УКР РУС

У Карпатах – новий тренер та віце-президент. Що відбувається?

24 ноября 2017 Читати українською
Автор: Олег Бабий

"Футбол 24" намацує нитку Аріадни, яка повинна вивести Карпати із заплутаного лабіринту.

1. Los Karpatos

Почесний президент Карпат Петро Димінський давно відомий своєю схильністю до неординарних кроків. Він – любитель ризику. Перед стартом нового сезону у Львові анонсували проект з піренейським ухилом: іспанський головний тренер, іспанські помічники, іспаномовний виконавчий директор та чимала кількість таких же новачків-легіонерів.

"Гарантую, що Карпати будуть фінансуватися в повній мірі. І ця нова команда принесе нам успіх. Перший висновок по її роботі зробимо вже після 5-6 матчів", – сказав Димінський, поставивши перед проектом чітку мету – вихід у єврокубки за підсумками сезону 2017/18.

Швидко стало зрозуміло, що ця команда – неконкурентна. Побувавши у трьох нокдаунах після поразок Ворсклі (1:3), Динамо (0:5) і Маріуполю (0:3), Карпати врешті схопили глибокий нокаут від Вереса (1:6). І осіли на дні турнірної таблиці. Крайнім виявився іспанський тренерський штаб, який відправили у відставку після 8-ми турів.

Adios, Los Karpatos! Що пішло не так у Серхіо Наварро

Близьким до цього маршруту начебто був і Даріо Друді. Попри це, головну відповідальність взяв на себе агент Олег Смалійчук, який справді виступав двигуном змін у Карпатах, хоча на той момент не мав у клубі офіційної посади.

Adios, Los Karpatos? Не все так просто.

2. Перехідний період

Виконувачем обов’язки головного тренера команди призначили Сергія Зайцева, якого так поспішно звільнили з аналогічної посади у листопаді минулого року. Було зрозуміло одразу, що він надовго не затримається, тим паче, у такому клубі, як Карпати. Та все ж який-не-який результат команда під керівництвом Зайцева почала давати. Нічиї із Зорею, Чорноморцем, Зіркою, Сталлю, а найголовніше – бойовий мир із Динамо і виїзна перемога над Ворсклою. Поміж цих матчів була поразка від Шахтаря. Вісім очок допомогли Карпатам наблизитися до заповітної топ-6, яка дає можливість боротися за єврокубки у другій частині сезону. Але час Зайцева вичерпався. Формальною підставою для звільнення стала домашняя поразка від Маріуполя.

Поки Зайцев працював над тим, щоб хоча б трохи виправити скрутне турнірне становище, вже нікого не здивувала відставка легендарного генерального директора клубу Юрія Дячука-Ставицького і призначення замість нього практично нікому невідомого Юрія Коротиша. За понад місяць цей функціонер не дав жодного інтерв'ю чи бодай коментаря. А міг би пролити світло на те, куди Карпати рухатимуться далі. Чи, може, "Футбол 24" щось прогавив?

Юрій Коротиш

Тим часом Даріо Друді намотував сотні кілометрів різними континентами. Мав робочі зустрічі із президентом Реала Флорентіно Пересом, Марселіно – головним тренером феноменальної в цьому сезоні Валенсії, а також босами Боки Хуніорс.

Перемовини відбувалися на базі латиноамериканського гранда. Керівники футбольних клубів домовилися про те, що у найближчі два роки найкращі молоді вихованці Бока Хуніорс зможуть виступати за Карпати, – повідомив офіційний сайт львівського клубу.

Стоп-стоп, найближчі 2 роки? Виходить, що Димінський переніс дедлайн для нової керівної команди. Іспанський десант Карпат вистояв у найскрутніший період і зміцнив свої позиції у клубі. Не дочекавшись закінчення осінньої частини сезону, він почав діяти.

3. Наведення порядку

Новим головним тренером команди призначили Олега Бойчишина. 44-річний спеціаліст є вихованцем Карпат, провів за першу команду 8 матчів (забив 1 гол). Також виступав у Волині, ФК Львів, золочівському Соколі, Поділлі, Фрунзенці. Після закінчення ігрової кар'єри працював заступником директора і тренером-викладачем СДЮШОР Карпати. Певний час очолював заштатний навіть за естонськими мірками клуб Сантос і такий же литовський Утеніс. Тобто, грубо кажучи, досвіду для вирішення складних завдань, які стоять перед Карпатами, у нього немає.

Схоже, що насправді командою рулитиме Даріо Друді, який увійшов до тренерського штабу, зберігши при цьому за собою посаду виконавчого директора. Список доповнили Богдан Стронціцький та Альберто Еспаріс – нова персона для нашого футболу. Іспанець, який має бекграунд роботи у структурах Сельти, Валенсії та ряду інших клубів, відповідатиме за селекційну роботу. "Моє завдання – підсилення спортивної частини Карпат – від школи до першої команди", – сказав Еспаріс.

Альберто Еспаріс

Ключовий момент: Олег Смалійчук офіційно став віце-президентом – другою людиною у керівній піраміді клубу.

Оновлена мітла готова мести по-новому. Попереду – зимова пауза, тож не потрібно бути оракулом, щоб спрогнозувати серйозну чистку у лавах "зелено-білих". У команді наявні легіонери, які так і не вписались у стилістичні реалії українського футболу. Першим пакує валізи на вихід Гвідо Кортеджано. Найімовірніше, його повернуть в італійську Серію Д. Логічним кроком було б прощання із Аркесом та Перейрою. Невідомо, якими є перспективи ветеранів команди – Худоб’яка і Голодюка. За чутками, стара гвардія найпершою доклалася до того, щоб "сплавити" тренерський штаб Наварро. Подумають у Львові і про доцільність перебування у команді Павла Ксьонза. Хавбек частіше лікується, ніж грає, і, схоже, остаточно втратив мотивацію.

4. Що далі

У 2017-му Карпати проведуть ще три матчі: з Олександрією (виїзд), Олімпіком (вдома) та Вересом (формальний виїзд – на "Арену Львів"). Після цього у "Футбол 24" буде можливість отримати відповідь на всі найактуальніші запитання. А от до 10 грудня карпатівці – ані пари з уст. Віце-президент Олег Смалійчук категорично заборонив гравцям і працівникам клубу спілкуватися зі ЗМІ. Собі заборонив також, до речі.

Що світить Карпатам у цьому сезоні? Найімовірніше – боротьба за виживання у другій шістці. До фінішу першого етапу чемпіонату залишається 6 турів. Половину цієї дистанції команда пройде тим же складом, який наразі награв на передостаннє місце. У блискавичне перетворення Карпат Бойчишина-Друді віриться мало. Тобто – гарантовані нові очкові втрати.

Відстань між Карпатами і Зорею, яка посідає шосту сходинку, становить 6 очок. Сьому сходинку утримує Маріуполь, у якого порівну очок із луганчанами, який також націлюється на єврокубки і вже двічі довів свою перевагу над Карпатами. Після тривалої зимової перерви оновлені (скоріш за все) "леви" зіграють якраз проти Зорі, а також Чорноморця і Шахтаря. Переможна суперсерія львів’ян у таких умовах – це щось за межею фантастики.

За логікою, після невдалого сезону іспанський проект, якому Димінський відмірював один рік, повинен піти. Натомість зараз читається інше – тут тверезо оцінили свої шанси у чинному сезоні, отримали карт-бланш від почесного президента і працюватимуть з прицілом на наступний чемпіонат, розбудовуючи команду під "реальний європейський рівень".

Сторінка автора у Facebook

У чому Карпати нагадують... нинішню Борусію Д, і це не дуже добре