УКР РУС

Роналду: Сподіваюся, що через декілька років сміятимемося з Мессі над нашим суперництвом

29 серпня 2014 Читать на русском

Португальська зірка переживає найбільш яскравий період у кар'єрі. В інтерв'ю виданню Marca Роналду аналізує свої досягнення та говорить про майбутнє.

 - У минулому сезоні Ви забили 32 голи в Прімері, стали найкращим бомбардиром, володарем "Золотої Бутси", врешті забили 17 голів у Лізі чемпіонів, це те, чого ніхто ніколи не досягав. Ви заслуговували виграти цю (Найкращий футболіст Європи-2014) нагороду більше, ніж всі інші?

- Індивідуальні нагороди є результатом колективних досягнень протягом сезону. На щастя, у мене був фантастичний сезон разом з командою. Ми виграли Лігу чемпіонів, Кубок Іспанії і Суперкубок Європи. Крім того, це водночас індивідуальні заслуги кожного. Це дуже важливо отримати індивідуальну нагороду, як підсумок злагодженої гри у команді і, звичайно, не буду брехати, я хотів виграти цей трофей. 

 - У 2006-му, вісім років тому, Ви сказали, що працюватимете кожен день, щоб бути найкращим в світі. З тих пір Ви двічі отримали "Золотий М’яч". Яка мета у Вас зараз, задля чого Ви працюєте?

- Щоб залишатися найкращим. Нічого не змінилося за ці роки. Моя думка така як і раніше: я хочу бути найкращим у всіх турнірах, в яких беру участь.

 - По Вашому обличчю видно, що Ви щаслива людина. Вам чогось бракує для того, щоб бути повністю реалізованим?

 - Ні, нічого. Я людина, у якої, слава Богу, все пішло добре. Мені нічого не бракує. У мене хороше здоров'я, моя сім'я, мої друзі почуваються добре, так що було б несправедливо з мого боку сказати, що мені сумно зараз. Моя футбольна кар'єра в самому розпалі, я почуваюся добре і вважаю, що реалізував себе.

 - В кінці минулого сезону у Вас було багато проблем з травмою коліна. Чи доклали багато зусиль, щоб грати в фіналі в Лісабоні і на Чемпіонаті Світу?

- Звичайно, що так. Можливо, якщо б я тоді зупинився, то був би зараз в цілковитому порядку. Звичайно, я не хотів пропустити фінал Ліги чемпіонів, а також Чемпіонат Світу. Я не був у відмінному стані і змушений був докласти чимало зусиль, але все пішло добре: ми виграли Лігу чемпіонів, я забив гол і команда виграла. Це була Десіма, трофей який ми всі чекали у Мадриді. Зі збірною Португалії все було складніше, тому що ми не пройшли груповий етап, але не завжди, все може бути добре чи ідеально.

Ця травма стала для мене уроком, але я ні про що не шкодую. Я зробив те, що  зробив, тому що я захищав футболку Мадриду. Це клуб, який мені платить і дає мені все, і я захищав прапор Португалії, це моя Батьківщина.

 - Після Чемпіонату Світу Вас боліло більше коліно чи голова через усі ці речі, які були сказані про Вашу травму?

 - Голова завжди болить набагато більше (Сміється)

- Був момент торік, коли лікарі порадили Вам припинити грати через коліно. Чи вважаєте ви, що в певний момент ризикували більше, ніж повинні або поставили під загрозу свою кар'єру?

 - Очевидно, що так. У житті іноді потрібно робити жертви і ризикувати, щоб досягнути чогось. Можливо, за інших обставин я б поводився по-іншому, але ми були залучені в великих змаганнях, таких як  Ліга чемпіонів і Чемпіонат Світу, і це складніше. Справи пішли добре, я побив гольовий рекорд ЛЧ. Потім у мене був місяць відпочинку, який я присвятив лікуванню коліна і тіла.

В передсезонні у мене були злети і падіння, це нормально. Подорожі, втома, порушення ритму, все це не дозволяє ефективно працювати. Минулого тижня я працював добре, але мені потрібно ще кілька днів, щоб бути у найкращій формі. Дуже скоро я цього досягну.

 - Всі говорять, що після виграшу Десіми, "Реал" позбувся напруги. Але ж тепер потрібно інтенсивно працювати, щоб здобути 11-й кубок ЛЧ?

 - Ми, гравці "Реалу", завжди відчуваємо напругу не тільки в межах клубу, але й зовні, це стосується вболівальників, преси...І це природно, тому що ми говоримо про найкращий клуб в світі. Звичайно, ми знову хочемо виграли ЛЧ, я думаю, що в цьому році буде спокійніше психологічно.

 - Проаналізуйте 2014-й рік: Кубок Іспанії, Ліга Чемпіонів, Суперкубок Європи, найкращий бомбардир, володар "Золотого М’яча". Це був найкращий рік Вашої кар'єри?

- Можливо, так. Через усі командні та індивідуальні успіхи. Але якщо ви переглянете останні шість чи сім років моєї кар’єри, то побачите, що я майже завжди був на аналогічному рівні. Я не здивований, тому що в моїй роботі я завжди викладався на всі сто. Звичайно, я радий, тому що це був рік, коли я досягнув найбільшого командного і особистого успіху. Це була моя мрія.

 - Анчелотті говорить, що у вас зараз краща команда, ніж в минулому сезоні. З гравцями, які прийшли (Крос, Хамес, Кейлор) і без тих, які пішли (Дієго Лопес, Мората, Ді Марія) цей склад "Реалу" буде кращим чи гіршим, ніж в минулому році?

- Кращий чи гірший це склад, ми побачимо в кінці сезону. Ти можеш купити 40 найкращих гравців в світі, з яких не вийде хорошої команди. Я не говорю, що гравці, яких придбав "Реал", погані. Вони сильні і хочуть допомогти команді. Але висновки підбиваються в кінці сезону. Побачимо, які ще трофеї ми виграємо, але я переконаний, що все буде добре і для них зокрема, і для команди в цілому.

- Стосунки між гравцями та Анчелотті настільки ідеальні, як здається з боку?

- Так, вони прекрасні. Містер робить феноменальну роботу, він - велика людина і великий тренер.

 - Після п'яти років в Мадриді Ви втомилися від порівняння з Мессі, чи навчилися жити з цим?

- Це частина мого життя. Це нормально, що люди порівнюють нас, як у Формулі 1 - Феррарі та Мерседес. Однак, я звик до цього ще в Манчестері.

 - Багато говорилося, що у Вас з Мессі погані стосунки...

 - Ні, це неправда. Ми колеги, друзі по професії, якщо так можна сказати. Очевидно, що поза світом футболу у нас немає ніяких стосунків. Мессі намагається зробити, як найкраще для свого клубу та збірної, і я так само, в цьому і є наше суперництво.

- Через декілька років будете сміятися з Мессі над усім цим?

- Сподіваюся, що так. Футбол це гра, те, від чого ми отримуємо задоволення. Ми повинні сприймати наше суперництво у позитивному ключі.

- Після усіх проблем з коліном, Ви не думали над тим, щоб час завершити виступи за збірну Португалії?

- Ні, ще не настав відповідний час для цього. Я завжди говорив, що немає вічних кар'єр. Одного дня я піду зі збірної, однак хочеться зробити це по великому.

Інтерв'ю Marca переклав та адаптував Володимир Лесько