УКР РУС

Рома – Фейєнорд: анонс фіналу Ліги конференцій

25 травня 2022 Читать на русском

Рома та Фейєнорд на стадіоні у Тирані поборються за перший кубок Ліги конференцій УЄФА. Анонс і прогноз читайте на "Футбол 24"

Створення третього єврокубку було критично сприйняте у футбольній спільноті, для якої й двох забагато – Лігу Європи постійно звинувачують у тому, що вона цікава лишень окремим маленьким командам (ніби її не для них створювали). Лігу конференцій ще до початку розіграшу називали лігою пластівців чи лігою прес-конференцій, а для великих клубів на кшталт Тоттенхема чи Роми вона здавалася навіть більшим покаранням, ніж сезон без міжнародних матчів. Потрапляння у ЛК для них – це акт приниження, який триватиме понад півроку кожні два тижні.

Рома – Фейєнорд: прогноз на фінал Ліги конференцій

Втім, перший розіграш турніру продемонстрував, що нічого поганого в ньому немає. Як і Ліга Європи, до стадії півфіналів він привертає увагу тільки тих вболівальників, клуби яких виступають в Лізі конференцій, але цікавих матчів у ньому точно не менше. Примітних історій було навіть більше – одразу можна згадати перформанс Буде-Глімта, третє місце Тоттенхема у групі чи вихід Лестера у перший в історії євро-півфінал. Зрештою, вирішальний поєдинок між Ромою та Фейєнордом також є особливим.

Роттердамці не виходили у фінали єврокубків уже 20 років – тоді й була зафіксована крайня перемога в них (Кубок УЄФА-2002). До того вони брали КЕЧ-1970, тож в разі перемоги у Лізі конференцій Фейєнорд стане першим клубом, якому вдалося взати три чинних єврокубки. Саме так – ЛЧ та ЛЄ вважають лишень трансформацією КЕЧ та КУЄФА.

Римляни ж востаннє тріумфували на міжнародному рівні аж 61 рік тому в Кубку Ярмарок, а далі були тільки фінал КЕЧ-1984, фінал КУЄФА-1991, півфінал ЛЧ-2019 та півфінал ЛЄ-2021. Всі ці матчі завершились поразками Роми. Взагалі, Кубок Італії-2008 залишається єдиним трофеєм "джалороссі" за останні 14 років.

Вже ці факти роблять фінал Ліги конференцій у албанській Тирані історичним. Втім, головною темою передматчевих розмов став Жозе Моурінью – точніше, шанс "Особливого" стати першим тренером, якому вдалося завоювати усі три єврокубки. Досягнення досить неоднозначне, враховуючи третю зарплатну відомість Роми у Серії А та 127 мільйонів євро витрат на трансфери за один сезони під керівництвом португальця. При прольоті "вовків" повз ЛЧ. Втім, через енну кількість років про цей нюанс навряд чи хтось згадає.

"Навіть дівчата мені не надсилали стільки": Чеферін отримав СМС від Моурінью після виходу у фінал Ліги конференцій

Жозе Моурінью називають головною зброєю римлян у фіналі Ліги конференцій, однак по ходу турніру так не здавалося. В групі його підопічні пропустили 6 голів від Буде-Глімта й розписали з норвежцями домашню нічию, а переможні домашки проти ЦСКА Софії та Зорі виглядали досить натужними. В 1/8 фіналу лишень гол Абрахама на 90+1-й хвилині врятував від овертаймів з Вітессом (причому це був матч у Римі), а у першому чвертьфіналі Буде-Глімт знову переграв італійців. Лишень після цього фіаско "вовків" понесло – вдома римляни рознесли норвежців (4:0), забивши три голи за стартові 30 хвилин, а півфінали проти Лестера пройшли при досить високому рівні гри з боку "джалороссі".

Характерною особливістю Роми є ранні голи. Команда Жозе Моурінью забивала до 15-ї хвилини у половині з 12-ти матчів у групі та плей-офф Ліги конференцій. Для старту другого тайму ця "родзинка" також працює. Крім того, "вовки" небезпечні в завершальній частині таймів – саме завдяки голам перед перервою чи на останніх хвилинах гри вдалося пройти Вітесс. Та і загалом у 5-ти з 12-ти матчів римляни проводили пізні голи.

Рома дає квитки на фінал Ліги конференцій фанам, які пережили ганьбу в Норвегії

"Джалороссі" можуть похизуватися дуже потужною атакою. При всіх проблемах і при закритому стилі гри Моурінью, колектив настріляв на 66,8 очікуваних голів у Серії А – це четвертий показник у лізі. Втім, у римлян сильно страждає реалізація, адже забили всього 59. Гіршу різницю між xG та реальними забитими м'ячами мала тільки Дженоа.

З обороною все сумніше – Рома стала лишень шостою в Італії за її якістю. Щоправда, при цьому "вовки" можуть похизуватись 15 сухими матчами, що великою мірою стало можливо завдяки Руї Патрісіу. За кількістю зіграних на "нуль" поєдинків" він входить у топ-10 голкіперів з топ-5 чемпіонатів Європи.

Словом, Фейєнорду необхідно витримати стартовий натиск Роми, а далі моменти підуть. Важливо тільки пробивати дуже точно. Чи здатні на це роттердамці? І так, і ні. Захист у нідерландського колективу такий собі, але атака виглядає здорово.

Чого лишень коштує матч кваліфікації проти Дріти, який підопічні Арне Слота ледь не завалили, поступаючись з рахунком 0:2 до 67-ї хвилини – за наступні 23 хвилини Фейє забив тричі. Крім того, в складі цієї команди виступає найкращий бомбардир Ліги Конференцій – в активі Сіріля Дессера 10 голів. Якщо ж враховувати ще й матчі відбору, то можна згадати Луїса Сіністерру з 11-ма.

Взагалі, Фейєнорд видав вкрай веселий турнір, граючи сам і дозволяючи грати суперникам. Люцерну в кваліфікації відвантажили аж 6 голів за два матчі – стільки ж настріляли Ельфсборгу, однак на виїзді роттердамці й самі пропустили три м'ячі. У групі зі Спартою, Маккабі та Уніоном вони лишень раз забили менше двох голів, але загальна різниця м'ячів склала 11:6. Партизан в 1/8 фіналу розтрощили із рахунком 8:3, у чвертьфіналі зі Славією було 3:3 і 3:1, а Марселю в півфіналі на Де Кюйпі вколотили три голи.

Для нейтрального вболівальника більш приємним був саме футбол Фейєнорда. Тактичним аналітикам він також подобається – команда намагається володіти м'ячем, працює в дуже інтенсивному режимі й круто пресингує. За кількістю перехоплень, наприклад, голландці лідирують у Лізі Європи (124 штуки, у Роми на 11 менше). Крім того, Фейє за потреби може і "автобус" поставити, що продемонстрував матч-відповідь проти Марселя. Це – дуже важливий аспект, адже з Ромою доведеться і терпіти, і лізти вперед. Словом, фінал обіцяє бути цікавим.

Кадрова ситуація

У Роми в заявку потрапили усі лідери, однак під питанням залишається готовність двох зірок. Проблеми були у Мхітаряна та Смоллінга – лікарі поставили їх на ноги, але чи вийдуть вони в основі? Вірогідно, Кріс, як лідер оборони, потрапить у старт, а от Генріх посилить гру по перерві.

У Фейєнорда всі футболісти здорові. Є лишень невеличкі питання щодо голкіпера Бейло – він лише нещодавно відновився від травми, пропустивши два місяці. Марціано замінив його не найкращим чином, тож нідерландці бажають виходу основного воротаря. Арне Слот заявив, що з Бейло все в порядку, тож його шанси на потрапляння у старт дуже великі.

Орієнтовні склади на матч Рома – Фейєнорд

Рома: Патрісіу – Манчіні, Смоллінг, Ібаньєс – Карсдорп, Крістанте, Олівейра, Залевські, Пеллегріні – Дзаньоло, Абрахам

Фейєнорд: Бейло – Геертрюйде, Сенесі, Траунер, Маласіа – Кекчу, Аурснес – Тіль, Нельсон, Дессерс – Сіністерра

Прогноз "Футбол 24" – 2:1

Рейнджерс і Айнтрахт довели, що у фіналах не варто очікувати на велику кількість голів – навіть якщо обидві команди роблять усе, аби звести матч до хаотичного розміну контрвипадами. Занадто висока ціна помилки у таких поєдинках, аби лізти вперед з шашкою догори. Тим паче не варто очікувати цього від Роми, адже Жозе Моурінью всю кар'єру побудував на тактиці контролю перехідних фаз. Нині вона трансформувалась у закритий стиль з різкими контратаками.

Моурінью назвав найважливіший єврокубковий фінал у своїй кар'єрі – тренер Роми може увійти в історію

Фейєнорду цілком можуть віддати ініціативу, а от чи вдасться йому прошити оборону "вовків"? Нам здається, що так. Занадто вона вже вразлива у цьому сезоні. Якщо навіть Буде-Глімт забив у її ворота 10 голів за 4 матчі, то роттердамці точно здатні провести бодай один. Їхня атака дуже потужна, а за інтенсивністю гри підопічні Арне Слота одні з найкращих у Лізі конференцій. Втім, оборона у нідерландців вразлива – захисний перформанс з Марселем, все ж, став винятком. Фейє пропускає стабільно і сьогодні навряд чи залишить свої ворота сухими.

Дуже багато в таких випадках буде вирішуватиме досвід та клас. Тут у Роми та Жозе Моурінью все прекрасно – рівень суперників просто неспівставний. Щонайважливіше, протягом усього турніру "джалороссі" підтверджували свою перевагу, рятуючи дуже складні матчі на останніх хвилинах, влаштовуючи круті камбеки або просто краще реалізовуючи моменти в рівних зустрічах.

Враховуючи цей факт, ми ставимо на перемогу Роми.

Мілан тотально домінує, туринська сенсація, шикарні новачки і провінційний бомбардир: символічна збірна сезону Серії А