УКР РУС

Рієка – Колос: Ковалівка вилітає з ЛЄ від слабкої команди – Селезньов підвів, а зайвий партнер українців вирішив усе

25 вересня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Рієка обіграла Колос (2:0) у поєдинку за право зіграти у плей-офф кваліфікації Ліги Європи. Рахунок та огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Чинний володар Кубка Хорватії проти наразі третьої команди УПЛ. Матч, як і онлайн-трансляція Рієка – Колос на "Футбол 24", стартував о 21:45. Переможець нинішньої дуелі вийде на данський Копенгаген або польський П'яст, які почали свій бій на тайм раніше. Хорвати на домашньому стадіоні здобули 4 поспіль перемоги в чемпіонаті, однак втратили лідера і найкращого бомбардира Чолака, який перебрався в ПАОК. Крім того, "білі" не могли розраховувати ще на кількох травмованих гравців основи.

Рієка – Колос: онлайн-трансляція матчу ЛЄ

Команда Рожмана в поточному сезоні чергувала домашні тріумфи з виїзними поразками у внутрішній першості. Колос же довів переможну серію до 4 матчів поспіль в усіх турнірах. Підопічні Костишина дебютували в єврокубках тиждень тому, здобувши переконливу перемогу над Арісом у Греції. У Ковалівки був позитивний приклад з минулого. Металіст Маркевича двічі обіграв Рієку на цьому ж етапі Ліги Європи 2009/10. Та й загалом українські клуби частіше (8 разів) вибивали хорватів, ніж вони нас (4).

Драматичний виліт ковалівців у відео голів і огляді матчу Рієка – Колос – 2:0

Португальський суддя вже на 4 хвилині садить орендованого динамівця Кравченка на жовту картку, хоча епізод абсолютно цього не вимагав. Той же Микита вже в атаці дуже емоційно вимагав пенальті. М'яч після прострілу правого захисника влучив у руки, складені за спиною. Раніше б таке свиснули, а зараз не дуже схоже, що це 11-метровий. Волинець вибив на ногу супернику, але виправився у ближньому бою. Багато стандартів біля воріт Колоса. Мурич з кутового вирішив забити – 27-річний голкіпер в останній момент виніс з лінії.

Класно тисне пресингом хорватська команда, в українців жодного натяку на моменти та удари в перші 25 хвилин. Петров подарував Мурічу м'яч у своєму штрафному. Найгостріший нині у господарів нападник вирішив не пробивати, а покращити позицію капітану Андріяшевічу – той не чекав такої щедрості, пробачає Рієка гостей. Колос провів 3 поспіль перспективні атаки, які псував лише останній пас в недодачу. Потроху команда Костишина навідується у чужий штрафний. Український тренер недарма вилаявся біля бокової. Суддя почав давати грати та свистіти на користь Ковалівки.

А це вже цікаво. Богданов вирізав гострий крос зліва, Антюх спробував забити головою, але захисник у неймовірному шпагаті заблокував. Андріяшевіч перервав 10-хвилинку домінування Колоса – дальній удар засмутив його тренера, дещо гарячково це виглядало. Задоя дуже грубо ліктем у повітряній боротьбі врізав супернику. Тут вже пощастило, що лише жовта. І знову дуже багато браку на флангах Колоса в атаці – постійні навіси та простріли в нікуди. На 43 хвилині скидання після подачі штрафного замикав Новак – дав вище з кількох метрів.

Ех, а скільки ще підходів загубили Кравченко і компанія! Як наслідок у Рієки вдвічі більше ударів (8:4), а за влучаннями у площину воріт картина геть сумна (3:0). Утім, по грі Колос, тільки перестав тремтіти перед суперником, ні в чому не поступається. Пройшла двоходівка хорватів, Павічіч на 57-й з носка не прошив Волинця, було дуже небезпечно. Кравченко і Лисенко зачепилися за м'яч, тож Богданов отримав і час, і простір – поспішний удар був не найкращим рішенням. Андріяшевіч скидав під удар зовсім вільному Лончару – снаряд просвистів над дев'яткою.

Селезньов замінив Лисенка на 71-й, не повторить Володимир свій переможний гол за Металіст 11-річної давнини. У складі Рієки вийшов екс-хавбек молодіжки Ювентуса Куленовіч, якого заявили в останній момент. Саме потужний хорватський форвард і пробивав після подачі кутового. Знову вище, хоча суперника і тут ніхто не тримав, а до воріт було зовсім близько. Відверто переважають господарі після виходу 20-річного нападника. Кравченко блискуче на паузі прокотив суперника і віддавав у центр – Селезньов момент не відчув, партнери також, хоча це було дуже спокусливо. Злива вчора в Генті, злива сьогодні в Рієці.

Необачно вийшов Волинець і тепер знищує партнерів. Усе той же Куленовіч випередив голкіпера Колоса після серії кутових, але пробив над воротами. Незамінний кіпер Ковалівки потребує допомоги лікарів. Смирного міняє Денис Костишин на 84-й. Задоя здалеку приклався. Було доволі близько, мокрий газон може стати союзником у подібних епізодах. Але не в таких. На 90 хвилині Селезньов був зобов'язаний приносити перемогу. Розкішний пас Антюха з лівого флангу, вчасне забігання Євгена, але на знищеному зливою газоні екс-форвард збірної України зміг пробити лише з другої спроби, вже дотягуючись до м'яча у падінні – вище. Два останні удари від Рієки, без шансів на успіх. У нас буде овертайм, і з таким водним поло може трапитися все що завгодно!

Морозко замінив Антюха в останні секунди основного часу. Богданов відчуває дискомфорт. Дуже важка нервова гра, не вщухає дощ. Лише 1 влучний удар Колоса проти 5 в суперника до овертайму. Однак такого крутого моменту, як у Селезньова, хорвати по суті не мали. Додаткова четверта заміна хорватам знадобиться – травмувався Гнезда Черін, хавбек словенської молодіжки. Рієка легко реалізувала стандарт. Андріяшевіч пробив здалеку, його заблокували. Петров і Новак програли боротьбу на стандарті, і Перейра, який вийшов на заміну, прошив Волинця. Колос застрягає в калюжах, але міг забивати після свого кутового – кволий удар замість акцентованого. Волинець випустив мокрий м'яч, намагаючись вибити в поле. Хорвати забивають халаявний другий гол, це кінець.

Руслан Костишин був дуже близький до продовження казки

Колос свідомо вирішив зіграти другим номером. І якщо спочатку, десь до 20-30 хвилини, це виглядало дуже сумно, то далі вже було складно розгледіти на полі Рієку. Не вистачало лише ключового пасу, плюс холоднокровності на завершальній стадії. Ну, не може в кожному матчі залітати удар метрів з 25-30. Момент Селезньова – розкішний. І списувати все лише на погоду не варто. Євген заплутався на початку епізоду, а потім уже й газон завадив. Проблема в тому, що Колос знайшов цей шанс лише на 90 хвилині.

До того здебільшого обмежувався дуже перспективними підходами та відчайдушними дальніми спробами, які можна було покращити. Рієка не посоромилася вивчити суперника. Грамотно накривала у пресингу, не залишаючи багато простору в підготовці атак. Утім, працював і план Колоса. Домінувати в контролі було необачно. Адже коли команда Костишина розкривалася в позиційній атаці, це послаблювало редути ззаду. Не завжди встигали перебудуватися. Можливо, і в овертаймі українці надто азартно ходили в атаку – краще було поставити на прагматизм, засушити гру, якщо так можна сказати про наскрізь мокре поле. З іншого боку той самий шанс Селезньова розбурхав апетит, і зупинитися вже було важко.

Заміни послабили гру Колоса, в суперника – навпаки

Антюх і Смирний знову сподобалися найбільше в цій команді. Їх блискуче підтримували Кравченко, якому знадобилося трохи часу для приборкання нервів, і Ємець. Фланги атаки Ковалівки створювали багато проблем супернику, а ось партнери не завжди встигали за їхньою думкою. Багато чорнової роботи від Лисенка, функцією якого було більше ламати гру супернику, ніж атакувати самому. Селезньов же більше форвард моменту, штрафного майданчика.

Досі важко сказати, чи підходить екс-дніпрянин колективу, де всі повинні виконувати дуже енергозатратну роботу. Євген знайшов мужність визнати свою провину та попросити пробачення у роздягальні за свій промах. Та він хоча б намагався бути там, де моменти. А ось Морозко і син Костишина не змогли підтримати той рівень тиску на оборону суперника, який був при їхніх попередниках на полі. Натомість переможний гол суперника забив центральний захисник Есковаль, який вийшов на 91-й.

Знекровлена Рієка була прохідним суперником, але на перемогу награла

Надзвичайно прикра поразка, до якої все йшло. Все-таки статистика ударів (18:11), а особливо влучних спроб (7:2), домінування на стандартах свідчить, що хорвати були готові вмирати за перемогу на полі більше за суперника. Було чимало розмов у хорватській пресі про те, наскільки важливими для клубу є гроші за вихід у груповий турнір Ліги Європи. Колос від цих коштів не настільки залежить, адже для фінансово стабільної Ковалівки це більше розвага, ніж питання життя і смерті.

Водночас без більшості лідерів команда виглядає дуже важко, і Колос повинен був йти далі. Якби футбол не перетворився у водне поле, так могло й трапитися. Всі надії суперника тільки на стандарти та Андріяшевіча. Останній заробив вирішальний кутовий, після якого виграв верх і скинув під гольовий удар. Ну, а потім скористався фейлом Волинця, який недостатньо якісно зафіксував м'яч і випустив його перед суперником. Франко лише у вересні перебрався на правах оренди з Гента, де програв конкуренцію Безусу, Яремчуку і компанії.

Універсальний гравець атаки, який став символом успіхів Рієки та може закрити будь-яку позицію попереду. Це була блискуча багатоходівка. Продати Андріяшевіча в Бельгію за понад 4 мільйони євро і повернути в оренду за 1,6 млн. Найдорожчий футболіст обох команд весь матч створював різницю і внизу, і на другому поверсі. І навіть дещо дивно бачити в ЛЧ такий імпотентний Гент, якому не потрібні настільки креативні гравці. Ну, і трохи прикро. Адже після Франко в цій команді є ще Муріч, Куленовіч, Перейра і довго нікого іншого. Та й навіть їхній рівень не переважає гравців української команди. Тому Копенгаген не мав би помітити Рієку в плей-офф Ліги Європи.