови, відеоаналізу їхніх матчів. Постійно перебуваємо в контакті. Зараз наш штат дещо збільшився – у мене з'явився партнер Олександр Яковенко. Додалися скаути, зокрема з дитячого футболу.

– Ветеран агентського цеху Шандор Варга пригадував, що коли почав працювати із російськими футболістами Ігнашевічем і Кержаковим, "уважаемые люди напомнили о судьбе Тишкова" (Юрій Тішков – російський футболіст, а згодом агент, якого зарізали біля власного дому у 2003-му, – "Футбол 24"). З тих часів щось змінилося? Можливо, агентська діяльність стала цивілізованішою, безпечнішою?

– Це все є й сьогодні, відповідно, було і в моїй агентській діяльності. Ми ж не на Марсі цим займаємося. Наше суспільство ось таке, тому потрібно зустрічатися, спілкуватись, сваритися, щось неприємне чути у відповідь, реагувати на це. Я не знаю історії Шандора Варги, хоча з повагою ставлюся до ветерана нашого цеху. Не знаю, наскільки далеко він заходить, чи порушує правила гри тієї чи іншої країни. Адже те, що можна у Туреччині, не можна в Угорщині, і навпаки.

Ми приїжджаємо у чужу країну, працюємо, намагаємося заробити гроші, а там – свої правила гри. Ти їх приймаєш або ні. Але якщо думаєш, що робитимеш так, як вигідно тобі, то ні. Тобі озвучать правила. Далі усе залежить від твоєї моральної підготовки і від того, наскільки ти жадібний. Від того, успішний ти, чи ні. Конфліктний, чи ні.

– Заняття єдиноборствами допомагає вам впевненіше почуватися під час переговорів?

– Я себе не випробовую на стрес, у моєму житті його було достатньо. Насамперед це дає мені можливість допомогти хлопцям. Зрозуміти, що вони відчувають, що їм потрібно. Завжди намагаюся їх стимулювати. Доводжу, що розуміюся у тому, про що кажу. Прокидаюся рано і пишу їм: "Доброго ранку! Я прокинувся. Поїхали". Звичайно, заняття спортом сформували мене, як особистість.

– Ще один агент Олег Смалійчук розповідав, що приїхав із пропозицією від топового європейського клубу для гравця збірної України, але знайшов його п'яним у нічному клубі. Поділіться нестандартною історією із власної практики…

– Потрібно усвідомлювати, з ким ти співпрацюєш, пізнавати людину, як особистість. Ми шукаємо тих хлопців, у яких є мрія. Потрібно їх націлити і прямувати до мети. Є ситуації побутові. Наприклад, їхали із Женею Селезньовим у Туреччину, а нас зустрічали місцеві кримінальні авторитети, які хотіли отримати гроші. Ось це все було. А п'яний, напідпитку, у публічному домі – це вже питання того, як ти розбираєшся у людях і з ким намагаєшся співпрацювати. У нас таких моментів не було.

Сторінка автора у Facebook

"Мілевський приїжджав на тачці, поруч сиділи дівчата, а Рикун пив біля першого кіоску". Антон Слєпаков – про футбол, який з'їдає серце