УКР РУС

Масове побоїще на "Олімпійському". Як фанати Металіста мстили за розгромну поразку в фіналі чемпіонату України серед аматорів

20 июня 2017 Читати українською
Автор: Иван Вербицкий

"Футбол 24" розповідає про подробиці безчинств, які влаштували харківські ультрас у центрі Києва.

Повернення Металіста в його новому вигляді, з важливою з юридичної точки зору приставкою 1925 на головну футбольну арену країни вийшло провальним. Фінал аматорського чемпіонату України з волочиським Агробізнесом слобожанці програли вчисту – 0:4. Втім, ультрас харківського клубу вочевидь повертаються додому в доброму настрої. Бо з фанатської точки зору вони були на висоті. Інша річ, що їхня зухвала витівка не дуже поєднується з оголошеним навесні 2014 року ультрас-угрупованнями всіх українських команд перемир’ям.

Варто сказати, що харківських фанатів до Києва, на перший за тривалий час титульний поєдинок їх улюбленого клубу з’їхалося доволі багато. Не менше тисячі. І співали вони так, що гриміло відразу при виході зі станції метро "Олімпійська". Співали своїх класичних, зокрема знаменитого хіта про товаріща Курченка.

Підтримку Металіст Олександра Призетка мав на рівні. Як, у принципі, й завжди. Але конкурувати з добре організованим Агробізнесом харків’яни не змогли. До середини другого тайму слобожанці "горіли" 0:4. І в цю мить почалося…

Спершу було піро-шоу. Вже під час масового запалювання фаєрів частина харків’ян вискочила на бігові доріжки. Стюарди намагалися впливати словесно, але за умови чисельної і силової переваги опонента великого завзяття не проявляли.

Врешті, коли над сектором слідом за вогнями з’явився густий чорно-сірий дим, двоє міцних харків’ян перестрибнули через загородження і віражем за ворітьми спокійно почимчикували у напрямку "сонячної" центральної трибуни "Олімпійського". Двоє стюардів зробили спробу зупинити хлопців, коли ті перестрибували через металевий паркан на іншому віражі. "Остановись, я тебя не пущу" - ледь чутно попереджував стюард років 50-ти. При цьому чоловік вхопив фаната за ноги. "Пусти, а то получишь п’яткой по е…лу" - продовжуючи рух, відповів харків’янин. Чоловік розумів, що то не просто слова і відступив.

Ще одна спроба стюардів стати хлопцям на дорозі була здійснена безпосередньо перед сектором, у якому було людей 30, начебто фанатів Агробізнеса. Начебто, бо ультрас-руху як такого при клубі немає. Точніше, навесні 2016-го спроби створити щось схоже у волочиських хлопців були. Але власникові команди Олегові Собуцькому не сподобалося, що сектор палив фаєри і кидав петарди. Конфлікту як такого не було, але клуб зробив усе від нього можливе, щоб власних ультрас у команди не було.

Торік у Волочиську трапився інший скандал, пов’язаний із фанатами. Його ініціаторами були ультрас тернопільської Ниви. Приїхавши на виїзд у місто, яке знаходиться на кордоні між Тернопільською і Хмельницькою областями, галичани спешу влаштували безчинства у місті, а на трибунах стадіону "Юність почубилися з правоохоронцями. Сутички були тривалими і супроводжувалися вибухами петард, димом і вогнем.

Ті люди, які були на секторі "Олімпійського" і розмахували прапорами зараз – вболівальники, організовані власне клубом. Зрозуміло, що тягатися в протистояннях з опонентами на кшталт харківських вони не здатні. Не знаю, що там була за перепалка між десятком волочиських чоловіків і двома харків’янами, але здалеку виглядало, що слобожанці ось таки зухвало вимагали в опонентів віддати їм бойові знамена. Ті, звісна річ, почали противитися.

І в цю мить з сектора, який знаходиться на протилежному боці діагоналі стадіонного овалу, надійшло підкріплення. Добра сотня харків’ян зірвалася зі своїх місць і помчала через бігові доріжки.

Гонка з масовим стартом. Легкої атлетики на "Олімпійському" не було вже давно

Частина волочиських парубків зметикувала швидко і, усвідомлюючи утопічність протистояння з фанатами Металіста, побігла вгору до виходу. Інші намагалися відбиватися. Однак через якусь хвилину всі прапори в купі з великою розтяжкою "Агробізнес" були в руках у слобожанців.

На тому фанати не втихомирилися. До свого сектору вони вирішили піти через поле, запаливши фаєри. Футболісти при цьому відійшли до лав для запасних і з острахом на все те дивилися.

Між тим, поки одні харків’яни, завершивши ту браваду, заходилися палити банери, інші почали реагувати на образливі вигуки на свою адресу з уст пересічних вболівальників, більшість з яких приїхали п’ятьма автобусами з Волочиська.

Слобожанці довго не панькалися. Окремі почали жбурляти на трибуни крісла, на яких до того сиділи стюарди, інші влаштували кулачні бої з тими, хто був у перших рядах. На протилежному ж боці, там, де розташована центральна трибуна і сиділи віпи на чолі з президентом ФФУ Андрієм Павелком, десяток харків’ян пішов ще далі і, перестрибнувши через паркан, почав колотити людей з Волочиська безпосередньо на трибунах.

Як фанати Металіста 1925 зірвали фінал чемпіонату України серед аматорів, влаштувавши масову бійку на трибунах

Врешті, судді Миколі Кривоносову довелося завершувати матч достроково. Команди не дограли як мінімум хвилин десять. Харків’яни, ще трохи почубившись, зібралися в колону і з бойовими зарядами гордо залишили стадіон. При цьому поодинокі сутички продовжилися й за межами чаші "Олімпійського".

Нагородження з огляду на обставини попередньо планували не проводити. І лише переконавшись, що харківські хулігани не повернуться, до урочистої частини все ж повернулися.

А в наступному сезоні Металіст-1925 як і Агробізнес зіграють у другій лізі. Шоу, мабуть, не уникнути і там.

Голова САП, одіозні реґіонали і щедрий волонтер. Строката компанія з 12-ти людей, які очолили український футбол