УКР РУС

"Припускаю, що досі тренував би Борусію Д, якби не було того вибуху". Представники клубу – про інцидент, який вплинув на їхнє життя

19 марта 2018 Читати українською

Екс-тренер і гравці дортмундської Борусії розповіли про наслідки вибуху біля клубного автобуса перед матчем Ліги чемпіонів проти Монако в квітні 2017 року. Як виявилося, в Андрія Ярмоленка зараз міг би бути інший наставник.

11 квітня 2017 року в Дортмунді перед матчем 1/4 фіналу Ліги чемпіонів-2016/17 Борусія Д – Монако біля автобуса господарів пролунав вибух. Внаслідок інциденту постраждав захисник "джмелів" Марк Бартра – травма руки, через яку він випав з гри майже на місяць.

За 10 днів німецька поліція затримала особу, яка скоїла злочин. Це був громадянин Росії Сергій В. У січні 2018 року він зізнався у тому, що скористався бомбою дистанційного керування для організації вибуху поруч з клубним автобусом Борусії.

У понеділок, 19 березня 2018 року, в Дортмундському окружному суді відбулося слухання в цій справі. Зловмисник підтвердив, що переслідував матеріальні цілі. Він сподівався цим інцидентом спричинити падіння акцій Борусії та збагатитися. Однак наголосив, що не мав на меті когось вбивати, а просто хотів якнайбільшого розголосу в ЗМІ.

На слухання в ролі свідків були запрошені деякі представники тодішньої команди Борусії. Вони поділилися своїми враженнями від подій, які пережили рік тому.

Тренувати Ярмоленка зараз міг би Томас Тухель

Найцікавішими виявилися свідчення Томаса Тухеля, який на той момент був головним тренером Борусії. Наприкінці минулого сезону він покинув клуб через розбіжності в поглядах з головним виконавчим директором Гансом-Йоахімом Ватцке. 44-річний коуч підтвердив, що стосунки зіпсувались, зокрема, після цього інциденту.

Наставник дав гострий коментар: "Між мною та Ватцке дійсно було багато розбіжностей в поглядах. Головна причина полягає в тому, що я сидів тоді в автобусі, а він – ні".

Прокурор запитав Тухеля про те, чи залишився б він досі головним тренером Борусії Д, якби не трапився цей вибух. На що Томас відповів: "Так, припускаю, що так".

Перенести матч на наступний день – помилка

УЄФА відмовився переносити гру на тривалий термін і постановив провести перший матч 1/4 фіналу ЛЧ наступного дня – 12 квітня. Нагадаємо, що Борусія цей поєдинок програла Монако з рахунком 2:3, а через тиждень поступилася на виїзді 3:1 та вилетіла з Ліги чемпіонів.

Томас Тухель заявив, що перенесення матчу з Монако на такий короткий термін було помилкою. "Я погодився вивести команду на матч, але стан моїх футболістів зранку був таким, що грати абсолютно не було сенсу", – запевняє тренер.

Гравці підтримали Тухеля – Свен Бендер, Марсель Шмельцер і Роман Вайденфеллєр сказали, що атмосфера через вибух, який травмував Бартру, була жахливою.

"Я все одно не розумію, чому нам не дали можливості отямитися. Ми ж люди, а не машини", – каже голкіпер Роман Вайденфеллєр.

"Ніхто з нас не спав у ту ніч, ніхто вже не думав про гру з Монако", – підтверджує капітан Марсель Шмельцер.

Буркі: В УЄФА думають тільки про гроші, а не про гравців

Деякі футболісти досі не оговталися

"Ми досі в команді про це говоримо. Я знаю гравців, які ще зараз живуть у страху. Це був замах на життя, – продовжує Вайденфеллєр, – Цей випадок змінив моє життя, я досі звертаюся за допомогою до психолога".

"Зараз я намагаюся не думати про той епізод, але час від часу ми між собою згадуємо, наскільки нам пощастило, що все так обійшлося", – ділиться емоціями Шмельцер.

Головний постраждалий Марк Бартра в січні покинув Борусію на користь Бетіса. Вибух зіграв далеко не останню роль у бажанні футболіста змінити атмосферу. Коментуючи трансфер, іспанець подякував дортмундським фанам за підтримку, але сказав, що цей сумний епізод переслідуватиме його завжди.

"Гей, снайпере, ось моя шия, ось моя голова – давай, стріляй". Як грають у футбол під час війни – Афганістан, Сирія, Лівія, Ірак