УКР РУС

Ретро дня. Як "Динамо" виграло Суперкубок Європи у 1975 році

6 жовтня 2016 Читать на русском
Автор: Володимир Скиба

6 жовтня 1975 року Динамо вперше в історії виграло Суперкубок Європи.

Рівно 41 рік тому в Києві на "Олімпійському" "Динамо" здобуло Суперкубок Європи. Суперником киян була "Баварія", яка до двоматчевого протистояння вважалась фаворитом.

У першому матчі в Німеччині перемогу 1:0 приніс чудо-гол Блохіна: Олег один обіграв ледь не весь захист суперника і пробив повз Майєра у дальній кут. Та перемога стала приємною несподіванкою, тому перед матчем-відповіддю у Києві був справжінй ажіотаж. "Олімпійський" тоді вміщав 102 тисячі вболівальників, проте на гру проти "Баварії" надійшло понад 600 тисяч заявок на квитки, з них з Києва – лише 250 тисяч, а більшість з інших міст СРСР.

У Київ "Баварія" прибула дещо ослабленою, адже німці не могли розраховувати на кількох провідних граців, зокрема, Герда Мюллера. До того ж, матч з "Динамо" був для них 3-м за 6 днів. Але і така "Баварія" залишалась вкрай небезпечним суперником, який прагнув виграти трофей.

Команда Базилевича та Лобановського, яку з капітанською пов’язкою вивів нині екс-тренер збірної України Михайло Фоменко, впевнено розпочала матч і була ближчою до голу. Він стався на 40-й хвилині, коли Блохін забив, увійшовши в штрафну з лівого флангу. На початку 2-го тайму він же оформив дубль ударом зі штрафного – бенефіс Блохіна. Саме в цьому році він і отримав "Золотий м’яч". А "Динамо" виграло свій єдиний в історії Суперкубок Європи.

Суперкубок УЄФА 1975, матч-відповідь

06.10.1975. Київ. Стадіон "Оліміпйський". 102 000 глядачів

Арбітр: Бабаджан (Туреччина)

"Динамо": Рудаков, Трошкін, Фоменко, Решко, Зуєв, Коньков, Мунтян, Буряк, Веремєєв, Онищенко, Блохін

"Баварія": Мейєр, Вайс, Хорсман, Шварценбек, Бекенбауер, Рот, Дюрнбергер (Хансен, 70), Шустер Л. (Торстенссон, 78), Вуендер, Каппелльман, Руменіґе

Гол: 1:0 Блохін (43), 2:0 Блохін (53)

Ретро дня. Як Блохін і Онищенко "Динамо" перший Кубок кубків здобули