УКР РУС

"Чому списали Шевченка – я не знаю". Як Шева переміг Ібрагімовіча у грі м’язів, а Україна обіграла Швецію на Євро-2012

11 июня 2017 Читати українською
Автор: Олег Бабий

"Футбол 24" пригадує історичну перемогу нашої національної команди на чемпіонаті Європи. Вона досі залишається єдиною для збірної України.

Україна надзвичайно довго йшла до свого дебюту у фінальній частині чемпіонату Європи. Ми фанерою пролітали над Євро 1996, 2000, 2004 та 2008 років. І лише на правах співгосподарів турніру отримали можливість зіграти серед 16 найкращих команд континенту. Ба, навіть тут, згоряючи від нетерпіння та мандражу, довелося чекати доостанку – поки свої матчі проведуть представники груп А, В та С.

Непокоїло фундаментальне запитання: яка ж реальна форма у збірної України? Свій останній офіційний матч "синьо-жовті" провели ще 2,5 роки тому, коли на "Донбас Арені" поступилися збірній Греції і не поїхали на Мундіаль у Південно-Африканську Республіку. Упродовж цього періоду ФФУ перелопатила немалу кількість тренерів. Замість Олексія Михайличенка прийшов Мирон Маркевич, який надовго біля керма збірної не затримався. Його замінив Юрій Калітвінцев, але й він не відпрацював цикл до кінця, тому що в авральному порядку запросили Олега Блохіна. На побудову команди, яка б не зганьбилася на домашньому форумі, Олегу Володимировичу відвели один рік.

У Львові – Роналду, а в Донецьку – грозовий Блохін. 12 моментів, якими нам запам’яталося Євро-2012

Чи достатньо цього часу – належало з’ясувати в бою. На вирішальному відрізку підготовки спаринги українців не вражали. Після перемоги над Естонією (4:0) підопічні Блохіна двічі поступилися: Австрії (2:3) та Туреччині (0:2). Натомість Швеція перед поїздкою в Україну обіграла Ісландію (3:2) та Сербію (2:1). В обох матчах відзначився лідер команди Златан Ібрагімовіч, який перебував у прекрасній формі. Це непокоїло…

"Ерік Хамрен (головний тренер шведської збірної, – "Футбол 24") згуртував нас, атмосфера в команді дуже хороша, – розповідав Златан. – Ми постараємося прогресувати, зберігати позитив і продовжувати робити те, що робили. У тренера є певні ідеї і пропозиції".

У своїх коментарях скандинави побоювалися шаленої підтримки рідних стін, яка була гарантованою для їх першого суперника на Євро. Але Ібра впевнено заспокоював і партнерів, і прихильників: "Мені подобається грати під психологічним тиском. Відчуття загострюються, немає розслабленості. Сподіваюся, це допоможе нам пройти у наступний етап".

"З того, що я бачив у матчах збірної Швеції, легкої гри не буде, – додавав тривоги Олег Блохін. – У нас в суперниках – хороша, добротна команда, яка шість років грає практично в одному складі. Судячи з усього, рокіровка у складі збірної Швеції відбудеться вже після Євро-2012. Але зараз це добротна, дуже грамотна команда. Тож легкої гри завтра не чекаю. А відкритий буде футбол чи закритий – подивимося".

Попри прогнози, що збірна України – найслабша команда з-поміж блискучої 16-ки, шанси господарів на перемогу букмекери оцінювали трішки вище: 2,7 проти 3 у шведів. Наставники випустили на поле "Олімпійського" прогнозовані склади. Прогнозовані, але був один виняток. На вістрі атаки нашої команди з перших хвилин вийшов Андрій Шевченко, а не Марко Девіч, як очікувалося. Турецький рефері Джюнейт Чакир дав стартовий свисток.

Команди розпочали обережно, але вміру, не переборщуючи із руйнівними діями. У шведів виділявся, звісно ж, Ібра. Спершу він дуже підступно подавав у воротарський майданчик – Пятов гріха подалі вибив м’яч кулаками. А коли гра стала більш відкритою, відірвався від опіки і кивком голови намагався поцілити у дальній кут. Голкіпер вже нічим не міг зарадити, але Україні в нагоді стала стійка.

Своєю чергою господарі поля організували еталонну контратаку. Воронін відпасував на Ярмоленка, який тонким пасом вивів Шевченка на розкішну ударну позицію. Шева пробивав у дальній нижній кут, проте не влучив.

Невдовзі лідер збірної України допрацював епізод після заблокованого удару – м’яч опинився в ногах у Ярмоли, який потужно приклався, однак шведські захисники хоробро кинулися, наче на амбразуру, і нівелювали небезпеку. Третій яскравий момент – імені Вороніна. Андрій наважився на удар із 25 метрів. Іссаксон не без проблем парирував м’яч з-під поперечки.

Другий тайм розпочався для нас із шоку. Ларссон подав із правого флангу – не надто ювелірно. Але Ярмоленко не зумів винести м’яч із небезпечної зони. Чельстрьом знайшов пасом Ібрагімовіча, який з лінії воротарського майданчика в один дотик переправив м’яч у сітку. Єдиний метод оговтатися від шоку – забити гол у відповідь. У той вечір всі зірки над “Олімпійським" склалися у необхідну конфігурацію. Ми шалено святкували вже через три хвилини.

Це Ярмоленко реабілітувався за ненадійну роботу в обороні, виконавши ідеальну подачу в район воротарського майданчика шведів. Шевченко, на досвіді обравши правильну позицію, пробив головою повз розставлені руки Іссаксона – 1:1.

А поки скандинави переварювали нову реальність, їх оборону затероризував Андрій Воронін. Він самотужки створив момент, але в останню мить хтось із захисників перевів м’яч на кутовий. Коноплянка виконав подачу на ближню стійку, де знову відкрився всюдисущий Шевченко. Шева підрізав м’яч і влучив акурат між стійкою та захисником Лустігом. На трибунах, якщо не враховувати кілька шведських секторів, – абсолютний екстаз.

Щоправда, команда Блохіна могла не лише втратити перемогу, але й програти. Спершу на гарматний удар Ібрагімовіча встиг зреагувати Пятов. Невдовзі Ельмандер прочавив наших оборонців, але пробив вище воріт. Зрештою, Мьольберг зі зручної позиції перекинув Пятова, та на наше щастя м’яч опустився на зовнішній бік сітки воріт.

Фінальний свисток – і неймовірне святкування! Ми стартували із красивої, такої необхідної перемоги і очолили свій квартет. Попереду – матчі проти Франції та Англії. Швеція у цій компанії була очевидним найслабшим суперником.

Першим від ейфорії оговтався Олег Блохін. "Один матч виграли, але якщо два програємо – всі зусилля коту під хвіст, – рубонув головний тренер збірної. – Сьогодні був розбір першої гри. Неприємний. Останні 10 хвилин могли перекреслити попередні 80, тож ніякої ейфорії".

"Чи здивував вас Шевченко?" – запитали у Блохіна. "Мене як тренера також списували, – відповів Олег Володимирович. – Нічого страшного. Чому його списали – я не знаю".

Матч із Швецією став прощальним словом Шеви у його бомбардирській кар’єрі. Андрій ще зіграв проти Франції та Англії, але забити вже не зумів. Як і вся українська команда. Але про це буде нагода поговорити у наступних матеріалах.

Чемпіонат Європи-2012. Група D, 1 тур

Україна – Швеція – 2:1

Голи: Шевченко, 55, 62 – Ібрагімовіч, 52

11 червня. Київ. "Олімпійський", 64290 глядачів

Україна: Пятов, Селін, Хачеріді, Тимощук, Шевченко (Мілевський, 81), Гусєв, Воронін (Ротань, 84), Ярмоленко, Михалик, Назаренко, Коноплянка (Девіч, 90+2)

Швеція: Ісакссон, Лустіг, Мьольберг, Гранквіст, М. Ольссон, Ельм, Ларссон (Вільгельмссон, 68), Чельстрьом, Ібрагімовіч, Тойвонен (А. Свенссон, 62), Розенберг (Ельмандер, 71)

Сторінка автора у Facebook

Німеччина – Португалія: безпорадний Роналду, емоційний Моурінью і надійний Нойєр у львівському трилері Євро-2012