УКР РУС

Пандемія зриває 100-мільйонні трансфери – мегаталанти ризикують застрягнути в Бундеслізі

26 марта 2020 Читати українською

Джейдон Санчо та Кай Гавертц мали підірвати літній трансферний ринок гучними переходами. Наскільки це реально після коронавірусної паузи та що чекає на лідерів Лейпцига – в нашому матеріалі.

Коронавірус болюче вдарив по європейському футболу – всі клуби зазнають непередбачуваних втрат. Роздутий після трансферу Неймара ринок оздоровлюється. "У найближчі роки я не можу уявити переходи за 100 мільйонів. Ціни на гравців знизяться", – каже досвідчений Улі Хьонесс. Літнє трансферне вікно пропонують розширити на пів року, але навіть це не втримає попередній рівень витрат.

Мессі без Роналду, 4 юні зірки, сенсаційний партнер Маліновського – збірна сезону до втручання коронавірусу

Найбільше постраждають від пандемії німецькі клуби, для яких продаж квитків формує велику частку бюджету. Топ-клуби Бундесліги з грошима ЛЧ рятують скромніші ферайни від кризи, однак Дортмунд, Леверкузен, Лейпциг і Баварія також побачать дірки в гаманцях.

Влітку очікувалися щонайменше 3 гучні трансфери зірок Бундесліги. З'ясовуємо, які з них досі можливі та хто готовий задовольнити утопічні запити.

Джейдон Санчо

20 років, вінгер, Борусія Д

Очікувана вартість 130 мільйонів євро

Претенденти: Манчестер Юнайтед, Челсі, Ліверпуль

На Санчо був великий попит минулого року, але він погодився провести в Дортмунді ще один сезон. Борусія вже й не розраховувала втримати Джейдона. Тінейджер прогресував (понад 30 очок за системою гол+пас), а клуб з позиції сили вів переговори, встановивши дикий цінник, який відповідав реаліям ринку. Фаворити в боротьбі за Санчо – клуби АПЛ. Англієць для англійців – зайві 20-30 млн до вартості.

Коронавірус нашкодить навіть монстрам з Туманного Альбіону. Ліверпуль має козирі в переговорах з Борусією, але головні претенденти – Манчестер Юнайтед і Челсі. А вони не можуть гарантувати гравцю Лігу чемпіонів, поки сезон не завершиться і не вирішиться питання з дискваліфікацією Сіті.

МЮ останнім часом звик переконувати гравців і їхні клуби значною переплатою. Санчо ідеально вписався б у гру "дияволів", він потрібен Сульшеру та підходить під курс британізації. Але в нинішніх умовах викидати півтори сотні мільйонів страшно. Невідомо, що буде з телеконтрактом, путівкою в ЛЧ і матчами за порожніх трибун.

На титул Ліверпуля не зазіхають, страх грандіозного штрафу, план поновлення сезону – головне з коронавірусної наради АПЛ

Борусія ж непохитна: 130 мільйонів євро, або Санчо залишається. Контракт до 2022-го дає простір для такої позиції. Страх бунту? У 20-річного вінгера складний характер, але бойкот а-ля Дембеле він не влаштує. За чутками Джейдон задоволений розвитком проєкту в Дортмунді, приїзд Холанда підтвердив амбіції клубу.

З Борусією – боротьба за чемпіонство та участь в ЛЧ, з МЮ і Челсі – невизначене майбутнє. Псувати стосунки з клубом заради цих варіантів немає сенсу. Критику німецької преси за розкішний відпочинок на Близькому Сході можна трішки потерпіти, а штрафують його лише за реальні фейли. Англієць повинен це розуміти.

Прогноз: Санчо залишиться в Борусії, а через сезон за 100+ млн і з гарантіями ЛЧ перейде в клуб АПЛ.

Кай Гавертц

20 років, атакувальний хавбек, Байєр

Очікувана вартість – 100 мільйонів євро

Претенденти: Баварія, Ліверпуль

Байєр потирав руки та публічно рахував ще не зароблені на Гавертці гроші. "Втримати його влітку нереально. Це буде трансфер за більш ніж 100 мільйонів", – на початку березня сказав головний тренер. "За Феліша заплатили 126 млн, Гавертц нічим не гірший", – заявляв генеральний директор клубу. Коронавірус всіх обламав.

У Леверкузені й до пандемії оцінювали ситуацію дуже оптимістично, а тепер взагалі виглядають відірваними від реалій. Байєр відмовляється вступати у переговори, якщо потенційний покупець не готовий викласти сотню мільйонів за "найталановитішого німецького гравця наступного десятиліття", як його охрестив Руді Фьоллєр.

Претендентів на Кая з чеком на 100 млн не так багато: Барселона, Реал і Ювентус сконцентровані на підсиленні інших позицій, Клопп віддає перевагу іншим зіркам Бундесліги, а ПСЖ нібито не розглядає сам хавбек. Єдиний реальний варіант – Баварія. Але й тут не все просто. Гансі Флік прагне підписати Гавертца, однак спортдир всі сили кидає на придбання Сане. Два такі трансфери – занадто навіть для Мюнхена, який після пандемії не витрачатиме всі відкладені на літо гроші.

Зберегти статус-кво – хороша опція для футболіста та клубу. Байєр за два останні вікна накупив гравців на 95 млн і явно розраховував покрити витрати трансфером Гавертца. Але ситуація не критична завдяки угоді про розподіл прибутків з Bayer AG, за якою корпорація компенсує збитки клубу. Кай, своєю чергою, розвивається під керівництвом Петера Боша і з гарантованою ігровою практикою в Байєрі краще підготується до Євро-2020(1), ніж на лавці Баварії.

Контракт до 2022-го насторожує Байєр, але можна перепідписати угоду, пішовши гравцю на поступки у вигляді фіксованої суми викупу (у поточному контракті немає клаусули). Так у Гавертца не буде страху застрягти в клубі.

Прогноз: Гавертц ще рік проведе в Байєрі, після чого перейде в Баварію за менш ніж 100 млн.

Тімо Вернер

24 роки, форвард, РБ Лейпциг

Очікувана вартість – 60 мільйонів євро

Претенденти: Ліверпуль, Баварія, Реал, Ювентус, Барселона

Від'їзд Вернера коронавірус навряд чи зірве. Річ у тім, що Лейпциг не може нахабніти – у контракті прописана клаусула в межах 50-60 млн. РБ минулого літа провернув трюк, яким зараз варто скористатися Байєру. Вернер тоді вже був на пів шляху до Баварії, але образився на те, що "ротен" поставили у пріоритет Сане. Залишився в Саксонії та підписав з РБ взаємовигідну угоду. Лейпциг тепер не втратить свою зірку влітку 2020-го безкоштовно, однак не може заблокувати викуп.

Згодіться, 60 мільйонів за 24-річного основного форварда збірної Німеччини – це дуже вигідний трансфер. Великий досвід гри на топ-рівні, варіативність, вишкіл Рангніком і Нагельсманном. У цьому сезоні Тімо до березня настріляв 27 голів і 9 асистів у всіх турнірах. Вернер – готова зірка, навколо якої можна будувати команду.

У Баварії знайти йому місце зараз складно – Лєвандовскі фантастичний, на фланги достатньо претендентів. Аналогічна проблема виникає при переході в Ліверпуль, де група атаки просто шедевральна. Щоправда, Юрген Клопп може трансформувати передню лінію, зігравши з Фірміно під Вернером. Не варто відкидати потенційний перехід Мане в Реал.

Ліверпуль найкраще відповідає амбіціям німця, але вибір в нього широкий, пропозицій не бракуватиме. У сучасному футболі взагалі важко знайти висококласного центрфорварда, який готовий вписатися в будь-яку ігрову структуру. А Вернер впишеться. Ще й за помірну ціну. Ліверпуль минулого літа якраз зекономив, проспавши ринок.

Прогноз: Вернер змінить клуб цього літа, найімовірніше – в напрямку Анфілда.

Клопп націлився на двох суперзірок Бундесліги – Ліверпуль має величезні козирі в переговорах

Дайо Упамекано

21 рік, центральний захисник, РБ Лейпциг

Очікувана вартість – 60 мільйонів євро

Претенденти: Барселона, Арсенал, Тоттенхем, Баварія

РБ Лейпциг має слабку позицію в переговорах щодо Упамекано. У француза контракт до червня 2021-го з клаусулою в 60 млн. Шансів не продовження немає – захисник повідомив клубу про бажання змінити прописку та готовий форсувати трансфер, якщо ніхто не запропонує прописану суму.

Лейпциг розуміє, що цього літа останній шанс заробити на Дайо. Керівництво "биків" категорично не бажає відпускати футболістів вільними агентами, тому можна спрогнозувати, що клуб піде на поступки в переговорах і продасть свій діамант дешевше. Тим більше, що втрата не настільки страшна: незабаром з лазарету вийдуть Орбан і Конате, чудово проявили себе в центрі оборони Клостерманн і Хальстенберг.

Упамекано вартий грошей, які за нього просить РБ. Сильний на м'ячі та без м'яча, тактично підкований, стабільний як на свій вік, має перспективи для подальшого росту. Відмінна гра проти Баварії та перфоманс у плей-офф ЛЧ довели його клас. Подейкують про зацікавлення Барселони – і француз здатен стати основним у такому клубі. Не говорячи вже про Арсенал і Тоттенхем, де надійна оборона фанам тільки сниться.

Прогноз: Лейпциг продасть Упамекано за суму до 50 млн.

Девід Алаба

27 років, захисник/півзахисник, Баварія

Очікувана вартість – 50 мільйонів євро

Претенденти: Реал, Барселона

Несподіване прізвище в списку. Один з лідерів Баварії в розквіті сил не може бути ласим шматком на ринку. Причина проста – контракт Алаби завершується через рік, переговори дуже важкі. Австрійця непокоїть не термін нової угоди чи заробітна плата, а його роль в команді. Так, він незамінний гравець основного складу, але не на бажаній позиції.

Алаба роками грав лівого фулбека, мріючи про півзахист. Під час підписання попереднього контракту він попросив шансу в опорній зоні. Девіду пообіцяли такий шанс, але дали його іншому фулбеку – Кімміху. Алаба обурився. Не рятують ситуацію рішення Фліка, який бачить універсала виключно в центрі оборони. Відтак австрієць реально роздумує про трансфер і залучив до переговорів майстерного агента Піні Захаві.

Баварія та Ман Сіті придумали обмін Алаби та Сане, але Девід заблокував таку ініціативу. Його позиція чітка – якщо переходити кудись з Баварії, то тільки в Реал або Барселону. "Вешкові" вже проявили інтерес.

Іспанським грандам пропонують дуже класного гравця, але гаманець доведеться розкрити широко: відступні для Баварії, солідний бонус Захаві, 5-річний контракт з зарплатою не менше 10 млн. Ну і, звичайно, без гарантій пограти у півзахисті Алаба не поїде підкорювати Прімеру.

Прогноз: Алаба домовиться з Баварією про новий контракт і залишиться.

*****

Мова не лише про зірок першої величини. Англійські клуби у попередні роки щедро переплачували за футболістів, які виділялися на фоні Бундесліги. У нормальних умовах лідер атаки Гладбаха Алассан Плеа за 40 мільйонів повторив би долю Аллє та Жоелінгтона. Еван Ндіка пакував би валізи в Лондон, поки 30 млн компенсації летіли б у Франкфурт. А Мілот Рашіца – єдина світла пляма у Вердері – 35-мільйонним трансфером в умовну Астон Віллу врятував би "музикантів" від фінансового краху, який чекає на команду після вильоту з еліти. Зараз ці суми потрібно ділити на 2.