УКР РУС

Барселона готує революцію після Ліверпуля: продаж 10-и гравців, два перші трансфери та несподівана петиція фанів

9 мая 2019 Читати українською

Каталонський гранд приймає заходи після ганебного вильоту з Ліги чемпіонів.

Бартомеу вирішив, що з нього досить. Попри відсутність серйозних публічних заяв, які навряд чи з'являться до фіналу Кубка Короля, керівництво Барселони на чолі з президентом клубу розпочало роботу над масштабною перебудовою першої команди. Римське та ліверпульське фіаско неабияк заплямували репутацію "кулес", з чим не збираються миритись у столиці Каталонії.

"Хлопець підписав собі вирок" – атмосфера у роздягальні Барселони після Ліверпуля, або Чиї голови полетять першими

По завершенні сезону чемпіони Іспанії планують позбутись аж десяти гравців – як другорядних "акторів", так і тих, хто перебував на провідних ролях. Першими жертвами великої чистки складу стануть два орендовані зимові новачки, Джейсон Мурільйо і Кевін-Прінс Боатенг. Обоє будуть повернуті Валенсії та Сассуоло відповідно. На Камп Ноу визнають, що трансфери цих футболістів були помилкою. Вони жодним чином не допомогли команді, радше, виконуючи роль таких собі туристів. Компанію колумбійцеві та ганцеві складе криштальний Томас Вермален, у якого влітку завершується термін дії контракту.

А далі розпочнеться найцікавіше. Бартомеу за підтримки генерального менеджера Пепа Сегури, а також двох технічних секретарів Еріка Абідаля і Рамона Планеса, спробують кудись прилаштувати Філіппе Коутінью. Бразилець остаточно розчарував не лише керівництво, але й тренерський штаб на чолі з Вальверде, який робив все можливе, щоб інтегрувати його у ігровий механізм.

Барса сподівається виручити на трансфері 26-річного бразильця близько 100 млн євро, хоча на Камп Ноу прекрасно усвідомлюють, що після провального сезону у його виконанні знайдеться не так багато покупців, готових виплатити цю суму. Зарплата гравця (13,5 млн євро у рік) також ризикує стати великою проблемою. Схожий оклад потягнуть лічені клуби, а після трансферного "бану" Челсі та лігочемпіонівського провалу МЮ претендент залишається фактично один – ПСЖ, з яким каталонці, м'яко кажучи, не дружать після трансферу Неймара.

Винуватці названі, або "Найбільше посміховище в історії": нещадна реакція іспанських ЗМІ на Ліверпуль – Барселона

Ще один гравець з "чорного списку", без якого донедавна важко було уявити стартовий склад, – Самюель Умтіті. Якщо Коутінью сам схиляється до варіанту з трансфером, то француз наразі вперто відмовляється пакувати валізи. Після складної травми коліна потенційно один з найкращих центрбеків світу так і не повернувся на колишній рівень, повністю програвши конкуренцію Клеману Лангле. Крім цього, новоспечений чемпіон світу сильно розлютив керівництво Барси відмовою від операції на користь консервативних методів лікування, які затягнули процес його відновлення майже вдвічі. Якщо француз з контрактом до 2023 року всіляко опиратиметься трансферу, команду точно доведеться покинути Жан-Клеру Тодібо. Для молодого екс-гравця Тулузи шукатимуть варіант з орендою.

Іван Ракітіч – особливо делікатний випадок. Хорват найчастіше з гравців основного складу використовувався Ернесто Вальверде, однак після більш ніж ймовірної відставки "Мурахи" він також ризикує потрапити до зони ризику. Бартомеу хотів позбутись віце-чемпіона світу ще до погрому від Ліверпуля, щоб розвантажити зарплатну відомість, а зараз бос каталонців отримав просто розкішну нагоду. Тим паче, що Ракітіч сам підлив масла у вогонь, вирушивши на севільський фестиваль одразу після вильоту з Ліги чемпіонів.

Малком також, швидше за все, покине Камп Ноу цього літа. Відпустити бразильця, який грав при Вальверде по великих святах, Барсу можуть переконати 35-40 млн євро. За інформацію каталонських ЗМІ, 21-річний вінгер користується попитом в Італії та Англії, тож особливих труднощів з його продажем виникнути не повинно. Аналогічна ситуація в Яспера Сілессена, якого європейські гранди готові забрати хоч сьогодні. Нідерландський кіпер, який не виходить з тіні тер Штегена, прагне змінити клуб, а Барса готова піти йому на зустріч. Не залишаться на наступний сезон і Рафінья з Денісом Суаресом. Останній, загубившись в Арсеналі, повернеться, щоб знову піти.

Лише серйозно почистивши склад та отримавши додаткові кошти на трансфери, Барселона почне купувати. Пріоритетними цілями каталонців, інформує AS, став нападник Атлетіко Антуан Грізманн (120 млн євро) і захисник Аякса Маттіс де Лігт (80 млн євро). Компанію їм можуть скласти ще два топові виконавці, на яких Бартомеу збирається потратити близько 100 мільйонів.

А тепер про тренерське питання. Якщо Вальверде таки вкажуть на двері, то першою опцією "кулес" стане головний тренер збірної Нідерландів Рональд Куман. Бартомеу вважає, що легендарний екс-захисник Барселони вже давно заслужив на свій шанс. Він класно проявив себе у Евертоні, а тепер ще й реанімував збірну Нідерландів. Натомість фаворит серед фанатів, Хаві Ернандес, наразі серйозно не розглядається правлячою хунтою каталонського гранда. Його призначення вважають великим ризиком через відсутність подібного досвіду роботи. Та й сам Хаві, за чутками, не бажає працювати з чинним президентом, якого неодноразово критикував. Він воліє розпочати тренерську діяльність у більш скромному клубі, а вже потім зробити наступний великий крок.

Цікаво, що за результатами опитування видання Marca, яке попросило своїх читачів назвати наступника Вальверде, Хаві посів перше місце з 26% голосів. Другий – Юрген Клопп (22%), а третій – Ерік тен Гаг (14%). Далі слово за Бартомеу.

Мессі у ліверпульській ганьбі Барселони: жертва чи головний винуватець?