УКР РУС

Реал вирвав перемогу над Уескою: слабкість "бланкос" після паузи на збірні, крутість Бензема та суперечливий матч Бейла

1 квітня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках заключного матчу 29-го туру іспанської Ла Ліги мадридський Реал здобув важку перемогу над аутсайдером чемпіонату (3:2).

Уеска була однозначним аутсайдером матчу проти Реала, тому всім здавалося, ніби більше одного топ-моменту гості не створять. Цьому настрою піддався навіть Зінедін Зідан, який випустив напіврезервний склад зі своїм сином у воротах. Хто ж знав, що топ-момент Уески станеться вже на 3-й хвилині й завершиться голом? Начо на лівому фланзі програв практично виграну боротьбу проти Авіли й дав йому прострілити на Кучо Ернандеса, про якого всі забули. Нападник покарав мадридців точним ударом у дальній кут – 0:1!

Реал прогнозовано завівся й пішов уперед. "Бланкос" влаштували справжню облогу штрафного, вражаючи різноманітністю ударів та подач: тут були і верхові навіси, і простріли, і замикання п'яткою у виконанні Себальйоса. Гості жорсткими підкатами та агресивним пресингом довгий час стримували суперника, але на 24-й хвилині оборона луснула. Браїм Діас з лінії штрафного викотив поперечну передачу під удар Бензема, той потужно пробив під ліву стійку, а Сантамарія парирував прямо на Діаса! Браїм одразу покотив вздовж порожніх воріт, а Іско забив з метру – 1:1!

Уеска не здалася й створила непоганий момент після кутового на 32-й хвилині – Авіла замкнув подачу ударом у падінні з лінії карного майданчика та відскоком від газону, Мусто вискочив перед Люкою Зіданом, а той ледь не випустив м'яч з рук! Гості взагалі провели немало кутових і намагалися високо пресингувати, караючи Реал за обрізки, але мадридці в захисті вже не помилялися так грубо, як у першому таймі. Втім, "вершкові" й атакували слабенько, а от Уеска могла забити другий на 45-й хвилині: Авіла прийняв передачу з флангу та з лінії штрафного потужно пробив по воротах – м'яч пройшов над поперечиною!

Другий тайм Реал розпочав так, як належить королівському клубу. Вже на 47-й хвилині Бензема прийняв скидку від Начо та метрів з 20-ти потужно пробив під праву стійку – Сантамарія спіймав сферу. Втім, надалі Уескі вдалося перевести матч у позиційну боротьбу з великою кількістю фолів, змусивши суперника збиватися на банальні подачі. Це працювало до 62-ї хвилини, коли Гарет Бейл зовнішньою стороною стопи вирізав прекрасну передачу з правого флангу на лівий край штрафного – Бензема головою скинув м'яч на дальню стійку, а Дані Себальйос у польоті забив гол з метру!

Здавалося, що справу зроблено, але Уеска ледь не відігралася вже за дві хвилини після контратаки, яку Еррера завершив ударом з межі карного майданчика у дев'ятку – повз ворота! Господарі могли покарати зухвалих аутсайдерів на 70-й хвилині, коли внаслідок красивої комбінації Бейл та Одріосола вийшли 2-в-1 на Сантамарію – Гарету викотили передачу вже на порожні ворота, але той з кількох метрів примудрився пробити вище. Уеска не знітилась, а пішла у атаку на 74-й хвилині, заробивши кутовий та зрівнявши рахунок – це Ечеіта влетів у штрафний та замкнув подачу ударом головою з відскоком від газону.

Реал тут же побіг уперед й змусив Сантамарію рятувати на 77-й після прострілу Одріосоли вздовж воріт. Уеска також огризалася, награвши на удар з-за меж штрафного поруч зі стійкою та кутовий, який неточно замкнув Мантовані. На 86-й хвилині вирвати перемогу для свого клубу міг Васкес, але потужний удар з дальньої дистанції парирував Сантамарія. В діях мадридців було дуже багато сумбуру, тож здавалося, ніби Уеска втримає нічию, однак на 89-й хвилині клас "королівського клубу" дав про себе знати: Карім Бензема зачепився за мяч на лівому краю штрафного, хитнув захисника та по красивій дузі пробив у дальній верхній кут – 3:2. Цей гол виявився переможним.

Таким чином, Реал набрав 57 залікових балів та наблизився до другого місця на відстань двох очок. Уеска з 22 пунктами залишилась на двадцятій позиції в турнірній таблиці.

Перерва на збірні зіграла проти Реала

Зінедін Зідан не приховував, що даний поєдинок слугував відпочинком для лідерів, хоча навряд чи Кейлор Навас втомився за півроку перебування на банці. Із залізних гравців основи на полі з'явилися лише Рамос, Себальйос, Іско та Бензема, а з лави запасних вийшли резервісти Діас і Вальверде. Своє рішення Зідан мотивував матчами збірних, через які футболісти перетренувались та довго поверталися у клуб. Це не порожні відмовки: пауза нашкодила Зізу в тактичному плані, адже на підготовку до Уески залишалося не більше трьох днів – команда просто не встигла відпрацювати особливі моменти у грі суперника.

Характерним показником слабкої підготовки слугує статистика ударів – з 15 пострілів по воротах Реала 12 відбулися після стандартів. Вони повинні відпрацьовуватись на теоретичних заняттях та тренуваннях протягом тижня, але у розібраної команди Зідана його просто не було. Як наслідок, мадридці регулярно програвали підбирання перед карним маданчиком та погано взаємодіяли з власним голкіпером, а також часто допускали грубі індивідуальні помилки – втім, такі футболісти, як Начо, у поточному сезоні встигли до цього привчити.

Не хочеться сильно виправдовувати Реал, але після матчів збірних найбільше страждають саме гранди. Так, Барселона в суботу за 70 хвилин завдала лише один удар в площину воріт Еспаньйола, а відкрила рахунок завдяки автоголу – та й рівень гри в основи "блаугранас" був далеко не найкращим. Ситуація Реала ускладнювалась через пропущений на старті м'яч, який став наслідком несподіваного провалу Начо, а також жахливою реалізацією Бейла – в протилежному випадку для гостей все могло закінчитись набагато сумніше.

Уеску слід відзначити за сміливий футбол: 15 ударів на Бернабеу – це серйозно. Команда Хайме Рамоса виграла усі види єдиноборств і зробила в 2,5 разів більше перехопленнь, а також не губилася після голів у власні ворота, постійно вилітаючи у контратаки. Гості змогли використати розібраність Реала та індивідуальні слабкощі його футболістів, тож два забитих м'ячі виглядали цілком заслуженими – і навіть третій не став би таким, який не виходив з духу гри. Уескі не вистачило тільки класу.

Карім Бензема довів свою крутість

Французького нападника прийнято критикувати за невелику кількість голів і вміння запороти якісний момент, хоча всі футбольні експерти в голос кричать про величезну користь від дій Бензема. Сьогодні Карім довів їх правоту, прийнявши участь у всіх трьох забитих м'ячах Реала. У першому Діас котив м'яч на Іско саме після пострілу француза, в другому форвард шикарно відкрився та оформивши асист, скинувши подачу Бейла, а на останніх хвилинах він проявив індивідуальний клас та красиво поцілив у дальній кут.

Бензема був найкращим футболістом Реала на полі, ледь не самотужки витягнувши його з болота. Так, він став лідером за ударами: з шести пострілів Каріма п'ять було проведено з меж штрафного, а чотири влучили у площину. Крім того, Бензема частіше за інших обігрував суперника один в один – вдалими були чотири з п'яти спроб, а три з них відбулися в районі карного майданчика. Варто також відзначити дві ключові передачі від француза, а також шикарну позиційну роботу.

Звісно, у матчі проти Уески крутим бути легше, ніж у Ель Класіко, але в подібних матчах також потрібно забивати. Переважна частина сезону для іспанських грандів – це битва проти автобусів та агресивних середняків, де важливо стабільно демонструвати клас. У матчі з Уескою цього компоненту бракувало всім, крім Бензема.

Суперечливий матч Гарета Бейла

Валлієць провів дуже неоднозначний поєдинок проти Уески. Загалом Гарет виглядав пасивно, доторкнувшись до м'яча всього 49 разів – це найменший показник серед усіх футболістів атаки Реала (Васкес за 30 хвилин встиг набити половину від цього показника). Технічний та швидкий Бейл не зробив жодної спроби обіграшу один в один, а два з трьох офсайдів у матчі належали саме йому. Зрештою, він запоров фантастичний момент на 70-й хвилині, пробивши з кількох метрів вище порожніх воріт – і це вже нікого не дивує.

З іншого боку, саме нестандартні дії валлійця призвели до другого та третього голів мадридського Реала. Зовнішньою стороною стопи він двічі вирізав загострюючу передачу в район штрафного – в першому випадку Бензема скинув її на Себальйоса, а в другому Діас зачепився за м'яч та відпасував на Марсело, який виконав асист. Бейл "зробив різницю" у важкому матчі, але чи вистачить цього для основи у наступних? Час покаже.