УКР РУС

Герой дня: Патрік Шик переплюнув Ярмолу, забивав Україні і розчарував Фонсеку, а його сестра – окраса еротичного жанру

15 июня 2021 Читати українською
Автор: Олег Бабий

"Футбол 24" виділяє особливого персонажа четвертого ігрового дня Євро-2020.

Патрік Шик

Вік: 25 років

Амплуа: нападник

Клуб: Байєр

Transfermarkt: 23 мільйони євро

Статистика у збірній Чехії: 27 матчів, 13 голів

Недовго ми тішилися тим, що надзвичайно ефектний гол Ярмоленка у ворота Нідерландів – найкрасивіший на чемпіонаті. Минуло менше доби – і увесь світ обговорює те, що сотворив чеський центрфорвард Патрік Шик.

Йшла 52 хвилина матчу, шотландці шматували оборону гостей, намагаючись зрівняти рахунок. У кількох епізодах їх відділяли від успіху якісь сантиметри, або й міліметри. Футбольний бог кепкував зі скотів і, схоже, спіймав кураж. Як іще пояснити те, що Шик не лише наважився на удар із 45 метрів 44 сантиметрів, а й влучив ідеально під поперечину? Шедевр! Авантюра, перетворена у поезію. Тепер це, як мінімум, впевнена заявка на гол №1 усього Євро-2020. Як максимум – на премію Ференца Пушкаша за підсумками року.

Шик оформив потенційний гол Євро-2020 – божевільний удар з центра поля

А під завісу першого тайму той же Патрік ідеально пробив головою під стійку, сильно спантеличивши Робертсона і Ко, які інтенсивно наступали і вже бачили м’яч у воротах Вацліка. Фактично, нападник Байєра самотужки приніс перемогу Чехії, витиснувши максимум з того, на що могла претендувати його команда. Беззаперечний герой дня!

Чехія перемогла Шотландію на Євро-2020: критичне фіаско "тартанової армії", тріумф Шика та марний перформанс Робертсона

Доля не завжди була прихильною до цього чеха. Упродовж багатьох років йому доводилося долати різноманітні перешкоди, розчищати дорогу на шляху до зірок. Шик – вихованець празької Спарти. Щоправда, зіграв за першу команду лише кілька матчів. Самоствердився у дорослому футболі, перейшовши до клубу Богеміанс на правах оренди. Перший повноцінний сезон – 2015/16, коли юнак забив 8 голів у 28 матчах. Блискавично спрацювали скаути Сампдорії – наступний рік він провів вже у Серії А. Тринадцять м'ячів (11 – у чемпіонаті, 2 – у Кубку) за генуезців – і за ним вишиковуються в чергу справжні гранди.

Ювентус, начебто, готувався викласти за Шика всі 30 млн євро. Залишалося узгодити дрібниці і пройти медогляд. З останнім виникли серйозні проблеми – у Патріка виявили порушення серцевого ритму. "Стара синьйора", зрештою, відмовилася від трансферу. Проте форварда залюбки підхопила Рома. У Римі він пережив два найгірші роки своєї кар'єри, забивши за цей час лише 8 голів в усіх турнірах. Фіаско.

У 2020-му тодішній наставник "вовків" Паулу Фонсека прийняв остаточне рішення: "Команді Шик не потрібен. Робіть із ним, що хочете". І це попри те, що сезон 2019/20 чех провів доволі непогано на правах оренди за РБ Лейпциг, відзначившись у воротах суперників десять разів. Покупець, звісно ж, знайшовся – у вересні минулого року леверкузенський Байєр не поскупився на понад 26 млн євро. Контракт підписаний до червня 2025-го.

З першої ж спроби Шик став другим бомбардиром сезону Бундесліги у своєму новому клубі – 9 голів (більше забивав лише Лукас Аларіо). Ще тричі Патрік відзначився у Лізі Європи. Результативність у нього не захмарна, але цілком прийнятна. Тут потрібно зважати, що Байєр – лише шоста команда Німеччини із доволі посереднім атакувальним потенціалом. Та й вік – 25 років – ще дозволяє Шику розвиватися і прогресувати.

Цікавими є перетини цього футболіста із Україною. Виступаючи за Богеміанс на зорі своєї кар'єри, Патрік познайомився з нашим нападником – Леонідом Акулініним. "Коли я тільки приїхав до Чехії, то вигравав у нього конкуренцію, – пригадував українець. – Але з часом я її програв. Патрік – дуже хороший футболіст із класною технікою. Можу навіть сказати, що Шик – приклад для мене. Він чудовий хлопець і професіонал своєї справи".

А перший м’яч за збірну Чехії в офіційних матчах Патрік відправив у ворота… Андрія Пятова. Вересень 2018-го, перший тур Ліги націй. Вже на 4-ій хвилині Шик взяв гру на себе, прорвався лівим флангом і сильно пробив у ближній кут. Щоправда, збірна України оговталася ще до перерви – гол у роздягальню забив Коноплянка. А на 90+3 хвилині три очки команді Шевченка приніс Зінченко.

Наостанок – бонус. У Патріка є сестра – Крістіна Шикова. Виняткова врода, доладна фігура і відверті фото у соцмережах роблять її справжнім секс-символом у Чехії (Футбол 24 навіть присвячував їй окремий матеріал). Вчорашній дубль брата у матчі із Шотландією додав Крістіні кілька тисяч нових фоловерів.

Сторінка автора у Facebook

Герой дня: феноменальний Горан Пандєв забивав Німеччині та Австрії – обережно, Україно!