УКР РУС

Реал – Шахтар: 3 людини обігрують не гіршу команду і викидають з ЛЧ – українці з оплесками Мадрида, казус Де Дзербі

3 листопада 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Реал Мадрид дотиснув Шахтар (2:1) у 4 турі Ліги чемпіонів 2021/22. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

І знову український клуб, який посідає останнє місце у своїй групі, прагне реабілітації у двобої з визнаним фаворитом. Матч, як і онлайн-трансляція Реал Мадрид – Шахтар на "Футбол 24", стартував о 19:45. Команда Анчелотті не виграла 3 попередні зустрічі вдома у всіх турнірах. "Вершкові" забили за згаданий період лише 1 м'яч на Бернабеу, поступившись Шерифу. Донеччани не відзначилися жодним голом за перше коло ЛЧ, але мріяли повторити подвиги минулого сезону, коли вдалося двічі обіграти "королів", адже без першої перемоги по суті втратили б усі шанси.

Реал – Шахтар: онлайн-трансляція матчу ЛЧ

Класний початок. Матвієнко і Марлон запросили Модріча у коридор після проходу Лукаса Васкеса. Реал все виконує без жодних перешкод, і тільки Трубін блискуче тягне. Шахтар відповів ударом Патріка метрів з 20 у стійку. Сенсаційний Мудрик, який вперше вийшов у стартовому складі на матч Ліги чемпіонів, на швидкості обійшов Карвахаля, а пробити забув – Куртуа спокійно накрив у своєму воротарському. Марлон привіз після надто сильної передачі від Трубіна. Дорозігрувалися у своєму штрафному. Бразилець фактично віддав м'яч Вінісіусу, бразилець викотив Бензема під розстріл з пари метрів, голкіпер уже не при справах.

Реал Мадрид – Шахтар – відео голів

Модріч знову продерся у центр карної зони "гірників" – Трубін парирує тепер уже ногами. Додо зупиняв руками Ферлан Менді. Дещо схоже було на пенальті, але епізод стався на самій лицьовій, а французькі судді навіть не перевіряли його на повторах. В УПЛ би таке свиснули. Можливо, якби все трапилося у штрафному Шахтаря то принаймні втручався би VAR. Однак момент не тягнув на 100-відсоткове порушення, в дусі часу спрацювали рефері. Розкішний пас Мудрика у розріз. Фернандо промазав з 10 метрів.

Михайло подобається відсутністю страху, сміливими спробами дриблінгу, відкриваннями між лініями. З іншого боку 20-річний українець слабкувато виглядає в обороні та не до кінця підтримує командний пресинг Де Дзербі. Ну, і безперечний лідер за втратами (11, у найближчого переслідувача 6) у перші пів години. На 39 хвилин четвертого матчу цього розіграшу ЛЧ Шахтар забив перший гол. Матвієнко просунувся на чужу половину і блискуче закинув у штрафний. Патрік у дотик скинув грудьми, Фернандо розстріляв Куртуа, поки Алаба не встигав накрити.

Той же бразильський вінгер, який вимушено грає центрфорварда, вибігав на побачення з воротарем. Фернандо цього разу програв дуель Куртуа, але як же це нагадує перемогу в Мадриді при Каштру! Де Дзербі вдалося здивувати Анчелотті, насамперед взаємодіями зв'язки Мудрика з Фернандо. Топовий матч Алана Патріка, який створив 2 стовідсоткові моменти. На рівні Тарас Степаненко, якого чомусь не випустили в Києві. Але й Реал якось дуже вже вальяжно діє. Традиційно для себе "королі" розслабилися після перемоги 5:0 і недооцінили суперника. Хоча загалом моменти мадридців трохи гостріші: за ударами 7:5, за xG 1,22:0,86. А ось влучали команди у площину воріт порівну (3:3).

Другий тайм починається з чергового удару Фернандо. Захист Реала дозволяє занадто багато. А ось Шахтар ніби й дає проходити атакам мадридців, але далі вже досить впевнено накриває передачі на Вінісіуса та Бензема – головну загрозу суперника. Судді всі суперечливі епізоди свистять на користь Реала. Схоже, саме це так завело Де Дзербі, що італієць отримав жовту картку від судді. Мудрик дуже непогано відривався від захисників і створював моменти партнерам. Тете і компанію підвів останній удар. А ось Реал розіграв усе ідеально. Модріч п'ятою, розіграш у дотик створює постійну більшість перед штрафним. Далі Каземіро п'ятою, Вінісіус знову в центр на Бензема, якого ніхто не криє. Карім розстрілює Трубіна – 2:1 на 62 хвилині.

Соломон замість Мудрика на 71 хвилині. Взаємні оплески Михайла та Сантьяго Бернабеу, майже батьківські обійми з Де Дзербі. Степаненко ледь не виконав Сидорчука. Красивий дальній удар – снаряд в останню мить злетів над дев'яткою. Бензема пробив у схожому стилі, але з ближчої відстані, також дуже близько до мети. Серія замін на 80 хвилині. Йовіч замінив Бензема, Марлос, Судаков і Маркос Антоніо – Тете, Патріка та Степаненка. Реал в атаках. Відчайдушний хід Де Дзербі. Дентінью, який забив Реалу за 3 матчі стільки ж голів (2), скільки Динамо за 19 поєдинків, замінив Фернандо на 86 хвилині.

Насолоджуйся грою за келихом преміальної Żubrówka Czarna. Дізнатись більше про Żubrówka Czarna та коктейлі тут.

Судаков класно пробив з-за меж штрафного. Куртуа прирував важкувато, але на добивання не встиг ніхто. Суддя компенсував 3 хвилини. Як і в домашньому матчі Динамо проти Барселони, справедливішим підсумком була б нічия. Українським клубам знову не вистачає мінімуму в окремих моментах. А це значить, що Реал набирає 9 очок і виривається на 1 місце. У Шерифа та Інтера 6 і 7 відповідно. Шахтар з єдиним заліковим балом на останньому місці та з примарними шансами навіть на Лігу Європи.

"Вінісіус, Бензема, Куртуа і решта 8"

Іспанських журналістів охопила теза про тріо лідерів, які тягнуть Реал ледь не самотужки. Решта ж гравців – мало не декорації. Звісно, трохи перегинають, але ж за 3 місяці сезону Вінісіус та Бензема справді наколотили божевільні цифри. У бразильця 9 голів і 5 асистів, у француза 13+8. Без цього атакувального дуету, а також сейвів Куртуа в Реала нічого б не було. З цим змусили погодитися навіть Анчелотті на післяматчевій прес-конференції. І це попри те, що останнім часом у Каріма почалися проблеми зі здоров'ям. Пропустив матч чемпіонату Іспанії, тримався за ногу після заміни. Навряд чи Анчелотті просто так знімав би його в момент, коли далеко не все було вирішено.

Якість Віні та Бензема нагадує ті золоті тріденте Реала. Символічно, що саме вони організували гол Мадрида під номером 1000 в історії ЛЧ/Кубка чемпіонів. Історичний, бо найближча до "королів" Баварія не наколотила й 800 м'ячів. В атаці "вершкові" були собою навіть без Родріго – третього елемента. А ось далі починалися проблеми. "Гірники" змусили страждати Каземіро, Алабу, Карвахаля та Менді. Модріч провів натхненний матч, хоч і втратив супермомент. Саме з маневрів 36-річного хорвата почався вирішальний гол. Та перемоги б не було, якби не чари трьох незамінних. Тим більше, що Реал – улюблений суперник Шахтаря в ЛЧ, всі останні 6 голів на груповій стадії турніру "гірники" забивали саме "вершковим".

Той рідкісний момент, коли український позитив переважає бразильський

Італійський наставник намагається революціонізувати Шахтар, і це насправді дуже похвально. Видно, як ростуть насамперед українські гравці в роботі під агресивним високим тиском суперника. Не так давно ще при Каштру саме через те, що не витримали пресингу Інтера, втратили шанс вийти у фінал Ліги Європи. Почухали потилицю і знайшли тренера, який має навчити не тремтіти під тиском. Те, що пропускають такі голи, не трагедія. Трагедія для Де Дзербі, коли навмання вибивають в аут і постійно віддають володіння.

Інший позитивний момент – Мудрик, Судаков, інші молоді українці стають не просто хорошими гравцями, яких варто відправити на парочку сезонів у Маріуполь. Є певний прогрес, Михайло вже пережив пік слави після Монако, нині міг взагалі злетіти дуже високо. Мав забивати й асистувати. Лише Вінісіус (5) і Алан Патрік (4) створили більше моментів для партнерів. При цьому аж 20 втрат за 70 хвилин гри. Лідер тут також Вінісіус (21), але він і відіграв увесь матч. Моментами губив свого гравця в оборонній фазі. Навіть тоді, коли за кілька секунд до того Де Дзербі особисто дав вказівку тримати в полі зору і не відпускати опонента.

Водночас як для такого рівня спротиву Мудрик витримав боротьбу (виграв 5 з 8 дуелей), класно баражував між лініями, створював мадридцям проблеми навіть сміливими ривками з м'ячем. Подумати тільки, Бернабеу свистів своїм і аплодував чужим. Арена, яка знається на гарному футболі, зацінила Мудрика. Тепер потрібно не схопити зірочку і ще важче працювати над собою, аби поважали й інші. Все в його руках, але потрібно зробити правильний життєвий вибір. Приклад Матвієнка і Степаненка, які стали незамінними лідерами команди, мав би надихати, однак треба розуміти – легко не буде.

Де Дзербі цілком міг виходити з групи, але його прорахунки дорого коштують

Відсутність Степаненка, ігнорування Патріка, любов до гри без чистих опорників. Недооцінка Шерифа і навіть... Реала. Нинішній футбол Шахтаря зручніший для таких суперників, як команда Анчелотті. Мадридці найбільші проблеми відчувають, коли опоненти наглухо закриваються в автобусах. Ось і маємо дилему. З одного боку футбол Де Дзербі поки не може приносити успіх навіть з командами, які також тільки на стадії будівництва. Навпаки, він збільшує шанси Бензема і Вінісіуса покращити свою статистику небожителів. За тими ж очікуваними голами Реал був відверто ближчий до успіху (2,05:1,36). З іншого боку футбол Де Дзербі викликає симпатію спробами завжди грати сміливо, шукати шляхи попереду, не боятися атакувати.

Це може завершитися лишень нікому не потрібним чемпіонством у "турнірі" гідних поразок, адже навіть для вибагливої мадридської публіки Шахтар не виявився гіршою команодою цього вечора. А може привести до справжнього прогресу, революційного стрибка якості. Де Дзербі обирає ризик і методи проб та помилок. Схоже, після виходу в ЛЧ через кваліфікацію, а з ним поповненням казни на кілька десятків мільйонів євро італійцю дали карт-бланш на перший провал, хоча повного вильоту з єврокубків у групі з Шерифом точно ніхто не очікував. А поки саме такий варіант у групі D найбільш реальний.

Для виходу в 1/8 ЛЧ потрібно перемагати команди Індзагі та Вернидуба і чекати, що Інтер програє Реалу, коли той вже вирішить усі свої завдання (зазвичай у таких випадках резерви мадридців щедро дарують очки). Для того, щоб завоювати друге життя в єврокубках "дивізіоном" нижче, потрібні також дві перемоги. Ліга Європи в такому разі нікуди не дінеться, хіба що Шериф знову шокує Реал. Відтепер доля Шахтаря в чужих руках, тому ситуація реально складна. Битва 5 туру в Мілані, яка відбудеться за тиждень після паузи на матчі збірних, вирішить дуже багато. Там уже просто гідного рівня гри без результату буде мало.