УКР РУС

Реал Мадрид – Реал Сосьєдад: "бланкос" на шляху до відродження, бенефіс Модріча з Бензема та нефарт фантастичного Азара

24 листопада 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу 14-го туру чемпіонату Іспанії Реал Сосьєдад зазнав поразки від мадридського Реала.

Матч на Бернабеу був центральним у всьому турі, адже зустрічалися лідери Ла Ліги. Реал Мадрид в разі перемоги наздогнав би Барселону за очками й разом з нею очолював би турнірну таблицю, а Сосьєдад при тріумфальному для себе результаті вийшов би на чисте друге місце. В разі нічиї баски б увірвалися у зону ЛЧ, що також непогано.

Гості розпочали поєдинок з високого пресингу, що вилилось у гол вже на 2-й хвилині. Його привіз Рамос, який вирішив віддати передачу з флангу назад у свій штрафноий, навіть не покрутивши головою – як наслідок, Вілліан Хосе перехопив м'яч, обійшов Куртуа та пробив у порожні ворота. 0:1! Мадридці на кілька хвилин випали з гри, дозволивши Сосьєдаду провести ще кілька небезпечних атак, однак моментами вони не завершились.

"Бланкос" вперше огризнулися на 8-й хвилині, коли Азар відгукнувся на передачу Бензема, увірвався на лівий край штрафного та пробив з гострого кута – м'яч влучив у сітку із зовнішнього боку! Сосьєдад відповів дуплетом: на 12-й хвилині Едегор завершив контратаку ударом метрів з 20-ти в притиснуту до тіла руку Менді, а на 15-й Мартін замкнув простріл Оярсабаля пострілом з центру карного майданчика – вийшло слабенько, але м'яч покотився точно на Вілліана Хосе. Той пробив метрів з трьох, однак Куртуа врятував Реал!

Тепер черга відповідати була за "вершковими". Вже за хвилину після моменту Едегора-Хосе подачу з кутового замкнув Каземіро (вище воріт), а на 17-й Менді змістився з лівого флангу та пробив з-за меж штрафного – Реміро парирував! На 26-й же аналогічний маневр (тільки ближче) провів Азар, але і його постріл голкіпер Сосьєдада витягнув; після цього стався розмін ударами з дальньої дистанції у виконанні Бензема (вище воріт) та Едегора (Куртуа впорався).

В останній третині першого тайму мадридці серйозно додали в агресії. Особливо успішно працювали фланги – зліва Азар накручував захисника за захисником, а справа Модріч заробляв на собі купу штрафних. Один з них і приніс успіх: на 37-й хвилині подачу Луки зі стандарту Бензема замкнув ударом плечем у дальній кут – 1:1! Реал тут же спробував дотиснути Сосьєдад, але далі кількох пожеж біля воріт басків справа не пішла. На перерву команди пішли за нічийного рахунку.

У другому таймі вболівальники знову побачили швидкий гол. Тепер на коні були представники "вершкових": Вальверде зачепився за скидку від Модріча і потужно пробив метрів з 25-ти – м'яч рикошетом від захисника пішов у протихід Реміро, влетівши у ворота. 2:1! Реал тут же спробував добити шокованого суперника, увімкнувши шалений темп і викрутивши рівень жорсткості гри на максимум, але нічого цікавішого за легенький удар Родріго головою в руки Реміро на 50-х хвилинах не сталося.

Натомість, команди влаштували розмін моментами на 60-х. Спочатку в центрі уваги опинився Едегор, який завершив контратаку Сосьєдада пострілом метрів з 20-ти по центру воріт – без проблем для Куртуа. Реал огризнувся проривом Азара на лінію штрафного з потужним ударом, але і він пройшов по центру в руки голкіперу. Відповідь басків прилетіла на 65-й: Вілліан Хосе прийняв подачу з кутового і пробив з відскоком від газону під праву стійку – Куртуа спіймав м'яч! Не вистачило цьому удару сили. Зідан тут же вирішив кинути у бій Бейла, якого вболівальники зустріли шаленим свистом та середніми пальцями.

Поки тренерський штаб Іманола Альгуасіля готував свої заміни, Бейл обживався на полі. Перший момент за його участі відбувся на 70-й хвилині, коли Гарет при спробі пробити з меж штрафного у дотик махнув повз м'яч, потішивши хейтерів на Бернабеу – втім, там був офсайд. Другий епізод з валлійцем призвів до голу: на 74-й Бейл виконав подачу з правого флангу на лівий край карного майданчика, звідки Бензема зробив скидку в центр під удар Модрічу – хорват же потужним пострілом у дотик розстріляв ворота, не залишивши жодних шансів Реміро. 3:1!

Після цього питання щодо переможця зустрічі було закрито, хоча Сосьєдад не здавався. На 82-й хвилині Янузай міг скоротити відставання у рахунку, прорвавшись правим флангом та пробивши з гострого кута у зовнішній бік сітки. На 83-й же Ісак увірвався на лівий край штрафного, після чого завдав удару в дальній нижній – Куртуа парирував. Реал огризався контратаками, але у завершенні постійно чогось бракувало. Після пострілів же у виконанні Бензема м'яч і вздовж лінії котився, і витягувався голкіпером з-під поперечини. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу "вершкових".

Таким чином, Реал Мадрид набрав 28 очок, наздогнавши лідера турнірної таблиці – Барселону. Реал Сосьєдад, маючи у активі всього 23 залікових бали, залишився на п'ятій сходинці.

"Вершкові" грають дуже круто, але це ще не відродження

Поєдинок між Реалом та Сосьєдадом мав статус центрального не тільки через турнірну складову, а через суто футбольну. Обидва колективи нині демонструють блискучу гру – і зустріч на Бернабеу не стала виключенням. Це була окраса туру: і мадридці, і сан-себастьянці на 90 хвилин просто вимкнулися від усього світу, влаштувавши "розборки" прямо тут і зараз: баски забили першими, мадридці увімкнули режим максимальної агресії, але гості все одно діяли сміливо, не склавши зброю навіть після третього пропущеного голу – в обидві сторони могло залетіти ще стільки ж. Нерв, емоції, атакувальний футбол – що може бути краще?

Більшою мірою за видовище потрібно дякувати Реалу, адже Сосьєдад, при всій своїй яскравості на початку та завершенні поєдинку, основну його частину провалив. Мадридці знайшли в собі сили перехопити ініціативу й тиснути без упину, атакуючи з усіх напрямів і різними методами. Голи "вершкових" говорять про це найкраще – перший прийшов зі стандарту, другий прилетів після скидки під дальній удар, а третій стався внаслідок подачі та короткого обіграшу в штрафному. Ще варто згадати про низку рейдів Азара та Менді, які зміщувалися з флангів, але пробивали не найкращим чином.

Все це вписується у загальну картину останніх шести матчів, в яких Реал продемонстрував просто інфернальну форму – 5 перемог, 1 нічия, різниця м'ячів 19:1. Якщо взяти до уваги лише матчі Ла Ліги у зазначений часовий проміжок (з 30 жовтня), то можна зрозуміти, що подібні результати "вершкових" невипадкові – мадридці мають шалений відрив у 5 очікуваних голів та 22 передачі в район штрафного (DC). Звісно, проти Ейбара, Леганеса та Бетіса бути крутим легко, але той же Сосьєдад за останній місяць мав третій показник інтенсивності пресингу – та й загалом це сильний колектив.

Чи можна говорити про відродження Реала? Поки що до нього дуже далеко. Мадридці у поточному сезоні грають відрізками, часто допускаючи непотрібні осічки на кшталт нульової домашньої нічиї з Бетісом. Той же гол Вілліана Хосе на Бернабеу став чистим подарунком Рамоса, а за інтенсивністю пресингу (PPDA) поєдинок проти Сосьєдада взагалі виявився рівним. Як і на турнірній дистанції, так і продовж матчу, "бланкос" грали окремими довгими періодами, час від часу дозволяючи супернику створити серйозні проблеми.

Реал яскраво грає сам, але так само дозволяє грати супернику. Зокрема, за кількістю допущених проникних пасів в район власного штрафного "вершкові" йдуть у Ла Лізі восьмими (14 передач) – розкрити оборону "бланкос" якісним пасом легше, ніж дірявий захист Вальядоліда, Сельти чи Алавеса. За інтенсивністю пресингу Реал взагалі йде 12-м, до відбирання м'яча дозволяючи супернику зробити майже 10 передач на мадридській половині поля – а це дані лише за останні три тижні, коли "королівський клуб" знищував усіх.

Ці проблеми обов'яково розкриються першим же потужним топ-клубом, хоча не факт, що підопічні Зінедіна Зідана не продовжать додавати у якості. Попереду у Реала матч Ліги чемпіонів проти ПСЖ – ось там і подивимось, наскільки мадридці готові до повернення на королівський рівень. Поки що ж можна привітати "вершкових" з ефектною та логічною перемогою над Сосьєдадом.

Геніальний Модріч та фантастичний Бензема make Real great again

Модріча та Бензема люблять травити у фанатський спільності. Першому не можуть вибачити минулорічний Золотий м'яч, який дістався не Роналду чи Мессі, акцентуючи увагу на спаді форми 34-річного ветерана після ЧС-2018 – мовляв, як же так, кому ви віддали нагороду? Другого ж постійно критикують за змарновані моменти. Дійсно, періодично у хорвата та француза трапляються фейли та провальні відрізки, але останнім часом про це забувають. Матч проти Сосьєдада став їхнім бенефісом.

Спочатку потрібно виділити Бензема, який забив гол плечем, виконав асист та передгольову передачу, а також став лідером за кількістю ударів по воротах – форвард пробив шість разів, тричі влучивши у площину. Крім того, на рахунку Каріма три спроби обіграшу на дриблінгу (1 успішна) та 4 виграних верхових єдиноборства (у 4-х епізодах). Просунута статистика також полюбляє француза, визнавши його лідером за очікуваними голами (0,63) та xGChain (0,50) – показником, яким можна оцінити рівень залучення до атаки своєї команди.

Карта передач також говорить про високу мобільність, відкритість під передачу та хорошу якість власних пасів.

Словом, без Бензема цей поєдинок міг завершитись навіть поразкою Реала. Якщо копнути ще більш глибоко, то можна зрозуміти абурдність претензій щодо низької результативності Каріма – у топ-5 чемпіонатах в 2019 році більше голів забили тільки Лєвандовскі та Мессі (25, 28 та 29 відповідно). У поточному сезоні на рахунку Каріма вже 16 голів та 6 асистів у 16 матчах – тобто, француз зробив третину усіх забитих м'ячів "бланкос". Без Каріма вони б просто впали на дно.

Втім, головною зіркою поєдинку проти Сосьєдада став Лука Модріч, який забив сам і виконав дві гольові передачі. Це особливо важлива цифра, адже Модріч ще жодного разу за 7 років у Реалі не приймав участь у трьох голах мадридської команди за один матч.

Хорват став лідером за кількістю передач під удар (5) та очікуваними асистами (0,50). Також хорват заробив на собі стандарт, який сам же і перетворив на гол Бензема, а при другому взятті воріт він грамотно розташувався у штрафному, прийнявши відскок з прострілу Каріма, швидко оцінивши ситуацію та скинувши м'яч на Вальверде. Взагалі, своїм баченням поля та вмінням своєчасно і нетривіально розвернути атаку Модріч дуже сильно виділявся – не дивно, що усі статистичні портали віддали хавбеку найвищі оцінки в матчі.

Азар – один з найкращих, але йому не щастить

Було б несправедливо оминути увагою гру Едена Азара. Бельгієць так і не зміг відзначитися голом чи бодай прийняти участь у гольовій атаці, але як за яскравістю, так і за статистикою новачок Реала виглядав на справжньому топ-рівні. Це був саме той Азар, якого ми звикли бачити.

Еден відпрацював на неймовірному емоційному заряді. Саме з ним були пов'язані перші моменти "вершкових" і саме він змусив Сосьєдад страждати на обох флангах – як простою підтримкою загальнокомандного руху (баски не могли зосередити увагу на одному з векторів атаки суперника), так і індивідуальними діями зліва та справа (вінгер часто мінявся позиціями).

На рахунку бельгійця рекордна для цього матчу кількість обіграшів на дриблінгу – 11 спроб, 9 успішних. Неймовірно, але мініатюрний Азар став лідером за кількістю єдиноборств – 20 епізодів, 16 перемог. Навіть у обох повітряних дуелях Еден вийшов переможцем. Також він став лідером за зібраними на собі фолами (7).

Еден чотири рази пробив по воротах після своїх фірмових зміщень в район штрафного – двічі його постріли брав голкіпер, ще один пройшов поруч зі стійкою. Також на рахунку вінгера Реала 2 передачі під удар, 6 повернень м'яча та другий після Бензема показник xGChaine (0,46). Азар виглядав у атаці неймовірно корисно та агресивно, але із забитим голом йому не щастило. Удари у бельгійця виявились не дуже складними, але з такою грамотною і заведеною грою прорив у результативності стане лише питанням часу.