УКР РУС

Гвардіола побудував шедевр – перемога в Лізі чемпіонів закріпить велич цього Манчестер Сіті

7 июня 2023 Читати українською

Каталонець створив команду без слабких місць, яка через чотири дні може виграти требл.

Гвардіола постійно еволюціонує. Принципи побудови гри та бажання контролювати суперника завжди з Пепом, але деталі змінюються від команди до команди, від сезону до сезону. Це дозволяє залишатися актуальним і особливим. На відміну від іншого "особливого", який давно зупинився в розвитку. "Футбол 24" спільно з партнером HLIBNY DAR оглядає прогрес фіналіста Ліги чемпіонів.

За 14 років з Барселоною, Баварією та Манчестер Сіті каталонець лише тричі не виграв чемпіонат. АПЛ – найсильніша ліга світу з відривом, а Гвардіола там домінує. Він задав височенну планку для титулу. Манчестер Сіті набирає по 90+ очок і видає переможні серії тривалістю в кілька місяців. У ключовий момент сезону Пеп знаходить оптимальний варіант складу, виводить форму команди на пік і розносить всіх.

Гвардіола затягує футболістів у власний світ перманентного вдосконалення. Нові ролі та нові завдання не дозволяють гравцям втратити мотивацію навіть після серії великих тріумфів. Ми побачили щонайменше три версії Гюндогана за останні роки. Бернарду грав на всіх позиціях, крім центру захисту, – від лівого захисника до центрфорварда. Родрі досконало освоїв тактичні фоли.

У Манчестері Гвардіола побудував кілька чемпіонських команд. Кожна наступна ставала оригінальнішою за попередню. Була класика з Агуеро на вістрі, традиційними вінгерами та Зінченком зліва в захисті. Потім варіант з фальшивою "дев'ятою", інвертованими вінгерами та правим захисником зліва. Тепер в складі 4 центрбеки, Стоунз в опорній та Холанд, який майже не зустрічається з м'ячем.

Сіті часто програвав важливі матчі Ліги чемпіонів через занадто складний незвичний план Пепа, який перетворювався в фіаско. Ця проблема зникла, але ж Гвардіола все одно постійно пропонує щось особливе. Нова схема пресингу, де тиск розпочинають вінгери. Нова конфігурація в обороні. Нові підключення Стоунза в чужий штрафний майданчик.

"Перемудрував" чи "знайшов геніальне рішення" – все залежить від результату. Якби матч-відповідь в 1/8 завершився не розгромом Лейпцига, а вильотом з Ліги чемпіонів, ми б знову говорили про те, як Пеп переграв сам себе. Здається, що футболісти просто досягли того рівня тактичного взаєморозуміння з тренером, коли здатні ідеально виконати будь-яку забаганку.

Зарядись енергією футболу, переглядаючи довгоочікувані матчі Ліги чемпіонів разом із HLIBNY DAR. Напої бренду виготовлені на воді з артезіанської свердловини та з високоякісних спиртів класу “Люкс”. Адже HLIBNY DAR – вибір тих, хто цінує не тільки якісний футбол, але й преміальний смак.

Нинішній Сіті виглядає командою без слабких сторін. "Містяни" мають масу варіантів зламу низького захисного блоку через дриблінг Гріліша, ривки Гюндогана, проходи Стоунза, удари Мареза та кроси де Брюйне на Холанда. Центрбеки на флангах додають надійності в обороні. Середній ріст гравців Манчестер Сіті за п'ять років збільшився на 6 сантиметрів – кутові більше не проблема.

Гвардіола не цурається віддавати м'яч і грати на контратаках, не цурається кидати на хід де Брюйне та Холанду. Холанд – монстр реалізації, 36 голів за сезон в АПЛ. Вражає? Але є інший факт – норвежець змарнував найбільше явних моментів (28). З таким запасом грає Манчестер Сіті.

Шукаючи причини, чому Ліга чемпіонів ніяк не підкорялася Гвардіолі, неможливо було оминути персону Мессі. Складалося враження, що відшліфованому футболу Пепа бракує щіпки магії. Гравця, який на особливих умовах вбудований в систему, але має право епізодами її ламати. Таким гравцем став Холанд. Їх важко порівняти з Мессі, навіть неможливо, однак Ерл також змушує Пепа йти на поступки та компенсує все голами.

Іронічно, що колись Гвардіола мріяв мати на полі 10 центральних півзахисників, а зараз картину формують захисники та форварди. Зі 100-мільйонного Гріліша рік сміялися, а велику частину цього сезону Джек провів в статусі найкращого гравця найкращої команди. Аканджі був у Дортмунді середнім захисником, а в Манчестері перетворився на незамінний елемент.

Домашній матч в Лізі чемпіонів з Реалом можна вважати еталоном. Чистий кайф спостерігати, як Пеп перекрив сильному супернику всі можливості. До треблу залишився останній крок. Якщо фінал з Інтером стане переможним, навіть у найдивніших критиків Гвардіоли не залишиться аргументів.

Ман Сіті вийшов у фінал ЛЧ, знищивши Реал – 4 голи "містян", геніальна простота Пепа, зляканий Мадрид і фіаско Анчелотті