УКР РУС

"На зйомки я приїхав прямо із тюряги". Топ-5 найкрутіших кіноролей Вінні Джонса

5 января 2018 Читати українською
Автор: Олег Бабий

"Футбол 24" – про найвідомішого футболіста серед акторів і найвідомішого актора серед футболістів.

Вінні Джонс – втілення вселенської брутальності англійського футболу 80-90-х. Це був час, коли арбітри вкрай нечасто діставали із кишені "гірчичники", не кажучи вже про червоні картки. Потужний захисник Вімблдона, Лідса, Шеффілд Юнайтед, Челсі і Квінз Парк Рейнджерс користувався цим сповна. Схопити Гаскойна за тестикули і ледь їх не розчавити, щоб сидів тихенько? Не проблема. Знести на повній швидкості Кантона чи Гулліта? Залюбки! Джонс не визнавав авторитетів і почувався в умовах безкарності, як м’ясник із мачете у своєму цеху. Ще й прізвисько у нього доречне – "Сокира".

"Схопи його за яйця і стисни, як слід". Топ-13 найкрутіших вчинків "психа" Вінні Джонса

Наприкінці 90-х Вінні зав'язав із футболом, а Прем'єр-ліга полегшено зітхнула. "Один журналіст якось написав, що Вінні Джонс падатиме все нижче і нижче, а після того, як закінчить грати, про нього більше ніхто не почує. Я назавжди запам'ятав ці слова", – зізнався тафгай. Вони по-справжньому зачепили гордість Джонса, і він вирішив довести цьому журналісту, а, насамперед, собі: я вмію не тільки ламати ноги суперникам.

Дебют Вінні в кіно став повною несподіванкою для усіх. Гай Річі розпочинав зйомки культової стрічки "Карти, гроші і два стволи". На роль лондонського бандюка Великого Кріса йому потрібен був не стільки актор, як по-справжньому крутий чувак. Вибір режисера зупинився на вчорашньому футболісті.

"Бог дав футболістам ноги, щоб я по них бив". Круті та брутальні правила життя Вінні Джонса

З того часу Вінні Джонс знявся у понад 50 стрічках, кількох серіалах і телепроектах. Його партнерами на знімальному майданчику були такі знаменитості, як Ніколас Кейдж, Анджеліна Джолі, Бред Пітт, Бенісіо Дель Торо, Джон Траволта, Джейсон Стейтем, Роберт Де Ніро та багато інших.

"Мої ролі здебільшого іронічні, але публіка цього не помічає, – усміхається "Сокира". – Глядачі хочуть, щоб Вінні просто натовк комусь пику". "Футбол 24" пропонує власну добірку найкрутіших ролей екс-футболіста.

1. "Карти, гроші і два стволи"

Рік: 1998

Режисер: Гай Річі

"Моя кінокар'єра почалася непросто: в ніч перед початком зйомок я повинен був вчити свою роль, але замість цього побився із сусідом, – пригадує Вінні Джонс. – Тому на зйомки я приїхав прямо з тюряги".

Роль у чорній кримінальній комедії Гая Річі принесла Джонсу не менше слави, ніж 15-річна футбольна кар'єра. А сам фільм зібрав 12 престижних нагород, хоча й не дотягнув до "Оскара".

2. "Великий куш"

Рік: 2000

Режисер: Гай Річі

Ще одна чорна кримінальна комедія. Гай Річі вже заздалегідь знав, хто у його стрічці виконає роль Тоні на прізвисько "Куля в зубах" – звісно ж, Вінні Джонс! Після виходу фільму на екрани, вчорашній футболіст отримав чимало позитивних відгуків від кінокритиків, а легендарний Дастін Гоффман навіть охрестив Джонса "новим Брюсом Віллісом".

3. "Викрасти за 60 секунд"

Рік: 2000

Режисер: Домінік Сена

Рятуючи свого брата від серйозних неприємностей, герой Ніколаса Кейджа збирає банду старих друзів, щоб виконати складне завдання замовника – викрасти 50 крутих автомобілів. Одним із учасників його команди стає мовчазний Сфінкс – персонаж Вінні Джонса.

"Брехня собача, що у стрічці "Викрасти за 60 секунд" я не кажу ні слова. В одному з епізодів виступаю з воістину шекспірівським діалогом. Тобто монологом. Загалом, я іноді розмовляю, але мій герой, в основному, мовчазний, це правда".

4. "Костолом"

Рік: 2001

Режисер: Баррі Сколнік

Нарешті Вінні Джонсу довірили головну роль! Ще б пак, у цій стрічці він практично зіграв самого себе. За сюжетом, екс-футболіст збірної Англії Денні Міхен потрапляє на нари після звинувачення у п'яній їзді за кермом і конфлікті з копами.

У тюрязі Міхен організовує футбольну команду в'язнів, яка протистоїть персоналу в'язниці у "матчі смерті". "Костолом" досі перебуває серед топів стрічок на футбольну тематику.

5. "Джонні Динаміт"

Рік: 2005

Режисер: Марк Хаммонд

Старичок Вінні – знову в головній ролі. Колишній терорист, який замолив свої гріхи і збирається провадити життя праведне, змушений вкотре зануритися у небезпечний треш. Його старі друзяки, які накивали п'ятами із в'язниці, готують теракт. І тільки Джонні Динаміт спроможний їх зупинити!

Сторінка автора у Facebook

Зламав руку - у ворота став "Рембо". Топ-11 футбольних номінантів на "Оскар"