УКР РУС

Літнє трансферне вікно 2018: скільки витратили клуби топ-5 ліг, прибутки та видатки чемпіонатів, неприємна тенденція

14 сентября 2018 Читати українською

ФІФА опублікувала звітність за літнє трансферне вікно 2018 року. "Футбол 24" розповідає про витрати на гравців чемпіонатів великої п'ятірки.

Загалом за літнє трансферне вікно 2018 року у світі було здійснено 8401 перехід, а загальні витрати на трансфери склали 5,44 млрд доларів. Чемпіонати великої п'ятірки витратили 78% від усієї суми, тобто 4,2 млрд. Для порівняння, у 2011 році клуби топ-5 чемпіонатів витратили 62% від усієї суми, що є значно скромнішим показником.

Витрати клубів топ-5 ліг з 2011 року зросли з 1,3 млрд до 4,2 млрд, або на 223%, в той час, як інші чемпіонати збільшили витрати лише на 56% за 8 років.

Літнє трансферне вікно у 5 найбільших лігах світу

Англія

Витрати: 1,44 млрд доларів
Прибуток: 560 млн доларів
Різниця: - 880 млн доларів

Прийшло 459 гравців, пішло 522

Клуби АПЛ знову витратили на трансфери понад мільярд євро – серед лідерів Вест Хем Ярмоленка

Національності, які мають найбільший попит: британці, французи, ірландці, іспанці та німці

Англія підтверджує роль найбільш багатої ліги світу. Клуби АПЛ витратили на трансфери найбільше серед усіх чемпіонатів планети – 1,44 млрд, а продали гравців всього на 560 млн. Це зробило англійську Прем’єр-лігу найбільш збитковою за трансферами у світі. Але клуби можуть собі це дозволити. Середняки та аутсайдери АПЛ витрачають стільки ж, як лідери Франції та Німеччини. Навіть середній Вест Хем, який влітку придбав Ярмоленка, дозволяє собі витрати у 100 млн доларів.

Манчестер Сіті – найбільший трансферний марнотратник: 1,5 мільярда євро за 8 років

Італія

Витрати: 1,03 млрд
Прибуток: 417,2 млн
Різниця: - 587 млн

Прийшло 279 гравців, пішло – 258

Національності, які мають найбільший попит: італійці, французи, аргентинці, бельгійці, хорвати.

Серія А своїми трансферами показує, що нарешті хоче повернутись на вершину європейського футболу. Італійський чемпіонат став першим після АПЛ, який витратив на трансфери в одне вікно понад 1 млрд доларів. Найгучніший перехід також відбувся у італійський клуб: туринський Ювентус влітку придбав Кріштіану Роналду у Реала за 117 млн євро. Але й інші команди не відстають від "Старої сеньйори". Хорошу трансферну кампанію провели Рома, Мілан та Інтер, непогано закупились Наполі та Лаціо.

Іспанія

Витрати: 961 млн
Прибутки: 716 млн
Різниця: - 245 млн

Прийшло 359 гравців, пішло – 426

Національності, які мають найбільший попит: іспанці, французи, аргентинці, португальці, бразильці

Ще у минулому році клуби Ла Ліги сумарно виходили у плюс після літніх трансферів, цього ж року сума витрат збільшилась, а прибутків навпаки – зменшилась. Дует грандів Ла Ліги: Реал та Барселона – закупились кількома молодими та перспективними футболістами. Артур, Малком, Лангле – каталонці; Лунін, Вінісіус, Одріосола – мадридці. Не були жадібними і сусіди Реала – Атлетіко, що здійснив найдорожче придбання чемпіонату Іспанії, влітку заплативши Монако за Тома Лемара 70 млн євро.

Топ-10 найвигідніших трансферів літа: Роналду опинився на 8-й позиції, програвши голкіперу

Франція

Витрати: 419 млн
Прибутки: 833 млн
Різниця: + 414 млн

Прийшло 268 гравців, пішло – 303

Національності, які мають найбільший попит: французи, португальці, сенегальці, іспанці, бельгійці.

Тухель розчарований трансферами ПСЖ і не бачить Буффона основним воротарем

Цифри французької Ліги 1 ще раз доводять, що тамтешні клуби вміють розпізнавати, вирощувати та продавати молодих талантів. Ліга 1 стала найбільш прибутковою лігою, якщо рахувати трансфери, здійснені у літній період – неймовірні 414 млн прибутку. За останні 8 років французький чемпіонат лише двічі не виходив у плюс після літніх трансферів. Цього року непогано збагатились Бордо, Ліль та суперник Шахтаря у Лізі чемпіонів – Ліон, але поза конкуренцією залишився Монако, який цього літа отримав 145 млн євро від ПСЖ за Мбаппе та 70 млн від Атлетіко за Лемара.

Німеччина

Витрати: 391 млн
Прибутки: 484 млн
Різниця: + 93 млн

Прийшло 264 гравці, пішло – 257

Національності, які мають найбільший попит: німці, австрійці, французи, датчани, хорвати.

Німецькі клуби ніколи не витрачали великі гроші на трансфери. До прикладу, найдорожчим придбанням був Абду Діалло, який перейшов з Майнца у дортмундську Борусію за 28 млн. Всі звикли, що навіть лідер чемпіонату – Баварія не купує супер-зірок з інших чемпіонатів. Головною цілю керівництва мюнхенського клубу є послаблення конкурентів на внутрішній арені. Президент Баварії Улі Хьонесс заявив, що мюнхенці не купуватимуть гравців за 200 млн, бо стільки не може коштувати ніхто.

Трансферна політика німецьких клубів дещо схожа на стратегію французьких команд. Клуби купують молодих та перспективних гравців і намагаються виховати з них супер-зірок.

Топ-10 найдорожчих трансферів літа – Фред у списку

Інші чемпіонати

Серед чемпіонатів не європейської топ-5 неочікувано найбільше витратили… саудити. Команди чемпіонату Саудівської Аравії заплатили за гравців 152 млн, що на 485% більше, ніж минулого року. Також у першій п’ятірці перебувають Бельгія з 128 млн витрат, Португалія та Нідерланди (по 85 млн). Замикає рейтинг китайський чемпіонат, команди якого вклали у футболістів 82 млн доларів.

Порівнюючи цифри минулих років з витратами під час літнього трансферного вікна 2018, напрошується висновок, що п’ятірка найсильніших чемпіонатів світу захоплює трансферний ринок. Команди з провідних ліг можуть собі дозволити все більше і більше вкладати коштів у футболістів, у той час як інші країни збільшують свої видатки на трансфери у незначній мірі. Така тенденція може спричинити появу ще більшої прірви між п'ятьма найсильнішими лігами й усіма іншими чемпіонатами. Схоже, що ми більше не побачимо володаря Ліги чемпіонів, який би представляв не топову лігу.