УКР РУС

Рейтинг відвідуваності в Україні та світі: Борусія Д поза конкуренцією, Динамо не в топ-100, все погано навіть у Шахтаря

9 жовтня 2018 Читать на русском

Transfermarkt підрахував статистику відвідуваності клубів у цьому сезоні та склав відповідний рейтинг. Лідери – очікувані, а для України все плачевно.

Рейтинг формувався визначенням середньої кількості глядачів на домашніх матчах команд у цьому сезоні. Не секрет, що найбільше ходять на футбол в Європі. Рекордні цифри збирають атмосферні та комфортні стадіони в країнах з давніми традиціями та культурою вболівання.

Рейтинг найстабільніших команд Європи: Реал і Барселона – лідери, Шахтар – у топ-10

Очолює рейтинг прогнозовано дортмундська Борусія – в середньому 76 906 глядачів за матч. Сігнал Ідуна Парк міг би видати ще більш дивовижні показники, якби не Ліга чемпіонів, де через заборону стоячих трибун місткість стадіону зменшується з 81 365 до 66 099. Протягом цього часу Борусія зібрала 2 аншлаги, а стадіон лише раз заповнився менше, ніж на 99%.

На другому місці ще один німецький гранд. Баварія бачить на домашніх матчах 74 000 вболівальників. 4 з врахованих 5 матчів на Альянц-Арені мали солд-аут. Загалом у топ-20 потрапили 6 клубів Бундесліги. Шальке Євгена Коноплянки на солідному 11 місці (57 617). А якби рейтинг розраховувався відповідно до заповнюваності стадіонів у відсотках – статистика на користь Німеччини була б ще яскравішою.

Посперечатися з німцями може лише АПЛ, в якої 7 представників у чільній двадцятці. Манчестер Юнайтед очолює рейтинг відвідуваності англійського чемпіонату та перебуває на 3 місці в загальному заліку – 71 107 в середньому за матч. Не заважають цьому, як і загальному збільшенню прибутків, погані результати команди Жозе Моурінью. Тимчасовий переїзд на Уемблі дав змогу Тоттенхему увірватися в топ-5 Європи (65 973). Вест Хем Андрія Ярмоленка займає 18 місце з 50 496 глядачами за матч.

Іспанські гранди Барселона та Реал розмістилися на 4 і 6 місці відповідно. Камп Ноу збирає в середньому 70 356, а Сантьяго Бернабеу – 64 654. Наступна команда Ла Ліги аж на 25 сходинці – все дуже показово.

За межами топ-чемпіонатів найкращу відвідуваність має Бенфіка – 52 906 глядачів, а поза Європою найбільше глядачів збирає іранський Естеглаль – 57 792.

Рейтинг команд, які найчастіше в Європі б'ють по воротах: Ман Сіті Зінченка в лідерах, Шахтар – найкращий в Україні

В Україні ситуація з вболівальниками на трибунах плачевна. Найбільше ходять на Динамо – в середньому 21 921 вболівальник (ключову роль відіграло Класичне на Олімпійському в 3 турі – 46 475) у розрахунку на 7 домашніх матчів (Transfermarkt не врахував останній поєдинок з Олімпіком і домашню зустріч з Астаною в Лізі Європи). Однак кияни, зараз буде шок, на 121 місці за відвідуваністю у світі протягом обраного для дослідження періоду.

Другий в Україні, попри переїзд у Харків, не менш прогнозовано є Шахтар – 11 082 глядачі. Однак це з урахуванням Ліги чемпіонів, а на матчі чемпіонату в середньому "гірники" збирають по 6 769 людей на гру – це лише 5 результат серед українських команд. У "внутрішньому" рейтингу на друге місце виривається Металіст-1925, який на матчах Першої ліги має по 9 432 вболівальники.

Тут Шахтар програє ще двом клубам. В українському топ-5 розмістилися ФК Львів (Арена Львів) та Чорноморець (стадіон Чорноморець) з 6 989 та 6 863 відповідно. Комфорт стадіонів має важливе значення – беззаперечний факт, адже результати та гра цих команд відверто не вражають. Наприклад, на брендові Карпати з їхнім стадіоном Україна у Львові ходять в півтора раза менше, ніж на ФК Львів – в середньому 4 344 на матч.

Олег Смалійчук – про те, кого називає "вівцями", скільки треба грошей для боротьби за єврокубки та кому належать Карпати