УКР РУС

"Скала запрошував мене у Шахтар". Він виграв Лігу чемпіонів, послав Заммера до біса і двічі забив Оліверу Кану

2 мая 2019 Читати українською
Автор: Максим Розенко

Інтерв'ю Максима Розенка із Володимиром Бутом, колишнім гравцем дортмундської Борусії, якого Оттмар Хітцфельд називав "діамантом", а Міхаель Скіббе вважав "найталановитішим молодим півзахисником Європи".

Однак продовження кар'єри у Володимира вийшло не дуже яскравим.

У відвертому інтерв'ю Бут пояснив, яким чином замість Вердера опинився у Фрайбурзі, з якої причини Болтон не захотів підписувати з ним контракт і чому він відмовився від переїзду до Донецька.

"Із Шахтаря за мною хотіли вислати літак"

– Володимире, хто оформляв ваш трансфер у Борусію?

– Там була довга передісторія. 27 вересня 1993 року в моїй родині сталася трагедія – ми втратили батька. Це було замовне вбивство. Тато був начальником міськгазу і паралельно – віце-президентом Чорноморця (мова йде про клуб із Новоросійська, – Футбол 24). Всім, чим міг, допомагав клубу, з його легкої руки команда отримала свою назву. До цього Чорноморець називався Гекріс.

– Вбивство розкрили?

– Ні. Батько керував футбольним клубом. Після його смерті до влади прийшли інші люди. Вони не хотіли мене нікуди відпускати. Казали: продовжуй контракт. Але в підсумку мене все-таки продали в Борусію – після того, як німецький клуб запропонував хорошу суму.

– Вашу гру селекціонери Борусії оцінили під час юнацького чемпіонату Європи-1994 в Ірландії?

– Саме так. У першій грі зі збірною Німеччини я зробив дві результативні передачі. У наступному матчі зі Швейцарією оформив хет-трик. Відразу посипалися пропозиції – і від Борусії, і від московських Спартака та Динамо.

Золоті 90-ті: Роналдо, Чілаверт, Батістута, пасивний секс і ще 21 фото "старої школи" – усе, як ви любите

– Скільки Чорноморець отримав за 16-річного Бута?

– По-моєму, 250 тисяч марок. Плюс – автобус Mercedes для команди, оплату зборів та навіть комплекти форми на сезон.

– Дивився вашу статистику виступів за Борусію. З одного боку, за шість сезонів у складі "чорно-жовтих" ви провели 78 матчів, забили 8 голів. Не вражає. З іншого – клуб пропонував вам наступний контракт, тобто, німці були зацікавлені в Буті?

– Найкращий сезон я провів, коли Борусію очолив Невіо Скала. Він мене потім запрошував в усі команди, які тренував: до Бешикташа у 2000 році, у донецький Шахтар в 2002-му. За мною із Донецька готові були вислати літак. Але я вже звик до життя в Західній Європі і на той момент не був готовий до таких змін. Навіть за великі гроші.

– Скала якось сказав, що Бут – найталановитіший гравець, якого йому доводилося коли-небудь тренувати. Чим підкорили італійського фахівця?

– Коли італієць очолив Борусію, мені було 20 років. На моїй позиції грали серйозні хлопці. Спочатку Невіо ставив до складу заслужених ветеранів. На тренуваннях я непогано виглядав, за "дубль" забивав, два роки поспіль наша юнацька команда ставала чемпіоном країни, а Kicker визнав мене найкращим гравцем юнацької першості.

Але Скала навіть у заявку не включав. При тому, що стартували ми невдало. Перед п'ятим туром я набрався сміливості і пішов до нього. Пам'ятаю, поруч із Невіо сидів Тоні Шумахер, який тоді працював його помічником. Серце вистрибувало мені з грудей. Хвилювався...

– Почали висувати претензії?

– Попросив, щоб мене віддали в оренду. Він відразу запитав, скільки мені років. Невіо, до речі, добре розмовляє німецькою – у нього дружина німкеня. Почувши, що мені 20 років, резюмував: "Потрібно трохи почекати". Я не вгамовувався: мовляв, чекати не можу, у моєму віці для подальшого прогресу потрібна ігрова практика. Скала похитав головою: "Ні, все одно чекай".

"Ахметов сказав: "Я за те, щоб ти перейшов у Динамо". Чому Олексій Бєлік не заграв у Бундеслізі і як бразильців носили на руках у Шахтарі

Команда вирушила на виїзд, програли гостьовий поєдинок. У наступній грі з Кайзерслаутерном він включає мене в заявку. Я здивований. До перерви ми програємо 0:1, Скала випускає мене на поле. Віддаю гольову передачу і за версією Kicker мене визнають найкращим гравцем матчу.

– Далі стали потрапляти в основу?

– Після матчу полетів до Москви, викликали в олімпійську збірну. Грали, по-моєму, з Францією у вівторок. Назад квитки взяв на четвер. Мені дзвонить асистент тренера, запитує, чому я замовив квитки на четвер. Я щось відповідаю, він мене перебиває – мовляв, перебронювали тобі квитки на середу, буде більше часу підготуватися до наступного матчу Борусії. І після цього я вже регулярно грав у Невіо.

"Заммер пропонував зіграти за "дубль". Я скипів..."

– У 2000-му залишитися у Борусії не було шансів?

– Там була своя історія – побив горщики з Маттіасом Заммером.

– Після його поради змінити Porsche на щось скромніше і звернути увагу на дисципліну?

– Заммер мені такого не казав. Змінити Porsche мені порадив вже тренер Фрайбурга. Мовляв, нескромно якось: тобі – 24 роки, а їздиш на машині, якої немає ні в одного з твоїх нинішніх одноклубників. Я відповів: "Немає проблем". Продав Porsche, купив джип.

А з Маттіасом інша історія вийшла. Володар "Золотого м'яча-1996" проводив свій перший сезон у ролі головного тренера команди. У мене ще був рік контракту з клубом. Вердер зробив дуже привабливу пропозицію. Старший брат разом з агентом їздили в Бремен погоджувати умови особистого контракту.

"Коли не потрапив у заявку на Хорватію – був шокований". Артем Федецький – про рішення Шевченка, відмову московському клубу і перемогу над "Борусією" Д

У складі Вердера тоді виступали українці Скрипник і Максимов, команда перебувала на ходу. Свій останній сезон повинен був проводити 32-річний австрієць Андреас Херцог, мені випадало закрити цю позицію. "Музиканти" запропонували за мене Борусії 5 мільйонів марок. Я полетів у відпустку із повною впевненістю, що цей перехід відбудеться. Але не склалося.

– Що завадило?

– По-перше, Борусія виставила за мене 7,5 мільйонів марок. По-друге, вважала, що повинна мати 50 відсотків із подальшого перепродажу. Вердер на ці умови не пішов. Я повернувся з відпустки у розташування Борусії. Потрапив у суперечливу ситуацію. З одного боку, клуб мене не відпускає у Вердер. З іншого, мене ігнорує Заммер – не ставить навіть у заявку. Це було складно зрозуміти і прийняти.

Якраз настав час матчів збірних. Заммер до мене підійшов і запропонував зіграти за "дубль" Борусії. Я скипів: "Місяць тому клуб мене за 5 мільйонів не хотів продавати, а тепер ти посилаєш у "дубль"?!". Відмовився там грати. Після цього демаршу мене виставили на трансфер.

– У підсумку замість Вердера з українцями Скрипником і Максимовим ви поїхали до Фрайбурга з грузинами Кобіашвілі, Іашвілі і Цкітішвілі.

– Зацікавленість у моїх послугах також проявили Шальке і Кайзерслаутерн. Вибір упав на Фрайбург – зокрема й через грузинських хлопців. Іашвілі, Цкітішвілі та Кобіашвілі по черзі телефонували мені кожного дня і вмовляли перейти до Фрайбурга. Хоча однією ногою вже був у Кайзерслаутерні. Мав підписати з ними контракт в Ессені. Борусія погодилася оформляти мій трансфер у Кайзерслаутерн лише за мільйон марок.

Приїхав в Ессен, дивлюся контракт. До цього висловив побажання, щоб у випадку вильоту Кайзерслаутерна з Бундесліги міг піти із команди як вільний агент. Це прописали у первинному варіанті договору. Але в підсумковій версії цей пункт був відсутній. Я сказав, що так справа не піде, сів у машину і поїхав до Франкфурта, де й підписав контракт із Фрайбургом. Хоча на той момент Кайзерслаутерн йшов на третьому місці Бундесліги, а Фрайбург – на передостанньому. У підсумку клуб заплатив за мене Борусії 800 тисяч марок. Дортмундцям відступати було нікуди – трансферне вікно зачинялося.

– Фрайбургу ви допомогли – команда фінішувала шостою, завоювавши путівку у Кубок УЄФА. За неповний сезон ви забили 4 голи і зробили 8 гольових передач.

– Приємно згадувати, як поклав "двієчку" Баварії. Двічі в одну матчі засмутити Олівера Кана – це дорогого коштує. Гра вдалася з самого початку. Через три місяці після цього ще на рік продовжив контракт із клубом, отримавши хороші підйомні.

"Вернидуба купили за 30 тисяч доларів". Як Зеніт провернув трансфери п'ятьох українців – задовго до Ракицького

Спочатку в контракті було прописано, що інші клуби можуть викупити мій трансфер за 5 мільйонів марок. Мій агент дав зрозуміти Фрайбургу, що наступного літа перейду в іншу команду. То мені у грудні запропонували новий, покращений контракт. Змінили клаусулу – інші клуби могли мене викупити вже за 7,5 мільйонів марок.

– Але недовго музика грала – у наступному сезоні Фрайбург вилетів із Бундесліги.

– Це запитання до Фолькера Фінке, який протягом 16 сезонів тренував Фрайбург. Він дуже довіряв темношкірим футболістам. Напевно, недарма – на чемпіонаті світу у Бразилії Фолькер очолював збірну Камеруну.

Фінке любив проводити ротацію складу. Якось посадив на "банку" і мене. Я почав виходити переважно на заміну. Потім, коли команда вже перебувала у зоні вильоту, повернув мене до стартового складу. Але вибратися з трясовини ми так і не зуміли.

Коли вилетіли, він мене викликав до себе. Мовляв, у тебе дуже великий контракт. Причому красиво сказав: "У нас є торт, ми не можемо тобі дати найбільший шматок". Прозоро натякнув, що потрібно перепідписати угоду на скромніших умовах. Я не бачив для себе резону йти на зниження. У підсумку контракт розірвали, Фрайбург виплатив неустойку, а я став вільним агентом.

"Болтон відмовився від мене через... криміналітет"

– Чим вас спокусив варіант із Ганновером?

– Запропонували цілком пристойні фінансові умови. Плюс – Ральф Рангнік запевнив, що дуже розраховує на мене. Але команда невдало стартувала в Бундеслізі і Ральфа зняли. Йому на зміну прийшов Евальд Лінен. Він мене наполегливо запрошував у Кельн в 1999 році. Але коли прийняв Ганновер, вже склалася інша ситуація.

У Фрайбурзі я мав непрості стосунки з одним із партнерів по команді – арабом французького походження. У нас була взаємна неприязнь. Цей хлопець одружився з донькою Лінена. І коли Евальд прийшов у Ганновер, з його подачі на моє місце за 750 тисяч євро придбали португальця. Португалець грав, а мене посадили на банку.

Коли контракт із Ганновером вже закінчувався, мені зателефонував Невіо Скала. Сказав, що литовський бізнесмен Романов придбав шотландський Хартс, зараз займається комплектуванням команди і хоче поговорити. Я злітав у Литву, зустрівся з Романовим. Запропонували відмінний контракт.

У цей же час мені дзвонить агент і пропонує варіант із Болтоном. Я роздумую: все-таки англійська Прем'єр-ліга сильніша від шотландської. Романову повідомляю, що беру час на роздуми, і їду на збори з Болтоном.

– Не пройшли оглядини?

– Після зборів розмовляю з Аллардайсом. Каже, що все нормально, я його влаштовую. Готуйся, мовляв, зараз у нас буде турне Азією, летимо у Сінгапур. Мені навіть зробили щеплення. Відпросився, щоб з'їздити додому за речами. Прилітаю, агент каже, що виникли якісь питання у Болтона, потрібно почекати.

"Я відмовився грати за збірну Росії". Олексій Михайличенко – про кар'єру у Сампдорії та Рейнджерс і патріотичну позицію

Чекав до останнього. О 23:00, за годину до закриття трансферного вікна, мені дзвонить агент і каже, що Болтон не буде підписувати контракт. Обгрунтування: мій батько був пов'язаний із криміналітетом. Я – шокований.

– Романову передзвонити не здогадались?

– Набрав його, звичайно. Він сказав: "Вова, ти ж знаєш, що я тебе хотів бачити у Хартс. Але вже пізно – склад повністю укомплектований". Довелося звертатись до Олега Долматова, який тренував Шиннік. Відіграв у Ярославлі з кінця серпня до листопада. Далі були пропозиції з ОАЕ і Катару. Але не склалося.

– Наступний сезон провели в Чорноморці, а потім опинилися в Греції. Зіткнулися з обіцянками по-грецьки?

– Чув прислів'я: "Якщо привітався з греком, після цього подивися, скільки у тебе залишилося пальців на руці". Але у мене там щодо зарплат не виникало запитань. З Левадіакосом підписав попередній контракт. Це був клуб із невеликого містечка Левадія, де проживає 23 тисячі мешканців. Розташоване у 130 кілометрах на північ від Афін.

Переходом до Греції займався мій друг. Ми ще не встигли зареєструвати контракт із Левадіакосом у федерації, як надійшла пропозиція з острова Крит – від ОФІ. Там спортивним директором був екс-нападник збірної Греції Нікос Махлас, який у 1998 році в складі голландського Вітесса виграв "Золоту бутсу", забивши у 32 іграх 34 м'ячі.

Але після п'яти турів в ОФІ змінився тренер, новий наставник мене у складі команди не бачив. Розійшлися цивілізовано – виплатили неустойку, після чого я повернувся до Цюріха. Жив там у своє задоволення разом із сім'єю. На той момент вже мав німецький паспорт. Оформив його ще у 2004 році.

ДОСЬЄ

Володимир Бут

Народився 7 вересня 1977 року. Півзахисник.

Виступав за команди: Чорноморець Новоросійськ, Росія (1992-94, 2008-09), Борусія Дортмунд, Німеччина (1994-00), Фрайбург, Німеччина (2000-03), Ганновер, Німеччина (2003-05), Шиннік Ярославль, Росія (2005), ОФІ Іракліон, Греція (2009).

Досягнення: Переможець Ліги чемпіонів (1997). Володар Міжконтинентального кубка (1997). Чемпіон Німеччини (1995, 1996). Володар Суперкубка Німеччини (1995, 1996).

Максим Розенко, спеціально для Футбол 24

"Тут заробляють по 100 тисяч євро". Інтерв'ю найкращого бомбардира чемпіонату Люксембургу, який ставить на Україну