УКР РУС

Нідерланди – Україна: найкращий матч Євро-2020 і головна провина Шевченка у поразці з відчуттям гордості

14 июня 2021 Читати українською
Автор: Сергей Костенюк

Сергій Костенюк – про тактичну битву України і Нідерландів у першому турі чемпіонату Європи, яка завершилася перемогою команди Франка де Бура.

Збірна України невдало стартувала на Євро-2020, поступившись у драматичному матчі на Йохан Кройф Арені збірній Нідерландів. Але у цієї поразки не такий вже і гіркий присмак. Команда Шевченка стала співавтором поки що найвидовищнішого матчу на чемпіонаті Європи. Спробуємо розібратися з головними причинами результату та проаналізувати основні тактичні аспекти гри.

Як нідерландська футбольна спільнота не благала Франка де Бура перед матчем, головний тренер "ораньє" цілком прогнозовано почав чемпіонат Європи з тактичною схемою 3-5-2, яку цілеспрямовано награвав у спарингах перед турніром. Хоча деякі зміни у порівнянні з награванням у товариських матчах все ж були. Де Бур перегорнув трикутник у середині поля. Структуру Нідерландів у протистоянні з Україною можна охарактеризувати як 3-4-1-2. Вейналдум діяв вище за де Рона і де Йонга. Загалом, стартовий склад "помаранчевих" також був достатньо прогнозованим, за виключенням однієї позиції. Несподіваним був вихід лівим латералем ван Анхольта замість Вейндала.

Нідерланди – Україна: антиреклама Миколенка, Зінченко завис у Сіті, хто п'ятками торує свій шлях – оцінки за старт на ЧЄ

Базова структура команди Андрія Шевченка також була очікуваною. Після числених тактичних експериментів тренерського штабу спаринги на зборах повернули національну команду до своєї базової формації 4-3-3, яку в цьому матчі, зважаючи на те, що більшу частину ігрового часу команді довелося діяти у деструктивній фазі, правильніше буде ідентифікувати як 4-1-4-1.

Щодо стартового складу, то він був абсолютно прогнозованим. Основний опорник Тарас Степаненко так і не встиг повернути колишню форму після ушкодження, програвши конкуренцію капітану Динамо, а Бущан фактично ще навесні забронював собі статус першого номера. Забарний у парі з Матвієнком у центрі оборони також виглядав оптимальним варіантом.

Нідерланди – Україна – 3:2 (0:0)

Голи: Вейналдум 52, Вегхорст 57, Дюмфріс, 85 – Ярмоленко, 75, Яремчук, 79

Нідерланди: Стекеленбург – Дюмфріс, Тімбер (Велтман, 87), де Врей, Блінд (Аке, 64), ван Анхолт (Вейндал, 64) – де Рон, Вейналдум, Ф. де Йонг – Вегхорст (Л. де Йонг, 87), Депай (Мален, 90+1)

Україна: Бущан – Караваєв, Забарний, Матвієнко, Миколенко – Маліновський, Сидорчук, Зінченко – Ярмоленко, Яремчук, Зубков (Марлос, 11, Шапаренко, 64)

Попередження: Сидорчук 90+3

Взагалі, майже увесь ігровий час пройшов за ігрової переваги команди де Бура, за виключенням одного короткого відрізку в другому таймі. При цьому в збірної України були непогані шанси здобути позитивний результат. На мій погляд, матч мав кілька ключових епізодів, які мали важливий вплив на подальший хід гри. Перший – травма Зубкова. За ним відразу трапився другий – вихід на поле Марлоса. Третій – зворотня заміна Марлоса і вихід Шапаренка, який призвів до зміни тактичної схеми збірної України. І, нарешті, четвертий – відмова гостей від ініціативи наприкінці матчу. На жаль, три з чотирьох цих моментів були негативними для збірної України.

"Нідерландам ми не програли": що трапилося із Зінченком і Маліновським, або Чому до Шеви немає питань (поки що)

Команда Шевченка непогано почала матч, але менш ніж за десять хвилин втратила один зі своїх козирів. Після вимушеної заміни Зубкова збірна втратила горизонтальний баланс і критично завалювалася на один бік у атакувальних діях (40% активних дій на правому фланзі – 24% на лівому). Взагалі, рішення Андрія Шевченка випустити на "летючих голландців" Марлоса було великою помилкою.

Бразилець разом із Миколенком були найгіршими гравцями в обох командах. Він програвав боротьбу, був пасивним у діях без м'яча та, за великим рахунком, віддав на поталу Миколенка. Без належної підтримки лівому захиснику "синьо-жовтих" було дуже складно протистояти найкращому гравцеві матчу – Дюмфрісу. Саме він робив різницю у грі та взяв важливу участь в усіх голах своєї команди. Думаю, що після такого перфомансу за латералем із ПСВ вже вишикувалася велика черга з топ-клубів. Не виключено, що кожен подальший матч Дюмфріса на Євро буде збільшувати його трансферну вартість.

Найкращий відрізок України почався після того, як з поля пішов Марлос. Вихід Шапаренка і зміна структури на 4-2-3-1 співпали з самозаспокоєнням голландців після того, як вони збільшили відрив у рахунку.

Після гола Яремчука був вибір – продовжувати тиснути на суперника, чи закритися у нижньому блоці. В принципі, на це запитання не буває правильної відповіді – тут як карта ляже. Але, на жаль, так сталося, що віддавши ініціативу, та відмовившись від пресингу, який дозволив зрівняти рахунок, наша збірна у цьому конкретному випадку помилилась з вибором методів.

Загалом, Нідерланди були сильнішими. Таких інтенсивних креативних дій у атаці на цьому турнірі ми ще не бачили. Цифри матчу красномовно свідчать про логічність результату.

Голландці діяли у позиційних атаках досить різноманітно. На початкових стадіях трійка центрбеків трималася вузько. Де Рон часто зміщувався на позицію правого оборонця і утворював четвірку. У центрі поля залишався де Йонг. Депай та Вейналдум постійно шукали вільні зони між лініями оборони. Ширину атак підтримували латералі, які підіймалися до їхнього горизонтального рівня.

Україна тримала середній блок 4-1-4-1 з Сидорчуком між лініями. Одному йому було складно закривати і Депая, і Вейналдума. При розвитку атак голландців де Рон повертався у центр, а де Йонг мав більше свободи і також діяв трохи вище.

На половині поля нашої збірної структура Нідерландів трансформувалася на фазовий варіант 3-2-4-1 (інколи – 3-1-5-1, залежно від активності де Йонга).

Перші два голи прийшли з флангу Миколенка і Марлоса. Структура збірної України 4-1-4-1 без вінгера, який спроможний на такому рівні ефективно діяти у фазі гри без м'яча, не працювала. Миколенко без підтримки не міг нічого зробити з Дюмфрісом.

Після того, як рахунок став 0:2 і втрачати вже було нічого, Шевченко випустив замість Марлоса Шапаренка, а команда перебудувалася на 4-2-3-1. У центрі поля відродилася пара опорних Динамо Шапаренко – Сидорчук. Це додало надійності та дозволило навіть вирівняти гру.

З новою схемою було змінено і структуру високого пресингу, який став інтенсивнішим та рішучішим. Україна накривала суперника на його половині поля та почала брати м'яч під контроль. Організований тиск гостей навіть при ударах від воріт змушував Стекеленбурга відразу вибивати м'яч у поле.

Шевченко виправив свою тактичну помилку і внаслідок його корективів команда відіграла два голи, шокувавши голландців, які вже були майже впевнені у тому, що справа зроблена. Спочатку спрацювала системна взаємодія між Ярмоленком і Яремчуком, коли вінгер при зміщенні у центр відіграється короткими передачами з форвардом та виходить на ударну позицію під свою ногу. А згодом Маліновський нагадав, хто є найкращим асистентом у італійській Серії А.

Нідерланди – Україна: Ярмоленко з голом турніру пише історію, райський футбол на старті Євро-2020 – Шевченко винен

Наприкінці матчу команда Шевченка намагалася тримати високу лінію оборони, але потроху почала сідати у низький блок, сідаючи зі структурою 4-5-1. Склалося враження, що згодом спортивна агресія "синьо-жовтих" змінилася на боязкість. Ми почали чекати кінця. Це було помітно по маленьких деталях у епізодах, з яких і склався третій гол Нідерландів. Там недовибили, там недотримали і у підсумку на 85-й хвилині втратили результат, який був майже у руках.

Після гри головний тренер збірної Нідерландів Франк де Бур визначив переломний момент у матчі, який дозволив Україні відігратися, та відзначив помилки своїх гравців, що призвели до двох голів "синьо-жовтих": "Зінченко змінив позицію, після заміни Марлоса став грати лівим вінгером. Наш захист був слабким, тому і пропустили другий гол. Це те, що повинно стати для нас уроком наступного разу.

Ми могли передбачити перший гол за десять секунд до цього. Ярмоленко шукав свій момент. Ми мали захищатись проти нього краще, але цього не зробили. Це був красивий гол, але ми могли його уникнути.

У моменті з другим голом офсайдна пастка не спрацювала. Ми знали, що у суперника будуть моменти, але не сподівались, що це відбудеться з нашої провини".

У свою чергу, Андрій Шевченко висловив задоволення від гри своєї команди та відзначив, що саме такі матчі підвищують рівень команди: "Я дуже задоволений грою, особливо в другому таймі. За рахунку 0:2 команда відреагувала. Попри поразку, ми запишемо цей матч собі в актив. Гадаю, для глядачів матч вийшов цікавим. Дуже багато атак, моментів, цікавих виходів. Гадаю, команда сьогодні підвищила свій рівень. Гадаю, нікому не повинно бути соромно за той футбол, який ми показали.

Заміна Зубкова однозначно вплинула на наш план. У таких матчах нам потрібні швидкі футболісти. Ми знаємо і цінуємо Марлоса. Я знаю, що він може дати команді. Він вийшов і відпрацював чудово. Ми міняли його, бо розуміли, що в середину поля потрібен більш мобільний гравець. Вирівняли середину поля і реалізували свої моменти.

У нас ще є дві гри. Я сказав хлопцям, що груповий етап складається не з одного матчу. Тепер треба чіплятися за шанси, попереду матч з Північною Македонією. Треба готуватися, маємо 5 днів".

Так, головні матчі збірної України попереду. Перший з них – з Північною Македонією. Ось тут ми вже не маємо права на помилку. Для виходу з групи потрібна перемога. Цього разу команда Шевченка буде перебувати зовсім у інших умовах – з м'ячем, проти низького блоку з п'ятіркою захисників.

Зараз найголовніше завдання – відновитися від виснажливої зустрічі з Нідерландами. І дуже важливо, що відновлюватися доведеться тільки фізично, бо за гру з "ораньє" збірній Україні абсолютно не соромно. Ми програли об'єктивно сильнішій команді. Потрібно бути реалістами – збірна могла б переграти голландців, якби в них були проблеми. Якщо Нідерланди у порядку, то нам дуже складно з ними конкурувати. Це зовсім інший рівень інтенсивності взаємодій. Добре, що все закінчилося такою гідною поразкою, яка навіть залишає почуття гордості за команду.

Група автора у Facebook "Тактика футболу з Сергієм Костенюком"

"Коли тесля виконує роботу електрика": Україна на Євро з 40-річним антирекордом, приниження зірки – нідерландські ЗМІ