УКР РУС

Роналду — мужик! Сім історій про велике серце Кріштіану

5 лютого 2018 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

Його люблять і ненавидять. Проте лідер Реала та збірної Португалії не лише б’є рекорди і сперечається з арбітрами. “Футбол 24” розповідає про добрі вчинки Роналду у звичайному житті.

Порятунок від цунамі

У грудні 2004-го в Індійському океані стався надпотужний землетрус, який спровокував цунамі. Висота руйнівних хвиль досягала близько 20 метрів, вони зносили все на своєму шляху. Найбільше постраждали узбережжя Індонезії, Таїланду, Шрі-Ланки, Індії. У цих країнах загинуло понад 200 тисяч осіб.

Роналду в той час вже прославився виступами за МЮ. Він взяв участь у зборі коштів для відновлення одного з індонезійських штатів. У процесі Кріштіану дізнався про 6-річного хлопчика Мартуніса, якого знайшли через три тижні після атаки цунамі. Малий був одягнутий у футболку з прізвищем “Руй Кошта”.

Розчулений Рон пожертвував сім’ї пацана 40 тисяч євро і взяв його під свій нагляд, допомігши Мартунісу розпочати футбольну кар’єру. Не так давно лісабонський Спортінг прийняв індонезійського протеже Кріштіану у свою молодіжну команду. До слова, коли юнаку виповнилося 16, він отримав від Роналду в подарунок цілісінький дім!

Лікування постраждалих від лісових пожеж

У жовтні минулого року Португалію накрили страшні лісові пожежі. Горіла як континентальна частина країни, так і Мадейра рідні острови Роналду. У вогні загинули багато десятків осіб, десятки тисяч постраждали. Капітан збірної Португалії, звісно ж, не шкодував грошей на боротьбу із стихією, а згодом виділив необхідну суму для лікування 370 своїх співвітчизників.

Солідарність із маленьким Еріком

На матч ЧС-2014 проти збірної США Роналду вийшов із новою, незвичною зачіскою. Скроню Кріша прикрашав виголений зигзаг. Швидко з’ясувалося, що це не банальна примха гламурної зірки, а жест солідарності із 10-місячним Еріком Ортісом, який пережив операцію на головному мозку. Після хірургічного втручання у малюка залишився шрам саме такої форми.

Рон дізнався про проблеми сім’ї Ортіс після їхнього звернення із проханням про автограф або парочку бутс для аукціону щоб назбирати кругленьку суму для порятунку рідної кровинки. Але Роналду зробив для них значно більше: оплатив абсолютно всі витрати на операцію (60 тисяч євро) та реабілітацію маленького Еріка.

Ніяких татуювань, бо...

Ви ніколи не замислювалися над тим, чому атлетичне тіло Роналду без жодного тату? Златан, Неймар і навіть сором’язливий Мессі набивають собі круті наколки, а Кріш навіть не спробував.

Річ у тому, що португалець вже багато років є донором кісткового мозку і крові для хворих лейкемією. Татуювання унеможливили б для нього цю процедуру. Та й навіщо Кріштіану візерунки на шкірі? Робити добрі справи значно крутіше.

Продав Золоту бутсу і Золотий м’яч

Яка користь із суперкоштовних цяцьок, якщо вони не приносять користі? За підсумками 2011-го Роналду отримав свою другу Золоту бутсу. І невдовзі вирішив її продати. Виставив на аукціон, виручив 1,5 мільйони доларів і перерахував їх на будівництво шкіл у Секторі Газа. Щедрість Кріша щодо дітей із цієї гарячої точки не знає меж ще до історії із Золотою бутсою він розпродав величезну колекцію свого спортивного взуття. Виторг, звісно, також пішов на користь палестинців.

"Він – кращий від Мессі та Роналду". Як Мохамед Салах шматує суперників Ліверпуля, приваблює Реал і рятує Єгипет від голодної смерті

Наприкінці минулого року лотом аукціону стала копія одного із Золотих м’ячів португальця. Ізраїльський мільярдер Ідан Офер придбав трофей за 600 тисяч євро. Ці кошти пішли на рахунки благодійної організації, яка виконує останні бажання невиліковно хворих дітей.

Підтримав тих, кого б’ють

Коли бійня у Сирії сягнула свого піку, хвилі наляканих біженців затопили Євросоюз. Тут виявилися неготовими до прийому такої кількості непроханих гостей. Навіть у журналістів здавали нерви.

Світ облетіли кадри, як угорська репортерка ставить підніжку сирійському чоловікові, який втікає, тримаючи на руках свого сина. Переглянув це відео і Роналду. Незабаром він виходив на матч проти Гранади, тримаючи за руку того самого хлопчика Заїда. А батько та брат малого сирійця були запрошені на трибуни стадіону. З цього моменту вони могли не хвилюватися за своє майбутнє.

Український слід

"Три місяці збору коштів на благодійному аукціоні нашої ініціативи "Здійсни мрію", два тижні перемовин, переписок, нервів і переживань... І зараз дивлюся на це фото і плачу від щастя! У нас вийшло! У нас вийшло здійснити мрію 12-річного Юрка, хворого на рак крові!”, написала у Facebook Олександра Лобода, співведуча “Профутболу” на телеканалі “2+2”.

Тоді, наприкінці 2016-го, юний українець побував у Мадриді і поспілкувався з Роналду та Модрічем. А цими днями Лобода повідомила радісну звістку: після зустрічі із кумирами стан здоров’я Юрка помітно покращується.

*******

Ми згадали лише незначну частину заслуг Роналду перед людством у позафутбольній площині. Він регулярно фінансує різноманітні проекти рідної Мадейри, ООН, UNICEF, Червоного Хреста, Save the Children тощо. Підтримує жертв землетрусу у Мексиці і війни у Сирії. Демонструє моральну підтримку Фернандо Ріксену, якого вже не врятувати... “Бог допоміг мені значно більше”, переконаний Кріштіану. Милосердя він не знає хіба що на футбольному полі.

Сторінка автора у Facebook

"Це був найважчий етап мого життя". Кріштіану Роналду – про перші кроки у футболі, момент максимальної гордості та роль батьківства