УКР РУС

Найбожевільніші умови трансферів в історії футболу: від мільярда євро до поїдання овечого яєчка

30 июня 2017 Читати українською
Автор: Тарас Котив

"Футбол 24" розповідає про найдивовижніші трансфери у контексті того, що вимагали і записували у контракти футболісти та тренери з одного боку або клуби з іншого.

Сучасні футболісти, особливо, якщо вони переходять в іншу команду на піку своєї кар'єри, є найбільш захищеними людьми на планеті. Клуби готові йти на будь-які найсміливіші поступки, аби вмовити потрібного гравця. Відверто дивне зізнання батька талановитого форварда Мойзе Кіна, що Ювентус заборгував йому за трансфер сина декілька тракторів і не хоче розраховуватись, спонукало на пошуки інших дивних умов у контрактах футболістів. Це далеко не єдиний і не найбільш вражаючий випадок. Ось наш список зіркових і не дуже гравців з курйозними і божевільними пунктами у трансферних угодах.

Міно Райола: від продажу піци до агента Ібрагімовіча, Погба і Доннарумми – хитрий геній, який відважився обізвати Златана і не хотів заходити в Україну

Маріо Балотеллі

Коли італієць переходив у Ліверпуль, погана слава тягнулась з ним довжелезним шлейфом. Мерсисайдці вирішили мотивувати Балотеллі грошима, якщо він: не отримає червону картку 3 рази або більше через неспортивну поведінку; не плюватиме (у прямому сенсі слова) ні на кого як на полі, так і за його межами; не візьме участь у бійці і не вживатиме образливих слів. Що найцікавіше – подіяло! Маріо чемно виконав усі пункти і заробив за це неймовірну суму, 1,2 млн євро.

Рафа ван дер Варт

Зірковий нідерландський півзахисник, який не до кінця розкрився через травми, заробляв серйозні гроші за пункт у контракті з Бетісом, який забороняв носити червоні бутси. Ван дер Варт отримував 114 тисяч євро щомісяця тільки за те, аби його амуніція не мала нічого спільного з кольорами надпринципового суперника – Севільї. У підсумку Бетіс виплатив Рафі 1,6 млн євро.

Роналдінью

Коли легендарний бразилець вів переговори з мексиканським Керетаро, він вимагав будиночок з басейном, поле для пляжного футболу, майданчик для футболу 7 на 7, а також, увага, десерт – 4-х дворецьких. А коли Роналдінью покидав Мілан, він вибив у Фламенго дозвіл двічі на тиждень відриватись вночі.

Рольф-Крістель Гуйє-Мієн

Конголезький півзахисник при переговорах з Айнтрахтом проявив свою обізнаність у тому, наскільки важливо для футболіста правильно харчуватись. На жаль, Рольфу-Крістелю не дуже пощастило з дружиною. Тому Гуйє-Мієн вимагав у франкфуртців знайти лектора для коханої, аби той навчив її смачно готувати правильні страви.

Томас Вермален

Бельгієць дуже рідко потрапляє у склад, відтоді, як проміняв Арсенал на Барселону. Травми, травми... Зате Вермален підписав контракт з Барсою, в якому отримує фінансові бонуси за презентації клубу і знання каталонської мови! А ще за дозвіл ставити його на будь-яку позицію Томас заробляє додаткові 100 тисяч євро на рік.

"Наш салют привів у бойову готовність американську армію". "Підлеглий Саддама" – перший іноземний тренер в історії українського футболу

Бернд Штанге

Колишній головний тренер Дніпра і ЦСКА-Борисфен якось у буремні часи працевлаштувався у збірній Іраку. У контракті німецького наставника було 2 оригінальні пункти: Штанге не повинен говорити на жодні інші теми, крім футболу, та не має вдаватись у політичні дискусії; у разі початку війни, наставник збірної Іраку мав право чкурнути у невідомому напрямку моментально і безслідно.

Езекієль Лавессі

Найбільш високооплачуваний футболіст планети станом на 30 червня 2017 року отримує 26 млн євро за сезон у "Хебей Форчун". Лавессі отримає на свій рахунок у Люксембурзі 52 млн євро за 2 роки в Китаї. При цьому аргентинець і в Європі був далеко не найрезультативнішим нападником, а у Піднебесній взагалі відзначився тільки 4-ма асистами за перший сезон. Але фантастична зарплата – це ще не всі забаганки екс-форварда Наполі і ПСЖ. Лавессі також випросив у китайців такі бонуси, як 2 будинки, 2 престижні авто, приватного кухаря і водія.

Алекс Окслейд-Чемберлен

Було завжди дивно бачити, як цей талановитий хавбек часто виходить в Арсеналі на заміну не раніше 71 хвилини. Річ у тім, що за кожен виступ Окслейда-Чемберлена у 20 і більше хвилин за матч Саутгемптон отримував від лондонського клубу додатково 10 тисяч фунтів.

Тьягу Сілва

За кожну перемогу в чемпіонаті Франції бразильський центрбек отримує у Парижі 400 тисяч євро за перемогу в Лізі 1 і 300 тисяч за виграш у Лізі чемпіонів. Додаткові 350 тисяч Сілва отримує за те, що грає не менше 60% матчів ПСЖ у сезоні. Цікаво, що умовою переходу з Мілана у Парі Сен-Жермен була сплата боргів Тьягу перед італійською казною, що становили 2,5 млн євро. Взамін бразилець зобов'язувався не шкодити іміджу клубу своїми релігійними поглядами, не критикувати клуб, партнерів та фанатів і взагалі бути зразком поведінки зі всіма.

Сем Хаммам

Ліванський бізнесмен був власником двох британських клубів. У Вімблдоні Хаммам відзначився тим, що записав у контракт з тренером Боббі Гоулдом пункт про те, що матиме право змінювати склад за 45 хвилин до початку матчу. А у Кардіффі ексцентричний бос клубу вимагав у новачка команди Спенсера Пріора з'їсти яйця вівці. "Ми всі люди, тому він мав можливість приправити страву лимоном і петрушкою", –жартував Хаммам. У ліванській традиції з'їсти такий "делікатес" – доказ вірності спільній ідеї, і футболіст відважно погодився з цим пунктом при трансфері.

Даніель Аггер

Влітку 2014 року капітан збірної Данії перебрався з Ліверпуля у Брондбю і відразу ж зробив успішний крок по просуванню свого незвичного для футболістів бізнесу. Даніель є співзасновником компанії Kloagger, що, як можна здогадатись із назви, займається каналізаційними роботами. Під час домашніх матчів Брондбю зобов'язувався 8 разів по 27 секунд крутити рекламу фірми Аггера.

Джузеппе Рейна

Зухвалий німецький форвард випросив у скромної Армінії побудову нового будинку щороку, поки буде чинним його контракт. На нещастя Рейни, він не прописав в угоді розміри садиби, тож клуб із Білефельда 3 роки споруджував для нього будиночки з відомого конструктора Лего. Тим не менше свої 22 голи Джузеппе добросовісно забив, а з Армінії пішов на підвищення у Борусію Дортмунд, де вражав трохи менше.

Матея Настасіч

Шальке вимагав у сербського захисника носити під час тренувань і матчів лише бутси Adidas. Настасіч отримував право взуватись в інші марки, але лише у тому випадку, якщо надасть медичні довідки, що він не може працювати в адідасах.

Денніс Бергкамп

Нелетючий голландець має сильну фобію перед літаками. Тому Бергкамп домігся включити у контракт з Арсеналом пункт, за яким клуб не має права змушувати його боротись зі своїми страхами подорожувати повітрям. На виїзні матчі Денніс їздив, але альтернативними засобами транспорту.

Стефан Шварц

Шведський півзахисник переходив у Сандерленд,відмовившись на папері від самої можливості .. полетіти у космос. Шварц зізнався у розмові з наставником "чорних котів, що мріє зробити через 5 років. Звісно ж, полетіти у космос! А ще його агент начебто вже навіть купив квиток на один із перших комерційних польотів за межі Землі.

Еммануель Адебайор

Тоголезець перебував не у тому періоді своєї кар'єри, аби вимагати в Ліона відібрати 10-й номер у Александра Ляказетта. Можливо, саме тому трансфер так і не відбувся. А ще Адебайор мав декілька інших нескромних забаганок: замок з видом на Корсику, гелікоптер, приватний шеф-кухар.

Неймар

Лише за саму згоду не сперечатись з вибором тренера його позиції на полі бразилець отримував понад 2 млн євро. А ще Неймар вибив у Барселони фінансування на поїздки своїх численних друзів до нього у гості раз у 2 місяці. Подейкують, що один такий переліт якось обійшовся Барсі у понад 300 тисяч євро. Скандальний трансфер із Сантоса у каталонський клуб досі загрожує тюремним ув'язненням навіть самому гравцю через розслідування податкових махінацій. Президент бразильського клубу скаржився, що батько Неймара пив безкоштовно сотні чашок кави за його рахунок, а також замовив оргію в лондонський готель у рамках розрахунку за трансфер. А ось у ПСЖ тато бразильця вимагав 25 млн євро зарплати (більше, ніж у Роналду і Мессі) та мережу готелів з іменем зіркового нападника.

Жервінью

Івуарієць не відразу перебрався у Китай. Один із його трансферів зірвався після вимоги Жервінью про приватний пляж, особняк для всієї його численної родини, вертоліт і квитки на літак, аби він міг літати додому, коли тільки заманеться.

Ніл Раддок

Справжні муки цей 188-сантиметровий захисник переживав у Крістал Пелас. Раддок змушений був платити штраф щоразу, коли важив більше 99,8 кг. І таких випадків з ним трапилось аж 8 за 6 місяців! Довелось екс-гравцю Ліверпуля 8 разів повертати десяту частину своєї зарплатні в клубну казну.

Уго Льоріс

Французький воротар отримує непогані бонуси в Тотттенхемі – за кожну перемогу по 8 тисяч фунтів. Та що там, за перемогу! Льорісу платять 3,5 тисячі фунтів навіть за поразку.

Роберто Фірміно

Клуби, які захочуть придбати бразильського нападника у Ліверпуля, мають приготувати як мінімум 98 млн фунтів. А, і ще одна маленька деталь. Цим клубом НЕ може бути лондонський Арсенал, якому і мільярда євро не вистачить, аби переманити Фірміно з "Енфілда".

Андер Еррера

Зазвичай футболісти отримують з роками більшу зарплатню, інколи зростання прописують у контрактах відразу. Хавбек Манчестер Юнайтед Андер Еррера – один з рідкісних випадків протилежного. Іспанець за перший рік в МЮ отримував 3,5 млн фунтів, наступного сезону вже 2,65 млн фунтів, а ще за рік його оклад опускався до рівня 2,34 мільйона.

Кріштіану Роналду

Сума відступних за португальця у Реалі є найграндіознішою в історії футболу. "Реал готовий подумати над прощанням з Роналду, якщо хтось запропонує 1 мільярд євро", – так президент "бланкос" Флорентіно Перес недавно прокоментував чутки про можливий відхід Кріштіану. Важко навіть уявити собі божевільного, який викладе таку суму навіть за КР7. Цікаво, що у стосунках зі своїм персоналом у приватному будиночку Роналду такий же безжальний. Покоївки, кухарі та охоронці підписують контракти, за якими не мають права протягом 70 років переповідати таємниці життя Кріса, бо інакше влетять на 300 тисяч євро!

Тарас Котів, Футбол 24