УКР РУС

Кому належать українські клуби: олігархи, офшори, вбитий кримінальний авторитет

13 октября 2017 Читати українською
Автор: Александр Гапоненко

"Футбол 24" наводить інформацію про клуби української Прем’єр-ліги станом на жовтень 2017 року – про засновників, справжніх власників, керівників та розмір статутного капіталу.

Всі футбольні вболівальники більш-менш знають імена керівників українських клубів та їх власників – точніше, тих людей, яких ми звикли вважати такими. Але цікаво, хто ж володіє українськими клубами за документами?

"Футбол 24" за допомогою сервісу YouControl розкриває інформацію щодо справжніх власників клубів, їх керівників, що мають право підпису, а також розміри статутного капіталу клубів української Прем'єр-ліги і внесок кожного їх акціонера.

Отже, станом на жовтень 2017 року в УПЛ: 9 – ТОВок (товариств з обмеженою відповідальністю), 2 – громадські організації та 1 акціонерне товариство.

А тепер – докладніше.

Динамо

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ "ДИНАМО" КИЇВ"

Ігор Суркіс, перший віце-президент Динамо Віталій Сівков (ліворуч) та нинішній президент УПЛ Володимир Генінсон (праворуч). Фото: ukrafoto

Розмір статутного капіталу

261 590 000 грн.

Уповноважені особи

Суркіс Ігор Рахмільович – керівник

Сівков Віталій Семенович – підписант

Перелік засновників юридичної особи

Суркіс Ігор Рахмільович (63,71%); розмір внеску до статутного фонду: 166 650 000 грн.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "MTIP Ессет Менеджмент" (23%); розмір внеску до статутного фонду: 60 165 700 грн.

Компанія "Алутсіана Комершл ЛТД" (Кіпр) (11,26%); розмір внеску до статутного фонду: 29 442 900 грн.;

Лобановська Світлана Валеріївна (0,72%); розмір внеску до статутного фонду: 1 891 400 грн.

Кравчук Леонід Макарович (0,66%); розмір внеску до статутного фонду: 1 720 000 грн.

Громадська організація "Фізкультурно-спортивне товариство "Динамо" України" (0,66%); розмір внеску до статутного фонду: 1 720 000 грн.

Кінцеві бенефіціарні власники: Кравчук Леонід Макарович, Лобановська Світлана Валеріївна, Суркіс Ігор Рахмільович, Анастасіу Дімітріос (Кіпр), Георгіу Катіна (Кіпр), Дамотіду Александра (Кіпр), Еммануель Флорентіна Хрістіана (Кіпр), Калліс Константінос (Кіпр), Константіну Еві (Кіпр), Міхаеліду Місаеліду Марія (Кіпр), Пармаксіс Константінос (Кіпр), Саввіду Марина (Кіпр), Сазу Деспо (Кіпр), Теодолу Марікка (Кіпр), Тофаллі Андріа (Кіпр), Хаджіянні Антійоні (Кіпр), Харалампус Попі (Кіпр), Хатзілоізі Антрула (Кіпр), Хрістодулу Марина (Кіпр), Хрістодулу Марінос (Кіпр).

Коментар "Футбол 24":

За рік в структурі власності Динамо нічого не змінилось. Найбільш титулований футбольний клуб України при цьому залишається і найбільш "складним" з точки зору структури засновників. Ми звикли бачити у якості головної персони президента клуба Ігоря Суркіса, проте він не єдиний власник "Динамо".

У Ігоря Михайловича (за документами президент киян записаний як Ігор Рахмільович Суркіс, його, а також Григорія Суркіса, батька звуть Рахміль Давидович Суркіс; що, в принципі, не є секретом у світі футболу) – 63,71% права власності.

"Можу викурити півтори пачки цигарок за гру". Топ-30 яскравих цитат Ігоря Суркіса, президента з "динамівським серцем"

Окрім Ігоря Суркіса, серед власників також перший Президент України та великий шанувальник Динамо Леонід Кравчук, а також донька Валерія Лобановського – Світлана Лобановська. Крім того, невелика доля у ГО "Фізкультурно-спортивне товариство "Динамо" України".

Другий за розміром долі засновник – компанія з управління активами "MTIP Ессет Менеджмент" (23%). Третій – компанія "Алутсіана Комершл ЛТД" (11,26%).

Загалом, за даними YouControl, у Динамо 20 бенефіціарних власників. Серед них: Ігор Суркіс, Леонід Кравчук та Світлана Лобановська, а інші 17 – громадяни Кіпру.

Тут і надалі в статті мається на увазі, що засновники компаній з Кіпру та інших офшорних юрисдикцій виступають (з великою долею ймовірності) у якості довірчих власників компаній (трасті) фізичної або юридичної особи, яка в рамках трастової угоди здійснює управління ресурсами трасту з метою збільшення доходів реальних власників компанії. Окрім управління активом, трасті необхідні для приховування імені реального власника.

За документами "MTIP Ессет Менеджмент" належить лише кіпріотам, українців серед засновників немає. Проте серед членів Наглядової ради компанії є перший віце-президент Динамо Віталій Сівков, друга за статусом людина у київському клубі після президента.

Розмір статутного капіталу ТОВ "Футбольний клуб Динамо Київ" складає 261,59 млн. гривень. Це другий показник УПЛ після Шахтаря. Перед тим статутний капітал складав 171,99 млн. грн.

Шахтар

ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ "ШАХТАР" (ДОНЕЦЬК)"

Рінат Ахметов разом з Олександром Ярославським

Розмір статутного капіталу

2 700 000 000 грн.

Уповноважені особи

Палкін Сергій Анатолійович – підписант, керівник

Перелік засновників юридичної особи

Акціонери (100%); кінцевий бенефіціарний власник – Ахметов Рінат Леонідович; власники крупних пакетів акцій: Приватне акціонерне товариство "Систем Кепітал Менеджмент" (акція проста бездокументарна іменна; номінальна вартість: 1.00; кількість: 2699995000; від загальної кількості – 99.9998%)

Коментар "Футбол 24":

Шахтар залишився єдиним акціонерним товариством української Прем'єр-ліги (раніше був ще одеський Чорноморець, але він змінив юрособу для атестації).

Майже всі акції належать Рінату Ахметову через його компанію "Систем Кепітал Менеджмент". Про те, кому належить "залишок" акцій (0,0002%), за документами у вільному доступі дізнатись не видається можливим.

У донецького клубу – найбільший статутний капітал серед клубів України – 2,7 млрд гривень. До цього статутний капітал складав 1,224 млрд грн. Перед тим він стрімко зростав у 2000-х роках. У 1998 році він складав 2400 гривень.

20 років Ахметова в "Шахтарі" у 3-х шалених сумах. Інфографіка

Зоря

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ "ЗОРЯ"

Євгеній Гєллєр

Розмір статутного капіталу

20 012 000 грн.

Уповноважені особи

Рафаілов Сергій Васильович – керівник, підписант (укладає та підписує цивільні та господарські правочини (угоди, договори) на загальну суму понад 10 000 000 гривень із узгодженням із загальними зборами)

Перелік засновників юридичної особи

Гєллєр Євгеній Борисович (100%); розмір внеску до статутного фонду: 20 012 000 грн.

Коментар "Футбол 24":

Луганська Зоря досі майже така ж "нудна" в аспекті структури власності, як і Шахтар. Один керівник (Сергій Рафаілов), один власник (Євгеній Гєллєр). За рік жодних змін.

Левченко оригінально потролив Рафаілова через "гомосексуальність" Роналду

Карпати

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "КЛУБ ПРОФЕСІЙНОГО ФУТБОЛУ "КАРПАТИ"

Розмір статутного капіталу

193 064 000 грн.

Уповноважені особи

Дячук-Ставицький Юрій Михайлович – керівник, підписант (звільнений, найближчим часом буде змінено)

Панкевич Тарас Ігорович – підписант

Перелік засновників юридичної особи

Акціонерна компанія з обмеженою відповідальністю "Крисал Холдінгс ЛТД" (Krisal Holdings LTD) (Британські Віргінські острови) (50%); розмір внеску до статутного фонду: 96 532 000 грн.; засновник: Катя Парпі (Кіпр)

Компанія з обмеженою відповідальністю "Менділ Лімітед" (Британські Віргінські острови) (50%); розмір внеску до статутного фонду: 96 532 000 грн.; засновники: Димінський Петро Петрович, Хрістакіс Ніколау (Кіпр)

Коментар "Футбол 24":

З Карпатами легко заплутатись, якщо не знаєш, яка компанія зареєстрована у футбольних документах. Тому що крім ТОВки "Клуб професійного футболу "Карпати" (яка проходить по атестації клубу в Федерації), є також ТОВ "Професійний футбольний клуб "Карпати" та ТОВ "Народна команда "Футбольний клуб "Карпати".

Ті ж Карпати, які проходять по атестаційним документам, досі не такі вже й "народні". ТОВ "Клуб професійного футболу "Карпати" зареєстроване на дві компанії з Британських Віргінських островів (популярна офшорна юрисдикція).

В одній з цих компаній одним з "бенефіціарів" (крім громадянина Кіпру) дійсно є Петро Димінський. Чи є Петро Петрович співвласником другої компанії (Krisal Holdings LTD) – невідомо.

Сьогодні звільнений генеральний директор Карпат Юрій Дячук-Ставицький, найближчим часом в реєстр буде внесений інший керівник.

Олімпік

ДОНЕЦЬКА ОБЛАСНА ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ "ОЛІМПІК"

Розмір статутного капіталу

0 грн.

Уповноважені особи

Гельзін Владислав Григорійович – підписант, керівник

Перелік засновників юридичної особи

Прокопенко Олександр Олександрович

Ковальов Роман Анатолійович

Антонов Олексій Георгійович

Мельніков Андрій Миколайович

Гельзін Владислав Григорійович

Ляшко Михайло Михайлович

Коментар "Футбол 24":

ФК "Олімпік" залишається громадською організацією, отже і без статутного капіталу. У ГО є 6 співзасновників, серед яких президент клубу Владислав Гельзін та спортивний директор "Олімпіка" Олексій Антонов.

Досі залишається серед співзасновників ГО Михайло Михайлович Ляшко, який, за інформацією декількох джерел, був вбитий у Криму в 2015 році. Він був добре відомий в Донецьку, в кримінальному світі його знали як "Міша Косий" або "Міхал Міхалич". Більш детально з діяльністю Михайла Ляшка можна ознайомитись, наприклад, тут.

Компанія, що веде комерційну діяльність Олімпіка, поки що невідома.

Олександрія

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ ОЛЕКСАНДРІЯ" (LLC "FC OLEXANDRIYA')

Президент Олександрії Сергій Кузьменко

Розмір статутного капіталу

11 700 000 грн.

Уповноважені особи

Кітаєв Дмитро Сергійович – керівник, підписант

Перелік засновників юридичної особи

Товариство з обмеженою відповідальністю "Украгроком" (98,5%); розмір внеску до статутного фонду: 11 525 000,00 грн.;

Товариство з обмеженою відповідальністю "Агровіста" (1,5%); розмір внеску до статутного фонду: 175 000 грн.

Кінцеві бенефіціарні власники: Кузьменко Сергій Анатолійович, Кузьменко Анатолій Іванович.

Коментар "Футбол 24":

Олександрія змінила юридичну особу для атестації клубу. Помітити це не так вже й легко різниця лише в одне слово. Замість ТОВ "Професіональний футбольний клуб Олександрія" тепер ТОВ "Футбольний клуб Олександрія" (засноване в 2010 році).

Але одне зайве слово – зовсім інша компанія, інші засновники та керівники. Олександра Сакару (директора спортивних споруд Олександрії) змінив директор клубу Дмитро Кітаєв.

Інший й статутний капітал: з 4,7 млн грн. він зріс до 11,7 млн. гривень.

Раніше за документами (в минулому ТОВ) президент Олександрії Сергій Кузьменко володів лише 3,68% клубу. Рештою володіли 3 співзасновники компанії "УкрАгроКом", бенефіціаром якої є Сергій Кузьменко: Наталія Йоник, Тетяна Осика та керівник компанії Павло Фесюк.

Але тепер Сергій Кузьменко формалізував реальне володіння клубом УПЛ. Співзасновниками нового ТОВ є "Украгроком" (98,5%) та ТОВ "Агровіста" (1,5%). Бенефіціарним власником "Украгрокома" є "Агровіста" (56%), а "Агровістою" володіє сім'я Кузьменків, а бенефіціаром є президент Олександрії Сергій Анатолійович Кузьменко (51,8%). Пазл склався.

Чорноморець

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ "ЧОРНОМОРЕЦЬ" (LLC "FC "CERNOMORETS")

Леонід Клімов

Розмір статутного капіталу

510 000 грн.

Уповноважені особи

Мисюра Анатолій Миколайович – керівник

Перелік засновників юридичної особи

Клімов Леонід Михайлович (45%); розмір внеску до статутного фонду: 229 500,00 грн.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Чорноморець 1936" (55%); розмір внеску до статутного фонду: 280 500,00 грн.;

Кінцевий бенефіціарний власник: Клімов Леонід Михайлович.

Коментар "Футбол 24":

Одеський клуб був одним з двох акціонерних товариств Прем'єр-ліги (разом з Шахтарем). Окрім почесного президента Чорноморця Леоніда Клімова, серед власників акцій була громадянка України Оксана Іванова.

На сезон 2017/18 Чорноморець атестувався вже як товариство з обмеженою відповідальністю. ТОВка не "з нуля", вона створена в 2010 році.

Зміна юридичної особи при атестації на перший погляд може здатись дивною. ПрАТ зі статутним капіталом 600 млн грн замінила ТОВка з капіталом 510 тис грн. Хоча не будемо забувати про фінансові проблеми клубу (читай бізнесової імперії власника клубу Леоніда Клімова) та останні події в Чорноморці з ними пов'язані. Одеський клуб змінив генерального директора: місце Сергія Керницького зайняв Анатолій Мисюра. Мисюра став керівником і ПрАТ, и ТОВ одеського клубу.

Анатолій Мисюра раніше не мав жодного відношення до професійного футболу, працювавши, як написав сайт Чорноморця, "в органах внутрішніх України та в комерційних структурах". Анатолій Миколайович працював на керівних посадах в МВС Криму, а потім в Одеській області. Крім того, він засновник та директор в декількох компаніях.

Мисюра не має прямого відношення до футболу та Леоніда Клімова. Подейкують, що він протеже зятя власника Чорноморця, Олександра Крижановського. Олександр Сергійович також не помічений в діяльності, пов'язаній з футболом (але має відношення до іншого виду спорту, є керівником ГО "Федерація боксу Одеської області").

Леонід Клімов, як і раніше, залишається бенефіціарним власником клубу. Тепер вже не як акціонер, а як фізична особа та власник ще однієї ТОВки Чорноморця, ТОВ "Чорноморець 1936" (внесок Клімова 98% статутного фонду). Ще 2% належать ТОВ "Футбольний клуб "Чорноморець" (якщо ви заплутались, це те саме ТОВ, яке пройшло атестацію на цей сезон – яке належить Клімову та ще одному ТОВ, серед засновників якого є ТОВ, що пройшло атестацію на сезон. Тепер запам'ятали?).

Ворскла

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ "ВОРСКЛА"

Костянтин Жеваго

Розмір статутного капіталу

5 000 000 грн.

Уповноважені особи

Лисак Олег Вікторович – керівник, підписант

Перелік засновників юридичної особи

Товариство з обмеженою відповідальністю "Феррекспо" (100%); розмір внеску до статутного фонду: 5 000 000 грн.;

Кінцеві бенефіціарні власники: Деметра Косма Ігл (Кіпр), Шалаєв Едуард Дмитрович.

Коментар "Футбол 24":

Ви звикли бачити як головного спікера почесного президента "Ворскли" Костянтина Жеваго? Полтавський клуб йому і надалі формально не належить.

Засновник клубу – ТОВ "Феррекспо", співвласниками якого є українець Едуард Шалаєв і компанія "Юнівіта Інк." (Univita Inc.), зареєстрована на острові Тортола (Британські Віргінські острови). Засновником цієї компанії є громадянка (або громадянин?) Кіпра Деметра Косма Ігл (Demetra Cosma Eagle).

Проте немає жодних сумнівів в тому, що реально це компанія бізнесової імперії Жеваго наприклад, в 2012 році Державна податкова служба України включила компанію "Юнівіта Інк." в список компаній-нерезидентів ФПГ (фінансово-промислової групи) Костянтина Жеваго.

Едуарду Шалаєву належать й інші бізнеси, які ми звикли асоціювати з персоною Жеваго. Але сам Едуард Дмитрович не є публічною персоною, тим більше у футбольному житті України.

Сталь

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ПРОФЕСІЙНИЙ ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ "СТАЛЬ"

Вардан Ісраелян

Розмір статутного капіталу

312 500 грн.

Уповноважені особи

Філонова Наталія Анатоліївна – керівник (з 11.01.2017)

Ісраелян Вардан – підписант

Перелік засновників юридичної особи

Ісраелян Вардан (100%); розмір внеску до статутного фонду: 312 500 грн.

Коментар "Футбол 24":

Юридична особа Сталі залишилась тою, що й була в минулому сезоні. Це ТОВ "Професійний футбольний клуб "Сталь". Ніяких змін. Хіба що змінився керівник ТОВки: Юрія Лебедєва змінила фінансовий директор клубу Наталія Філонова.

Проте варто нагадати про розбірки між різними засновниками клубу, які свого часу завершились на користь Вардана Ісраеляна. Саме "його" "Сталь" наразі проходить за футбольними документами. Єдиний засновник "нової" "Сталі" – Вардан Ісраелян, екс-спортивний директор донецького "Металурга".

Зірка

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ ЗІРКА" (LLC "FC ZIRKA")

Президент "Зірки" Максим Березкін може загадати бажання він між президентами УПЛ Володимиром Генінсоном (ліворуч) та ПФЛ Сергієм Макаровим (праворуч)

Розмір статутного капіталу

34 400 грн.

Уповноважені особи

Кашуба Сергій Олександрович – керівник, підписант

Перелік засновників юридичної особи

Приватне підприємство "Укрінфор" (100%); розмір внеску до статутного фонду: 34 400 грн.; кінцевий бенефіціарний власник: Кашуба Сергій Олександрович

Коментар "Футбол 24":

Президент "Зірки" – Максим Березкін. Проте його ім`я серед власників клубу все ще відсутнє.

Рік тому "бенефіціаром" компанії-власника клубу з Кропивницького, ПП "Укрінфор", був Сергій Ольшевський, на той момент генеральний директор Зірки.

Зараз власником компанії "Укрінфор" та ФК Зірка, 100% якого належить "Укрінфор", виступає Сергій Кашуба, пишуть, що свого часу він був однокласником Максима Березкіна.

Верес

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ "ВЕРЕС-РІВНЕ" (FC VERES-RIVNE LLC)

Олексій Хахльов (праворуч) та його тесть, екс-Президент України Віктор Ющенко

Розмір статутного капіталу

40 000 000 грн.

Уповноважені особи

Паньків Андрій Ярославович – керівник

Перелік засновників юридичної особи

Громадська спілка "Рівненський футбольний клуб "Верес-Рівне" (34%); розмір внеску до статутного фонду: 13 600 000 грн.

Копитко Богдан Йосипович (56%); розмір внеску до статутного фонду: 22 400 000 грн.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "Євроінвест" (10%); розмір внеску до статутного фонду: 4 000 000 грн.

Кінцевий бенефіціарний власник: Копитко Богдан Йосипович.

Коментар "Футбол 24":

Верес новачок УПЛ, але за допомогою YouControl є можливість відслідкувати історію змін. А зміни у Вереса відбулися бувально за рік дуже суттєві.

ТОВ "Футбольний клуб Верес-Рівне" було створене в 2016 році. Початковий статутний капітал складав 500 тисяч гривень, а співзасновниками були ПАТ "Львівський холодокомбінат", який належить львівському бізнесмену Богдану Копитку, та громадська спілка.

Влітку 2017 року Богдан Копитко вирішив особисто увійти до співзасновників клубу, крім того суттєво було збільшено статутний капітал ТОВки, до 40 мільйонів гривень. Це 4-й за розмірами статутний капітал клубів УПЛ, після Шахтаря, Динамо та Карпат.

Президент Вереса Олексій Хахльов є керівником громадської спілки "Рівненський футбольний клуб "Верес-Рівне", що є одним з співзасновників ТОВки, яка проходить по документах при атестації.

Маріуполь

ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ "ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ "МАРІУПОЛЬ" (FC "MARIUPOL")

Віце-президент Маріуполя Андрій Санін

Розмір статутного капіталу

0 грн.

Уповноважені особи

Разумний Павло Кузьмович – керівник

Разумний Павло Кузьмович, Палій Любомир Павлович, Санін Андрій Дмитрович – підписант

Перелік засновників юридичної особи

15 членів, фізичні особи (список відсутній)

Коментар "Футбол 24":

Маріуполь – одна з двох на сьогодні громадських організацій УПЛ. Співзасновниками ГО є 15 осіб, повного списку якого на сьогодні немає у вільному доступі.

Керівник ГО Павло Разумний. Серед підписантів, окрім нього, також віце-президент Маріуполя Андрій Санін та виконавчий директор клубу Любомир Палій.

Компанія, що веде комерційну діяльність клубу, поки що невідома.

Хто ви з олігархів українського футболу? Тест від "Футбол 24"