УКР РУС

"Найгірший тренер Франції із часів Людовіка XVI". Раймон Доменек – трагедія Астролога

24 января 2018 Читати українською
Автор: Олег Бабий

Від героя нації до ізгоя. "Футбол 24" розповідає про дивакуватого екс-наставника збірної Франції, з яким пов’язані найгучніші скандали в історії "Ле Бльо".

Замість м’яча він замислено вдивлявся у небесні глибини, намагаючись осягнути там абсолютну істину. Таємниці Всесвіту не розгадав ще ніхто. Не вдалося це й Раймону Доменеку. Піднявшись на захмарну висоту, він упав, спаливши крила, наче Ікар. Це історія дивака, який протиставив себе усім.

М'ясник

У жилах Раймона Мануеля Альберта Доменека тече винятково каталонська кров. У 1936 році його батьки, рятуючись від жахів громадянської війни в Іспанії, емігрували в сусідню Францію. Раймон народився через кілька років після закінчення Другої світової.

З дитинства – за Ліон. У вісім років почав займатися в школі "ткачів" і у 1969-му став гравцем першої команди. Найкомфортніше Доменек почувався у захисті, тож провів в обороні підступів до воріт усю тривалу (майже 20-річну) кар’єру.

Ліон у той час тренував молодий Еме Жаке – спеціаліст, який зробить із збірної Франції чемпіонів світу-1998. Це буде потім, натомість у 70-х його команда не особливо вражала результатами. У 1977-му Раймона Доменека запрошують у Страсбур і вже через два роки ця команда виграє чемпіонат Франції.

Доменек мав густі чорні вуса, непокірну чуприну і наганяв жах на суперників. За жорстку манеру гри та нищівні підкати його прозвали "М'ясником". Пограв він і за ще два великі французькі клуби – ПСЖ і Бордо. До речі, у таборі жирондинців Раймон знову перетнувся із наставником Жаке. Впевнено можна сказати, що мсье Еме зіграв не останню роль у становленні Доменека-тренера.

Ще не почепивши бутси на відповідний цвях, 33-річний захисник розпочав тренувати маловідомий у нас клуб Мюлуз. Спершу поєднував наставницьку роботу із виходами на поле, але через три роки повністю пересів на "електричний стілець".

У 1989-му Доменек їде в рідний Ліон, щоб повернути команді втрачену славу. "Ткачі" животіли у другому за силою дивізіоні Франції – не найкраще місце для 3-разового володаря національного Кубка. У першому ж сезоні Ліон повернув собі елітну прописку, а у сезоні 1990/91 посів високу 5-ту сходинку, яка дозволила виступити у Кубку УЄФА. "М'ясника" носять на руках – один із найперспективніших молодих тренерів країни – і довіряють йому молодіжну збірну Франції.

Пік роботи Доменека із молодіжкою – вихід у фінал чемпіонату Європи-2002, де "триколірні" все ж поступилися Чехії у серії післяматчевих пенальті. Влітку 2004-го, після відставки Жака Сантіні, Раймон стає головним тренером національної збірної Франції.

Невдовзі світ із здивуванням дізнається про незвичне хобі Доменека, яке матиме великий вплив на його роботу.

Астролог

Стартував відбірковий цикл чемпіонату світу-2006. Франція потрапила у групу із Швейцарією, Ірландією, Ізраїлем, Кіпром та Фарерами.

"Якщо нічого не змінювати, не експериментувати, це змусить піднятися прямо на ешафот. Необхідно змінити звички, а отже треба змінити людей. Збірна Франції не належить нікому", – філософськи завернув Доменек.

Тоді ще ніхто не тямив, як далеко зайдуть експерименти цього тренера.

А поки що він зумів переконати кількох мастодонтів – Макелеле, Тюрама та Зідана – відновити міжнародну кар’єру. Вболівальники у захваті! Журналісти – навпаки, адже Доменек заборонив гравцям давати інтерв'ю, а зі свого боку пообіцяв публічно не критикувати своїх підопічних. "Ле Бльо", звівши 5 матчів унічию, але не програвши жодного, із першої сходинки напряму замовляють квитки на Мундіаль в Німеччину. Після великого тріумфу-1998 нація щоразу живе очікуваннями на повторення дива.

Але тут розпочинаються неприємні приколи. Серед десанту, який тренер обрав для підкорення вершин, не знайшлося місця двом суперзіркам – Людовіку Жюлі та Роберу Піресу. Замість Людо у Німеччину летить молодий Франк Рібері – у всіх на устах лише одне запитання: "Доменек – з бодуна?"

"Рібері – сором’язливий, але ми зайнялися сексом". Футболіст, який ледь не втратив усе

Аргументи Раймона вбили наповал: ці гравці не підійшли через свої знаки зодіаку.

"Як тільки я про астрологію згадав, люди відразу уявили мене в капелюсі чаклуна, що дивиться у кришталеву кулю, – пригадував згодом Доменек. – Але астрологія допомагає зрозуміти людський характер. Не передбачати майбутнє, а лише краще пізнати людину. Ось для цього я її і використовував".

Франція стартувала із двох блідих нічиїх проти Швейцарії та Південної Кореї. І лише важка перемога над Того вивела "триколірних" у плей-офф. А от там вони заграли так яскраво, що нація практично увірувала в астрологічні фішки головного тренера. Жертвами "Ле Бльо" по черзі стали Іспанія, Бразилія та Португалія. І лише у фіналі проти Скуадри Адурри довелося капітулювати – вилучення Зідана і поразка в серії пенальті.

"Футболка? Я б віддав перевагу твоїй сестрі-повії". Життя Зідана та Матерацці після скандального епізоду на ЧС-2006

Скандал Зізу – Матерацці набув всесвітнього масштабу. Кожен футбольний авторитет намагався вставити власні "5 копійок". Раймон Доменек здивував і тут: "Найкращий гравець фіналу – Матерацці. Він вивів суперника із рівноваги і приніс своїй команді перемогу". Будь-який інший тренер став би на захист свого футболіста. Будь-який, але не Доменек.

У наступному відбірковому циклі – вже до Євро-2008 – Франція заледве пролізла із групи, де грала збірна України. Краще б "Ле Бльо" вилетіли ще на стадії кваліфікації, адже у Швейцарії їх очікувала неймовірна ганьба: нічия з румунами, 0:2 від Італії і 1:4 від Нідерландів. Тим не менше, Доменека залишили на чолі збірної. За це Франція і сам тренер заплатять занадто високу ціну. Ледь не забули: Мексесу і Трезеге двері у збірну також зачинені з астрологічних міркувань безпеки…

Відбір на ЧС-2010 галли пройшли зі скрипом, довелося грати стикові матчі проти Ірландії. Путівку на Мундіаль здобуто завдяки скандальному голу Галласа з пасу Анрі, який підіграв собі рукою. Новий скандал. Ірландці вимагають перегравання. Доменек – незворушний. Легендарний Ерік Кантона лютує: "Вважаю, що Доменек є найгіршим тренером збірної Франції з часів Людовіка XVI".

Атмосфера в команді – ворогу не побажаєш. Кожен сам за себе, зате усі – проти головного тренера. Відповідний і результат: стартова нічия з Уругваєм, фатальна поразка від Мексики (0:2). Перед останнім матчем проти господарів турніру – збірної ПАР – жорстка перепалка між Доменеком та Анелька. Тренер відмовляється ставити ветерана на матч престижу і чує на свою адресу: "Та пішов ти, сучий сину". "Гаразд, ти вийдеш на поле", – вичавив із себе шокований Раймон. "Хех, інакше й бути не могло", – посміхнувся Ніколя. У той же день форварда відрахували з команди.

Це стало останньою краплею – помиї вихлюпнулися назовні. Наступного дня збірники відмовилися виходити на тренування, а спортивний директор національної команди подав у відставку. Тим часом команда написала колективного листа і передала через прес-аташе у пресу. У листі йшлося про те, що гравці проти рішення Доменека відрахувати Анелька, тому й пропустили тренування. Санта-Барбара!

"Ле Бльо" програли південноафриканцям – 1:2. Після фінального свистка Патріс Евра плакав від сорому і безсилля. Раймон Доменек усміхався. Це кінець. Відмучилися.

Ізгой

Відставка. Мільйони гнівних коментарів і прокльонів. Доменек у глибокій депресії.

Через кілька тижнів безробітний тренер засвітився на біржі праці. Щоб якось відволікти себе від самоїдства, очолює дівочу футбольну команду із передмістя Парижа. Тренує її безкоштовно. І пише книгу мемуарів, яка матиме ефект ядерної бомби. На сторінках чтива – повний розгром колишніх підопічних, за винятком, хіба що Тюрама. А от Рібері, Анелька, Насрі, Бензема – кожен отримав чимало "лагідних" на свою адресу. Невдовзі вийшла друга книга Доменека – там проявилася стара образа тренера за фінал-2006: "Анрі пожертвував іміджем заради команди в матчі з Ірландією. З Італією Зідан пожертвував командою заради гордості".

Старі зв’язки порвалися. Вчорашні друзі перестали впізнавати на вулицях. Мсьє Раймон відчув себе класичним ізгоєм. У більш-менш пристойні футбольні клуби його також не запрошували – ніхто не хотів псувати репутацію своєму проекту.

"Поразка від Франції? Врахуйте, хто тоді був президентом УЄФА". Як живе Михайло Фоменко після провалу на Євро-2016

Лише збірна Бретані, історичної області на північному заході Франції, сформована за принципом збірної Каталонії, запропонувала Доменеку тренерську посаду. Він, звісно ж, погодився. Кілька разів на рік бретанці грають товариські матчі із благодійною метою. Оце й усе. А ще одного разу Раймон очолив збірну в’язнів, які провели унікальний поєдинок із командою ветеранів Ліона.

Ось вже понад 7 років Доменек не займається улюбленою справою на профі-рівні. Для тренера – вирок, точка неповернення. Цікаво, ще дехто із гравців збірної Франції-2010 усвідомлює: причина тодішнього конфлікту полягала не лише в тому, що наставник перегнув палку. Зухвало повелися й лідери команди.

Телевізійники, майстри видовищної драми, якось запросили в студію Доменека і Джібріля Сіссе, посадивши опонентів один навпроти одного.

"Багатьом із нас забракло яєць, щоб вийти з автобуса в той момент, коли писався лист, – зізнався Сіссе.– Вийти заради любові до Франції, заради себе, заради сім'ї і командного мікроклімату. Мені варто було вигукнути: "Що ви замислили? Це повна лажа!". Я нічого не сказав, я пішов за іншими. Зараз мені дуже легко визнати, що це було повне лайно. І я не пишаюся тим, що зробив. Особливо щодо вас".

Минулого не зміниш. Але можна змінити теперішнє та майбутнє. Доменек прийняв покаяння Джібріля. А на покусування своїх запеклих критиків відповідає з усмішкою: "Я розумію, що чимало журналістів з радістю відправили б мене на ешафот. Тільки от халепа – гільйотина більше не практикується".

Сторінка автора у Facebook

"Ми не бачили дружин 6 тижнів – навіть Джек Чарльтон здавався привабливим". Альф Ремзі – тренер, який подарував Англії Кубок світу